Kaj Kunnas. Kuva: Yle
Kaj Kunnas. Kuva: Yle

Ylen MM-kisaselostaja Kaj Kunnas myöntää, ettei kova kritiikki tunnu hyvältä. - Välillä saatan kyllä harhautua puhumaan esimerkiksi siitä, miten turkkilaiset syövät eniten fetaa koko maailmassa. Terveisiä kotikatsomoihin, että yritän parantaa tyyliäni koko ajan!

Jalkapallon MM-kisoissa on muutakin mielenkiintoista seurattavaa kuin itse pelaaminen. Nimittäin keskustelu Yleisradion kisaselostaja Kaj Kunnaksen ympärillä! Netin keskustelupalstat ovat täyttyneet kiistelystä siitä, onko Kaj hommassaan hyvä vai surkea.

Osa haluaa Kajn heti pois selostuskopista. Toisten mielestä hän tuo upeaa vaihtelua kisojen seuraamiseen. Mies itse on päättänyt olla ottamatta kommentteja liian raskaasti, vaikka toki myöntää, ettei ikävä palaute mieltä ylennä.

– Minun mottoni on, että muista Kaitsu, sinä et koskaan tee lähetystä, josta kaikki tykkäävät. Etkä sellaista, josta kukaan ei tykkää, Kaj kommentoi saamaansa palautetta.

Suurimman osan kritiikistä hän antaa mennä yhdestä korvasta sisään ja toisesta ulos.

– Urheilu on tunteellista, ja se näkyy kotikatsomoissa. Jos pelissä alkaa joku kismittää, helposti alkaa myös selostaja kismittää! En tunne, että tällainen palaute minun elämääni pahentaa.

Osa kritiikistä on hänen mielestään täysin paikallaan.

– Kaikkien mielipiteet ovat oikeutettuja, ja tunnistan kritiikistä usein itseni. Ulkonäköön liittyvät kommentit ovat aina siinä rajoilla. Joskus ihmiset haukkuvat hörökorviani ja kaljuani. Suoranaiseen uhkailuun suhtaudun rankasti. Sitäkin tulee aina silloin tällöin.

– Jos minulla olisi sellainen viisastenkivi, jolla saisin tehtyä kaikkia miellyttävän selostuksen, ottaisin sen heti käyttöön! Nyt on paha yrittää muuta kuin parhaansa. Jos väkisin yrittäisin tyyliäni muuttaa, kyllä sekin huomattaisiin.

Vaikka netissä Kajn selostajantaitojen kritisoiminen käy kuumana, hän saa harvoin kielteistä palautetta päin naamaa.

– 90 prosenttia kadulla saadusta palautteesta on positiivista ja loput ei sitten ole. Jos joku kritisoi omalla naamallaan, haluan yleensä vastata siihen. Sillä tavalla voidaan usein löytää joku yhteisymmärrys!

Näin Kaj vastaa keskustelupalstojen kriitikoille:

Upposi kuin kuuma voi veitseen: Kunnaksen vikana on se, että hän yrittää eräänlaisella kurkunpääakrobatialla korostaa ottelun huippuhetkiä - onnistumatta. Tuloksena on kuuntelijan korvaa raastava kähinä ja väärin painotetut sanat. Kaiken kruunaa vielä silloin tällöin kuuluva maiskaus, kuin tikkari olisi miehen suussa. Huonoin kuulemani selostaja ikinä.

Kaj: Olen niin tunteella kiinni siinä selostuksessa, että kyllä sitä välillä vähän maiskuu! Tunteet näkyvät äänessäni. Tietenkin voisin olla tosi hallittu selostaja, mutta urheilu on hallitsematonta tunteiden vellontaa! Käheälle äänelleni en voi mitään.

Kukkuluuruu: Kunnaksen suurin ongelma selostaessa on, että kaveri ei selosta itse peliä vaan kaikkea muuta shaibaa. Noin 80% jutuista ei liity kyseiseen otteluun millään tavalla.

Kaj: Jos tämä kommentti tulisi radioselostuksesta, olisin huolestunut! Telkkarissa selostaminen ei kuitenkaan ole sama asia. Kaikki näkevät, mitä siellä tapahtuu, joten kaikkia syöttöjä ei tarvitse kertoa. Välillä saatan kyllä harhautua puhumaan esimerkiksi siitä, miten turkkilaiset syövät eniten fetaa koko maailmassa. Myönnän siis syyllistyväni tähän.

Käine: Täysin ammattitaidoton jätkä! Puolet ajasta äijä oli hiljaa! Eikös sen duuni ole selostaa? Tee Kunnas työsi!

