Ammattijärjestäjän vinkit myös sinulle, joka et omista metsää, perheyritystä etkä kivitaloja.

Oletko raivaamishuumassasi marittanut jo menemään kaiken turhan? Hyvä! Tuliko jokin esine kuitenkin säilytettyä tunnesyistä, jälkipolvia ajatellen? Hyvä! Paitsi mitähän jälkipolvi siitä ajattelee?

Ammattijärjestäjä Helena Örmark on perannut monta jäämistöä.

– Perinnöstä tulee ensimmäiseksi mieleen raha, metsä tai kiinteistöt. Mutta kun alat käydä läpi ihmisen asuntoa, löytyy kaikenlaista tavaraa.

”Huomasin, että kipristin keinuessani varpaat samalla tavalla kuin mummi ja äitini.”

Örmark kiinnostui perintöasioista, kun hänen molemmat mummonsa kuolivat lyhyen ajan sisällä. Asuntojen perkaamisen kanssa yhtä aikaa piti käsitellä surua ja miettiä omaa identiteettiä. Yllättävät esineet tuntuivat merkityksellisiltä.

– Mummin huolella säilyttämiä hopealusikoita ei halunnut kukaan – ne olivat hänen maailmaansa, ei niihin meillä liittynyt muistoja. Minä säilytin mummin keinutuolin. Se oli hänellekin tärkeä, mutta ei hän varmasti olisi arvannut, mikä siitä minulle teki arvokkaan: huomasin, että kipristin keinuessani varpaat samalla tavalla kuin mummi ja äitini. Itkin ja nauroin, kun tajusin sen.

Mistä sitten tietää, ettei vahingossa siivoa roskiin juuri sitä tavaraa, joka merkitsisi jälkeen jääville eniten? Örmarkilla on vinkkejä hyvän perinnön jättämiseen.

1. Kerro omasta elämästäsi

Paras perintö on se, että jakaa läheisille itselleen tärkeitä asioita. Jos joku tavara on merkityksellinen, kerro siitä. Perilliset voivat sitten miettiä, haluavatko he säilyttää sen: kun he tietävät tarinan, ei tule morkkista, vaikkei esinettä haluaisikaan.

– Oma isoäitini oli varautunut kuolemaansa jättämällä asuntoonsa pieniä lappuja. Kaulakoruun oli kiinnitetty lappu, jossa luki, keneltä se oli, missä tilanteessa saatu, millainen ilma silloin oli, Örmark kertoo.

Asunnon purkajille mummon lappuset tekivät hommasta vähemmän ahdistavan.

– Mummi oli käsitellyt asiansa, ja hänen vitsinsä jäivät elämään. Liinavaatekaapista löytyi myös kauniisti pakattu laatikko, jossa oli pitsiyöpuku ja ohje meille: ”Ikiuneen nukkuneelle”.

2. Älä jemmaa väkisin arvoesineitä

Veikkaus arvokkaimmasta design-esineestäsi menee kuitenkin pieleen: viisitoista vuotta sitten heitettiin roskiin juuri sellaisia tiikkikalusteita, joita nyt himoitaan. Toisaalta saattaa kestää vielä kymmeniä vuosia, ennen kuin epämuodikas astiasto alkaa taas näyttää hyvältä: kannattaako sellaista säilyttää vaikka yhden sukupolven yli?

– Jos arvoastiasto ei ahdista kaapissa, miksei sitä voi säilyttääkin. Mutta jos kaappia avatessa tulee paha mieli, astiastosta kannattaa luopua, Örmark sanoo.

3. Päiväkirjat – roviolle vai ei?

Pitäisikö jälkeen jääneitä säästää kiusallisimmilta hetkiltä? Örmark ehdottaa saatekirjettä päiväkirjan väliin. "Päiväkirjani, lukekaa tai älkää lukeko" -saate tekee päiväkirjan löytäjälle vähemmän nihkeän olon.

4. Muista kohtuus margariinirasiakiihkon keskellä

Helena Örmark ei ole tehnyt yhtään työkeikkaa talouteen, jossa ei olisi liikaa pestyjä ja pinottuja oivariinirasioita. Varsinkin maaseudulla niitä jemmataan pakastusrasioiksi.

– Minäkin olen perinyt järkyttävät määrät oivariinipurkkeja: äidiltä, anopilta, ja lisäksi olin kerännyt omia.

”Tavara on aivan liian hyvää pois pantavaksi, ja sitä on liian paljon.”

 Örmark on vannonut, ettei lähde rasiahamstrauksen tielle. Silti aina välillä löytyy omasta keittiöstä jemmattu rasia, jonka on vaistomaisesti säilyttänyt.

