Kansallismielisissä tunnelmissa ollaan tänään. Kuva: Shutterstock
Kansallismielisissä tunnelmissa ollaan tänään. Kuva: Shutterstock

By Suomen kansa, joka harrasti rivompaakin riimittelyä kuin mitä kansalliseepoksesta uskoisi.

Iloista, kansallistunnetta uhkuvaa Kalevalan päivää kaikille! Viettäkäämme se tänä vuonna rosoisemmissa merkeissä kuin perinteisesti ja sanokaamme ruma sana niin kuin se on! Pillu! Ja Kyrpä!

Suomen kansan perinteinen seksisanasto on tullut tutuksi ainakin Petra Lampiselle, joka on ollut mukana kokoamassa rivomman pään kansanrunoja Tupa ryskyi, parret paukkui -teokseen. Runot ovat peräisin Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistoista, ja ne ovat vanhojen tuttujen Lönnrotin, Gottlundin, Paulaharjun, Europaeuksen ja kumppaneiden 1800-luvulla keräämiä.

– Varsinkin Gottlund ja Lönnrot ovat kirjoittaneet kaikki runot uskollisesti ja sensuroimatta talteen. Jossain puhtaaksi kirjoitetussa versiossa on hiukan saatettu sensuroida, tyyliin p*llu.

Kalevala, Lönnrotin suuri työ, ei puhu seksuaalisuudesta kuin muutamassa kohdassa: Väinämöinen ahdistelee nuorta Ainoa, Kullervo nai vahingossa siskoaan ja Ilmarinen tekee metallista ”taotun Barbaran”. Arkistojen aarteet taas kertovat paljon iloisemmasta ja reippaasta suhtautumisesta seksiin kuin mitä Kalevalan perusteella voisi kuvitella.

– Ihmehän se olisi, jos seksuaalisuudesta ei puhuttaisi kansanrunoudesta. Mutta 1800-luvulla, kansallistunteen suuressa nousussa, haluttiin luoda kansasta tietynlainen kuva. Rivot runot eivät sopineet käsitykseen jalosta Suomen kansasta, ja tämä materiaali on maannut arkistossa, Lampinen kertoo.

Nyt arkistosta on kaivettu kertomuksia, loitsuja ja opettavaistakin materiaalia, kuten seuraava runonen:

Ei saa panna paimenlikkaa, se on vielä lapsi.

Antaa sen pehvan karvettua ja tulla tuuheemmaksi.

Petra Lampinen valitsi runojen joukosta oman suosikkinsa, ja se on alla: sitä voi halutessaan vaikka laulaa tutulla Vaka vanha Väinämöinen -sävelellä Kalevalan päivän kunniaksi. Runoja on nähtävissä myös näyttämöllä, tänään Helsingissä, kevään mittaan muilla paikkakunnilla.

Pillu juosta piiretteli

kamarista kellarihin,

kupsahti kalavatihin.

Meni poika, söi lipasi,

sano sitte syötyähän:

− En tijä polonen poika

minkä lienen syönytkähän,

makia oli meeksi,

rasvanen sian lihaksi,

imeläinen vierteheksi.

Tästäpä pojat polvillehen,

vanhat akat vatallehen

pillua kumartamahan.

Pillu koreana kunniasa

istu linnan akkunalla

valkiat sukat jalassa.

Läksi tästä kulkomahan:

nosti pappi lakkiahan,

kuningas kypärähänsä,

talon poijat polvillehen.

Näki kyrvän käydesähän,

lähti tuota ajamahan,

kyrpä kuusehen kuhahti.

Pillu katto kannon päästä,

sano sitte sanoilla näillä:

− Tule kulta kurkkuhini!

Kyrpä kohta kohdastansa

vastasi kovin vihasa:

− Tulkohon tuliset nuolet

sinun konna kurkkuhusi,

ilkiä ikenihis.

Kyllä muistan muinosetki:

pääni panit paljahaksi,

veden vänsit silmästäni,

nahkan korviini sivallit.

Kukku sulle, kukku mulle,

kukku meille kummallekki,

kukku.

