Greippiä, perunaa ja ketsuppia. Näillä siivoaminen on kuin lastenleikkiä. Kuva: Shutterstock
Greippiä, perunaa ja ketsuppia. Näillä siivoaminen on kuin lastenleikkiä. Kuva: Shutterstock

Heitä hyvästit turhille puhdistusaineille. Puhdista kotisi keittiöstä löytyvillä aineksilla. Nämä vinkit todella toimivat!

Sillä se lähtee, millä se on tullutkin. Mihin pesuaineita ja kemikaaleja enää tarvitaan, kun kodin siivoaminen onnistuu keittiön antimillakin? Daily Mail testasi puhdistavat ruokavinkit. Tässä niistä toimivimmat.

1. Peruna poistaa ruostetta

Ikävät ruosteläiskät saavat kyytiä, kun leikkaat perunan puoliksi ja kastat leikatun pinnan suolaan. Sen jälkeen ruostunutta pataa, kattilaa tai vaikka autoa hinkataan perunalla. Ja ruoste todella liukenee.

2. Greippi puhdistaa uunin

Uskomatonta, greippi ja ripaus suolaa poistavat uunista rasvan ja muun kurjan klähmän! Jäljelle jää vain raikas tuoksu. Leikkaa greippi puoliksi, kasta leikattu pinta suolaan ja hankaa uuni, pellit ja ritilät puhtaiksi greipillä. Toimii.

3. Paahtoleipä imaisee pölyn

Hyvästit pölyhuiskille ja räteille. Siivu vehnäleipää poistaa hellävaraisesti pölyt esimerkiksi tauluista. Huokoinen leipä imee tehokkaasti pölyä itseensä. Pehmeällä leivällä saa näppärästi kerättyä myös lasinsirut. Painele leipäviipaleella siruja, se nielee ne sisäänsä.

4. Ketsuppi kiillottaa

Kupariset tai ruostumaton terästä olevat tavarat saavat säihkyvän pinnan ketsupin avulla. Levitä ketsuppia tummuneelle pinnalle ja anna vaikuttaa 30 minuuttia. Pyyhi ketsuppi pois pehmeällä liinalla ja hämmästy!

5. Valkoviinietikka saa kylpyhuoneen hohtamaan

Valkoviinietikkaa ja vettä, tämä taikaliemi puhdistaa kylpyhuoneen hetkessä. Sekoita suihkupulloon puolet valkoviinietikkaa ja puolet vettä. Suihkuta seosta puhdistettavalle pinnalle ja pyyhi. Laatat ja lasiset suihkuseinät hohtavat hetkessä. Jos etikkainen haju häritsee, liota appelsiinin kuoria etikassa kolme päivää, ja käytä liuos sitten puhdistusaineena.

Lue myös:


Tämä on kodin siivouksen tyypillisin virhe


Näin siivoat kodin kyläilykuntoon tunnissa


Ei enää siivouspäiviä! 9 tapaa pitää koti aina järjestyksessä

Pysäyttävä brittidokumentti paljastaa, miten rajua elämä amerikkalaisyliopistojen veljeskunnissa on.

IS TV-LEHTI:  BBC:n This World -sarjaan kuuluva Veljeskuntien rajut huvit (Frat Boys: Inside America's Fraternities, 2016) on pysäyttävä dokumentti amerikkalaisyliopistojen vanhasta perinteestä. 1700-luvun lopulla alkaneisiin järjestöihin on kuulunut suuri määrä merkkihenkilöitä. Veljeskunnissa luodaan elinikäisiä ystävyyssuhteita, joista on hyötyä tulevalla uralla.

Brittidokumentti tarkastelee veljeskuntien pimeämpää puolta, tyttöjen hyväksikäyttöä ja salaisia rituaaleja, joiden seurauksena opiskelijoita on loukkaantunut, useita myös kuollut.

