Cherin vieressä palkittu Don Ameche. Vuosi oli 1986, kuva Reuters.
Cherin vieressä palkittu Don Ameche. Vuosi oli 1986, kuva Reuters.

Oscar-palkinnot jaetaan 86. kerran tulevana yönä. Koska vuodelle 2014 ei ole vielä ehditty keittää palkintogaalan soppaa, voidaan muistella ikimuistoisimpia tapahtumia menneiltä vuosilta.

1969

Eri elokuvissa näytelleet Barbra Streisand ja Katharine Hepburn jakoivat historiallisesti ensimmäistä ja toistaiseksi viimeistä kertaa parhaan naisnäyttelijän Oscarin. Streisandille Oscarin arvoinen rooli Funny Girl -musikaalissa oli ensimmäinen elokuvanäyttelijänä.

1973

Marlon Brando lähetti intiaaniaktivistiksi väitetyn Sacheen Littlefeatherin, jota epäiltiin myöhemmin näyttelijäksi, lavalle kertomaan, että ei aio ottaa vastaan Kummisedästä saamaansa parhaan näyttelijän palkintoa. Brando vastusti sitä, miten Hollywood on kohdellut Pohjois-Amerikan alkuperäiskansoja.

1986

Cher näytti, mitä Oscar-gaalaan voi pukea ylleen, jos on tarpeeksi pokkaa. Art deco -henkinen asu kuuluu Cherin omien sanojen mukaan hänen suosikkityyleihinsä edelleen.

2000

South Parkin luojat Trey Parker ja Matt Stone saapuivat Oscar-gaalaan Jennifer Lopeziksi ja Gwyneth Paltrowiksi pukeutuneina. South Park -elokuvan Blame Canada (kuuntele täällä) kilpaili parhaan kappaleen Oscarista, muttei voittanut. Miehet selittelivät haastatteluissa, ettei asuvalinta ollut kannanotto, vaan yksinkertaisesti villin huumeseikkailun lopputulos.

Vuonna 2000 nähtiin myös kohuttu Oscar-suudelma Angelina Jolien ja hänen veljensä välillä.

2002

Pianisti-elokuvasta Oscarin pokannut Adrien Brody on nuorin parhaan miespääosan palkinnon saanut. Häkeltyneenä palkinnostaan Brody suuteli lavalla palkinnon jakajaa, Halle Berryä, intohimoisesti.

2008

Heath Leadger voitti parhaan miessivuosan Oscarin näyteltyään Jokeria Batman-elokuvassa Yön ritari. Edesmenneen Ledgerin vanhemmat ja sisko vastaanottivat palkinnon.

Samana vuonna palkittiin ensimmäistä kertaa nainen parhaan ohjaajan Oscarilla. Voittaja oli Kathryn Bigelow elokuvallaan Hurt Locker.

2011

Ranskalainen mustavalkoinen The Artist sai kymmenen Oscar-ehdokkuutta ja voitti lopulta parhaan elokuvan palkinnon. Ennen tätä ainoastaan yksi mykkäelokuva on palkittu parhaana. Tuolloin vuosi oli 1929.

Lisää Oscareista:

Tänään televisiossa: Yöllä selviää, saako Suomi Oscar-palkinnon

Kaikkien naisvoittajien Oscar-asut taiteiltiin yhteen kuvaan

Suomeen ensimmäinen Oscar-palkinto – etkä luultavasti tunne voittajaa

Suomalainen elokuva Oscar-ehdokkaana – yllätys jopa tekijöille!

Oscar-ehdokas tuli ulos kaapista: "Olen kyllästynyt salailuun"

Kaikki jutut Oscareista löydät täältä.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

SKORPIONI
Käyt kiinnostavan keskustelun, joka antaa sinulle ajattelemisen aihetta. Lähde siihen suuntaan, jonka vaistosi osoittaa sinulle. Luota mielikuvitukseesi.


JOUSIMIES
Ole koko sydämelläsi mukana siinä, mitä teet. Tarjoa auttavaa kättä pulaan joutuneelle kaverille. Eleesi johtaa yllättävään vastapalvelukseen.


KAURIS
Pidä silmät auki ja tarkkaile ympäristöäsi. Opit paljon katsomalla. Saat tarjouksen, joka on liian hyvä ollakseen totta.


VESIMIES
Valitse tarkkaan, mihin käytät aikasi tänään. Kääri hihat ja ryhdy hommiin. Päättäväisyytesi vetää helposti muutkin imuunsa.


KALAT
Älä jää jumiin taisteluun, jota et voi voittaa. Hyväksy väistämättömät seikat. Mieti, mitkä vahvuutesi erottavat sinut kaikista muista.


OINAS
Kuuntele sydäntäsi päätöksissäsi. Puhkut määrätietoisuutta, mikä vie sinut pitkälle. Olet pysäyttämätön, jos tavoitteesi ovat sinulle selvät.


HÄRKÄ
Sinun ei tarvitse mukautua kaikkeen, mitä muut tekevät. Paikoillaan pysyminen voi toisinaan olla hyvä veto. Panosta vakauteen ja harmoniaan.


KAKSONEN
Raha-asioissa tapahtuu yllättävä käänne. Suunta on lupaava. Kysele kavereiden neuvoja ja käänny tarpeen vaatiessa ammattilaisen puoleen.


RAPU
Ole valmis kehittämään itseäsi. Uuden oppiminen laajentaa horisonttiasi ja tutustuttaa sinut uusiin ihmisiin. Päivä voi olla ystävyyden tai romanssin alku.


LEIJONA
Tartu rohkeasti tilaisuuteen, joka sinulle tarjoutuu. Ennakkoluulottomuus vie sinut seikkailuun tänään. Älä menetä hermojasi pikkujutun takia.


NEITSYT
Älä anna tunteiden vain patoutua. Ole valmis keskustelemaan ja neuvottelemaan. Moni kysymys löytää tänään vastauksensa.


VAAKA
Salaisuudet karkaavat tänään helposti turhan suuren yleisön korviin. Tee parhaasi suojellaksesi yksityisyyttäsi. Odottamattomat käänteet sekoittavat pakkaa.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!

Tiistain Ensitreffit alttarilla jaksossa riidellään – taas. Siitä huolimatta yhden parin tulevaisuudessa pilkahtaa myös valoa. Varo juonipaljastuksia!

Kirjoitimme aikaisemmin, että Ensitreffit alttarilla -ohjelman Johannan ja Markuksen suhteesta ei oikein ota selvää.

Aikaisemmissa jaksoissa heillä on vaikuttanut menevän ihan mukavasti, ja kumpikin on todella halunnut saada suhteen toimimaan. Silti matkaan on mahtunut myös vastoinkäymisiä, erityisesti siksi, että heidän tapansa kommunikoida ovat hyvin erilaiset.

Tämän viikon jaksossa erilaiset viestintätavat räiskähtävät jälleen esille. Tarkoitus on viettää mukavaa kesäpäivää veneretkellä, mutta jo aiemmin päivällä käyty pieni riita kasvaa retken loppumetreillä suureksi.

Seuraa klassista riitelydialogia.

– Niin mut mä en ymmärrä, kerro mulle syy, miksi sä halusit... Et se sua nyt alkoi mietityttään uudestaan, Johanna ihmettelee.

– Miksi tästä pitää nyt vääntää, en mä oo tätä vääntämässä enää yhtään mitään, Markus yrittää.

– Sähän alotit uudestaan! Johanna tulistuu.

– No enhän mä oo enää sanonut yhtään mitään, ei mua kiinnosta tää homma, Markus mutisee.

– Ei mua kiinnosta tommonen hiljaisuus! Johanna syyttää.

– Sua ei kiinnosta hiljaisuus. Sitten kun sä räyhäät, niin sua kiinnostaa räyhääminen. Sit kun sua ei kiinnosta, niin tässä pitäis mennä sun mukaan joka asiassa, Markus tuskailee.

”Sua ei kiinnosta hiljaisuus. Sitten kun sä räyhäät, niin sua kiinnostaa räyhääminen.”

Lopulta Markus saa tarpeekseen riitelystä ja yrittää lähteä pois tilanteesta.

– Mä meen nyt jonnekin, ei tästä tule hevonv****a tästä hommasta.

– Miks näin typerästä asiasta lähtee tämmönen, mä en ymmärrä, Johanna jatkaa vielä.

– Älä minulta kysy, mä oon täs nyt yrittänyt ja yrittänyt, Markus sanoo.

– Aivan juu, sinä oot yrittänyt, Johanna toteaa kuivasti.

Seuraavaksi Markus turvautuu klassikkolausahdukseen:

– Älä nyt oo tommonen marttyyri.

– Itte sää, älä viitti hei, Johanna vastaa.

Videoklippi riidasta on katsottavissa MTV:n julkaisemassa ennakkojutussa.

Nyt käsi sydämelle. Kuulostaako tutulta? Tästähän parisuhderiidoissa lopulta on kyse. Jokin pieni asia saa kinan käyntiin, mutta todellisuudessa riidellään ihan jostain muusta: huomiosta, hyväksynnästä, rakkaudesta. Kumpikin haluaisi jo tehdä sovinnon, mutta kuitenkaan ei tee mieli antaa ihan kokonaan periksi.

Johanna ja Markus keskustelivat kommunikointitavoistaan edellisessä jaksossa psykologi Tony Dunderfeltin vastaanotolla. Riitojenkin keskellä molemmilla on vahva tahto saada suhde toimimaan. Kuukauden avioliiton jälkeen näyttää siltä, että yhteys alkaa löytyä.

– Kun se alku oli niin vaikea, en ikinä ajatellut, että me olisimme tässä tilanteessa. Että olen löytänyt tämmöisen systeemin kautta ihmisen, kenestä oikeasti välitän ja tykkään, niin onhan se aika hurjaa, Johanna sanoo jaksossa.