Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Silmien väriin vaikuttavat geenit määrittelevät myös monia muita asioita kehossamme.

Tutkijat väittävät silmien värin paljastavan paljon ihmisen kivunsietokyvystä, nokkeluudesta, riskistä sairastua diabetekseen ja jopa siitä, kuinka hyvin henkilö kestää alkoholia, kertoo Daily Mail.

Pittsburghin yliopiston tutkijoiden tuorein löydös tietää hyviä uutisia monelle suomalaiselle naiselle. Tutkijoiden mukaan sini- ja vihreäsilmäiset naiset kestävät kipua ja ahdistuksen tunteita paremmin kuin tumma- tai ruskeasilmäiset kanssasisarensa.

Professori Inna Belferin mukaan vaaleasilmäiset naiset kokevat muita vähemmän synnytyskipuja. He myös kärsivät muita harvemmin synnytyksen jälkeisestä masennuksesta tai muista masennusoireista.

Ilmiön uskotaan selittyvän geeniperimällä. Silmien väriin vaikuttavat geenit vaikuttavat myös muihin asioihin elimistössämme.

– Esimerkiksi ruskeasilmäisyyteen liittyvä NCX-4-geeni kontrolloi myös useita kipuun yhdistettyjä proteiineja, sanoo Liverpoolissa John Mooresin yliopistossa työskentelevä tohtori Jari Louhelainen DailyMail -lehdessä.

Atlantassa tehty tutkimus puolestaan väittää, että vaaleasilmäiset ihmiset käyttävät ruskeasilmäisiä huomattavasti enemmän alkoholia. Tutkijoiden mukaan ruskeasilmäiset juovat sinisilmäisiä vähemmän myös siksi, että he päihtyvät pienemmästä alkoholimäärästä. Ruskeasilmäisillä on myös pienempi todennäköisyys sairastua alkoholismiin.

Tutkijoiden mukaan ruskeasilmäisten reaktioaika on vaaleasilmäisiä nopeampi. Tämän tuo ruskeasilmäisille edun muun muassa monissa urheilulajeissa.  Siinä missä ruskeasilmäiset saattavat olla nopeaälyisempiä, vaaleasilmäisten hitaampi reaktiokyky tekee heidän ajatusmalleistaan harkitsevampia ja strategisempia. Sinisilmäisillä on myös taipumusta ykköstyypin diabetekseen.

Lue myös:

Viisi salaisuutta, jotka katseesi paljastaa

Pilaako kahvinjuonti unesi muttei puolisosi yötä? – Tässä syy

Arthur Borges ja Kiira Korpi edustivat yhdessä Linnan juhlissa vuonna 2015. Kuva: Jonna Öhrnberg / Sanoma-arkisto
Arthur Borges ja Kiira Korpi edustivat yhdessä Linnan juhlissa vuonna 2015. Kuva: Jonna Öhrnberg / Sanoma-arkisto

Kiira Korpi ja Arthur Borges juhlivat häitään ihan pian.

Taitoluistelu-uransa jättänyt Kiira Korpi menee viikon päästä naimisiin. Hän iloitsee pian koittavista häistä Instagramissa, jossa hän on julkaissut kuvan itsestään ja kihlatustaan Arthur Borgesista.

– En voi uskoa, että saan mennä naimisiin parhaan ystäväni kanssa viikon kuluttua! hän kirjoittaa kuvatekstissä englanniksi.

Kiira ja mittatilausmestarina työskentelevä Arthur kihlautuivat viime vuoden toukokuussa. He ovat olleet yhdessä vuodesta 2010.

Kiiran ja Arthurin häät ovat Korven suvussa jo ainakin toiset lyhyen ajan sisällä, sillä Kiiran Petra-sisko meni naimisiin viime uudenvuodenaattona. Petran aviomies Markku Wettenranta, eli räppäri Tasis, kuuluu Arthurin kaveripiiriin

Koomikko Iikka Kivi haukkui Twitterissä onnenpyörätyttö Sara Siepin työtä. Siitähän Saran avopuoliso Roope Salminen tulistui.

Malli ja juontaja Sara Siepin työtä Onnenpyörä-ohjelman onnenpyörätyttönä on arvosteltu siitä, että joidenkin mielestä ohjelmassa toimitaan vanhahtavien sukupuoliroolien mukaan: Jethro Rostedt juontaa ja Sara Sieppi ”vain kääntää kirjaimia ja on hiljaa”.

Eilen arvostelijoihin liittyi myös koomikko Iikka Kivi

– Olen varmaankin vähän ilkeä ajatellessani näin. Mutta kun näen Miss Suomen kääntelemässä Onnenpyörän laattoja ja kävelemässä edestakaisin sanomatta mitään, tulee väkisinkin mieleen, että siinä on kerrankin löydetty titteliä ja osaamista vastaava työ, Iikka kirjoitti Twitterissä.

Kritiikki suututti Sara Siepin avomiehen Roope Salmisen, joka vastasi kipakasti takaisin. Roope huomautti, että Sara on paitsi ihana tyyppi myös rohkea, koska on uskaltanut tavoitella unelmaansa.

– Hän rakensi tyhjästä itselleen menestyksekkään uran superkilpaillulla alalla, Roope kirjoittaa Twitterissä.

Iikka selitteli kirjoitustaan Twitterissä esimerkiksi näin:

– Jos olisin halunnut dissata Sieppiä, en olisi kirjoittanut tuohon ”Miss Suomi” vaan ”Sara Sieppi”. Sanavalinta on perusteltu siksikin, että roolissa voisi olla kuka tahansa (ja on aiemmin ollutkin) missi tai missikandidaatti.

Hän vastasi myös Roopelle, ettei tarkoitus ollut kritisoida Saran osaamista.

– Sitähän se duuni siinä ohjelmassa on. Mies puhuu koko ajan, nainen on hiljaa. Mun mielestä se on typerää, Iikka vastasi Roopelle Twitterissä.

”Mies puhuu koko ajan, nainen on hiljaa.”

Roope jatkoi sinnikkäästi Saran puolustamista.

– Tässä näemme esimerkin tilanteesta, jossa tyyppi olisi voinut pahoitella urpoja sanavalintoja, mutta kertookin, miten olikin oikeastaan oikeassa tässäkin. Älä ole tämä tyyppi, Roope kirjoitti.

”Itse suostuin ja palkka oli hyvä”

Oma puoliso ei ole ainoa, joka on ilmoittanut olevansa Saran puolella. Myös Onnenpyörän juontaja Jethro Rostedt osallistui keskusteluun Twitterissä.

– Thanks! Ohjelmaan en sen kummemmin ota kantaa, jokainen päättäkööt itse, katsoo tai ei, mutta tuollaisen tyhjänpäiväisen lässyttäjän vittuilut Saralle tai ylipäätään kenellekään on perseestä.

Sara kirjoitti blogissaan maalikuussa törmänneensä iltapäivälehdissä otsikkoon: ”Sara Siepin rooli mietityttää”. Hän huomasi, että keskustelua käytiin siitä, onko Onnenpyörä nykyisten tasa-arvokäsitysten mukainen.

– Jos joku jaksaa pahoittaa mielensä siitä, että sinne se Sieppi laitettiin hipsuttamaan edestakaisin, niin ihan itse suostuin tähän tehtävään, mulla oli kivaa ja hyvä tuntipalkka (sitähän te kysyitte).