Laskujen maksamatta jättämisestä tulee helposti paha kierre. Velkaantunut nainen kertoo tarinansa.

Pari vuotta sitten Minna Saran, 22, elämä meni niin sekaisin, että hän lopetti laskujensa maksamisen. Siitä alkoi kierre, josta on vieläkin muistona iso kasa velkaa.

– En ole edes halunnut ottaa selvää, paljonko minulla on vanhoja laskuja maksamatta. Useita tuhansia euroja niitä varmasti on, Minna arvelee.

Sen Minna tietää, että hän on saanut lyhennettyä velkaansa 3000 eurolla. Maksamattomia laskuja voi olla helposti enemmänkin.
Elämä meni sekaisin, kun Minnan isä kuoli.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Isä oli minulle maailman tärkein ihminen. Hänen menettämisensä johti siihen, etten jaksanut  hoitaa velvollisuuksiani, Minna kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tanssi- ja promokeikkoja tehnyt nainen lopetti työnteon, eikä saanut lukiosta papereitaan ulos. Ensin jäi maksamatta vuokra, lopulta kaikki muutkin laskut.

– Käytin rahani kaikkeen muuhun, sillä yritin korvata menetystäni uusilla asioilla ja tavaroilla, Minna sanoo.

Ongelma alkoi hahmottua Minnalle vasta, kun perintätoimistoista alkoi tulla karhukirjeitä. Sitten tapahtui ehkä pahin: Minna menetti luottotietonsa. Asia näkyy arjessa edelleen.

– Eniten risoo se, etten voi ostaa omaa asuntoa, kun en saa pankista lainaa.

Luottokorttiakaan ei heru, mutta sitä Minna ei enää edes haluaisi.

– Haluan nyt elää sen mukaan, miten minulla on rahaa.
Minna tietää, että helpolla hän ei saa pyyhittyä velkoja elämästään.

– Kun on useampi tonni ulosotossa ja korot siihen päälle, pitäisi saada lottovoitto, että ne voisi maksaa nopeasti pois, Minna huokaa.

Lottovoittoa Minna lähti hakemaan osallistumalla Big Brotheriin, josta voittaja kuittaa 50 000 euroa. Minna sai kuitenkin lähtöpassit ohjelmasta heti alkumetreillä.

Ohjelmaan osallistuminen ei silti harmita, sillä se on poikinut uusia työmahdollisuuksia. Ne ovat tarpeen, kun maksettavaa velkaa on paljon.

Viisi kysymystä luottotiedoista

1. Miksi ihminen menettää luottotietonsa?

Luottotiedot menettää, jos jättää laskunsa maksamatta perintäkirjeistä huolimatta. Keskimäärin luottotiedot lähtevät puolen vuoden päästä laskun erääntymisestä, mutta nopeimmillaan jopa 60 päivää riittää. Luottotiedot voi menettää hyvinkin pienten summien laiminlyönnistä.

2. Miten luottotietojen menettäminen tapahtuu?

Ihminen saa maksuhäiriömerkinnän valtakunnalliseen luottotietorekisteriin. Yleisimpiä syitä on kaksi: tuomioistuimen velkomustuomio ja ulosotossa todettu varattomuus.

Myös velkaa perivä firma voi ilmoittaa luottorekisteriin kulutusluottoon liittyvästä maksuhäiriöstä, jos maksu on viivästynyt vähintään 60 päivää.

3. Mitä tapahtuu, kun luottotiedot menevät?

Merkintä vaikeuttaa elämän perusasioita. Uuden luoton saaminen on hyvin vaikeaa. Vuokra-asunnon saaminen vaikeutuu, tai siitä voi tulla jopa mahdotonta.

Vakuutuksien edellytyksenä voi olla esimerkiksi vuoden vakuutusmaksujen suorittaminen etukäteen. Puhelin- ja internetliittymän avaamisen ehdoksi voidaan vaatia takuusummaa.

4. Vaikeuttaako luottotietojen menettäminen koko loppuelämää?

Luottotietomerkinnät säilyvät rekisterissä yleisimmin kolme vuotta. Systeemi toimii eräänlaisella keppi ja porkkana -periaatteella: jos merkinnän aiheuttanut velka maksetaan, merkintäaika lyhenee kahteen vuoteen. Jos taas merkintöjä tulee lisää, aika pitenee neljään vuoteen.

Velan maksaminen ei poista merkintää. Luottotietoihin voidaan kuitenkin merkitä tieto siitä, että velka on maksettu. Elinkautista luottotietomerkintää ei ole.

5. Miten luottohäiriöinen pystyy selviytymään ongelmistaan?

Jos huomaat, ettet pysty suoriutumaan laskustasi, ota saman tien yhteyttä laskuttavaan firmaan tai perintätoimistoon ja yritä sopia maksusuunnitelma. Useimmiten se onnistuu. Tärkeintä on, ettei ainakaan ala ottaa lisää velkaa velan päälle.

Jos laskut ovat jo pahasti kasautuneet, eivätkä rahat riitä velkoihin ja elämiseen, on hyvä hakea ulkopuolista apua. Kuntien talous- ja velkaneuvonnasta sekä Takuu-Säätiön velkalinjanumerosta saa maksutonta apua, myös nimettömänä.

Toisinaan velat ovat selvitettävissä myös suoraan ulosottoviranomaisen kanssa esimerkiksi sopimalla maksusuunnitelmasta. Viimeinen keino on velkajärjestelyn hakeminen tuomioistuimesta.

Kysymyksiin vastasi Takuu-Säätiön  perintäpäällikkö Minna Markkanen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla