Erityisen haitallista on fruktoosi, jota lisätään siirappina esimerkiksi valmisruokiin. Kuva: Shutterstock
Erityisen haitallista on fruktoosi, jota lisätään siirappina esimerkiksi valmisruokiin. Kuva: Shutterstock

Erityisen huolissaan tutkijat ovat sokerilla mässäilystä teini-iässä.

Lista sokerin huonoita puolista on karua luettavaa: se muun muassa lihottaa, on haitaksi hampaille, vanhentaa ihoa ja koukuttaa kuin huume.

Nyt luetteloon voi lisätä myös sokerin haitallisuuden mielenterveydelle. Yhdysvaltalaisen Emoryn yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että runsaasti fruktoosia sisältävä ruokavalio nuoruudessa voi pahentaa masentuneisuutta ja ahdistuneisuutta. Sokeri myös muuttaa aivojen tapaa käsitellä stressiä, kävi ilmi tutkimusryhmän rotilla tekemissä kokeissa.

– Tutkimustuloksemme antavat uusia näkökulmia siihen, miten ruokavalio vaikuttaa aivojen terveyteen. Se voi johtaa tärkeisiin päätelmiin nuorten ravitsemuksesta ja kehityksestä, tutkija Constance Harrell sanoi esitellessään tutkimustuloksia Neuroscience 2014 -tapaamisessa.

Monet hedelmät ja marjat sisältävät luonnostaan runsaasti fruktoosia, eikä sitä voi syödä liikaa, mutta erityisen haitallisena esimerkiksi verenkierrolle on pidetty fruktoosia, jota lisätään moniin valmisruokiin, karkkeihin, kekseihin ja virvoitusjuomiin.

Tutkimuksesta julkaistussa tiedotteessa kerrotaan, että fruktoosi myös stimuloi aivojen reitityksiä, jotka taas vaikuttavat siihen, miten aivot reagoivat stressiin. Sillä voi olla merkittäviä vaikutuksia käyttäytymiseen, esimerkiksi masennus- ja ahdistusoireiden pahenemista. Erityisen huolissaan tutkijat ovat nuorista, sillä teinivuodet ovat kriittisintä aikaa aivojen stressinhallintakehitykselle.

Lue myös:


Kuukausi ilman sokeria – kokeilimme, miten se onnistuu


Tämäkin vielä – sokeri vanhentaa ihoa


Älä astu sokeriansaan – varo näitä seitsemää tuotetta

Ruotsin kruununprinsessa Victorian joulutervehdys on täydellistä katsottavaa.

No niin, unohdetaanpas Harry ja Meghan -huuma hetkeksi. On nimittäin perinteisen, ruotsalaisen joulutervehdyksen aika.

Kuten monena aiempana jouluna, hovi julkaisi myös tänä vuonna iloisen jouluiset videoterveiset kruununprinsessa Victorian perheeltä.

Videolla Victoria, prinssi Daniel sekä aina suloiset lapset Oscar, 1, ja Estelle, 5, koristelevat kuusta, laskevat mäkeä kotinsa, Hagan linnan pihalla ja riemuitsevat talvesta. Pikkuprinssi Oscar istuu haltioituneena Stigan kyydissä. Heillä on jopa idyllinen, luminen talvi. Täydellistä!

Eihän tästä voi tulla kuin hyvälle tuulelle. Todella hyvää joulua myös teille, rakkaat länsinaapurimme!

Lama ja devalvoinnit kaatoivat Viljo ja Kaisu Mikkosen menestyvän rakennusyrityksen 90-luvun alussa. Dokumentissa seurataan heidän taivaltaan 2000-luvun alun Suomessa. Kuva: Yle kuvapalvelu
Lama ja devalvoinnit kaatoivat Viljo ja Kaisu Mikkosen menestyvän rakennusyrityksen 90-luvun alussa. Dokumentissa seurataan heidän taivaltaan 2000-luvun alun Suomessa. Kuva: Yle kuvapalvelu

Mika Ronkaisen dokumentissa seurataan konkurssin tehnyttä pariskuntaa, joka yrittää päästä takaisin työelämään verkostomarkkinoinnin avulla.

IS TV-LEHTI: Vuosituhannen vaihteessa 1990-luvun lama oli monien mielikuvissa vaihtunut jo Nokia-vetoiseksi nousukaudeksi, mutta Mika Ronkaisen ohjaaman mainion dokumentin Autobonus (2001) esittämä arki on toisenlainen.

Suomessa lienee tuhansia, jotka jakavat Kaisu ja Viljo Mikkosen kohtalon: takana oli konkurssi omassa rakennusalan firmassa, ja jaloilleen pääseminen vaati sitkeyttä.

Autobonus kuvaa myös toista vuosituhannen lopun ilmiötä: nopean rikastumisen ideaa palvovaa verkostomarkkinointia.

Nykyperspektiivistä huuhaa on helppo tunnistaa, mutta aikoinaan moni fiksukin ihminen lankesi ystävyys- ja sukulaisuussuhteilla rahastaviin pyramidibisneksiin.

Myös Mikkosten haaveissa siintävät verkostomarkkinoinnilla saavutettavat kymppitonnien viikkotienestit tai ainakin luvattu autobonus. Kaksikon suhautellessa ympäri Pohjois-Suomea esittelemässä Amerikasta tuotua liikeideaansa käy katsojalle yhä selvemmäksi, ettei homma tule lyömään leiville.

Ronkaisen tunnetuimmat dokumentit ovat siirtolaisuuden pirstomaa identiteettiä kuvannut Jussi-palkittu Laulu koti-ikävästä (2013) sekä oululaisen rugbyjoukkueen edesottamuksia seurannut Freetime Machos (2010).

Autobonuksessa on jo läsnä ohjaajan myöhemmistä elokuvista tuttu lämmin huumori. Kaisun ja Viljon tarina saa tragikoomisia piirteitä, mutta Ronkainen ei ilkeile. Yritteliään pariskunnan keskinäisessä suhteessa on voimaa ja uskoa, jota tarvitaan vaikeina aikoina.

Dokumenttiprojekti: Autobonus, TV1 ma klo 21.30