Mmm. Olisiko suppilovahveroitakin hiljaisuuden lisäksi? Kuva: Shutterstock
Mmm. Olisiko suppilovahveroitakin hiljaisuuden lisäksi? Kuva: Shutterstock

Syrjäisestä suomalaispusikosta saa kuin saakin houkuttelevan matkailutuotteen.

Olisiko ihanaa istua tihkusateessa ja kuunnella pisaroiden ääntä ihan hissunkissun? Ei vai? Mutta esimerkiksi kiinalaisia sellainen kiinnostaa, ja Kolilla heitä on jo nähtykin hiljaisuutta ihastelemassa. Viime talvena yksi ryhmä istui sateessa pilkillä ja aneli lisäaikaa. Suurkaupunkilaisille on elämys kuulla ensimmäistä kertaa pelkkiä luonnon ääniä, ilman taustahälyä.

Hiljaisuudesta tuote

Hiljaisuudesta kaavaillaan uutta matkailutrendiä – se kiinnostaa sitä enemmän, mitä tiheämmin ihmiset pakkautuvat kaupunkeihin. Pohjois-Karjalassa yliopiston äänimaisematutkijat ja matkailuyrittäjät kehittävät parhaillaan luonnon rauhasta matkailutuotteita ELY-keskuksen EU-rahoitteisessa hankkeessa. Tarkoituksena on houkutella lisää matkailijoita hiljaiseen Itä-Suomeen: järjestää rauhallisia lomia, joissa oleillaan kiireettömästi kaukana kaupungin äänistä ja tehdään hiljaisuuden kuunteluretkiä ympäristöön.

– Kyllähän luonnossakin on kovia ääniä, metelöiviä lintuja tai tuulen kohinaa – mutta niitä ihmiset pitävät usein asiaankuuluvina. Kaupungissa äänenlähteitä on hankalaa erottaa toisistaan, ja silloin puhutaan lo-fi-äänimaisemasta, sanoo hankkeen vetäjä, äänimaisematutkija Noora Vikman Itä-Suomen yliopistosta.

Vikman kertoo, että hankkeen aikana on löydetty paljon hienojen hiljaisuuksien paikkoja myös muualta Suomesta.

– Hiljaisten äänimaisemien lumoa kannattaisi perisuomalaisenkin arvostaa. Ei me suomalaista hiljaisuutta täältä loppuun haluta myydä, eikä ole tarkoitus ryöstöviljellä voimakasta hiljaisuusmielikuvaa markkinoinnissa. Mutta mahdollisuus kannattaa tuoda uteliaiden tietoon.

Ota loma hälystä

Hiljaisuus on myös terveellistä vaihtelua. Ihminen sopeutuu nimittäin jatkuvaan meluun huonosti. Jo jatkuvassa pikkumelussa eläminen pitää kehoa stressitilassa. Terveysriskirajana pidetään yli 55:ttä desibeliä, ja se voi ylittyä jo kahvilassa, jossa lusikat kilisevät ja puheensorina kaikuu. Lääketieteellisissä tutkimuksissa on jopa arvioitu, että kolme prosenttia sydäninfarktikuolemista johtuu metelistä.

Lääkkeeksi Vikman neuvoo kuuntelemaan välillä hiljaisuutta omalla sohvalla tai kylppärissä. Tai sitten voi tehdä retken luontoon. Kannattaa myös varautua sivuvaikutuksiin:

– Kun ulkoiset virikkeet vähenevät, alkaa usein kuulla viestejä sisältä. Mieli karkailee omaan menneisyyteen tai keskeneräisiin ajatuksiin... mutta sekin on rentoutumista, ettei yritä taistella ajatuksia vastaan, Vikman rohkaisee.

Lue myös:

Näillä retkeilyvälineillä pääset alkuun

Tämä harrastus kampittaa stressin

Miten metsäpelosta pääsee eroon? Asiantuntija vastaa

 

Nykylapset katselevat metsiä enimmäkseen auton ikkunan läpi, mutta luonnosta vieraantuminen koskettaa aikuisiakin.

IS TV-LEHTI: Dokumentaristi Petteri Saarion tärkeässä sarjassa ihmisen ja luonnon suhde näytetään nykyvalossa. Kuusiosaisen sarjan kolmannessa jaksossa keskitytään erityisen merkitykselliseen aiheeseen: lapsiin luonnossa.

