Hetkonen, kumpis olikaan se oikea? Kuva: Shutterstock
Hetkonen, kumpis olikaan se oikea? Kuva: Shutterstock

Kiire ja häiriötekijät tekevät oikean ja vasemman erottamisesta tavallista hankalampaa.

Oletko joskus kääntynyt autolla oikealle, kun piti mennä vasemmalle?

The Independentin artikkelin mukaan yllättävän monella meistä on ongelmia erottaa oikeaa ja vasenta. Se on aivoille melko monimutkainen prosessi, joka vaatii esimerkiksi kykyä yhdistää aistit ja visuaalinen informaatio, kielellistä toimintaa sekä muistia.

Arjessa oikea–vasen-sekoilusta on harvoin vakavaa haittaa. Mitä nyt ärsyttää, kun lähdet jumpassa aina eri suuntaan kuin muu ryhmä ja automatkat saattavat kestää tavallista pidempään.

Virheiden haitat kuitenkin kasvavat, jos sattuu olemaan ammatiltaan vaikkapa lääkäri. Pitikö amputoida vasen jalka? Oho, katkaistiinkin oikea. Lääkäreiden aivoille lisävaivaa aiheuttaa myös se, että kun he kohtaavat potilaan kasvokkain, heidän oikeansa on potilaan vasen ja päinvastoin.

Sairaaloissa erehdytään usein siksi, että ympäristö on kiireinen ja täynnä häiriötekijöitä. Medical Educationissa julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin lääketieteen opiskelijoiden kykyä erottaa oikeaa vasemmasta. Mitä enemmän melua ja keskeytyksiä oli, sitä huonommin he pärjäsivät. Kaikkein huonoiten pärjäsivät naispuoliset ja hieman vanhemmat opiskelijat.

Keskittyminen onkin olennaista: The Independentin mukaan esimerkiksi lentäjien on vältettävä kaikkea ylimääräistä keskustelua, jotta ohjaamo pysyisi mahdollisimman häiriöttömänä. Ehkä samasta, häiriötekijättömästä käytännöstä olisi hyötyä myös Suomen surkeimmille kuskeille.

Liikenteessä vanha – mutta yhä vain toimiva – kikka on hankkia auto, jonka ratissa lukee Volvo. Automerkin nimessä v on vasemmalla, o oikealla.

Ja kyllä, tutkimuksen mukaan vaikeudet oikean ja vasemman erottamisessa ovat yleisempiä naisilla. Tämän testin avulla voit selvittää, kuinka hyvin sinä pärjäät.

Lue myös:

Oletko valmis muutokseen? Kevään uutuuskirjat kannustavat ajattelemaan toisin

Tunnetko Facebook-etiketin? 6 kirjoittamatonta sääntöä

Hui, paavi! Näin erikoisia pelkoja maailmaan mahtuu

Terhi Kokkonen esitti Mira Luodin päivänä Pinnan alla -kappaleen yhdessä siskonsa kanssa.

Tällä viikolla Vain elämää -ohjelmassa vietetään PMMP-yhtyeestä tutun Mira Luodin päivää. Torstain jaksossa Danny esitti todella vahvan tulkintansa PMMP:n Lautturi-kappaleesta. Mutta vahva oli myös Terhi Kokkosen veto. Hän esitti perjantaina tulkintansa Miran soolouralla tekemästä biisistä Pinnan alla.

Terhi esitti Miran kappaleen yllättäen yhdessä siskonsa Pauliina Kokkosen kanssa.

Katso esitys kokonaisuudessaan tästä:

Ennen Terhin esitystä Mira kertoi, että Pinnan alla -kappaleen tekohetkellä hänen elämänsä oli taitekohdassa. Samaan aikaan, kun Mira teki ensimmäistä sooloalbumiaan, hänen veljensä sairastui vakavasti ja menehtyi.

– En ollut hänen luonaan kun hän kuoli ja se harmittaa ihan kauheesti, Mira kertoi itkien.

Terhin ja Pauliinan esiintymisen jälkeen Mira halasi kumpaakin naista pitkään. 

