Cherin vieressä palkittu Don Ameche. Vuosi oli 1986, kuva Reuters.
Cherin vieressä palkittu Don Ameche. Vuosi oli 1986, kuva Reuters.

Oscar-palkinnot jaetaan 86. kerran tulevana yönä. Koska vuodelle 2014 ei ole vielä ehditty keittää palkintogaalan soppaa, voidaan muistella ikimuistoisimpia tapahtumia menneiltä vuosilta.

1969

Eri elokuvissa näytelleet Barbra Streisand ja Katharine Hepburn jakoivat historiallisesti ensimmäistä ja toistaiseksi viimeistä kertaa parhaan naisnäyttelijän Oscarin. Streisandille Oscarin arvoinen rooli Funny Girl -musikaalissa oli ensimmäinen elokuvanäyttelijänä.

1973

Marlon Brando lähetti intiaaniaktivistiksi väitetyn Sacheen Littlefeatherin, jota epäiltiin myöhemmin näyttelijäksi, lavalle kertomaan, että ei aio ottaa vastaan Kummisedästä saamaansa parhaan näyttelijän palkintoa. Brando vastusti sitä, miten Hollywood on kohdellut Pohjois-Amerikan alkuperäiskansoja.

1986

Cher näytti, mitä Oscar-gaalaan voi pukea ylleen, jos on tarpeeksi pokkaa. Art deco -henkinen asu kuuluu Cherin omien sanojen mukaan hänen suosikkityyleihinsä edelleen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2000

South Parkin luojat Trey Parker ja Matt Stone saapuivat Oscar-gaalaan Jennifer Lopeziksi ja Gwyneth Paltrowiksi pukeutuneina. South Park -elokuvan Blame Canada (kuuntele täällä) kilpaili parhaan kappaleen Oscarista, muttei voittanut. Miehet selittelivät haastatteluissa, ettei asuvalinta ollut kannanotto, vaan yksinkertaisesti villin huumeseikkailun lopputulos.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vuonna 2000 nähtiin myös kohuttu Oscar-suudelma Angelina Jolien ja hänen veljensä välillä.

2002

Pianisti-elokuvasta Oscarin pokannut Adrien Brody on nuorin parhaan miespääosan palkinnon saanut. Häkeltyneenä palkinnostaan Brody suuteli lavalla palkinnon jakajaa, Halle Berryä, intohimoisesti.

2008

Heath Leadger voitti parhaan miessivuosan Oscarin näyteltyään Jokeria Batman-elokuvassa Yön ritari. Edesmenneen Ledgerin vanhemmat ja sisko vastaanottivat palkinnon.

Samana vuonna palkittiin ensimmäistä kertaa nainen parhaan ohjaajan Oscarilla. Voittaja oli Kathryn Bigelow elokuvallaan Hurt Locker.

2011

Ranskalainen mustavalkoinen The Artist sai kymmenen Oscar-ehdokkuutta ja voitti lopulta parhaan elokuvan palkinnon. Ennen tätä ainoastaan yksi mykkäelokuva on palkittu parhaana. Tuolloin vuosi oli 1929.

Lisää Oscareista:

Tänään televisiossa: Yöllä selviää, saako Suomi Oscar-palkinnon

Kaikkien naisvoittajien Oscar-asut taiteiltiin yhteen kuvaan

Suomeen ensimmäinen Oscar-palkinto – etkä luultavasti tunne voittajaa

Suomalainen elokuva Oscar-ehdokkaana – yllätys jopa tekijöille!

Oscar-ehdokas tuli ulos kaapista: "Olen kyllästynyt salailuun"

Kaikki jutut Oscareista löydät täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla