Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Silmien väriin vaikuttavat geenit määrittelevät myös monia muita asioita kehossamme.

Tutkijat väittävät silmien värin paljastavan paljon ihmisen kivunsietokyvystä, nokkeluudesta, riskistä sairastua diabetekseen ja jopa siitä, kuinka hyvin henkilö kestää alkoholia, kertoo Daily Mail.

Pittsburghin yliopiston tutkijoiden tuorein löydös tietää hyviä uutisia monelle suomalaiselle naiselle. Tutkijoiden mukaan sini- ja vihreäsilmäiset naiset kestävät kipua ja ahdistuksen tunteita paremmin kuin tumma- tai ruskeasilmäiset kanssasisarensa.

Professori Inna Belferin mukaan vaaleasilmäiset naiset kokevat muita vähemmän synnytyskipuja. He myös kärsivät muita harvemmin synnytyksen jälkeisestä masennuksesta tai muista masennusoireista.

Ilmiön uskotaan selittyvän geeniperimällä. Silmien väriin vaikuttavat geenit vaikuttavat myös muihin asioihin elimistössämme.

– Esimerkiksi ruskeasilmäisyyteen liittyvä NCX-4-geeni kontrolloi myös useita kipuun yhdistettyjä proteiineja, sanoo Liverpoolissa John Mooresin yliopistossa työskentelevä tohtori Jari Louhelainen DailyMail -lehdessä.

Atlantassa tehty tutkimus puolestaan väittää, että vaaleasilmäiset ihmiset käyttävät ruskeasilmäisiä huomattavasti enemmän alkoholia. Tutkijoiden mukaan ruskeasilmäiset juovat sinisilmäisiä vähemmän myös siksi, että he päihtyvät pienemmästä alkoholimäärästä. Ruskeasilmäisillä on myös pienempi todennäköisyys sairastua alkoholismiin.

Tutkijoiden mukaan ruskeasilmäisten reaktioaika on vaaleasilmäisiä nopeampi. Tämän tuo ruskeasilmäisille edun muun muassa monissa urheilulajeissa.  Siinä missä ruskeasilmäiset saattavat olla nopeaälyisempiä, vaaleasilmäisten hitaampi reaktiokyky tekee heidän ajatusmalleistaan harkitsevampia ja strategisempia. Sinisilmäisillä on myös taipumusta ykköstyypin diabetekseen.

Lue myös:

Viisi salaisuutta, jotka katseesi paljastaa

Pilaako kahvinjuonti unesi muttei puolisosi yötä? – Tässä syy