Ennen vanhaan lapset olivat lähes aina ulkona, sillä kotona ei ollut tekemistä. Kodit olivat maalla: jokaisella oli ikkunansa alla vehreä luonnon leikkipuisto. Nyt kehityskulkuun on tullut särö. On syntynyt ”turvaistuinten sukupolvi”, kuten Saario kuvaa.

Nämä lapset katselevat metsiä enimmäkseen auton ikkunan läpi. Aikuiset vahtivat ja valvovat vaaroja, piilopaikkoja ei ole ja lapsen liikkuma-alue luonnossa on kutistunut noin 300 metriin kotiovelta. Moni perhe asuu kaupungissa, jossa ei voi liikkua vapaasti. Siksi lähiluonnon säilyminen on tärkeää. Ellei syvälle metsään pääse, on tarkkailtava lähipuistojen elämää, vaalittava eläimistöä ja kasvistoa.

Luonnosta vieraantuminen pätee vanhempiinkin. Metsäjooga näyttää ihanalta, mutta vielä kun joku joikaisi punkit ja hirvikärpäset kauas!

Herättävässä dokumentissa näytetään Lahden ja Hämeenlinnan luontokasvatusta. Metsäpäiväkodeissa painotetaan lorvimista luonnossa. Metsissä oleillaan, ja leikki syntyy itsestään. Kanto jätetään metsään, jos lapset niin toivovat.

Hämeenlinnalainen luontopäiväkoti vie lapset joka päivä metsään useaksi tunniksi. Tulokset puhuttelevat: lapset ovat terveempiä, itsevarmempia ja sovittelevampia.

Lopussa muistetaan myös aikuiset. Luonnosta vieraantuminen pätee vanhempiinkin. Metsäjooga näyttää ihanalta, mutta vielä kun joku joikaisi punkit ja hirvikärpäset kauas!

Asvalttiviidakot, TV1 ti klo 20.00

 

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

VAAKA
Sinun on joustettava tänään periaatteistasi, jotta löytäisit paikkasi ryhmän sisältä. Tule vastaan, niin muut tekevät saman omalta puoleltaan.


SKORPIONI
Älä hankaloita elämääsi turhaan. Aseta itsellesi tavoitteita, jotka ovat saavutettavissa. Kohtuus on avain seuraaviin onnistumisiin.


JOUSIMIES
Tunnepitoinen stressi saattaa verottaa jaksamistasi. Ole tarkkana sairastelun varalta. Älä ylireagoi pikkujuttuihin, vaan vaali rauhaa ja tasapainoa.


KAURIS
On aika kartoittaa tietojasi. Onnistut välttämään ikävän mokan, jos olet tilanteen tasalla. Älä tee mitään, jos et ole täysin varma asiastasi.


VESIMIES
Sinulla enemmän vaikutusvaltaa kuin uskotkaan. On sinun hommasi nostaa äänesi kuuluviin ja vetää muiden huomio asiaan, joka on lähellä sydäntäsi.


KALAT
Tarkastele kriittisesti taloudellista tilannettasi. Pyydä luotettavan ystävän tai ammattilaisen neuvoa tarpeen vaatiessa. Panosta tulevaisuuteesi.


OINAS
Näköpiirissäsi on kiinnostava ihminen. Pelaamalla korttisi oikein saat hänen mielenkiintonsa heräämään. Älä kiirehdi, vaan tarkkaile tilannetta.


HÄRKÄ
Muista, että sinulla on vaihtoehtoja. Älä jää surkuttelemaan tapahtunutta, vaan mieti seuraavaa siirtoa. Tarvitset lisää tietoa tehdäksesi ratkaisuja.


KAKSONEN
On aika hemmotella itseäsi. Mieti, mitä sinua huvittaisi tehdä ja kerää ympärillesi hyvää seuraa. Kaiken tekemäsi ei tarvitse olla hyödyllistä.


RAPU
Tunne-elämän sotkut sumentavat logiikkasi tänään. Rauhoitu ja ota yksi asia kerrallaan käsittelyyn. Mitään peruuttamatonta ei ole tapahtunut.


LEIJONA
Korjaa repsahtaneet tavat arjessasi kohdilleen. Kiinnitä huomiota terveyteesi ja panosta liikuntaan. Opit tänään jotain tärkeää.


NEITSYT
On otollinen aika uuden harrastuksen aloittamiselle. Teet tänään hyvän teon, joka voi saada aikaan positiivisen lumipalloefektin.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!