Cherin vieressä palkittu Don Ameche. Vuosi oli 1986, kuva Reuters.
Cherin vieressä palkittu Don Ameche. Vuosi oli 1986, kuva Reuters.

Oscar-palkinnot jaetaan 86. kerran tulevana yönä. Koska vuodelle 2014 ei ole vielä ehditty keittää palkintogaalan soppaa, voidaan muistella ikimuistoisimpia tapahtumia menneiltä vuosilta.

1969

Eri elokuvissa näytelleet Barbra Streisand ja Katharine Hepburn jakoivat historiallisesti ensimmäistä ja toistaiseksi viimeistä kertaa parhaan naisnäyttelijän Oscarin. Streisandille Oscarin arvoinen rooli Funny Girl -musikaalissa oli ensimmäinen elokuvanäyttelijänä.

1973

Marlon Brando lähetti intiaaniaktivistiksi väitetyn Sacheen Littlefeatherin, jota epäiltiin myöhemmin näyttelijäksi, lavalle kertomaan, että ei aio ottaa vastaan Kummisedästä saamaansa parhaan näyttelijän palkintoa. Brando vastusti sitä, miten Hollywood on kohdellut Pohjois-Amerikan alkuperäiskansoja.

1986

Cher näytti, mitä Oscar-gaalaan voi pukea ylleen, jos on tarpeeksi pokkaa. Art deco -henkinen asu kuuluu Cherin omien sanojen mukaan hänen suosikkityyleihinsä edelleen.

2000

South Parkin luojat Trey Parker ja Matt Stone saapuivat Oscar-gaalaan Jennifer Lopeziksi ja Gwyneth Paltrowiksi pukeutuneina. South Park -elokuvan Blame Canada (kuuntele täällä) kilpaili parhaan kappaleen Oscarista, muttei voittanut. Miehet selittelivät haastatteluissa, ettei asuvalinta ollut kannanotto, vaan yksinkertaisesti villin huumeseikkailun lopputulos.

Vuonna 2000 nähtiin myös kohuttu Oscar-suudelma Angelina Jolien ja hänen veljensä välillä.

2002

Pianisti-elokuvasta Oscarin pokannut Adrien Brody on nuorin parhaan miespääosan palkinnon saanut. Häkeltyneenä palkinnostaan Brody suuteli lavalla palkinnon jakajaa, Halle Berryä, intohimoisesti.

2008

Heath Leadger voitti parhaan miessivuosan Oscarin näyteltyään Jokeria Batman-elokuvassa Yön ritari. Edesmenneen Ledgerin vanhemmat ja sisko vastaanottivat palkinnon.

Samana vuonna palkittiin ensimmäistä kertaa nainen parhaan ohjaajan Oscarilla. Voittaja oli Kathryn Bigelow elokuvallaan Hurt Locker.

2011

Ranskalainen mustavalkoinen The Artist sai kymmenen Oscar-ehdokkuutta ja voitti lopulta parhaan elokuvan palkinnon. Ennen tätä ainoastaan yksi mykkäelokuva on palkittu parhaana. Tuolloin vuosi oli 1929.

Lisää Oscareista:

Tänään televisiossa: Yöllä selviää, saako Suomi Oscar-palkinnon

Kaikkien naisvoittajien Oscar-asut taiteiltiin yhteen kuvaan

Suomeen ensimmäinen Oscar-palkinto – etkä luultavasti tunne voittajaa

Suomalainen elokuva Oscar-ehdokkaana – yllätys jopa tekijöille!

Oscar-ehdokas tuli ulos kaapista: "Olen kyllästynyt salailuun"

Kaikki jutut Oscareista löydät täältä.

Rosaa ahdistaa ja itkettää nyt vähän kaikki, mutta mitä siitä seuraa? Ennustamme. 

Oi voi. Ensitreffit alttarilla -sarjan jakso, jossa parit palaavat häämatkalta arkeen, on pääosin ihan mukavaa katsottavaa. Tunteikasta Rosa-parkaa kuitenkin itkettää ja ahdistaa ihan kaikki.

Eetun kanssa avioitunut ja Roomassa häämatkaillut Rosa selvittää silmät kyynelissä tarvitsevansa aikalisän kaikesta, vaikka Eetun kanssa meneekin kuulemma kivasti. Rosaa ahdistaa muun muassa kiire, jonka takia hän ei ehdi tavata läheisiään. 

– Ei ehdi nähdä ystäviä, ei perhettä, ja nyt kun tarvis just semmosta tukea ja lohdutusta, että oikeasti joku sanoo, että kaikki järjestyy, Rosa murehtii.

Kiirettä tosiaan pitää: Rosa työskentelee sairaanhoitajana päivystyksessä ja tekee paljon yövuoroja. Lisäksi hän harjoittelee triathlonia kilpailumielessä. Ja niin, hän meni juuri naimisiin tv-ohjelmassa, ja uusi puoliso muuttaa nyt hänen kotiinsa kameraryhmän seuratessa. Jotta liitto onnistuisi, uunituoreelle parisuhteelle pitäisi löytyä aikaa.

Mitäköhän tästä tulee?

