Kaj Kunnas. Kuva: Yle
Kaj Kunnas. Kuva: Yle

Ylen MM-kisaselostaja Kaj Kunnas myöntää, ettei kova kritiikki tunnu hyvältä. - Välillä saatan kyllä harhautua puhumaan esimerkiksi siitä, miten turkkilaiset syövät eniten fetaa koko maailmassa. Terveisiä kotikatsomoihin, että yritän parantaa tyyliäni koko ajan!

Jalkapallon MM-kisoissa on muutakin mielenkiintoista seurattavaa kuin itse pelaaminen. Nimittäin keskustelu Yleisradion kisaselostaja Kaj Kunnaksen ympärillä! Netin keskustelupalstat ovat täyttyneet kiistelystä siitä, onko Kaj hommassaan hyvä vai surkea.

Osa haluaa Kajn heti pois selostuskopista. Toisten mielestä hän tuo upeaa vaihtelua kisojen seuraamiseen. Mies itse on päättänyt olla ottamatta kommentteja liian raskaasti, vaikka toki myöntää, ettei ikävä palaute mieltä ylennä.

– Minun mottoni on, että muista Kaitsu, sinä et koskaan tee lähetystä, josta kaikki tykkäävät. Etkä sellaista, josta kukaan ei tykkää, Kaj kommentoi saamaansa palautetta.

Suurimman osan kritiikistä hän antaa mennä yhdestä korvasta sisään ja toisesta ulos.

– Urheilu on tunteellista, ja se näkyy kotikatsomoissa. Jos pelissä alkaa joku kismittää, helposti alkaa myös selostaja kismittää! En tunne, että tällainen palaute minun elämääni pahentaa.

Osa kritiikistä on hänen mielestään täysin paikallaan.

– Kaikkien mielipiteet ovat oikeutettuja, ja tunnistan kritiikistä usein itseni. Ulkonäköön liittyvät kommentit ovat aina siinä rajoilla. Joskus ihmiset haukkuvat hörökorviani ja kaljuani. Suoranaiseen uhkailuun suhtaudun rankasti. Sitäkin tulee aina silloin tällöin.

– Jos minulla olisi sellainen viisastenkivi, jolla saisin tehtyä kaikkia miellyttävän selostuksen, ottaisin sen heti käyttöön! Nyt on paha yrittää muuta kuin parhaansa. Jos väkisin yrittäisin tyyliäni muuttaa, kyllä sekin huomattaisiin.

Vaikka netissä Kajn selostajantaitojen kritisoiminen käy kuumana, hän saa harvoin kielteistä palautetta päin naamaa.

– 90 prosenttia kadulla saadusta palautteesta on positiivista ja loput ei sitten ole. Jos joku kritisoi omalla naamallaan, haluan yleensä vastata siihen. Sillä tavalla voidaan usein löytää joku yhteisymmärrys!

Näin Kaj vastaa keskustelupalstojen kriitikoille:

Upposi kuin kuuma voi veitseen: Kunnaksen vikana on se, että hän yrittää eräänlaisella kurkunpääakrobatialla korostaa ottelun huippuhetkiä - onnistumatta. Tuloksena on kuuntelijan korvaa raastava kähinä ja väärin painotetut sanat. Kaiken kruunaa vielä silloin tällöin kuuluva maiskaus, kuin tikkari olisi miehen suussa. Huonoin kuulemani selostaja ikinä.

Kaj: Olen niin tunteella kiinni siinä selostuksessa, että kyllä sitä välillä vähän maiskuu! Tunteet näkyvät äänessäni. Tietenkin voisin olla tosi hallittu selostaja, mutta urheilu on hallitsematonta tunteiden vellontaa! Käheälle äänelleni en voi mitään.

Kukkuluuruu: Kunnaksen suurin ongelma selostaessa on, että kaveri ei selosta itse peliä vaan kaikkea muuta shaibaa. Noin 80% jutuista ei liity kyseiseen otteluun millään tavalla.

Kaj: Jos tämä kommentti tulisi radioselostuksesta, olisin huolestunut! Telkkarissa selostaminen ei kuitenkaan ole sama asia. Kaikki näkevät, mitä siellä tapahtuu, joten kaikkia syöttöjä ei tarvitse kertoa. Välillä saatan kyllä harhautua puhumaan esimerkiksi siitä, miten turkkilaiset syövät eniten fetaa koko maailmassa. Myönnän siis syyllistyväni tähän.

Käine: Täysin ammattitaidoton jätkä! Puolet ajasta äijä oli hiljaa! Eikös sen duuni ole selostaa? Tee Kunnas työsi!

Kaj: Edellisessä sanottiin, että puhun liikaa ja nyt liian vähän! Tämä on hyvä esimerkki siitä, että kaikilla on erilaiset odotukset selostajasta.

Kunnaksen vuoksi on pakko vaihtaa kanavaa!: Pitääkö veronmaksajien vain jatkuvasti sietää ruudulla olematonta ja surkeaa Kunnasta – me veronmaksajathan maksamme sekä Kunnaksen että myös YLEn johdon palkat – törkeää verorahojen väärinkäyttöä! Nyt saa YLE tehdä johtopäätöksensä kansan välittämistä maileista, koskien täysin epämiellyttävän Kaj Kunnaksen esiintymistä urheiluohjelmien selostuksissa ja juonnoissa – nyt alkaa katsojien pinna mennä jo poikki!