– Se on ihan hirveän hyvä rasia! Siinähän tämä meidän ongelmamme kulminoituu: olemme oppineet suurilta ikäluokilta, että hyvät tavarat pitää säästää, mutta ostamme silti lisää. Tavaramme on aivan liian hyvää pois pantavaksi, ja sitä on liian paljon.

5. Mutta jos tulee pula-aika?

Suuret ikäluokat oppivat aikanaan, että mitään ei kannata heittää menemään, koska joskus voi vielä tarvita. No niin voikin!

– Kyllä puute sieltä vielä joskus tulee tietysti. Olen antanut varautumiselle periksi sen verran, että pidän muutaman päivän kotivaraa: tarvikkeet sähkö- ja vesikatkon varalle ja vähän ruokaa.

Temptation Island -sarjasta tuttu pariskunta Daniel Lehtonen ja Eveliina Uosukainen saivat pelastettua suhteensa ja selviytyivät kihloihin.

Bile-Danina tutuksi tullut Daniel Lehtonen on mennyt kihloihin rakkaansa Eveliina Uosukaisen kanssa. Pariskunta tunnetaan suomalaisista reality-sarjoista, mutta viimeisimpänä Temptation Island Suomesta, jossa he olivat testaamassa parisuhdettaan ja luottamusta toisiinsa.

Instagramin kuvapäivityksestä päätellen pariskunnan suhde on äärimmäisen hyvällä tolalla. Suloisessa kuvassa pariskunta suutelee ja esittelee vasemman nimettömän sormuksia.

– Minusta tuli maailman onnellisin tyttö viime iltana. Rakastan sinua niin paljon, enkä voi uskoa, että saan viettää loppuelämäni kanssasi, Eveliina kirjoitti päivityksensä yhteyteen englanniksi.

”Hottikset -kauden jälkeen Bile-Dani poistui julkisuudesta kesytettynä miehenä.”

Pariskunta tutustui toisiinsa alunperin Temptation Island -sarjan kuvauksissa muutama vuosi sitten, kun he molemmat olivat ohjelmassa mukana sinkkuina. Sittemmin Daniel on etsinyt rakkautta muun muassa Hottikset-sarjasta, mutta rakkaus Eveliinaan syttyi jo sarjan kuvausten aikana.

Vuosien aikana Daniel on kokenut aikamoisen muodonmuutoksen, sillä hän on tullut tutuksi öykkäriyteen asti itsevarmana naistenkaatajana, jolla oli kuulemma ollut satoja seksikumppaneita, mutta jonka tahdissa kukaan nainen ei pysynyt. Hottikset-kauden jälkeen Bile-Dani poistui julkisuudesta kesytettynä miehenä ennen Temptation Islandille palaamista, jossa hänestä kuoriutui naistaan arvostava unelmavävy.

Keski-ikäisten miesten hippaleikki on huomattavasti hurjempaa kuin kakaroilla.

Mitä ihmettä? Aikuiset miehet leikkivät hippaa? Totta vai tarua?

Totta, kuten The Wall Street Journal tiesi vuonna 2013 julkaistussa artikkelissaan kertoa. Yhdysvalloissa asuu kymmenen keski-ikäisen miehen kaverilössi, jonka hippaleikki oli kestänyt artikkelin julkaisuun mennessä yhtäjaksoisesti jo 24 vuotta. Peli tosin on huomattavasti hurjempaa kuin kakaroilla. Hippaa pelataan vain helmikuun ajan – mutta sitäkin intensiivisemmin. Kaverukset ovat jahdanneet toisiaan jopa yhden osallistujan isän hautajaisissa.

Esikoisohjaaja Jeff Tomsic on nyt vääntänyt merkillisestä ystävysporukasta komedian Kiinni jäit! Ikuisiksi teineiksi jämähtäneistä miehistähän on viime vuosina väsätty sen tuhannen elokuvaa. Niistä Kiinni jäit! eroaa vain siinä, että se perustuu tositapahtumiin.

Kymmenhenkinen posse on tiivistetty viiteen. Pääosissa sähläävät Jeremy Renner, Jon Hamm, Ed Helms, Jake Johnson ja Hannibal Buress. Kiintiönaisina vilahtavat Isla Fisher ja Annabelle Wallis. Huumori on paitsi poliittisesti epäkorrektia, myös yllätyksetöntä ja jankkaavaa. Ainut mikä saa katsojan hieman hymähtämään on Renner, joka leikittelee itseironisesti toimintasankarin imagollaan.
Kiinni jäit!
ENSI-ILTA 20.7. * 1/2