Cherin vieressä palkittu Don Ameche. Vuosi oli 1986, kuva Reuters.
Cherin vieressä palkittu Don Ameche. Vuosi oli 1986, kuva Reuters.

Oscar-palkinnot jaetaan 86. kerran tulevana yönä. Koska vuodelle 2014 ei ole vielä ehditty keittää palkintogaalan soppaa, voidaan muistella ikimuistoisimpia tapahtumia menneiltä vuosilta.

1969

Eri elokuvissa näytelleet Barbra Streisand ja Katharine Hepburn jakoivat historiallisesti ensimmäistä ja toistaiseksi viimeistä kertaa parhaan naisnäyttelijän Oscarin. Streisandille Oscarin arvoinen rooli Funny Girl -musikaalissa oli ensimmäinen elokuvanäyttelijänä.

1973

Marlon Brando lähetti intiaaniaktivistiksi väitetyn Sacheen Littlefeatherin, jota epäiltiin myöhemmin näyttelijäksi, lavalle kertomaan, että ei aio ottaa vastaan Kummisedästä saamaansa parhaan näyttelijän palkintoa. Brando vastusti sitä, miten Hollywood on kohdellut Pohjois-Amerikan alkuperäiskansoja.

1986

Cher näytti, mitä Oscar-gaalaan voi pukea ylleen, jos on tarpeeksi pokkaa. Art deco -henkinen asu kuuluu Cherin omien sanojen mukaan hänen suosikkityyleihinsä edelleen.

2000

South Parkin luojat Trey Parker ja Matt Stone saapuivat Oscar-gaalaan Jennifer Lopeziksi ja Gwyneth Paltrowiksi pukeutuneina. South Park -elokuvan Blame Canada (kuuntele täällä) kilpaili parhaan kappaleen Oscarista, muttei voittanut. Miehet selittelivät haastatteluissa, ettei asuvalinta ollut kannanotto, vaan yksinkertaisesti villin huumeseikkailun lopputulos.

Vuonna 2000 nähtiin myös kohuttu Oscar-suudelma Angelina Jolien ja hänen veljensä välillä.

2002

Pianisti-elokuvasta Oscarin pokannut Adrien Brody on nuorin parhaan miespääosan palkinnon saanut. Häkeltyneenä palkinnostaan Brody suuteli lavalla palkinnon jakajaa, Halle Berryä, intohimoisesti.

2008

Heath Leadger voitti parhaan miessivuosan Oscarin näyteltyään Jokeria Batman-elokuvassa Yön ritari. Edesmenneen Ledgerin vanhemmat ja sisko vastaanottivat palkinnon.

Samana vuonna palkittiin ensimmäistä kertaa nainen parhaan ohjaajan Oscarilla. Voittaja oli Kathryn Bigelow elokuvallaan Hurt Locker.

2011

Ranskalainen mustavalkoinen The Artist sai kymmenen Oscar-ehdokkuutta ja voitti lopulta parhaan elokuvan palkinnon. Ennen tätä ainoastaan yksi mykkäelokuva on palkittu parhaana. Tuolloin vuosi oli 1929.

Lisää Oscareista:

Tänään televisiossa: Yöllä selviää, saako Suomi Oscar-palkinnon

Kaikkien naisvoittajien Oscar-asut taiteiltiin yhteen kuvaan

Suomeen ensimmäinen Oscar-palkinto – etkä luultavasti tunne voittajaa

Suomalainen elokuva Oscar-ehdokkaana – yllätys jopa tekijöille!

Oscar-ehdokas tuli ulos kaapista: "Olen kyllästynyt salailuun"

Kaikki jutut Oscareista löydät täältä.

Kolmisen vuotta sitten naimisiin mennyt Laura Lepistö haluaa jossain vaiheessa lapsia, mutta keskittyy juuri nyt uran luomiseen.

Yksinluistelussa Suomen kaikkien aikojen menestynein taitoluistelija Laura Lepistö, 30, vetää nykyisin kahden yhtiökumppaninsa kanssa puolitoista vuotta sitten perustettua Snou Creative -markkinointitoimistoa.

– Teemme töitä urheilun parissa toimivien brändien ja urheilua sponsoroivien yritysten kanssa. Tuotamme sisältöä, teemme sponsoroinnin erilaisia toteutuksia ja manageroimme muutamaa urheilijaa. Suunnittelen, konseptoin, myyn ja teen uusasiakkuushankintaa. Teen kaikkea muuta, paitsi kuvaan kameran varressa, Laura kertoo.

”En kaipaa kilpailuihin, mutta kaipaan esiintymistä.”

– Etsin kauppakorkeakoulun jälkeen pitkään omaa tapaa tehdä töitä. Nyt yrittämisestä on tullut uusi intohimo luistelu-uran jälkeen.

Vaikka Laura on lopettanut kilpauran, hän on edelleen aktiivinen luistelun parissa. Hän istuu esimerkiksi Taitoluisteluliiton hallituksessa, pitää luisteluleirejä ja kommentoi luistelukilpailuja Ylellä.