Kaj: Eihän tämmöinen kivalta kuulosta. Tiedän, että kansa maksaa palkkani ja on pomoni. Heillä pitäisi olla oikeus irtisanoa minut. En voi sanoa muuta kuin, että paljon tulee myös päinvastaista kommenttia. Terveisiä kotikatsomoihin, että yritän parantaa tyyliäni koko ajan!

Kommentit on poimittu Ilta-Sanomien nettisivuilta.

Lue myös:

40 prosenttia miehistä kieltäytyy seksistä jalkapallon takia

Jalkapallon MM-kisojen joukkueet saivat terveiset avaruudesta

Helsingin kirjamessujen ohjelmajohtajalla on monta muutakin rautaa tulessa. Kuva: Sanoma-arkisto
Helsingin kirjamessujen ohjelmajohtajalla on monta muutakin rautaa tulessa. Kuva: Sanoma-arkisto

Kun on aikaansaava, nuori ja menestynyt, ihmettelijöitä riittää.

Ronja Salmi, 25, on oman firmansa perustanut yrittäjä, joka on juontanut ja käsikirjoittanut lukuisia lasten- ja nuortenohjelmia sekä kirjoittanut viisi kirjaa. Hänet valittiin juuri Helsingin Kirjamessujen ohjelmajohtajaksi. Linnan juhliinkin Ronja on jo päässyt. Kaiken huipuksi Ronja sai juuri nimeään kantavan tv-ohjelman; sellaisesta haaveilee moni pidemmänkin uran tehnyt tv-kasvo.

Mitä mietit, Ronja Salmi? -ohjelman aiheet liikkuvat pillusta maailmanloppuun. Millaista palautetta olet saanut?

”Megapositiivista! Moni nuori nainen on tullut kiittämään sanoen, että on miettinyt samoja asioita. Joskus toki tulee ikävämpää palautetta vastaan. Hirvein palaute tulee vanhemmilta miehiltä. Heillä on joskus vähän vaikeaa. Ilmeisesti jo se, että olen nuori nainen, on epäammattimaisuuden merkki.”

Tosiaan, miten olet ehtinyt jo 25-vuotiaana niin monen alan menestyjäksi?

”Tämähän kaikkia tuntuu kiinnostavan: miten voin olla niin nuori. Itse en mieti ikääni. Mutta minulla on parin vuoden etumatka siksi, etten ole käynyt kouluja. Pääsin lukioikäisenä Ylen koululaistenohjelmien juontajaksi, ja olen oikeastaan sillä tiellä. Olen hoitanut aina työni tunnollisesti, ja sillä erottuu yllättävän usein joukosta. En ole missään Suomen paras, mutta olen aikaansaava ja ahkera.”

”En ole missään Suomen paras, mutta olen aikaansaava ja ahkera.”

Kerrot tekeväsi paljon ja intohimoisesti töitä; myös lomilla. Mitä mietit meistä tavallisista lössyköistä, jotka odottelemme tässä jo kesälomaamme?

”Jokainen käyttää aikansa miten parhaiten katsoo. En koe, että olisi minun oikeuteni ottaa kantaa muiden ajankäyttöön ja arvoihin.”

Olet Helsingin kirjamessujen uusi ohjelmajohtaja. Anna lukuvinkki!

”Vaikka Riikka Pulkkisen Paras mahdollinen maailma. Kuuntelin teoksen äänikirjana, ja se oli todella koskettava. Toivottavasti kirjoitan itsekin vielä yhtä hienon romaanin jonain päivänä.”

Mitä mietit, Ronja Salmi? TV1 maanantaisin klo 21.30

Kolmen firman pyörittäminen yhdistettynä lasten ja kodin hoitamiseen saivat Jenni Aholan uupumaan. – En tunnustanut itselleni, että olin haalinut ja hyväksynyt liikaa asioita kontolleni. 

Muotialan yrittäjä ja ex-malli Jenni Ahola, 42, kertoo, että ruuhkavuodet vaativat veronsa. Muutama vuosi sitten Jenni veti kolmea yritystä ja hoiti perheen lapsia Klaudiaa, 10, ja Kristiania, 6. Lisäksi aikaa kului Tampereen asuntomessualueella sijaitsevan 500-neliöisen omakotitalon hoitamiseen.

– Olin todella uupunut kaiken taakan alle. Jälkikäteen ajateltuna se oli liian iso paketti, Jenni kertoo.

– Olin silloin jopa anorektisen laiha. Olen nytkin hoikahko, mutta olin tästä seitsemän kiloa hoikempi. Pahimmassa vaiheessa ruoka ei vaan enää maistunut, mutta en luokittelisi tilannetta kuitenkaan anoreksiaksi. Sitä oli vain niin kierroksilla. Kun tulin töistä kotiin, tuntui kuin kotona olisi alkanut uusi työpäivä kodin- ja lastenhoidon parissa. Ei ollut sellaista hetkeä, että olisin istunut sohvalle ja lukenut lehteä tai katsonut telkkaria.