Kaj: Edellisessä sanottiin, että puhun liikaa ja nyt liian vähän! Tämä on hyvä esimerkki siitä, että kaikilla on erilaiset odotukset selostajasta.

Kunnaksen vuoksi on pakko vaihtaa kanavaa!: Pitääkö veronmaksajien vain jatkuvasti sietää ruudulla olematonta ja surkeaa Kunnasta – me veronmaksajathan maksamme sekä Kunnaksen että myös YLEn johdon palkat – törkeää verorahojen väärinkäyttöä! Nyt saa YLE tehdä johtopäätöksensä kansan välittämistä maileista, koskien täysin epämiellyttävän Kaj Kunnaksen esiintymistä urheiluohjelmien selostuksissa ja juonnoissa – nyt alkaa katsojien pinna mennä jo poikki!

Kaj: Eihän tämmöinen kivalta kuulosta. Tiedän, että kansa maksaa palkkani ja on pomoni. Heillä pitäisi olla oikeus irtisanoa minut. En voi sanoa muuta kuin, että paljon tulee myös päinvastaista kommenttia. Terveisiä kotikatsomoihin, että yritän parantaa tyyliäni koko ajan!

Kommentit on poimittu Ilta-Sanomien nettisivuilta.

Lue myös:

40 prosenttia miehistä kieltäytyy seksistä jalkapallon takia

Jalkapallon MM-kisojen joukkueet saivat terveiset avaruudesta

Mitä tapahtui ysärilegendoille vuosituhanteen vaihteen jälkeen? Otimme selvää. 

Ressu Redford sai juuri levytyssopimuksen

Tanssi- ja iskelmämusiikkilaulaja Ressu Redford tuli tunnetuksi Bogart-yhtyeensä kanssa 1980-luvulla. 1990-luvulla mies teki läpimurron soolouralla. Nykyään hän kiertelee ympäri Suomea ja vetää Bogartin aikaisia hittejä. Hän tuottaa uutta musiikkia jatkuvasti ja teki levytyssopimuksenkin hiljattain. 

– Ei tässä kohtaa ruveta hidastelemaan. Vasta sitten, kun ihmisiä ei käy enää keikoilla, hän toteaa. 

”Ilman harrastuksia ei jaksa hyppiä ja pomppia keikoilla.”

– Onhan se hienoa, kun kaikkien näiden vuosien jälkeen saa tehdä musiikkia. Olen kehittynyt biisintekijänä ja muutenkin kehittynyt monella muulla tavalla. En ole samalla tavalla itsepäinen kuin ennen, vaikkei sekään ominaisuus ole hävinnyt, hän naurahtaa. 

Oman musiikkinsa lisäksi hän tekee paljon biisejä muille artisteille sekä tuottaa ääniä mainoksiin. Myös harrastuksille jää aikaa. 

– Ilman harrastuksia ei jaksa hyppiä ja pomppia keikoilla, toteaa juuri kuntosalilta saapunut Ressu. 

Ressu Redford nyt ja vuonna 1996. Kuvat: Kati Laukkanen ja Jorma Puusa

Waldo suunnittelee promovaatteita ja keikkailee

– 1990-luvulla musiikin teko oli paljon totisempaa touhua. Paineet oli suuret. Ensimmäisen hitin jälkeen oli paineita tuleeko toisestakin hitti ja miten levyt myy, Waldo's People:n Waldo eli Marko Reijonen muistelee. 

Waldo lopetti keikkailun 2000-luvun vaihteessa. Kun ohjelmatoimisto sai hänet pitkän suostuttelun jälkeen tekemään comebackin vuonna, hän on keikkaillut vain suurimmissa 90´s tapahtumissa. 

– Meillä on faneja kahdessa polvessa, kyseessä on niin sanottu äidit ja tyttäret -ilmiö. Vanhemmat muistavat rantarokin aikaisia hittejä kuten Feel So Good ja U Drive Me Crazy, ja nuoremmat muistavat tasan 10 vuotta sitten listaykkösenä soineen Back again -hitin ja Lose Controllin vuoden 2009 euroviisuista. 

– Aion nauttia matkasta niin kauan kuin se tuntuu hyvältä.

Musiikinteon lisäksi hän juontaa tuuraajana Radio Novan Retroperjantaita. Kesällä ohjelman pääjuontajan Oku Luukkaisen lomaillessa ohjelmassa mennään teemalla Waldo & Kesäkaverit. Päätyönään Waldo myy ja suunnittelee promovaatteita.