– En kaipaa kilpailuihin, mutta kaipaan esiintymistä, hän kertoo.

– Tykkään edelleen esiintyä. Siksi haluan pitää oman uran yrityksen pyörittämisen rinnalla. Olin esimerkiksi puolitoista vuotta sitten Uuden iloisen teatterin revyyssä esiintymässä, mikä oli hauskaa. Olen keskittynyt urheilubisnekseen, mutta on kiva tehdä välillä pieniä syrjähyppyjä.

Huonot läpät yhdistää

Laura kertoo, että myös yksityiselämään kuuluu hyvää. Hän meni vajaat kolme vuotta sitten naimisiin miesystävänsä Tommi Huovisen kanssa, jonka hän tapasi yli kymmenen vuotta sitten lukiossa.

– Häät olivat kivat bileet, mutta mikään ei hirveästi muuttunut, koska olimme olleet yhdessä jo niin pitkään, Laura kertoo.

– Nautimme arjesta. Meillä on hauskaa keskenämme. Molemmilla on yhtä huonot läpät. Parisuhteessamme toisen huomioiminen on helppoa, koska tunnemme toisemme niin hyvin.

”Olen lapsirakas, mutta en haaveile kovin monesta lapsesta.”

Laura haaveilee lapsista, mutta niiden aika ei ole vielä.

– Nyt olemme olleet uraorientoituneita ja nauttineet elämänvaiheesta, kun koulut on juuri käyty, Laura sanoo Sportyfeel Helsinki City Run ja Helsinki City Marathonin VIP-tilaisuudessa.

– Olen lapsirakas, mutta en haaveile kovin monesta lapsesta. Toivottavasti niitä jossain vaiheessa kuitenkin siunaantuisi. Pari lasta riittäisi.

Luistelu-uralta tarttui mukaan myös monta ystävää. Laura pitää yhteyttä moneen nuoruuden luisteluseuralaiseen ja kilpakumppaniin.

– Olin Kiira Korven häissä kuukausi takaperin. Hän asuu Nykissä, joten emme näe enää kovin usein. Meitä yritetiin aina asetella vastakkain, mutta me vain pyörittelimme sellaiselle silmiä, Laura nauraa.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

HÄRKÄ

Älä haaskaa energiaasi tuhoon tuomittuun projektiin. Umpikujan välttäminen on sinusta kiinni. Pysyttele kaukana oikuttelevista ihmisistä.

 

KAKSONEN

Panosta kotiin ja ihmissuhteisiin. On aika miettiä elämäntyylimuutoksia. Lähde liikkeelle siitä, mikä on oman tärkeysjärjestyksesi kärjessä.

 

RAPU

Satsaa ajallisesti projektiin, joka on lähellä sydäntäsi. Älä jätä leikkiä kesken ensimmäisten takaiskujen sattuessa kohdalle. Aseta rima korkealle.

 

LEIJONA

Älä tee elämästäsi tarpeettoman monimutkaista. On aika yksinkertaistaa asioita ja ottaa rennosti. Tunteet saavat sinusta helposti vallan tänään.

 

NEITSYT

Ota vakavissasi saamasi neuvot. Pidä matalaa profiilia, sillä juorut pääsevät tänään nopeasti liikkeelle. Älä anna aihetta huhuamiseen.

 

VAAKA

Älä tee pikaisia päätöksiä. Tarkista lähipiirisi mielipiteet ennen suurien ratkaisujen tekemistä. Muuten kuvio mutkistuu nopeasti.

 

SKORPIONI

Lähde ihmisten ilmoille viihtymään. Kerää perheenjäsenet tai hyvät ystävät ympärille. On aika suunnitella tulevaisuutta.

 

JOUSIMIES

Vältä ylimääräistä rahanmenoa. Harkitse tarkkaan suuria ostoksia ja odota tasaisempaa hetkeä toimiaksesi. Vietä laatuaikaa rakkaasi kanssa.

 

KAURIS

Muutokset tekevät sinulle hyvää. Lähde lyhyelle reissulle tai nauti uusien tuttavien seurasta. Ihmissuhteet vaativat nyt erityisen paljon huomiota.

 

VESIMIES

Vältät ongelmat, jos onnistut pitämään tunteesi aisoissa. Nyt ei ole aika kuuluttaa kärkeviä mielipiteitä ääneen. Pysyttele taustalla tarkkailemassa.

 

KALAT

Tarjoa apuasi sitä tarvitseville. On aika satsata kotisi toimivuuteen ja viihtyvyyteen. Ilmassa on lupaava ripaus romantiikkaa.

 

OINAS

Unohda arkiset ongelmasi ja keskity välillä johonkin aivan muuhun. Tarvitset uutta ajateltavaa. Lähde shoppailukierrokselle tai hyvien ystävien seuraan.