Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Silmien väriin vaikuttavat geenit määrittelevät myös monia muita asioita kehossamme.

Tutkijat väittävät silmien värin paljastavan paljon ihmisen kivunsietokyvystä, nokkeluudesta, riskistä sairastua diabetekseen ja jopa siitä, kuinka hyvin henkilö kestää alkoholia, kertoo Daily Mail.

Pittsburghin yliopiston tutkijoiden tuorein löydös tietää hyviä uutisia monelle suomalaiselle naiselle. Tutkijoiden mukaan sini- ja vihreäsilmäiset naiset kestävät kipua ja ahdistuksen tunteita paremmin kuin tumma- tai ruskeasilmäiset kanssasisarensa.

Professori Inna Belferin mukaan vaaleasilmäiset naiset kokevat muita vähemmän synnytyskipuja. He myös kärsivät muita harvemmin synnytyksen jälkeisestä masennuksesta tai muista masennusoireista.

Ilmiön uskotaan selittyvän geeniperimällä. Silmien väriin vaikuttavat geenit vaikuttavat myös muihin asioihin elimistössämme.

– Esimerkiksi ruskeasilmäisyyteen liittyvä NCX-4-geeni kontrolloi myös useita kipuun yhdistettyjä proteiineja, sanoo Liverpoolissa John Mooresin yliopistossa työskentelevä tohtori Jari Louhelainen DailyMail -lehdessä.

Atlantassa tehty tutkimus puolestaan väittää, että vaaleasilmäiset ihmiset käyttävät ruskeasilmäisiä huomattavasti enemmän alkoholia. Tutkijoiden mukaan ruskeasilmäiset juovat sinisilmäisiä vähemmän myös siksi, että he päihtyvät pienemmästä alkoholimäärästä. Ruskeasilmäisillä on myös pienempi todennäköisyys sairastua alkoholismiin.

Tutkijoiden mukaan ruskeasilmäisten reaktioaika on vaaleasilmäisiä nopeampi. Tämän tuo ruskeasilmäisille edun muun muassa monissa urheilulajeissa.  Siinä missä ruskeasilmäiset saattavat olla nopeaälyisempiä, vaaleasilmäisten hitaampi reaktiokyky tekee heidän ajatusmalleistaan harkitsevampia ja strategisempia. Sinisilmäisillä on myös taipumusta ykköstyypin diabetekseen.

Lue myös:

Viisi salaisuutta, jotka katseesi paljastaa

Pilaako kahvinjuonti unesi muttei puolisosi yötä? – Tässä syy

Cheek suunnittelee parhaillaan jäähyväiskiertuettaan, joka päättyy elokuussa Lahteen.

Cheekin eli Jare Tiihosen, 36, elämästä kertova Veljeni vartija -elokuva saa ensi-iltansa ensi viikolla. Tarinassa on vahvasti mukana veljeys ja Antti Holma näyttelee räppärin lisäksi tämän kaksoisveljeä Jereä.

– Jere ei ole vielä nähnyt elokuvaa, eikä äiti. Yleisesti elokuvan vastaanoton tietää, kuten tietää kaiken mikä liittyy muhun. Kriitikoilta pukkaa varmaan yhtä tähteä, mutta toivottavasti yleisö diggaa. Tämä on se kaava, mikä urallani on ollut, Jare naurahti elokuvan ennakkonäytöksessä.


Läheiset ymmärtävät

Jare suunnittelee parhaillaan jäähyväiskiertuettaan, joka päättyy elokuussa Lahteen. Kun Suomen suosituin räppäri kertoi 2014 loppuvuodesta lähipiirilleen lopetusaikeista, he suhtautuivat ajatukseen ymmärtäväisesti.

– Ne, jotka ovat minua lähellä ymmärtävät miksi lopetan. Muille olen sanonut, että ette voi tietää, mitä mä tunnen.  

– Pääpointti lopettamiselle on se, että Cheekinä en keksi mitään uutta. Moni sanoo, että voithan sä tehdä kesäksi biisin tosta tai tosta. Mutta olen tehnyt biisit jo monta kertaa kaikesta Cheekille olennaisesta tematiikasta. Rakkaudesta tietysti voi aina laulaa.

