Kas, lihasmassahan se vain on lisääntynyt. Kuva: Shutterstock
Kas, lihasmassahan se vain on lisääntynyt. Kuva: Shutterstock

Vaikka vaaka näyttää enemmän kuin eilen, et välttämättä ole lihonut.

Se on vain numero. Se on vain yksi hemmetin ärsyttävä numero. Henkilövaa'an lukema nimittäin.

Erityisen ärsyttävää vaa'alla käyminen on, kun paino on noussut tai ei laske tiukasta dieetistä huolimatta. Ärrh.

Fitnessguru Richard "Dick" Talensin kirjoittama artikkeli lievittää kuitenkin hieman punnitsemisen tuskaa. Mies kertoo, miten vaa'an lukemia tulkitaan – eikä painonnousu aina edes ole huono juttu. Pelkästä puntarin lukemasta ei siis kannata tehdä koskaan turhan hätäisiä johtopäätöksiä.

On normaalia, että paino vaihtelee pari kiloa suuntaan tai toiseen. Syitä siihen on muitakin kuin rasvan kertyminen vartaloon.

1. Glykogeenivarastot. Elimistö varastoi ruuasta saatuja hiilihydraatteja glykogeeni-nimisen varastohiilihydraatin avulla. Jokaista hiilihydraattigrammaa kohti kehoon kertyy myös kolme grammaa vettä. Mikäli glykogeenivarastot ovat tyhjillään, paino on normaalin vaihtelun alarajoilla. Toisaalta glykogeenivarastojen täyttyminen tietää painon nousua vaihtelun ylärajoille.

2. Jos natriumia (eli suolaa) tulee nautittua enemmän kuin tavallisesti, kehoon yleensä kertyy vettä. Nesteet lähtevät liikkeelle, kun ravinnosta saa vain niukasti suolaa. Keho kuitenkin sopeutuu natriumin määrään, joten on turha toivo, että suolan jättämällä paino putoaisi pysyvästi alas.

3. Kuukautiskierto kerryttää myös nestettä elimistöön, mikä kannattaa ottaa huomioon vaa'an lukemia vertaillessa.

4. Nestehukka vaikuttaa myös painoon. Elimistö kannattaa pitää hyvin nesteytettynä.

Lihonko vai onko vika vaa'assa?

Suuret painonvaihtelut laihdutuskuurin aikana johtuvat yleensä glykogeenivarastoista. Rasva palaa hitaasti, mutta glykogeenitasot voivat heilahdella villistikin.

Kun syö paljon ja erityisesti hiilihydraatteja, glykogeenivarastot täyttyvät ja olo saattaa olla turvonnut, mutta kyse on nesteestä. Eli huh, yksi kunnon ateria ei tuhonnut koko viikon kurinalaista laihduttamista, vaikka vaaka näyttäisikin kolme kiloa enemmän. Vastaavasti vähähiilihydraattisella dieetillä paino saattaa laskea nopeastikin.

Glykogeenivarastojen lisäksi kuntoilun aloittaminen yleensä kasvattaa lihasmassaa. Paino ei sen takia välttämättä pienene, vaikka rasvaa olisikin palanut.

Näin tulkitset vaakaa

Jotta vaa'an lukemaa pystyisi arvioimaan kunnolla, kannattaa ottaa avuksi myös mittanauha. Painon lisäksi pitäisi aina mitata vyötärönympärys.

Kannattaa myös tarkkailla voimien kehittymistä, esimerkiksi sitä, kuinka raskailla painoilla jaksaa kuntosalilla harjoitella. Lisäksi on hyvä kiinnittää huomiota kehon turvotuksiin ja niiden mahdollisiin syihin.

Vasta kun nämä asiat on ottanut huomioon, vaa'an lukemasta pystyy päättelemään jotakin.

Dick Talensin sivustolla on taulukoitu kattavasti, mitä vaa'an lukemasta ja muista merkeistä voi kulloinkin päätellä. Tässä muutama esimerkki:

Paino alenee, vyötärönympärys pienenee ja voimat lisääntyvät. Optimaalinen tilanne. Rasvaa palaa. Jatka samaan malliin.

Paino nousee, vyötärönympärys pienenee ja voimat lisääntyvät. Rasva palaa yhä, mutta ehkä hitaanlaisesti tai keho vasta totuttelee uuteen ruokavalioon. Kalorimäärän alentamista voi kokeilla, jotta paino alkaisi pudota.

Paino nousee, vyötärönympärys kasvaa ja voimat lisääntyvät. Kehoon kertyy sekä rasvaa että lihasta. Kalorimäärä on todennäköisesti liian iso. Rukkaa ruokavaliota kevyemmäksi tai keskity lihasmassan kasvattamiseen.

Lue myös:

18 tapaa polttaa enemmän ja tehokkaammin rasvaa

Koomikko Sami Hedbergillä kova laihdutustavoite: nyt lähtee 25 kiloa – viidesosa painosta!

Älä usko! Viisi ravitsemusmyyttiä, jotka eivät pidä paikkaansa

Cheek suunnittelee parhaillaan jäähyväiskiertuettaan, joka päättyy elokuussa Lahteen.

Cheekin eli Jare Tiihosen, 36, elämästä kertova Veljeni vartija -elokuva saa ensi-iltansa ensi viikolla. Tarinassa on vahvasti mukana veljeys ja Antti Holma näyttelee räppärin lisäksi tämän kaksoisveljeä Jereä.