”Avioero sai minut havahtumaan, että minun on muutettava asioita.”

Jenni havahtui uupumukseen vasta, kun hän erosi aviomiehestään Ville Keskisestä 14 yhteisen vuoden jälkeen.

– Olen aina ollut sellainen persoona, joka haluaa tehdä asioita ja menestyä elämän eri osa-alueilla. En tunnustanut itselleni, että olin haalinut ja hyväksynyt liikaa asioita kontolleni. Avioero sai minut havahtumaan, Jenni kertoo.

Jenni johtaa nykyisin omaa mallitoimisto Promodelia ja Tommy Hilfigerin konseptimyymälää Lempäälän Ideaparkissa.

– Teen aika pitkää päivää yrittäjänä, mutta yrittäjyys tuo myös vapauksia. Kun lapset ovat luonani, teen lyhyempiä työviikkoja. Viikonloppuisin mennään lasten ehdoilla. Toteutamme viikonloppuisin yhden kivan jutun: menemme kylpylään tai vaikka pyöräretkelle, Jenni kertoo.

Lisäksi Jenni lähtee tyttärensä Klaudian kanssa pian kahdestaan Pariisiin.

– Hän sai päättää 10-vuotislahjaksi matkan johonkin Euroopan kohteeseen. Kesällä lähden koko perheen kanssa Kreikan Santorinille.

Liikunnan iloa

Avioeron jälkeen Jenni ja ex-mies myivät omakotitalon. Jenni muutti hetkeksi vuokralle, kun hän alkoi rakentaa omaa omakotitaloa. Samalla uusiksi menivät elämäntavat.

– Päätin, että rauhoitan elämäni ja panostan asioihin, jotka tuovat minulle iloa, hyvinvointia ja jaksamista, Jenni kertoo.

”Liikunta auttoi minut takaisin jaloilleni. Kaikki on nyt tasapainossa.”

Nuoresta asti liikunnallinen Jenni ohjasi parikymppisenä ryhmäliikuntatunteja, mutta ruuhkaisina vuosina liikunta jäi vähemmälle. Nyt liikunnan ilo on löytynyt uudestaan.

– Liikunta auttoi minut takaisin jaloilleni. Kaikki on nyt tasapainossa: olen treenannut sopivasti, syönyt äärettömän terveellisesti ja muistanut pitää riittävästi lomaa.

Jenni pyrkii liikkumaan kolmesti viikossa. Nyt Jenni tosin on kuukauden pakkolevolla.

– Juoksin talven nastalenkkareilla, enkä tajunnut, että akillesjänteet kipeytyivät. Olin juuri ortopedillä, joka laittoi kortisonipistokset akillesjänteisiin.

Oma unelmatalo

Jenni kertoo, että nyt elämässä on kaikki hyvin. Yksi iso ilonaihe on vuosi sitten valmistunut omakotitalo. Tampereen ja Lempäälän rajalla Vuoreksessa sijaitsevassa korkeakattoisessa talossa on lähes 200 neliötä.

– Talo on kauniilla tontilla. Olohuoneen ikkunat avautuvat metsämaisemaan. Iso eteinen on viiteen metriin auki, ja katossa on kultainen valaisin. Eteisen loppupuolella on lasikäytävä, jossa lattia ja kaiteet ovat kokonaan lasia, Jenni kertoo.

– Kohta funkkishenkinen talo rapataan valkoiseksi ja siihen tulee mustia kontrasteja. Pääpihalta puuttuu vielä mustat industrial-tyyliset kierreportaat, jotka nousevat lähes 30-neliöiselle aurinkoterassille. Kun itse saa aikaiseksi näin isoja asioita, talosta nauttii valtavasti.

”Kun taloudesta ei tarvitse huolehtia, voin keskittyä muuhunkin, kuten lapsiin ja liikuntaan.”

Jennillä ei ole alan koulutusta, mutta häntä pyydetään usein suunnittelemaan muidenkin asuntoja.

– Yrittäjänä pohdin koko ajan, missä jutuissa voisin olla mukana. Asunto- ja sisustusala on tulevaisuudessakin vahva vaihtoehto, Jenni kertoo.

– Yrittäjänä minun pitää tehdä nyt jo rahat, joilla elän eläkepäivinä. Vaateliikkeelläni menee hyvin, ja mietin parhaillaan, miten sijoittaisin järkevästi sieltä tulleita rahoja.

Jennille on tärkeää olla taloudellisesti itsenäinen.

– Kun taloudesta ei tarvitse huolehtia, voin keskittyä muuhunkin, kuten lapsiin ja liikuntaan.

Jennin seuraava projekti liittyy hyvinvointiin: hän lanseeraa pian oman naisille suunnatun terveysjuoman.

– Se on ikäisilleni ja minua vanhemmille liikunnallisille naisille suunnattu juoma, Jenni paljastaa Jussi 69:n Reburn-juoman lanseerausjuhlissa.