Elokuvassa kuvataan myös Jaren suhdetta mallina työskentelevään yliopisto-opiskelijaan. Suhde kariutuu siihen, että rauhallisempaa kotielämää eläessä Jare ei keksi Cheekille mitään uutta kirjoitettavaa.

”Cheekinä en keksi mitään uutta.”

– Voin ihan hyvin kuvitella, että elän kymmenen vuoden kuluttua rauhallista perhe-elämää. Moni on sanonut, että voihan sulla sitten olla uusia ideoita. Mutta en mä sellaisesta halua edelleenkään tehdä musaa, Jare selventää.

Jare ei vielä tiedä, mitä tekee elokuun jäähyväiskeikkojen jälkeen.

– Ostin kotiin pienen kosketinsoittimen. Ehkä minusta tulee pianisti!

Onnea etsimässä

Cheekin viimeinen albumi kuvasi myös artistin syvempiä tuntoja ja elämää kaksisuuntaisen mielialahäiriön kanssa.

– Nyt kuuntelen levyä, että olenpa ollut aika maassa. Tällä hetkellä minun olisi mahdotonta aloittaa noin tummanpuhuvan albumin kirjoittamista.

Mikä Jaren tekee sitten onnelliseksi?

– Sitä mietin yhä. Minulla on aina ollut kaipuu johonkin muuhun ja aika näyttää, mitä se jokin muu tulee olemaan. Mulla on hieno ja laaja kaveripiiri, josta olen onnellinen.

”Minulla on aina ollut kaipuu johonkin muuhun.”

Viime kesänä Jare päätti ostaa vuosien harkinnan jälkeen koiran. Otus on sulattanut myös miehen äidin sydämen.

– Käyn yleensä vähän enemmän Lahdessa moikkaamassa äitiä. Asun kauempana kuin Jere, enkä ole aina siinä vieressä tukemassa, mutta mulla on halu auttaa. Nyt mutsi on käynyt useammin täällä Helsingissä, kun on tuo Otus. Se on hyvä vetonaula!

Kuka sanoi, että perusruuan pitäisi olla mautonta? Pipsa ja Meri-Tuuli haluavat alentaa kansalaisten kokkailukynnystä.

IS TV-LEHTI: Samassa liemessä -uutuusohjelmassa kokit Pipsa Hurmerinta ja Meri-Tuuli Väntsi tekevät ruokaa rennolla otteella ja vastaavat katsojakysymyksiin.

– Ollaan huomattu, että meillä on paljon annettavaa ja helppoja reseptejä. Viime aikojen tv-ruokaohjelmissa on tehty paljon ravintolatyylistä ruokaa tai lautasannoksia. Haluttiin palata perinteeseen, jossa tehdään arkiruokaa. Haluamme alentaa kynnystä kokkailuun, tarjota vaikka maustamisidean. Tärkeää oli myös, että ohjelma on visuaalisesti kaunis, Meri-Tuuli Väntsi kuvailee.

Pipsa Hurmerinta on luonnehtinut Samassa liemessä olevan erityinen myös kaksikon läpänheiton takia.

– Kommunikointimme on rentoa ja luontevaa. Pipsa ei hienostele enkä minäkään, Väntsi komppaa.

He tapasivat catering-firmojensa kautta, kun katuruokabuumi rantautui Suomeen.

– Ymmärsin vihdoin löytäneeni kollegan, joka ymmärtää, mitä mun duuni on; osa sitä on siivota ja tiskata.

Alkujakso on nimeltäåän Ruuanlaiton ABC, ja toinen Juhlat. Siinä annetaan näyttelijä Sinikka Sokalle vinkkejä helposti tehtäviin tarjoiluihin ja synttäreillä Anna Puu laulaa.

– Vieraiksi otimme mukaan julkkiksia, joihin meillä on suhde – Sinikka on seinänaapurini, Anna Pipsan hyvä ystävä – sekä tavallisia ihmisiä.

Vastaatte katsojakysymyksiin. Mihin et itse osaisi vastata?

– Ananaksen leikkaamiseen ja kuorimiseen ei ole oikotietä. Pipsalla oli vastaus, johon totesin, että ”Ai, tuota en ole tajunnut”, paljastaa Väntsi.

 Samassa liemessä, AVA ke klo 20.00