Pielisjärvi

E. Lönnrot 1828

Lue myös:

10 syytä: tämän takia suomalaiset naiset ovat ylivertaisia

Kari Tapion hitti päivitettiin – tältä suomalaisuus näyttää nyt!

Suomessa on seksiä, Antti Holma!

Simpsoneiden ja Futuraman luoja katsoo nyt Springfieldin ja tulevaisuuden sijasta menneisyyteen.

IS TV-LEHTI: Matt Groeningin luomassa Disenchantment-animaatiossa touhutaan keskiaikaisessa, maagisessa Dreamlandin kuningaskunnassa.

Groening tekee sarjallaan aluevaltauksen Netflixissä. Hänen jälkensä on tunnistettavaa niin visuaalisesti kuin huumorinkin puolesta. Pääosissa ovat kapinallinen alkoholistiprinsessa Bean, uskollinen mutta täysin tonttu tonttu Elfo ja demoni Luci.

Kummallisella kolmikolla seikkailua ja sekoilua riittää. Kymmenosaisella ensimmäisellä kaudella vastassa on monenlaista aikakauden kulkijaa: örkkejä, peikkoja, lumoojattaria, pahoja äitipuolia, lipeviä prinssejä ja muita hulluja. Kyytiä saavat ylhäiset puheenparret ja ylevät tavat.

Ääninäyttelijöinä pääosissa toimivat Abbi Jacobson (Bean), Eric Andre (Luci) ja Nat Faxon (Elfo). Jacobson on kehunut epätyypillisen prinsessan vahvaa naishahmoa.

Groening on viimeksi luonut uuden sarjan liki parikymmentä vuotta sitten vuonna 1999, kun Futurama ilmestyi. Sarja päättyi vuonna 2013. Simpsonit-sarja starttasi vuonna 1989, ja syyskuussa Amerikassa alkaa peräti 30. kausi.

Uudella sarjalla Netflix hieroo sopua Futurama-fanien kanssa. He raivostuivat, kun Futurama yllättäen poistettiin valikoimista.

Nyt tekijätiimissä on mukana pitkäaikainen Simpsonit-kollega Josh Weinstein ja joukko Futuraman animaattoreita.

Trendikkääseen fantasiagenreen sijoittuvan sarjan on sanottu olevan kuin Simpsoneiden ja Game of Thronesin sekoitus.

Groeningin sarjojen perusta on usein sama: hän haluaa näyttää yleisölle hauskuutta tapahtumissa ja maailmoissa, joista huumoria on tavallisesti vaikea löytää. Kolme kärsinyttä ystävystä täydentää toisiaan hyvän ja pahan ikitaistelussa.

Keskiaikaisista puitteista huolimatta sarja on kaukana sadusta. Siinä käsitellään vahvasti nykyhetken teemoja. Kyllähän kaikki tunnistavat elämänsä prinsessat, tontut ja demonit.

Disenchantment, Netflixissä 17.8. alkaen.

Tilaajille
Henkilökohtaiset avustajat Linda Laaksonen (vas.) ja Tiia Dahlqvist lähtevät Jaanan kanssa syyskuussa MM-kisoihin Yhdysvaltoihin. Mukaan lähtee tietenkin myös Legolas-hevonen. Kuva: Jouni Harala
Henkilökohtaiset avustajat Linda Laaksonen (vas.) ja Tiia Dahlqvist lähtevät Jaanan kanssa syyskuussa MM-kisoihin Yhdysvaltoihin. Mukaan lähtee tietenkin myös Legolas-hevonen. Kuva: Jouni Harala

Jaana Kivimäki halvaantui, kun hevoskuljetusauton lastaussilta katkaisi hänen selkärankansa. Ensin Jaana oli katkeroitua, mutta sitten hän päätti selviytyä.

Punaisen omakotitalon oven avaa hymyilevä emäntä. Vaikka kello on vasta yksitoista, Jaana Kivimäki , 44, on ehtinyt jo paljon. Hän on herännyt kuudelta, ruokkinut hevosensa ja ajanut 25 kilometrin päähän ratsastushallille...