Laskujen maksamatta jättämisestä tulee helposti paha kierre. Velkaantunut nainen kertoo tarinansa.

Pari vuotta sitten Minna Saran, 22, elämä meni niin sekaisin, että hän lopetti laskujensa maksamisen. Siitä alkoi kierre, josta on vieläkin muistona iso kasa velkaa.

– En ole edes halunnut ottaa selvää, paljonko minulla on vanhoja laskuja maksamatta. Useita tuhansia euroja niitä varmasti on, Minna arvelee.

Sen Minna tietää, että hän on saanut lyhennettyä velkaansa 3000 eurolla. Maksamattomia laskuja voi olla helposti enemmänkin.
Elämä meni sekaisin, kun Minnan isä kuoli.

– Isä oli minulle maailman tärkein ihminen. Hänen menettämisensä johti siihen, etten jaksanut  hoitaa velvollisuuksiani, Minna kertoo.

Tanssi- ja promokeikkoja tehnyt nainen lopetti työnteon, eikä saanut lukiosta papereitaan ulos. Ensin jäi maksamatta vuokra, lopulta kaikki muutkin laskut.

– Käytin rahani kaikkeen muuhun, sillä yritin korvata menetystäni uusilla asioilla ja tavaroilla, Minna sanoo.

Ongelma alkoi hahmottua Minnalle vasta, kun perintätoimistoista alkoi tulla karhukirjeitä. Sitten tapahtui ehkä pahin: Minna menetti luottotietonsa. Asia näkyy arjessa edelleen.

– Eniten risoo se, etten voi ostaa omaa asuntoa, kun en saa pankista lainaa.

Luottokorttiakaan ei heru, mutta sitä Minna ei enää edes haluaisi.

– Haluan nyt elää sen mukaan, miten minulla on rahaa.
Minna tietää, että helpolla hän ei saa pyyhittyä velkoja elämästään.

– Kun on useampi tonni ulosotossa ja korot siihen päälle, pitäisi saada lottovoitto, että ne voisi maksaa nopeasti pois, Minna huokaa.

Lottovoittoa Minna lähti hakemaan osallistumalla Big Brotheriin, josta voittaja kuittaa 50 000 euroa. Minna sai kuitenkin lähtöpassit ohjelmasta heti alkumetreillä.

Ohjelmaan osallistuminen ei silti harmita, sillä se on poikinut uusia työmahdollisuuksia. Ne ovat tarpeen, kun maksettavaa velkaa on paljon.

Viisi kysymystä luottotiedoista

1. Miksi ihminen menettää luottotietonsa?

Luottotiedot menettää, jos jättää laskunsa maksamatta perintäkirjeistä huolimatta. Keskimäärin luottotiedot lähtevät puolen vuoden päästä laskun erääntymisestä, mutta nopeimmillaan jopa 60 päivää riittää. Luottotiedot voi menettää hyvinkin pienten summien laiminlyönnistä.

2. Miten luottotietojen menettäminen tapahtuu?

Ihminen saa maksuhäiriömerkinnän valtakunnalliseen luottotietorekisteriin. Yleisimpiä syitä on kaksi: tuomioistuimen velkomustuomio ja ulosotossa todettu varattomuus.

Myös velkaa perivä firma voi ilmoittaa luottorekisteriin kulutusluottoon liittyvästä maksuhäiriöstä, jos maksu on viivästynyt vähintään 60 päivää.

3. Mitä tapahtuu, kun luottotiedot menevät?

Merkintä vaikeuttaa elämän perusasioita. Uuden luoton saaminen on hyvin vaikeaa. Vuokra-asunnon saaminen vaikeutuu, tai siitä voi tulla jopa mahdotonta.

Vakuutuksien edellytyksenä voi olla esimerkiksi vuoden vakuutusmaksujen suorittaminen etukäteen. Puhelin- ja internetliittymän avaamisen ehdoksi voidaan vaatia takuusummaa.

4. Vaikeuttaako luottotietojen menettäminen koko loppuelämää?

Luottotietomerkinnät säilyvät rekisterissä yleisimmin kolme vuotta. Systeemi toimii eräänlaisella keppi ja porkkana -periaatteella: jos merkinnän aiheuttanut velka maksetaan, merkintäaika lyhenee kahteen vuoteen. Jos taas merkintöjä tulee lisää, aika pitenee neljään vuoteen.

