Ilosaarirockin turvallisuusjärjestelyistä vastaava Kai Hiltunen tietää, mikä on festarialueen kuollein kulma. Ja naiset, minigrip-pussi rintaliiveissä on sitten kulunut salakuljetuskikka.

Kai Hiltunen, 43, viettää parhaillaan "taiteilijajuhlavuotta". Tulee nimittäin kuluneeksi 20 vuotta siitä, kun mies oli ensimmäistä kertaa järjestyksenvalvojana Ilosaarirockissa. Sen turvallisuusjärjestelyjä tänäkin viikonloppuna johtava Hiltunen työskentelee kesällä myös kahdeksalla muulla festarilla.

Mikä järjestyksenvalvojan tehtävä festivaalialueella on halutuin ja mikä inhotuin?

– Kaikki eri festivaalialueen työt ovat tärkeitä ja ne on osattava. Pidempään töissä olleet haluaisivat kuitenkin mieluummin liikkuvaan työhön, ettei joudu murjottamaan päivää yksinään hiljaisen taka-alueen portilla.  

"Tiedä omat rajasi ja huolehdi sekä itsestäsi että kaverista", Kai Hiltunen ohjeistaa festarikävijöitä.
"Tiedä omat rajasi ja huolehdi sekä itsestäsi että kaverista", Kai Hiltunen ohjeistaa festarikävijöitä.

Mikä on ovelin todistamasi salakuljetusyritys festareille?

– Kerran mies tuli turvatarkastukseen yllään pelkät sortsit ja korkea silinteri. Häntä ei tietenkään pysäytetty, sillä eihän sortseihin mitään voi piilottaa. Kiinnitin kuitenkin huomiota siihen, että tukevasta humalasta huolimatta mies kannatteli päätään oudosti paikallaan. Nostin miehen hatun pois, ja alta paljastui sikspäkki kaljaa.

Entä säälittävin?

– Jotkut käyvät hautaamassa viinapullon festarialueelle, ja saavat pettymyksekseen huomata, että kätkön päälle on rakennettu esimerkiksi ravintolakoju. Sitten he tulevat suruissaan kertomaan, että siellä on sitten pullo piilossa. Viinatissit ovat myös vanha jippo. Naisjärkkärit menevät miehiä tylymmin kokeilemaan, että löytyykö sieltä rintamuksesta viinalla täytetyt minigrip-pussit.

Mikä on työn paras ja mikä huonoin puoli?

– Työn suola on se, että jokainen festivaalipäivä on erilainen. Koskaan ei tiedä mitä tapahtuu seuraavaksi. Tässä työssä myös alastomat ihmiset ovat arkipäivää. Huono puoli on se, että esimerkiksi vapaa-ajalla konserteissa on vaikeaa heittäytyä vapaalle. Ryhdyn huomaamattani tarkkailemaan aluetta. Ihmettelen, miksi tähän ei ole sijoitettu järkkäriä ja mietin, mitä olisin itse tehnyt järjestelyissä eri tavalla. Vaikka lavalla olisi mikä maailmantähti, luultavammin tarkkailen lähistöllä riehuvaa humalaista keski-ikäistä enkä esiintyjää.   

Kummat käyttäytyvät festareilla paremmin – nuoriso vai vanhemmat ihmiset?

– Tuskahan on tunnettu siitä, ettei alueella ole ikinä tappeluja. Jotkut vanhemman väen festivaalit sitten täyttävät kaupungin putkat. Vanhemmat ihmiset eivät aina tiedä festareiden käyttäytymiskoodia. Usein käy niin, että yli viisikymppinen mies ottaa nokkiinsa, kun 19-vuotias järjestyksenvalvoja pyytää poistumaan alueelta. Siinä saattavat sitten liikeradat laajentua puolin ja toisin. Olen koulutuksissani varoittanut tästä. Järkkäri on asiakaspalvelija, ja käyttäytymistä on muokattava asiakkaan mukaan. Itse esimerkiksi lähtökohtaisesti teitittelen vanhempia asiakkaita.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Koira selviää talvesta itsetehdyn lämpimän takin avulla. Se syntyy vaikkapa vanhan villapaidan hihasta!

Suomessa on hurja määrä koiria, Kennelliiton mukaan noin 800 000, mutta silti lemmikkiliikkeiden takkivalikoima on melko suppea ja väritön. Kovilla pakkasilla harva koira pärjää enää ilman talvitakkia.

Onneksi karvaiselle kaverille voi tehdä talvitakin myös itse leikkaamalla vanhasta villapaidasta.  

Helpot ohjeet pienen koiran takkiin:

  1. Leikkaa vanhan villapaidan hiha irti niin, että saat siitä koiran selän pituisen palan. Jos haluat, että koiran takin selkäosa on pidempi ja vatsan puoli lyhyempi, leikkaa hiha hieman viistoon. Hiha-aukosta tulee koiran paidan kaula-aukko.
  2. Mallaa palaa koiran selkää vasten, jotta näet, mihin kohtaan voit leikata jalkojen mentävät aukot. 
  3. Tadaa, paita on valmis! Varmistathan, että takki on turvallinen käyttää: se ei saa kiristää mistään, eikä siitä saa roikkua lankoja tai muita osia, mistä koira voisi jäädä kiinni. 
 

