Hetkonen, kumpis olikaan se oikea? Kuva: Shutterstock
Hetkonen, kumpis olikaan se oikea? Kuva: Shutterstock

Kiire ja häiriötekijät tekevät oikean ja vasemman erottamisesta tavallista hankalampaa.

Oletko joskus kääntynyt autolla oikealle, kun piti mennä vasemmalle?

The Independentin artikkelin mukaan yllättävän monella meistä on ongelmia erottaa oikeaa ja vasenta. Se on aivoille melko monimutkainen prosessi, joka vaatii esimerkiksi kykyä yhdistää aistit ja visuaalinen informaatio, kielellistä toimintaa sekä muistia.

Arjessa oikea–vasen-sekoilusta on harvoin vakavaa haittaa. Mitä nyt ärsyttää, kun lähdet jumpassa aina eri suuntaan kuin muu ryhmä ja automatkat saattavat kestää tavallista pidempään.

Virheiden haitat kuitenkin kasvavat, jos sattuu olemaan ammatiltaan vaikkapa lääkäri. Pitikö amputoida vasen jalka? Oho, katkaistiinkin oikea. Lääkäreiden aivoille lisävaivaa aiheuttaa myös se, että kun he kohtaavat potilaan kasvokkain, heidän oikeansa on potilaan vasen ja päinvastoin.

Sairaaloissa erehdytään usein siksi, että ympäristö on kiireinen ja täynnä häiriötekijöitä. Medical Educationissa julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin lääketieteen opiskelijoiden kykyä erottaa oikeaa vasemmasta. Mitä enemmän melua ja keskeytyksiä oli, sitä huonommin he pärjäsivät. Kaikkein huonoiten pärjäsivät naispuoliset ja hieman vanhemmat opiskelijat.

Keskittyminen onkin olennaista: The Independentin mukaan esimerkiksi lentäjien on vältettävä kaikkea ylimääräistä keskustelua, jotta ohjaamo pysyisi mahdollisimman häiriöttömänä. Ehkä samasta, häiriötekijättömästä käytännöstä olisi hyötyä myös Suomen surkeimmille kuskeille.

Liikenteessä vanha – mutta yhä vain toimiva – kikka on hankkia auto, jonka ratissa lukee Volvo. Automerkin nimessä v on vasemmalla, o oikealla.

Ja kyllä, tutkimuksen mukaan vaikeudet oikean ja vasemman erottamisessa ovat yleisempiä naisilla. Tämän testin avulla voit selvittää, kuinka hyvin sinä pärjäät.

Lue myös:

Oletko valmis muutokseen? Kevään uutuuskirjat kannustavat ajattelemaan toisin

Tunnetko Facebook-etiketin? 6 kirjoittamatonta sääntöä

Hui, paavi! Näin erikoisia pelkoja maailmaan mahtuu