Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Juhannuksena koko Suomi saunoo – mutta miten?

Viimeistään nyt saunan viaton ja puhtoinen maine sai kolauksen. Me Naisten kyselyssä 83 prosenttia lukijoista kertoi harrastaneensa seksiä löylyjen lämmössä ja 22 prosenttia piti sekaporukalla saunomista kiihottavana kokemuksena. Voiko tämän jälkeen väittää enää naama peruslukemilla, että lauteilla käyttäydyttäisiin siivosti?

Näin lukijat vastasivat:

81 % on saunonut sekasaunassa.

56 % mielestä sekasaunominen on täysin luonnollista.

22 % pitää sekasaunaa kiihottavana.

83 % on harrastanut seksiä saunassa.

"Paras saunakokemus liittyy kahteen S:ään: saunaan ja seksiin. Seksihetket ovat vähissä neljän lapsen perheessä." Maikku, 43

"30 asteen pakkanen, 100-asteinen sauna, lumessa kieriskelyä ja pientä punssia. Saunakavereiden korvalehdet paloivat tiimellyksessä. Tietysti myös naisseuraa paikalla." Jokke, 46

Me Naisten kyselyyn osallistui 520 vastaajaa, joista puolet oli naisia ja puolet miehiä.

Lue myös:

Helppo ja nopea saunajooga rentouttaa – näin teet sen kotona

Valitse oikea hoitoaine saunaan

Pääskysestä päivää! On oikea hetki tarkistaa, tunnistatko aivan tavalliset pikkulinnut.


 

Ei, se ei ole sama asia kuin päänsärky.

Migreeni on mahdollisesti kaikista vaarattomista vaivoista maan päällä se pirullisin. Sen kourissa kärvistelee Terveyskirjaston mukaan yksi kymmenestä aikuisesta. Riesa on kolme kertaa yleisempi naisilla kuin miehillä.

Migreenittömien voi olla mahdotonta ymmärtää, millaista rajujen kipukohtausten kanssa on elää. Tiede on kantanut kortensa kekoon, esimerkiksi tällä migreenin oireita havainnollistavalla videolla.

Jotta rinnakkaiselo migreenistä kärsivien ja siltä välttyneiden välillä sujuisi sutjakkaammin, on tiettyjä lausahduksia parempi välttää.

Pyysimme migreenipotilaita kokoamaan listan asioista, joiden heille ei kannata sanoa:

1. ”Tuo sinun päänsärkysi…”

Tehdäänpä yksi asia selväksi heti kättelyssä: päänsärky on ikävää. Migreeni on pikemminkin visiitti Tuonelaan ja takaisin.

2. ”Ärsyttävää! Päätä särkee jo toista tuntia. Onkohan minullakin se migreeni?”

Tällä repliikillä keräät sympatian sijaan katseita, jotka säikäyttäisivät hunnilauman hiljaiseksi.

3. ”Ei kai se nyt oikeasti voi tuosta johtua...”

Kyllä voi. Migreenin voi laukaista melkein mikä vain. Kynttilänvalo, lumesta heijastuva aurinko, stressaava palaveri. Lista on loputon.

4. ”Mikset ota särkylääkettä?”

Migreeniä sairastava toverisi on luultavasti aihepiirin ekspertti ja käynyt läpi kaikki mahdolliset lääkkeet, meditaatiotekniikat ja kuppaukset helpotusta etsiessään. Emme suosittele ehdottamaan Buranaa.

5. ”Onneksi se on vain migreeni. Ajattelepa niitä, joilla on…”

Aina voisi olla pahemmin, tiedetään. Migreenikohtauksen uhrille on kuitenkin turha puhua motivaatiojulisteiden iskulauseita. Suosittelemme kokeilemaan uudestaan vähemmän tulenarkana ajankohtana.