Ovelasti rakennettu ohjelma kulkeekin kunniasta häpeään. Moniääniseen ja objektiiviseen dokumenttiin poimitut kuvat opiskelijakämpissä roikkuvista rintaliiveistä, tanssitangolle ripustetuista alastomista barbie-nukeista ja humalassa heiluvista nuorukaisista kertovatkin omaa kieltään veljeskuntien kulttuurista.

Dokumentissa seurataan Gazoni-perheeseen pyrkivää brittiläistä Jordania. Veljeskunnan pomo Ben ja Jordanin ”isoveli” Raymond kertovat kokelaille asetettavista vaatimuksista. Salaisen rituaalin kohdalla kuvaaminen kielletään.

Marissa kertoo omakohtaisen kokemuksensa yhden veljeskunnan juhlissa tapahtuneesta raiskauksesta.

Kowiakin perhe kertoo Harrison-pojastaan, joka kuoli 19-vuotiaana siirtymäriitissä. Terrence puolestaan loukkaantui hengenvaarallisesti. Hänen asianajajansa Doug Firebaugh on ollut 20 vuotta kiusattujen opiskelijoiden asialla ja kongressiedustaja Frederica S. Wilson ajaa lakialoitetta simputuksen kieltämiseksi.

 Veljeskuntien rajut huvit, TV2 ke klo 22.10

”Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja”, Katariina kertoo Ilta-Sanomille.

Kirjailija Katariina Souri, 49, sai vuosi sitten psykiatrilta diagnoosiksi persoonallisuushäiriön ja kaksisuuntaisen mielialahäiriön. Hän kertoi asiasta ensimmäisen kerran viime viikon lopulla Instagramissa julkaisemassaan kuvassa, jossa kuvaillaan hänen tulevaa omaelämäkerrallista Sarana – tunnustuksia taitekohdassa -kirjaansa.

Kirjan kuvauksessa kerrotaan, että Katariina järkyttyi diagnoosia ja esimerkiksi sitä, miten psyykelääke vaikuttaa häneen

Katariina kertoo tilanteestaan myös Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Ajattelin että hetkinen, mitä tapahtuu luovuudelleni, Katariina kertoo IS:lle.

Kirjaa kuvailevassa otteessa kerrotaan, että Katariina mietti diagnoosin saatuaan uskaltaako alkaa syödä lääkkeitä ja mitä jos diagnoosi onkin väärä. Iltalehdelle Katariina kertoo, ettei alkanut syödä lääkkeitä, vaikka saikin kaksi eri reseptiä. Sen takia hän ei myöskään päässyt terapiaan.

– Ymmärrän, että jotkut tarvitsevat lääkitystä. Itse en sitä koe tarvitsevani, koska en esimerkiksi ole milloinkaan ollut psykoosissa tai itsetuhoinen.

”Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat.”

Katariinalla on aiemmin todettu kaksisuuntainen mielialahäiriö, ja hän on kertonut avoimesti myös kokemistaan paniikkihäiriöistä. Kirjassa hän kertoo myös ongelmistaan alkoholin kanssa. Kirjailija ei pelkää leimautumista mielenterveyspotilaaksi.

– Leimautumista en pelkää. Olen ollut aina kapinallinen raja-aitojen kaataja. Mitä vanhemmaksi tulen, sen vähemmän mietin, mitä muut ajattelevat, hän kertoo IS:lle.

Mt-hoitaja

Katariina Souri järkyttyi psykiatrin diagnoosista – kertoo IL:lle kieltäytyneensä lääkityksestä

Terapiaan pääsee, vaikka kieltäytyisi lääkkeistä. MUTTA, Kelan korvausta ei saa silloin. Terapiatunti maksaa noin 70-120,-/h. Joten jos varaa on ja apua ajattelee saavansa, niin kannattaa miettiä kokonaan itse maksettavan terapian vaihtoehtoa. Paniikkihäiriö ei ole osa kaksisuuntaista. Tiukan tulkinnan mukaan paniikkihäiriö ei edes ole mielenterveysongelma/-häiriö/-sairaus, vaan tilapäinen ahdistuskohtaus.
Lue kommentti