– Jere ei ole vielä nähnyt elokuvaa, eikä äiti. Yleisesti elokuvan vastaanoton tietää, kuten tietää kaiken mikä liittyy muhun. Kriitikoilta pukkaa varmaan yhtä tähteä, mutta toivottavasti yleisö diggaa. Tämä on se kaava, mikä urallani on ollut, Jare naurahti elokuvan ennakkonäytöksessä.


Läheiset ymmärtävät

Jare suunnittelee parhaillaan jäähyväiskiertuettaan, joka päättyy elokuussa Lahteen. Kun Suomen suosituin räppäri kertoi 2014 loppuvuodesta lähipiirilleen lopetusaikeista, he suhtautuivat ajatukseen ymmärtäväisesti.

– Ne, jotka ovat minua lähellä ymmärtävät miksi lopetan. Muille olen sanonut, että ette voi tietää, mitä mä tunnen.  

– Pääpointti lopettamiselle on se, että Cheekinä en keksi mitään uutta. Moni sanoo, että voithan sä tehdä kesäksi biisin tosta tai tosta. Mutta olen tehnyt biisit jo monta kertaa kaikesta Cheekille olennaisesta tematiikasta. Rakkaudesta tietysti voi aina laulaa.

Elokuvassa kuvataan myös Jaren suhdetta mallina työskentelevään yliopisto-opiskelijaan. Suhde kariutuu siihen, että rauhallisempaa kotielämää eläessä Jare ei keksi Cheekille mitään uutta kirjoitettavaa.

”Cheekinä en keksi mitään uutta.”

– Voin ihan hyvin kuvitella, että elän kymmenen vuoden kuluttua rauhallista perhe-elämää. Moni on sanonut, että voihan sulla sitten olla uusia ideoita. Mutta en mä sellaisesta halua edelleenkään tehdä musaa, Jare selventää.

Jare ei vielä tiedä, mitä tekee elokuun jäähyväiskeikkojen jälkeen.

– Ostin kotiin pienen kosketinsoittimen. Ehkä minusta tulee pianisti!

Onnea etsimässä

Cheekin viimeinen albumi kuvasi myös artistin syvempiä tuntoja ja elämää kaksisuuntaisen mielialahäiriön kanssa.

– Nyt kuuntelen levyä, että olenpa ollut aika maassa. Tällä hetkellä minun olisi mahdotonta aloittaa noin tummanpuhuvan albumin kirjoittamista.

Mikä Jaren tekee sitten onnelliseksi?

– Sitä mietin yhä. Minulla on aina ollut kaipuu johonkin muuhun ja aika näyttää, mitä se jokin muu tulee olemaan. Mulla on hieno ja laaja kaveripiiri, josta olen onnellinen.

”Minulla on aina ollut kaipuu johonkin muuhun.”

Viime kesänä Jare päätti ostaa vuosien harkinnan jälkeen koiran. Otus on sulattanut myös miehen äidin sydämen.

– Käyn yleensä vähän enemmän Lahdessa moikkaamassa äitiä. Asun kauempana kuin Jere, enkä ole aina siinä vieressä tukemassa, mutta mulla on halu auttaa. Nyt mutsi on käynyt useammin täällä Helsingissä, kun on tuo Otus. Se on hyvä vetonaula!

Kuka sanoi, että perusruuan pitäisi olla mautonta? Pipsa ja Meri-Tuuli haluavat alentaa kansalaisten kokkailukynnystä.

IS TV-LEHTI: Samassa liemessä -uutuusohjelmassa kokit Pipsa Hurmerinta ja Meri-Tuuli Väntsi tekevät ruokaa rennolla otteella ja vastaavat katsojakysymyksiin.

– Ollaan huomattu, että meillä on paljon annettavaa ja helppoja reseptejä. Viime aikojen tv-ruokaohjelmissa on tehty paljon ravintolatyylistä ruokaa tai lautasannoksia. Haluttiin palata perinteeseen, jossa tehdään arkiruokaa. Haluamme alentaa kynnystä kokkailuun, tarjota vaikka maustamisidean. Tärkeää oli myös, että ohjelma on visuaalisesti kaunis, Meri-Tuuli Väntsi kuvailee.

Pipsa Hurmerinta on luonnehtinut Samassa liemessä olevan erityinen myös kaksikon läpänheiton takia.

– Kommunikointimme on rentoa ja luontevaa. Pipsa ei hienostele enkä minäkään, Väntsi komppaa.

He tapasivat catering-firmojensa kautta, kun katuruokabuumi rantautui Suomeen.

– Ymmärsin vihdoin löytäneeni kollegan, joka ymmärtää, mitä mun duuni on; osa sitä on siivota ja tiskata.

Alkujakso on nimeltäåän Ruuanlaiton ABC, ja toinen Juhlat. Siinä annetaan näyttelijä Sinikka Sokalle vinkkejä helposti tehtäviin tarjoiluihin ja synttäreillä Anna Puu laulaa.

– Vieraiksi otimme mukaan julkkiksia, joihin meillä on suhde – Sinikka on seinänaapurini, Anna Pipsan hyvä ystävä – sekä tavallisia ihmisiä.

Vastaatte katsojakysymyksiin. Mihin et itse osaisi vastata?

– Ananaksen leikkaamiseen ja kuorimiseen ei ole oikotietä. Pipsalla oli vastaus, johon totesin, että ”Ai, tuota en ole tajunnut”, paljastaa Väntsi.

 Samassa liemessä, AVA ke klo 20.00