– Se oli nyt vähän tuollainen iloinen, Terhi totesi Miralle.

Lähtö tuli yllättäen

Terhi Kokkosta ei nähty Miran päivän aikana missään muussa aktiviteetissa kuin lounaalla ja päivällisellä. Terhin tulkinta Miran kappaleesta jäi hänen viimeisekseen Vain elämää -ohjelmassa. Esiintymisensä jälkeen Terhiä ei nähty lainkaan.

Vaikka Terhin kuvauksista poistumisesta on uutisoitu runsaasti ja sitä on puitu jo pitkin kevättä, ohjelmassa se sivuutettiin melkolailla kokonaan. Terhi katoaa illallispöydästä kuin tuhka tuuleen.

Muut artistit kommentoivat jakson lopussa Terhin lähtöään kierrellen, mainitsematta häntä suoraan nimeltä.

– Tämä päivä antoi minulle taas enemmän ymmärrystä siitä, että se ei kulje minkään käsikirjoituksen mukaan. Se on aina käänteitä täynnä ja se pitää ottaa vastaan sellaisena, mitä tapahtuu, Mira totesi.

Katso videolta, kuinka Aki Tykki, Mira Luoti, Sani ja Arttu Wiskari kokivat Terhin lähdön kuvauksista:

Fatbardhe Hetemaj on tehnyt uraa politiikassa. Hän naurahtaa, että on sisarusnelikon ainoa naimaton. – Toisella veljellä ja siskollani on lapsia. Olen heille se hullu täti.

Fatbardhe Hetemaj, 32, odottaa viikonlopun Maailma kylässä -festivaalia, jolloin hänen perheestään kertova Kotimaa Kosovo-Suomi –dokumentti saa ensi-iltansa.

Dokumenttia tehtiin puolitoista vuotta ja se nosti naiselle pintaan monia muistoja. Hetemaj´n neljän sisaruksen vanhemmat saapuivat Kosovosta Suomeen vuonna 1992, jolloin Fatbardhe oli 7-vuotias.

– Ehkä arkielämässä oli pelon jälkeen vaikeinta tasapainoilla kahden kulttuurin välillä. Meidän kulttuurissa olin tottunut koskettamaan ihmisiä. Täällä on tietty etäisyys.

”Ala-asteella ihmettelin, kun kysyttiin, voit sä olla? Sanoin tietysti kaikille, että voin.”

– Ala-asteella ihmettelin myös, kun kysyttiin, voit sä olla? Sanoin tietysti kaikille, että voin ja sitten minulle suututtiin, kun olin luvannut niin monelle. En ymmärtänyt yhtään, että pitäisi olla vain yhden kanssa kerralla, vaan otin kaikki siipieni suojaan. Olen aina ollut tällainen paljon puhuva, Fatbardhe kertoi eilen Mummotunnelin kesän VIP-avajaisissa.

Hetemaj'n sisarusnelikko on kuuluisa saavutuksistaan. Molemmat veljet pelaavat ammatikseen jalkapalloa, Perparim Italiassa ja Mehmet Seinäjoella. Fatbardhe on tehnyt uraa politiikassa. Hän naurahtaa, että on sisarusnelikon ainoa naimaton.

– Toisella veljellä ja siskollani on lapsia. Olen heille se hullu täti. Olemme yhä tosi läheisiä.

Fatbardhe viettää itse sinkkukesää.

– Kaikki väittävät, että minulla on kumppanin suhteen kovat kriteerit. Minun pitää tuntea, että kyseessä on minun ihminen ja toki kumppanin pitää miellyttää myös silmää. 

– Haluan kuitenkin painottaa, että elämäni on hyvää näinkin. Olen huomannut, että lapsettomia suojellaan, eikä heiltä kysellä henkilökohtaisia kysymyksiä, mutta sinkuilta udellaan tosi henkilökohtaisesti, että miksi miestä ei ole löytynyt. Se ärsyttää joskus.

Kotimaa Kosovo-Suomi, TV1 ma 28.5