😳 #genius #diy #diydogsweater

Henkilön Savin' like Jesus🙏🏽 (@modernbettyrubble) jakama julkaisu

Tee ison koiran takki näin:

  1. Valitse koiralle sopivan iso paita ja varmista, että koiran pää mahtuu kaula-aukosta sisään. Voit tarvittaessa leikata kaula-aukkoa suuremmaksi.
  2. Helpointa on leikata paita viittamaisesti niin, että selkäosa ja koiran rinta peittyvät.

Koiran talvitakin kuosin voi valita koiran luonteen mukaan. Tässäpä hieman inspiraatiota maailmalta!

TYYLITIETOISELLE

Instatähti poochofync näyttää, miten trenssi puetaan karvakaverille.

 

HIPPIHAUVALLE

Hippihauva ilahtuu psykedeelisestä kasarifleecestä tehdystä takista.

 

Bailey's newest sweater #tiedye #dogsweater #diydogsweater #imadeitmyself

Henkilön Kate (@katelitaker) jakama julkaisu

HIENOHELMALLE

Elegantille edustuskoiralle askarrellaan takki helmenharmaasta tai beigestä villapaidasta. Koristeeksi voi ommella rusetin hauvan lempiväriä kunnioittaen.

 

Dog sweater! #diy #handmade #dogsweater #diydogsweater #lambwool #purplebow

Henkilön Peony&Wildflower (@peonyandwildflowercrafts) jakama julkaisu

HUPSULLE

Hupsulle ja rämäpäiväiselle koiralle ommellaan takki lasten vanhasta värikkäästä paidasta.

UNIIKILLE

Uniikin turren paita koristellaan paita koristellaan kangasmerkeillä, napeilla tai helmillä. Taitava kirjoo takkiin koiran nimen. 

Uutuussarjassa Lea, 74, ja Pentti, 91, haluavat oppia tietokoneen käyttöä. Apuun saapuu muotiblogaajana tunnettu naaG.

IS TV-LEHTI: 91-vuotias Pentti on yksi tulevan kevään tv-tähdistä uutuusohjelmassa Seniorit somessa.

Pentti haluaa oppia käyttämään paremmin internetiä – erityisesti hän haluaisi oppia lähettämään valokuvia sekä soittamaan videopuheluita omalle rakkaalleen Lealle, 74.

– Pentille pitäisi saada Skype. Se on asennettu sinne koneelle, mutta se ei ole jotenkin toiminnassa, Lea selvittää uutuusohjelmassa.

”Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este.”

Pentti ja Lea saavat apua nettiajan konkarilta, videobloggaaja eli tubettaja Janne Naakalta. Hän on yksi niistä nuorison fanittamista tubetähdistä, jotka opettavat kevään aikana senioreita netin käytössä.

– Tämä on tosi pinnalla oleva aihe, kun monesti seniorit jäävät asioiden ulkopuolelle, sillä monet asiat tapahtuvat nykyään netissä, Janne sanoo.

– Hienoa ohjelmassa on myös se, että saan viettää aikaa senioreiden kanssa. Vaikka opetan heitä, uskon, että opin heiltä jopa itse enemmän.

Pentti ja Lea osoittautuvat niin mainioiksi senioreiksi, että Janne haluaisi tehdä heistä jopa tubettajia. Kumpikin osoittautuu hyvin humoristiseksi persoonaksi.

– Voin itsekin ottaa oppia 91-vuotiaan Pentin elämänasenteesta: hän on niin myönteinen kaikessa, ja netin opettelussakin hän on ollut tosi kärsivällinen, Janne kehuu.

Netin opettelussa lähdetään liikkeelle ihan perusasioista, sillä Pentillä ja Lealla on monta pulmaa.

– Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este. Emme pysty sitä ratkaisemaan. Kun yritän googlata jotain, niin olen ihan torvi niissä asioissa, kiteyttää Lea ongelmat.

”Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena.”

Facebook nousee myös pariskunnan keskustelunaiheeksi.

– Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena, Lea kertoo.

– Mutta olen sanonut niille, että ei saa laittaa, kun olen yhden naisen mies, Pena jatkaa.

61 vuotta aviossa ollut Pentti oli pitkään yksin vaimonsa kuoltua, mutta lähti lopulta lastensa painostuksesta ulos seuraelämään ja löysi Lean.

He ovat pitäneet yhtä kuusi vuotta ja vierailevat toistensa luona päivittäin. Nyt he haluaisivat oppia soittamaan toisilleen videopuheluita.

Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Janne tuo pariskunnalle tabletit, joilla Pentti ja Lea opettelevat FaceTime -puheluita ja muiden applikaatioiden käyttöä, kunhan oppivat ensin tabletin pyyhkäisytekniikan ja saavat laitteen auki. Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Erityisen iloisiksi Lea ja Pentti tulevat, kun he tekevät yhteisen YouTube-videon Jannen kanssa.

– Näitä haluamme tehdä lisää!

Seniorit somessa, TV1 to klo 20.00

1. Hanki toimivat laitteet.

Jos kotona on useampi laite, laitteiden on hyvä olla samanmerkkiset, jotta ne saa synkronoitua helposti keskenään.

2. Muista kärsivällisyys.

Vaikka joku asia menisi väärin, älä mene paniikkiin äläkä painele kaikkia nappuloita. Se pahentaa tilannetta.

3. Pyydä rohkeasti apua.

Uuden laitteen tai toiminnon opettelu on kaikille aluksi vaikeaa. Monille voi olla iso kynnys opetella uusi asia, mutta pyydä rohkeasti apua.