Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Syöminen voi pysyä kohtuuden rajoissa myös jouluna nautiskelun kärsimättä. Tässä toimintasuunnitelmasi.

Ähkysesonki on täällä taas. Hirvittääkö jo valmiiksi? Jouluna hullukaan ei laske kaloreita, vaan nauttii hyvästä ruuasta. Kohtuuden ja muutaman perusasian mielessä pitämällä vältyt itsesi umpeen ahmimiselta. Ravitsemusneuvoja Nancy Neirick jakaa vinkkinsä:

– Proteiinia kehiin! Napsi vaikka manteleleita, vaikka tuskinpa proteiinivaje näin syömissesonkina pääsee yllättämään. Turvotusta sen sijaan voi estää vähentämällä hiilihydraatteja, kuten keitettyjä perunoita, leipää, herneitä ja kuivattuja hedelmiä.

– Juo vettä! Suomalainen joulupöytä sisältää anteliaat määrät suolaa. Muista kitata vettä, niin turvotus jää vähäisemmäksi. Tajuat myös helpommin kylläisyydentunteesi, jos muistat tankata tarpeeksi nestettä.

– Syö hitaasti. Pitkäksi venyvät jouluateriat ja kuluneesta vuodesta papattaminen, mikäs sen parempi syy nauttia rauhallisesti joka suupalasta.

– Taktikoi. Aloita pienellä annoksella, johon kasaat proteiinipitoista ja täyttävää syötävää. Siirry jykevämpiin herkkuihin vasta sitten, kun vatsasi ei kumise tyhjyyttään. Tämä on hyvä tapa välttää hillitöntä ahmimista.

– Nauti ruuasta. Vaikka olisit millainen superkarppaaja, ei kroppasi romahda parin päivän löysäilystä. Jos pelkäät lihomista, rajoita herkuttelu vaikka aattoon ja joulupäivään ja palaa sen jälkeen normiruokavalioosi.

– Unohda pyhien jälkeinen paasto. Kehosi tuskin kiittää sitruunavesikuurista heti joulupatojen jälkeen. Älä kiusaa itseäsi syyllisyydentunnoilla, vaan anna kropalle lempeästi aikaa palautua.

Lähteet: Vida y Salud, Santé A-Z Au Féminin

Lue myös:

Näin selviät joulusta, hörhöruokavaliollinen

Käykö teidänkin joulupöydässänne aina näin?

Tiesit. Mutta jos kuitenkin vielä muistutettaisiin. Kävisikö semmoinen?

Väestöliiton perhebarometri julkaistiin juuri. Sen huolenaihe on sama kuin jo monena vuonna: suomalaisia syntyy koko ajan vähemmän. On Väestöliiton ydintehtäviä olla asiasta huolissaan, ja se on aivan ok.

Väestöliiton ydintehtävänä on kai myös olla hiukan ärsyttävä taho, joka harmittelee vuosittain, että lasten tekemistä lykätään liian myöhäiseen ikään. Jo sana ”lykkääminen” saakin perheen perustamisen kuulostamaan yhtä kiinnostavalta velvollisuudelta kuin kellarivaraston siivoaminen tai hammaslääkärin määräaikaistarkastus.

Varsinainen hämmästyttävä pommi on kuitenkin se, että perhebarometrin mukaan Lykkääminen johtuu usein tiedon puutteesta. Naiset eivät hahmota, että hedelmällisyys alkaa laskea 35 ikävuoden jälkeen. Mitä ihmettä? Eivätkö? Tämähän loukkaa paitsi älykkyyttäni, myös niitä monia hienoja ammattilaisia peruskoulussa ja terveydenhuoltoalalla, jotka ovat muistutelleet asiasta koko elämäni ajan. Olen varma siitä, että moni nainen tekee viiden vuoden lykkäämispäätöksen kiusallaan joka kerta, kun joku vihjaa kellon tikittävän.

