Kaj Kunnas. Kuva: Yle
Kaj Kunnas. Kuva: Yle

Ylen MM-kisaselostaja Kaj Kunnas myöntää, ettei kova kritiikki tunnu hyvältä. - Välillä saatan kyllä harhautua puhumaan esimerkiksi siitä, miten turkkilaiset syövät eniten fetaa koko maailmassa. Terveisiä kotikatsomoihin, että yritän parantaa tyyliäni koko ajan!

Jalkapallon MM-kisoissa on muutakin mielenkiintoista seurattavaa kuin itse pelaaminen. Nimittäin keskustelu Yleisradion kisaselostaja Kaj Kunnaksen ympärillä! Netin keskustelupalstat ovat täyttyneet kiistelystä siitä, onko Kaj hommassaan hyvä vai surkea.

Osa haluaa Kajn heti pois selostuskopista. Toisten mielestä hän tuo upeaa vaihtelua kisojen seuraamiseen. Mies itse on päättänyt olla ottamatta kommentteja liian raskaasti, vaikka toki myöntää, ettei ikävä palaute mieltä ylennä.

– Minun mottoni on, että muista Kaitsu, sinä et koskaan tee lähetystä, josta kaikki tykkäävät. Etkä sellaista, josta kukaan ei tykkää, Kaj kommentoi saamaansa palautetta.

Suurimman osan kritiikistä hän antaa mennä yhdestä korvasta sisään ja toisesta ulos.

– Urheilu on tunteellista, ja se näkyy kotikatsomoissa. Jos pelissä alkaa joku kismittää, helposti alkaa myös selostaja kismittää! En tunne, että tällainen palaute minun elämääni pahentaa.

Osa kritiikistä on hänen mielestään täysin paikallaan.

– Kaikkien mielipiteet ovat oikeutettuja, ja tunnistan kritiikistä usein itseni. Ulkonäköön liittyvät kommentit ovat aina siinä rajoilla. Joskus ihmiset haukkuvat hörökorviani ja kaljuani. Suoranaiseen uhkailuun suhtaudun rankasti. Sitäkin tulee aina silloin tällöin.

– Jos minulla olisi sellainen viisastenkivi, jolla saisin tehtyä kaikkia miellyttävän selostuksen, ottaisin sen heti käyttöön! Nyt on paha yrittää muuta kuin parhaansa. Jos väkisin yrittäisin tyyliäni muuttaa, kyllä sekin huomattaisiin.

Vaikka netissä Kajn selostajantaitojen kritisoiminen käy kuumana, hän saa harvoin kielteistä palautetta päin naamaa.

– 90 prosenttia kadulla saadusta palautteesta on positiivista ja loput ei sitten ole. Jos joku kritisoi omalla naamallaan, haluan yleensä vastata siihen. Sillä tavalla voidaan usein löytää joku yhteisymmärrys!

Näin Kaj vastaa keskustelupalstojen kriitikoille:

Upposi kuin kuuma voi veitseen: Kunnaksen vikana on se, että hän yrittää eräänlaisella kurkunpääakrobatialla korostaa ottelun huippuhetkiä - onnistumatta. Tuloksena on kuuntelijan korvaa raastava kähinä ja väärin painotetut sanat. Kaiken kruunaa vielä silloin tällöin kuuluva maiskaus, kuin tikkari olisi miehen suussa. Huonoin kuulemani selostaja ikinä.

Kaj: Olen niin tunteella kiinni siinä selostuksessa, että kyllä sitä välillä vähän maiskuu! Tunteet näkyvät äänessäni. Tietenkin voisin olla tosi hallittu selostaja, mutta urheilu on hallitsematonta tunteiden vellontaa! Käheälle äänelleni en voi mitään.

Kukkuluuruu: Kunnaksen suurin ongelma selostaessa on, että kaveri ei selosta itse peliä vaan kaikkea muuta shaibaa. Noin 80% jutuista ei liity kyseiseen otteluun millään tavalla.

Kaj: Jos tämä kommentti tulisi radioselostuksesta, olisin huolestunut! Telkkarissa selostaminen ei kuitenkaan ole sama asia. Kaikki näkevät, mitä siellä tapahtuu, joten kaikkia syöttöjä ei tarvitse kertoa. Välillä saatan kyllä harhautua puhumaan esimerkiksi siitä, miten turkkilaiset syövät eniten fetaa koko maailmassa. Myönnän siis syyllistyväni tähän.

Käine: Täysin ammattitaidoton jätkä! Puolet ajasta äijä oli hiljaa! Eikös sen duuni ole selostaa? Tee Kunnas työsi!

Kaj: Edellisessä sanottiin, että puhun liikaa ja nyt liian vähän! Tämä on hyvä esimerkki siitä, että kaikilla on erilaiset odotukset selostajasta.

Kunnaksen vuoksi on pakko vaihtaa kanavaa!: Pitääkö veronmaksajien vain jatkuvasti sietää ruudulla olematonta ja surkeaa Kunnasta – me veronmaksajathan maksamme sekä Kunnaksen että myös YLEn johdon palkat – törkeää verorahojen väärinkäyttöä! Nyt saa YLE tehdä johtopäätöksensä kansan välittämistä maileista, koskien täysin epämiellyttävän Kaj Kunnaksen esiintymistä urheiluohjelmien selostuksissa ja juonnoissa – nyt alkaa katsojien pinna mennä jo poikki!

Kaj: Eihän tämmöinen kivalta kuulosta. Tiedän, että kansa maksaa palkkani ja on pomoni. Heillä pitäisi olla oikeus irtisanoa minut. En voi sanoa muuta kuin, että paljon tulee myös päinvastaista kommenttia. Terveisiä kotikatsomoihin, että yritän parantaa tyyliäni koko ajan!

Kommentit on poimittu Ilta-Sanomien nettisivuilta.

Lue myös:

40 prosenttia miehistä kieltäytyy seksistä jalkapallon takia

Jalkapallon MM-kisojen joukkueet saivat terveiset avaruudesta