Velan maksaminen ei poista merkintää. Luottotietoihin voidaan kuitenkin merkitä tieto siitä, että velka on maksettu. Elinkautista luottotietomerkintää ei ole.

5. Miten luottohäiriöinen pystyy selviytymään ongelmistaan?

Jos huomaat, ettet pysty suoriutumaan laskustasi, ota saman tien yhteyttä laskuttavaan firmaan tai perintätoimistoon ja yritä sopia maksusuunnitelma. Useimmiten se onnistuu. Tärkeintä on, ettei ainakaan ala ottaa lisää velkaa velan päälle.

Jos laskut ovat jo pahasti kasautuneet, eivätkä rahat riitä velkoihin ja elämiseen, on hyvä hakea ulkopuolista apua. Kuntien talous- ja velkaneuvonnasta sekä Takuu-Säätiön velkalinjanumerosta saa maksutonta apua, myös nimettömänä.

Toisinaan velat ovat selvitettävissä myös suoraan ulosottoviranomaisen kanssa esimerkiksi sopimalla maksusuunnitelmasta. Viimeinen keino on velkajärjestelyn hakeminen tuomioistuimesta.

Kysymyksiin vastasi Takuu-Säätiön  perintäpäällikkö Minna Markkanen.

Tänään Vain elämäässä nähtiin viimeinen artistipäivä. Sanni ja Cheek olivat kovia, mutta kuka oli sinun suosikkisi?

Tänä iltana nähtiin kauden viimeinen artistijakso Vain elämää -ohjelmasta. Jaksossa Kaija Koo puhui harvinaisen avoimesti elämästään, kuten järkyttävästä äidin huolesta ja antropofobiasta eli ihmispelosta. Mutta ennen kaikkea jaksossa kuultiin monia isoja hittejä. Kaksi oli ylitse muiden: Cheekin versio Surulapsi-biisistä ja Sannin versio Kuka sen opettaa -kappaleesta. Ja molemmista tulee takuuvarmasti hittejä.

Kuuntele esitykset kokonaan tästä.

Sanni: Kuka sen opettaa

Ennen esitystä Sannia jännitti, miten Kaija suhtautuu siihen, että hän teki biisistä täysin omannäköisensä.

– Halusin kanavoida biisissä sellaista voimaannuttavuutta, koska kaikki me käydään näitä juttuja läpi, Sanni mietti esitystä.

Sanni oli sen veran innossaan kappaleesta, että innostui tanssimaan esityksensä aikana pöydällä – ja sai muutkin artistit nytkymään.

”Omassa perheessä alkoi tilanteet hajoilemaan.”

Kaija ja Cheek kehuivat Sannia esityksen jälkeen, miten hienosti hän päivitti biisin.

– Tämä biisi osui mulla sellaiseen elämäntilanteeseen, kun omassa perheessä alkoi tilanteet hajoilemaan. Tuli se lapsen huoli, että mitenköhän nämä pärjää. Se on ollut mulle vaikeakin paikka, Sanni kertoi.

Cheek: Surulapsi

Cheekin valinta oli Surulapsi. Räppäri sanoitti kappaleen uusiksi ja kertoi, että hän teki siitä isä-poika-kappaleen.

”Olen aina halunnut ansaita faijan kunnioituksen.”

– Olen aina halunnut täyttää toiveet ja ansaita vanhempien ja varsinkin faijan kunnioituksen. Meidän viimeinen puhelu oli, kun faija sanoi, että mä oon ylpee susta. Se on aika levollinen juttu, mutta silti, en koskaan halunnut olla se surulapsi, Cheek kertoi.

Kaija liikuttui Cheekin avoimesta ja voimakkaasta tulkinnasta.

– Aina kun sä vedät, olet niin rehellinen! Se on kova juttu, Kaija kehui esityksen jälkeen.

Oliko Sannin tai Cheekin veto sinun suosikkisi – vai joku muu? Äänestä!

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin. Ensi viikolla Vain elämäässä nähdään Encore-jakso, jossa artistit saavat valita biisin kaikista maailman kappaleista.

Kysely

Mikä biisi oli suosikkisi Kaija Koon Vain elämää -päivänä?

Kaija Koota on tituleerattu esimerkiksi voimaeläimeksi, kansallisaarteeksi ja naiseuden puolestapuhujaksi. Kukapa meistä ei haluaisi olla ainakin himpun verran kuin hän!