Vaihtoehto 1: Rosa on uusi rahka-Petri

Vuosi sitten näytetyllä Ensitreffit alttarilla -kaudella nähtiin sarjan suomalaisen historian pahin epäonnistuminen. Asiantuntijoiden naittamat Mari ja Petri tulivat niin huonosti toimeen keskenään, että he päättivät erota jo kesken kauden.

Ennen eroa tapahtui muutama ikimuistoinen sattumus, jotka ilmensivät Marin ja Petrin erilaisuutta. Ensinnäkin Petri kieltäytyi ostamasta ruokaa katukojusta, koska hänellä oli rahkaa kotona jääkaapissa. Toisekseen Petri halusi säilyttää polkupyöräänsä sisällä Marin asunnossa, mikä oli Marista käsittämätöntä. 

Sporttinen Petri osasi olla joustamaton fitness-elämäntapaansa liittyvissä asioissa, mutta kovin dramaattiselta ihmiseltä hän ei vaikuttanut. Tunteikas Rosa lienee ihmisenä aivan erilainen kuin Petri. Silti Rosan intohimoinen suhtautuminen triathlon-harrastukseen tuo mieleen Petrin.

Rosaa ahdistaa, ettei treenaamiselle ole aikaa.

– Jos näyttää siltä, ettei vaan pysty treenaa ja muuta, ei ota siitä stressiä, niin sitten skippaa sen, kisaa ensi vuonna uudelleen, hän pohdiskelee.

– Ei siitä tule kuin kahden ja puolen sadan tappio. 

Onneksi Rosan asunnossa on sentään parveke, jolla triathlon-pyörää voi säilyttää. 

Vaihtoehto 2: Vastakohdat täydentävät toisiaan

Ei ole mitenkään tavatonta, että pariskunnan osapuolista toinen on temperamentiltaan rauhallisempi ja toinen taas tuntee ja näyttää tunteitaan voimakkaasti. Yhdistelmä saattaa toimia myös Rosan ja Eetun kohdalla.

Jos Rosa selviää yövuoroputken, triathlon-treenin ja tuoreen avioliiton yhdistelmästä ilman burn outia, saattaa avioelämä kääntyä aivan auvoiseksikin. 

Vaihtoehto 3: Rosa on uusi Aliisa

Petrin lisäksi Rosassa saattaa nähdä yhtäläisyyksiä toisenkin viime kauden osallistujan kanssa. Viime kaudella Esan kanssa avioitunut Aliisa koki epämääräisiä epävarmuuden tunteita vähän Rosan tyyliin. 

Aliisan ongelmaksi tosin koitui tunteiden vähyys, Rosalla taas on muutaman minuutin välein vaihtelevia tunteita vaikka muille jakaa.

Eiköhän univormupukuiselle, huomenlahjaksi personoituja lauluja lurittelevalle Eetullekin löytyisi tarvittaessa ottajia.

Esan ja Aliisan liitto kaatui lopulta siihen, ettei Aliisa halunnut jatkaa yhdessäoloa, sillä hän ei tuntenut tarpeeksi Esaa kohtaan. Suomen sinkuille unelmamies Esan vapautuminen oli ilouutinen, ja nykyään Esalla on kainalossaan unelmiensa nainen

Eiköhän univormupukuiselle, huomenlahjaksi personoituja lauluja lurittelevalle Eetullekin löytyisi tarvittaessa ottajia. Rosan ja Eetun ennuste on kuitenkin toistaiseksi hyvä ahdistuksista huolimatta. 

Vaihtoehto 4: Ensivaikutelma pettää

Tony Dunderfelt lupaili uusimman kauden alkaessa, että tulossa on kaikkien aikojen kausi, jolla jokainen pari tulee menemään melkoista vuoristorataa. Rosa näkyy jo hypänneen vauhdikkaaseen tunteiden vuoristorataan, mutta Tonyn ennustus voi tarkoittaa muutakin.

Ehkä rauhallisesta Eetusta sukeutuukin ensi jaksossa kyyneliä tirsuva draamailija ja Rosa puolestaan löytää täydellisen zen-tilan? Tai ehkä Team Lällyksi Twitterissä ristityt Eetu ja Rosa muuttuvatkin viileän asiallisiksi? Ikinä ei tiedä. 

Heikin tähänastisen muodonmuutoksen perusteella loppukaudelta voi odottaa mitä tahansa. 

Vappu Pimiä muistelee menneitä Instagramissaan. 

Juontaja Vappu Pimiä, 40, julkaisi Instagram-tilillään valokuvan itsestään yli 20 vuoden takaa. Kuvassa juuri 18 vuotta täyttänyt Vappu hymyilee juomalasi kädessään.

– Sanotaan, et nainen on kauneimmillaan 17-vuotiaana.. No, en ehkä ihan allekirjoittais, mut ai niin, tossa mä olinkin just täyttänyt 18, Vappu kirjoittaa kuvan alla.

Kuvatekstin perusteella kuva on otettu 18 vuotta täyttäneen Vapun syntymäpäiväjuhlilla.

Kuvan kommenteissa monet kehuvat Vappua viehättäväksi. Joidenkin mielestä toukokuussa 40 vuotta täyttänyt Vappu näyttää nykyisin nuoremmalta kuin kuvassa. Kommenteissa nuorta Vappua verrataan esimerkiksi Marilyn Monroeen ja Armi Kuuselaan.