Silmien ja nenän kutiaminen ei yleensä liity virusinfektioon. Kuva: Colourbox
Silmien ja nenän kutiaminen ei yleensä liity virusinfektioon. Kuva: Colourbox

Silmien ja nenän kutina on varmin merkki allergiasta.

Taas se aika vuodesta, kun kurkkua kutittaa ja silmät ja nenä vuotavat kilpaa. Kun vielä tietäisi, johtuvatko oireet kevätflunssasta, katupölystä vai siitepölyallergiasta.

Voiko allergian ja tavallisen nuhan erottaa toisistaan käymättä allergiatesteissä?

– Silmien ja nenän kutina on keskeisin erottaja. Se ei liity virusinfektioon, sanoo Mehiläisen sisätautien ja keuhkosairauksien erikoislääkäri Timo Helin.

”Ensimmäiset oireet voivat tulla jopa keski-iässä.”

Allergiasta voi kärsiä, vaikkei olisi ollut allerginen lapsena.

– Valtaosa allergioista puhkeaa lapsuudessa, mutta joskus ensimmäiset oireet voivat tulla jopa keski-iässä. Herkistymisaika voi vaihdella yhdestä vuodesta jopa useaan kymmeneen vuoteen.

Helinin mukaan on muutama keino erottaa allergia ja tavallinen nuha toisistaan. Nämä merkit voivat viitata siitepölyallergiaan:

1. Silmät tai nenä kutisevat

Silmien ja nenän kutina on varmin merkki allergiasta. Virukset tai katupöly eivät kummatkaan aiheuta varsinaista kutinaa. Allergia voi aiheuttaa kutinan lisäksi esimerkiksi nuhaa, aivastelua, silmien punoitusta, yskänärsytystä ja väsymystä.

2. Kurkkua kutittaa raakojen vihannesten tai pähkinöiden syömisen jälkeen

Rehti kurkkukipu ei kerro siitepölyallergiasta, mutta moni koivulle ja lepälle allerginen kärsii kurkun kutinasta syötyään raakoja vihanneksia. Oireita voivat aiheuttaa esimerkiksi raaka omena, porkkana, persikka, kiivi, päärynä ja pähkinät. Kypsennettyinä ne eivät aiheuta oireita.

3. Oireet toistuvat joka kevät tai kesä

Allergiaan voi viitata myös se, jos oireet toistuvat monena peräkkäisenä keväänä tai kesänä. Lepälle allergisten oireet voivat alkaa jo helmikuun lopussa, ja pahin kausi on maaliskuun puolivälistä huhtikuun puoliväliin. Koivut alkavat allergisoida yleensä vapun tienoilla, ja heinäallergiset kärsivät oireista myöhemmin kesällä.

”On yleistä, että keväisin valitetaan oireita ja tehdään testit, mutta allergiaa ei ole.”

Aina kevätnuha ei ole silti allergiaa. Katupöly ja huono ilmanlaatu voivat aiheuttaa allergian kaltaisia oireita.

– On aika yleistä, että keväisin valitetaan oireita ja tehdään testit, mutta allergiaa ei ole, Timo Helin sanoo.

– Keväisin ilmassa on paljon hienojakoista pölyä, koska koko talvi on hiekoitettu soralla. Se voi aiheuttaa samanlaista silmien ärsytystä kuin allergia.

Katupöly ei kuitenkaan aiheuta kutinaa kuten allergia, vaan oireena ovat ärtyneet ja kuivat silmät. Allergiatestit ovat varmin tapa varmistaa, kummasta on kyse. Tulokset vaikuttavat myös hoitoon: pölystä johtuvia oireita hoidetaan kosteuttavilla tipoilla, allergiaoireita allergialääkkeillä.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

KAURIS

Tunteet tekevät sinulle tänään temppuja. Älä tee mitään, mikä voisi vaarantaa maineesi. Harkitse sanojasi ennen kuin puhut.

 

VESIMIES

Viehätysvoimasi ja intuitiosi ovat lyömätön yhdistelmä. Pidä silmät auki, niin kukaan ei pääse käyttämään ystävällisyyttäsi hyväkseen.

