Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Silmien väriin vaikuttavat geenit määrittelevät myös monia muita asioita kehossamme.

Tutkijat väittävät silmien värin paljastavan paljon ihmisen kivunsietokyvystä, nokkeluudesta, riskistä sairastua diabetekseen ja jopa siitä, kuinka hyvin henkilö kestää alkoholia, kertoo Daily Mail.

Pittsburghin yliopiston tutkijoiden tuorein löydös tietää hyviä uutisia monelle suomalaiselle naiselle. Tutkijoiden mukaan sini- ja vihreäsilmäiset naiset kestävät kipua ja ahdistuksen tunteita paremmin kuin tumma- tai ruskeasilmäiset kanssasisarensa.

Professori Inna Belferin mukaan vaaleasilmäiset naiset kokevat muita vähemmän synnytyskipuja. He myös kärsivät muita harvemmin synnytyksen jälkeisestä masennuksesta tai muista masennusoireista.

Ilmiön uskotaan selittyvän geeniperimällä. Silmien väriin vaikuttavat geenit vaikuttavat myös muihin asioihin elimistössämme.

– Esimerkiksi ruskeasilmäisyyteen liittyvä NCX-4-geeni kontrolloi myös useita kipuun yhdistettyjä proteiineja, sanoo Liverpoolissa John Mooresin yliopistossa työskentelevä tohtori Jari Louhelainen DailyMail -lehdessä.

Atlantassa tehty tutkimus puolestaan väittää, että vaaleasilmäiset ihmiset käyttävät ruskeasilmäisiä huomattavasti enemmän alkoholia. Tutkijoiden mukaan ruskeasilmäiset juovat sinisilmäisiä vähemmän myös siksi, että he päihtyvät pienemmästä alkoholimäärästä. Ruskeasilmäisillä on myös pienempi todennäköisyys sairastua alkoholismiin.

Tutkijoiden mukaan ruskeasilmäisten reaktioaika on vaaleasilmäisiä nopeampi. Tämän tuo ruskeasilmäisille edun muun muassa monissa urheilulajeissa.  Siinä missä ruskeasilmäiset saattavat olla nopeaälyisempiä, vaaleasilmäisten hitaampi reaktiokyky tekee heidän ajatusmalleistaan harkitsevampia ja strategisempia. Sinisilmäisillä on myös taipumusta ykköstyypin diabetekseen.

Lue myös:

Viisi salaisuutta, jotka katseesi paljastaa

Pilaako kahvinjuonti unesi muttei puolisosi yötä? – Tässä syy

Onko nykyään kylmemmät kesät kuin lapsuudessasi vai onko aika sittenkin kullannut muistot? Generaattori paljastaa tiedon viimeiseltä sadalta vuodelta!

Ohjeet: Syötä generaattoriin oma syntymävuotesi tai mikä tahansa vuosi 1918–2017 väliltä. Testi näyttää juhannusyön lämpötilan kyseiseltä vuodelta. Säähavainnot on ladattu Ilmatieteen laitoksen avoimesta datasta. Lämpötilat on mitattu Helsingin Kaisaniemen asemalta kyseiseltä päivältä kello 00:00. 

 

Ari Aster päivittää Rosemaryn painajaisen 2010-luvulle äitiyttä käsittelevällä kauhuelokuvallaan.

13-vuotias Charlie (Milly Shapiro) saa kotibileissä anafylaktisen shokin syötyään suklaakakkua, joka sisältää pähkinöitä. Hänen lukioikäinen isoveljensä Peter (Alex Wolff) kaahaa täysillä sairaalaan ehtiäkseen toimittaa sisarensa ajoissa ensiapuun. Peter ajaa kohtalokkaan kolarin, jossa Charlie kuolee. Perheen äiti Annie (loistava Toni Collette) ei voi antaa pojalleen anteeksi tyttärensä kuolemaa. Steve-isä (Gabriel Byrne) katselee avuttomana vierestä vaimonsa piinaa.

Leffaa ei voi suositella kaikista herkimmille katsojille. Rankkojen teemojen lisäksi elokuva on verinen ja raaka.

Tästä asetelmasta lähtee liikkeelle yksi vuoden parhaista kauhuelokuvista, Ari Asterin esikoisenaan ohjaama Hereditary – Pahan perintö. Elokuvan teemana on äitiys ja siihen liittyvät kaikista raadollisimmat tunteet ja pelot. Entä jos minusta ei ole äidiksi? Entä jos lapselleni tapahtuu jotakin pahaa? Ja kysymyksistä kamalin: entä jos teen lapselleni itse jotakin pahaa? Niinpä, leffaa ei tosiaankaan voi suositella kaikista herkimmille katsojille. Rankkojen teemojen lisäksi elokuva on verinen ja raaka.

Näitä samoja teemoja käsitteli rajusti myös toukokuussa ensi-iltansa saanut Charlize Theronin tähdittämä draama Tully. Ari Asterin näkemys äitiydestä on vielä karumpi. Kauhua ammennetaan yliluonnollisesta: saatananpalvonnasta, okkultismista ja spiritismistä. Mutta niin kuin hyvissä kauhuelokuvissa aina, katsojalle jätetään riittävästi tulkinnan varaa. Onko kyse riivauksesta vaiko sittenkin päähenkilöiden mielenterveyden luhistumisesta? Entä jos yliluonnolliset tapahtumat ovatkin vain päähenkilöiden psykoottisia harhoja?

Ohjaaja nostaa hattua esimerkiksi sellaisille kauhuelokuvaklassikoille kuin Rosemaryn painajainen ja Uhrijuhla, mutta hänen oma näkemyksensä on silti vahva. 

Hereditary – Pahan perintö ****