Waldo nyt ja vuonna 1995. Kuvat: Mikko Räsänen ja Pekka Tynell

Janne Porkka juontaa yhä

Onnenpyörä-ohjelmaa juontanut Janne Porkka on ollut nyt viihdealalla yli 30 vuotta. Hän tekee edelleen niin juontokeikkoja kuin imitaattorin, stand up -koomikon ja seremoniamestarin hommia. 

– Esiintymään oppii vain esiintymällä ja laittamalla itsensä epämukaviin tilanteisiin. Olen onnellinen, koska olen saanut olla tällä alalla jo niin pitkään, hän kertoo. 

Jannen mukaan media- ja televisioala on muuttunut 1990-luvulta. 

–  Ennen tehtiin televisiota katsoja edellä. Silloin ei ollut niin paljon kilpailua, kun ei ollut YouTubea tai Netflixiä. 

– Nyt on alkamassa ysärijuontajien comeback, ja esimerkiksi Marco Bjurström palaa ruutuun. On ymmärretty, ettei kaikkien juontajien tarvitse olla nuoria. 

Vapaa-ajallaan Janne pelaa jääkiekkoa, käy kuntosalilla ja kalastaa. 

Janne nyt ja vuonna 1998. Vanha kuva: Pia Inberg

Movertonilta uusi juhannusbiisi

Vuonna 1994 perustettu Movetron avasi uransa liki 100 000 kappaletta myyneellä Romeo ja Julia -esikoisalbumillaan.  Movetron valmistautuu kesään ja juhannukseen julkaisemalla uuden Missä on diileri -biisin. Tarttuva ralli on tuttuun tapaan Movetronin Jukka Tanttarin  sävellys ja sanoitus ja Timo Löyvän sovitus.

Movertonin Päivi Lepistö kertoi Me Naisille hiljattain äitinsä muistisairaudesta.


Curre Lindström nauttii eläkepäivistään naisystävänsä kanssa

Curt ”Curre” Lindström luotsasi Leijonat vuoden 1995 legendaariseen MM-voittoon. Nykyään hän viettää leppoisia eläkepäiviä. Lindström asuu osan vuodesta Thaimaan Hua Hinissä ja osan Tukhomassa. 

Rinnalleen Curre on löytänyt 38-vuotiaan Wan-rakkaan.  Pari tapasi Wanin kotimaassa Thaimaassa, jossa nainen työskenteli hotellissa. Curre kertoi Ilta-Sanomille kiinnostuneensa Wanista hyvin nopeasti. 

Curren jäähyväiset viimeisen ottelun jälkeen. Kuva: Ari-Veikko Peltonen

 

Ymmärrätkö nuorisolaisten somepäivityksiä? Mitä ovat squad goals ja mistä tulee sana bae? Kokosimme teinien käyttämät sanat vuonna 2018. 

Fobba = Poliisi

”Tääl on fobbii.” (= Tääl on kyttii)

Leijua = Kehua itseään

”Onks sun ain pakko leijuu?”

Feidata = Häipyä/jättää tulematta paikalle

”Taas se feidas.”

Bro = Ystävä, jota pidetään veljenä

”Wazzup bro”

Spessu = Erityinen

”Ei ollu mikää spessu se bööna, ni pistin mäkeen.”

Bööna = Tyttö/nainen

"Hyvännäköinen bööna tuolla terassilla"

Haippi (hype) = Asian hehkutusta

”Kyl levy myy jos haippii riittää”

Bae = Before anyone else, kaikista rakkain

"Oot mun bae????"

Goals = Tavoite, haave

”Teiän suhde on kyl goals!!”

Blehat = Aurinkolasit

”Jätkäl on siistit blehat.”

Buli = Iso tai kova juttu

”Tää biisi on kyl buli.”

Fiilata = Samaistua toisen ajatuksiin tai mielipiteisiin

”Fiilaan sua kun mun mutsi on kans sellanen.”

Fäijöni = Muotia (fashion)

”Aika fäijönii toi sun paita!”

Lit = Mahtavaa

”Eiliset bileet oli kyl lit.”

Mintis = Hyvässä kunnossa, näyttää hyvältä

”Jos sä haluut tietää oot sä mintissä
voit käydä peilaa mun Lincolnin grillistä.”

Snaijata = Tajuta

”Jos et snaijaa, sori siis tajuu, niin buudi on äässi.”

Squad = Kaveriporukka

”Hengataanks tänään squadin kaa?”

Wörtti = Vaivan arvoinen (worth it)

”Oliks wörtti kaljareissu?”
”Joo wörtti oli kukaa ei puklannu.”