 

KALAT

Varo, mitä lupaat. Sitoudu ainoastaan projekteihin, joissa pysyt mukana varmuudella loppuun asti. Selviät haasteista luovuudellasi.

 

OINAS

Saat muutoksia aikaan, jos suunnittelet siirtosi huolellisesti. Päivä sisältää muutaman yllätyskäänteen, jotka aiheuttavat sinulle harmaita hiuksia.

 

HÄRKÄ

Tarjoa apuasi harkitusti ja tyylillä. Lähelläsi on joku, jolla on vaikeuksia tuen vastaanottamisessa. Älä odottele vastapalveluksia.

 

KAKSONEN

Keskity tänään ennen kaikkea itseesi. On aika oppia uutta ja kehittää taitojasi. Juhlista hyviä uutisia rakkaan ihmisen seurassa.

 

RAPU

Kokeile jotain erilaista. Lähde käymään sinulle entuudestaan vieraassa paikassa tai testaa yhteistyötä uuden tuttavuuden kanssa.

 

LEIJONA

Kanavoi energiasi muutoksiin. On aika muuttaa jotain arjessasi ja tehdä elämästäsi tasapainoisempaa. Satsaa terveellisiin elintapoihin.

 

NEITSYT

Kiinnostu uusista asioista ja pidä hyviin tyyppeihin yhteyttä. Tapaat ihmisen, joka antaa sinulle ajattelemisen aihetta. On uusien alkujen aika.

 

VAAKA

Tuttu kasvo menneisyydestä tarjoaa sinulle neuvojaan. Pääset niiden siivittämänä oikealle polulle. Älä anna negatiivisten ajatusten sumentaa logiikkaasi.

 

SKORPIONI

Kotona on ilmassa jännitteitä, jotka mylläävät ajatuksiasi pitkin päivää. Älä menetä hermojasi harmillisen takaiskun vuoksi. Rauhallisuus on valttia.

 

JOUSIMIES

Maisemanvaihdos tekisi sinulle tänään hyvää. Jos et pääse liikkeelle, muuta jotain pientä arkirutiineissasi. Ilmassa on romantiikkaa.

 

 

Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg
Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg

Nyrkkeilijäpari Eva Wahlström ja Niklas Räsänen ovat yksi Urheilugaalan näyttävimpiä pariskuntia. 

Glamour ja sporttisuus yhdistyivät Eva Wahlströmin ja Niklas Räsäsen asuissa. Evan Björn Borgin hameita on valmistettu vain kaksi.

– Toinen niistä on ollut Lady Gagalla! Näin tämän Tukholmassa Borgin muotinäytöksessä ja kysyin, voinko saada tämän Urheilugaalaan. Se meni aika helposti, Eva kertoi tänään gaalaan saapuessa.

Parin gaalaan valmistautuminen ei sujunut ongelmitta. Tiistaina Niklas joutui sairaalaan sydämen rytmihäiriöiden vuoksi.

– Kyseessä on flimmeri, eli kammion eteisvärinä. Siinä sydän veti omaa rallia. Ensi viikolla tutkitaan lisään. Odotan lääkäriltä vihreää valoa, että saisin aloittaa treenaamisen.

Eva suhtautui aviomiehen vaivaan maltillisesti. 

– En ollut paniikisissa, ennemmin pettynyt. Niklaksen piti lähteä sunnuntaina treenileirille Iso-Britanniaan. Meille on urheiljoina aika normaalia, että joudutaan tutkailemaan omaa kehoa.

Nyrkkeily on kova laji, mutta molemmat aikovat jatkaa niin kauan kuin mieli kestää.

– Nuoruuden innokkuudesta usein rokotetaan kehässä. Siellä tarvitaan myös viisautta. Uskon olevani nyt 37-vuotiaana lajissa parempi kuin koskaan, Eva sanoo.

Keskenään pari ei nyrkkeile.

– Ei siis täysillä. Minulle kävisi siinä huonosti. Fysiikkaero miehen ja naisen välillä on tässä lajissa niin suuri.

Pari haluaa jatkossa järjestää Suomessa kovatasoisempia otteluita. He ovat mukana yrityksessä, joka järjestää isoja nyrkkeilyiltoja Suomessa.