Suomalaiset nuoret aikuiset vaikuttavat siinä mielessä itsetuhoisilta, että heidän mielestään ideaaliperhe on kaksi lasta, pienellä ikäerolla.

Painostuksen tunne saattaa toki tulla aivan omien korvien välistä. Väestöliittokin on huolissaan ennen kaikkea siitä, että ihmiset eivät saa niin montaa lasta kuin haluaisivat, ja perhebarometrin kanssa on tehty itse asiassa tänä vuonna tosi kiinnostavaa työtä. Nuorilta aikuisilta on kysytty, miksi lisääntyminen ei kiinnosta. Kävi ilmi, että lapsiperheiden elämä näyttää heidän silmissään pelkältä ankealta arjenhallinnalta, ruuanlaitolta ja Prismassa käymiseltä.

Lisäksi vaikuttaa siltä, että tasa-arvotyötä olisi vielä: naiset ovat huolissaan omasta urastaan ja oman elämänsä menettämisestä vauvan myötä. Miehet taas ovat pikkuisen huolissaan siitä, voiko lapsen jälkeen tehdä yhtä paljon ylitöitä kuin ennen. Tässä valossa syntyvyyden pieneneminen alkaakin jo saada selityksensä.

Suomalaiset nuoret aikuiset vaikuttavat siinä mielessä itsetuhoisilta, että heidän mielestään ideaaliperhe on kaksi lasta, pienellä ikäerolla. Väestöliiton Anna Rotkirchkin toteaa, että tällainen perhenormi ei ainoastaan näytä raskaalta setiltä vaan oikeasti on raskas. Olisiko pieni perhekäsityksen laajentaminen paikallaan? Että jospa vaikka yksi lapsi riittäisi? Eipä tällä planeetalla ihmisistä tule pulaa, vaikka muutama suomalainen jäisi syntymättäkin.

– En olisi ikinä uskonut, että mulle järjestetään tällaista, Henna, 26, kommentoi isänsä järjestämää yllätystä.

Suomi Love -ohjelman toisessa jaksossa nähtiin ja kuultiin lauantaina taas koskettavia tarinoita ja esityksiä. Yksi jakson liikuttavimmasta hetkistä oli, kun kempeleläinen Simo halusi ilahduttaa 26-vuotiasta tytärtään Hennaa. Hennan ja hänen perheensä elämä ei ole ollut helppoa viime vuosina. Vuonna 2014 Hennan raskausoireet paljastuivat kallonpohjan syöpäkasvaimeksi. Lue lisää:

Jaksossa Simo-isä järjesti tyttärelleen yllätyksen: Henna pääsi kuuntelemaan livenä suosikkibiisinsä, Haloo Helsingin Vapaus käteen jää.

”Nyt kun on jaksamista sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena.”

– Haluan sanoa Hennalle tämän kappaleen kautta, että isä välittää omasta tyttärestään. Ja nyt kun on jaksamista tämän sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena, Simo kertoi jaksossa.

Haloo Helsingin Ellin tekemät sanat sopivat Hennan elämään, jossa on ollut niin ala- kuin ylämäkiäkin.

Kun elämässä kaiken menettää
silloin vapaus on ainut mitä käteen jää
on ylämäki raskas askeltaa
mutta alamäkeen liian usein katoaa
jos se ei tapa niin se todellakin hajottaa
ei muistojen päälle kulta kerrosta saa
hymyile tai itket kuinka vaan
ole hetki niin kuin huomista ei olisikaan,
kertosäkeessä lauletaan.

Henna liikuttui isänsä järjestämästä yllätyksestä.

– Ihan meni sanattomaksi, ja itku pääsi. En olisi ikinä uskonut, että mulle järjestetään tällaista, Henna kertoi esityksen jälkeen.

Jos et nähnyt Simon yllätystä ja Haloo Helsingin esitystä, katso se tästä: