Yhtenäiset asut tuovat lisäkipinää sauvakävelyyn. Kuva: Jonna Öhrnberg
Yhtenäiset asut tuovat lisäkipinää sauvakävelyyn. Kuva: Jonna Öhrnberg

Sauvakävelyä ei valitettavasti meillä pidetä kovin trendikkäänä tai seksikkäänä, vaikka tehokasta se olisi. Ottakaamme mallia japanilaisilta!

Hurraa, sauvakävely täyttää tänä vuonna 20 vuotta! Ensimmäiset kävelysauvat lanseerattiin 1997, ja samana vuonna Suomen Latu aloitti Helsingin Paloheinässä ensimmäiset sauvakävelylenkit ja ohjaajakurssit. 

– Mikään laji Suomessa ei ole saanut yhtä nopeaa suosiota. Parhaimmillaan harrastajia oli yli miljoona. Sauvakävely on edelleen harrastettua, mutta luku on tullut kevyesti alaspäin. Vaikka se on terveellistä, nuorille se ei mene päähän, kertoo Modern Nordic Walkingin kansainvälinen kouluttaja Tuomo Kettunen.

”Mooses oli ensimmäinen nimeltä mainittu sauvakävelijä.”

Sauvakävely on trendikästä esimerkiksi Japanissa sekä Keski- ja Etelä-Euroopassa. Suomessa lajilla ei ole kovin nuorekas tai seksikäs imago. Sauvakävelijät loistavat poissaolollaan kaupunkien keskustoissa, Helsingissä heitä ei ainakaan näy. Kettusen mukaan laji on Suomessa kuitenkin uudessa nousussa.

 ”Sauvakävely on trendikästä esimerkiksi Japanissa sekä Keski- ja Etelä-Euroopassa.”

– Sauvojen kanssa on kävelty iät ja ajat. Mooses oli ilmeisesti ensimmäinen nimeltä mainittu sauvakävelijä. Suomessa sauvakävely on ollut kilpahiihtäjien kesäharjoitusmuoto jo kymmeniä vuosia sitten. Tästä kehitettiin meidän oma sauvakävelymuoto, suomalainen sauvakävely, jonka lanseeraus aloitettiin 20 vuotta sitten. Samalla sille keksittiin kansainvälinen nimi nordic walking, Kettunen kertoo.

Nyt tätä perinteistä suomalaista sauvakävelyä on kehitetty ja päivitetty, puhutaankin modernista sauvakävelystä (Modern Nordic Walking). Kehitystyö on tehty suomalaisten liikunnan asiantuntijoiden voimin. Sen koulutuksesta vastaavat Tuomo Kettunen vaimonsa Tiina Arrankosken kanssa. Molemmat ovat valmistuneet Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä ja toimineet eri liikuntalajien kouluttajina vuosikymmeniä. 

– Modern Nordic Walking  -konseptin ideana on noudattaa ihmiskehon luontaisia liikeratoja ja malleja sekä oikeaa ryhtiä liikkeessä niinkuin nämä määritellään ja käsitetään liikuntatieteissä, liikuntalääketieteessä ja fysioterapiassa uusimpien tutkimusten perusteella. Periaate on, että sauvojen käytön tulee tukea näitä, ei häiritä taikka muuttaa luonnollista tapaa liikkua. Tietoisuus ihmiskehosta kasvaa, joten myös sauvakävelyn tekniikan ja sen opetuksen täytyy sopeutua muutoksiin. Konseptin jatkuvan kehitystyön takeena ja tukena on vankka kansainvälinen asiantuntijaryhmä ja tieteellinen järjestö ICNW (International Council of Nordic Walking ry), Kettunen sanoo. 

NÄILLÄ VINKEILLÄ SINÄKIN KEHTAAT LÄHTEÄ SAUVOMAAN:

1. Hifistele tekniikalla

Oikein käytettynä sauvat tuovat huomattavasti lisätehoa kävelyyn ja nostetta kävelyasentoon. Tekniikka kannattaa siis opetella sauvakävelykurssilla.

– Uudella tekniikalla sauvakävely on entistä terveellisempää ja vähemmän niveliä kuluttavaa. On esimerkiksi havaittu, että kehon asennon pitää olla aika lailla pysty, sillä etukenossa kävelyssä suorat selkälihakset ovat liian aktiiviset ja vetävät selkärankaa kasaan, Kettunen sanoo.

– Suomessa ajatellaan, että kuka vain osaa kävellä ja sauvakävellä. Meillä on tekniikaltaan kenties huonoimpia sauvakävelijöitä, koska täällä ei ole opiskeltu. Kävelysauvat ja oikean tekniikan opettelu auttavat liikemallien korjaamiseen.

Tekniikan lisäksi trendisauvoja nostaa hien pintaan HIIT-treenissä, josta on kehitetty sauvakävelyversio. Lajin uusi harrastusmuoto esitellään Espoon Solvallassa 4.–5. elokuuta järjestettävässä Nordic Walking -kongressissa.

2. Koristele sauvat

Markettien kävelysauvat ovat yleensä tylsän näköisiä, joten katu-uskottavuutta kannattaa hakea muualta kuin marketista. Marimekko sentään koristeli kävelysauvat joitakin vuosia sitten Unikko-kuosilla. 

– Värivalikoima on kasvanut, mutta  suomalaisten valmistajien parhaat ja tyylikkäimmät sauvat eivät ole myynnissä Suomessa. Täällä ketjut ostavat yleensä vain halpoja sauvoja, joita ne saavat paljon myytyä. Italiassa vakiintunut harrastaja ostaa parhaimman näköisen ja kalleimman sauvan, Kettunen kertoo.

Erottautuja koristelee sauvat itse tarroilla tai glitteillä.

Jos haluaa paremmat ja päheämmät sauvat, voi ottaa yhteyttä vaikka tukkureihin. Valmistajat harvoin myyvät sauvoja suoraan kuluttajille.

– Väreissä näkyy oranssinpunaista, keltaista ja Suomen sinistä. Tämän hetken suosituin väri taitaa olla luonnon vihreä. Koska kaupungeissa taitaa olla vähemmän harrastajia, maaseutukaupoissa on usein paremmat valikoimat.

Erottautuja koristelee sauvat itse tarroilla, glitterillä tai spraymaalilla.

Kävelysauvat voi tuunata mieleisekseen vaikka maalaamalla. Kuva: Martti Järvi
Kävelysauvat voi tuunata mieleisekseen vaikka maalaamalla. Kuva: Martti Järvi

3. Kerää jengi

Sauvakävelybuumi nousi Italiassa nopeasti, koska sitä voi harrastaa ryhmissä – italialaiset kun rakastavat puhua jatkuvasti. Porukalla liikkuminen madaltaa liikkumisen kynnystä Suomessakin. Kerää siis kavereistasi kaupungin coolein sauvakävelyryhmä ja lähde pokkana keskustaan sauvomaan.

– Suomessakin usein pätee sanonta: jos näkee yksinäisen sauvakävelijän, todetaan, että siinä menee kylähullu. Mutta jos tulee ryhmä ihmisiä sauvojen kanssa vastaan, ryhdytään pohtimaan, että täytyyhän tuossa sittenkin olla jotain järkeä, Kettunen kertoo.

4. Pukeudu näyttävästi

Sauvakävelyporukka tarvitsee mahdollisimman näyttävät urheiluasut. Sauvakävelypukeutumiseen panostetaan erityisesti Japanissa.

– Sauvakävely on trendikästä Japanissa. Japanilaiset ovat ekstroverttejä ja pukeutuvat todella värikkäästi ja trendikkäästi myös sauvakävelemään lähtiessään, Tuomo Kettunen vinkkaa. 

5. Ole uniikki

Jos olet kaupunginosasi ainoa sauvakävelijä, olet ainakin uniikki ja rohkea edelläkävijä. Tuomo Kettunen on jo havainnut merkkejä sauvakävelyn uudesta buumista, joten muut tulevat kyllä perästä.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 


JOUSIMIES
Ota yhteyttä vanhoihin ystäviin. Menneisiin palaaminen on juuri sitä, mitä kaipaat. On aika palata käsittelemättömän asian pariin.

 

KAURIS
Harkitse tarkkaan, mihin käytät aikasi ja energiasi. Tarvitset haasteita elämääsi. Positiivinen asenne on paras aseesi tänään.

 

VESIMIES
Nyt ei ole aika tehdä radikaaleja muutoksia. Kokeile rauhallisempaa lähestymistapaa. Tylsistyminen ei ole hyvä syy hypätä tuntemattomaan.

 

KALAT
Stressi verottaa jaksamistasi. Muista pitää itsestäsi huolta myös kiireen keskellä. Kuuntele vaistoasi tärkeiden päätösten edessä.

 

OINAS
Muutokset alkavat itsestäsi. Anna tapahtumille kunnon potku eteenpäin. Hetki on otollinen reissuun lähtemiselle.

 

HÄRKÄ
Ota epätavalliset keinot käyttöön. Sinulla on edessäsi dilemma, jonka ratkaiseminen kysyy mielikuvitusta. Rehellisyys on tärkeää ihmissuhteissa.

 

KAKSONEN
Tutustu uusiin ihmisiin. Yllätyt iloisesti, jos unohdat ennakkoluulosi kotiin. Löydät itsesi inspiroivasta ja kiehtovasta seurasta.

 

RAPU
Lähde tapaamaan vanhaa ystävää. Saat häneltä arvokkaita neuvoja, jotka auttavat sinua polttavan dilemman ratkaisemisessa.

 

LEIJONA
Hoida tänään raha-asioita. Selvitä väärinkäsitykset pois päiväjärjestyksestä nopeasti. Vältyt draamalta olemalla suorasanainen.

 

NEITSYT
Älä anna kenenkään sanella sinulle, miten sinun tulisi hoitaa asiasi. Pidä kiinni periaatteistasi. Käytännönläheisyys on tänään valttia.

 

VAAKA
Lähde lyhyelle matkalle. Maisemanvaihdos tekee hyvää ja antaa sinulle uutta ajateltavaa. Pysy kuitenkin budjettisi rajoissa.

 

SKORPIONI
Yritä auttaa läheistäsi kaikin mahdollisin keinoin. Ole hienotunteinen ja yritä kuulostella, onko hetki sopiva suoralle puheelle. Vietä aikaa myös omissa oloissasi.

 

Lue myös horoskooppisi tälle viikolle!

Lepo kannattaa ja kotona on parasta, kissat opettavat.

Jokainen kissan kanssa kaveruuden tasolle päässyt tietää, että kissat ovat rakastavia ja hauskoja olentoja. Kissat osaavat rentoutua, viihdyttää ja tervehtiä omistajaansa täydellisillä tavoilla – ja kaiken lisäksi kissat ovat älykköjä!

Monella meistä olisikin paljon opittavaa kissoilta. Siksi koostimme pörröturkkisten otusten parhaat elämänohjeet listaksi:

 1. Varaa runsaasti aikaa levolle. Olet sen ansainnut. Ainakin sen jälkeen, kun olet juossut kaikki kodin mahdolliset matot rullalle ja kaatanut samalla pari jukkapalmua. 
 2. Kotona on ihan parasta. Muualla on outoja sääntöjä, vieraita ihmisiä ja vääränlaista ruokaa. 
 3. Älä suorita. Pyh, noutakoon itse lelunsa.
 4. Arvosta sitä, mitä sinulla on. Vaikka kuinka tarjottaisiin uutta ja hienoa raapimispuuta, tartu tuttuun ja turvalliseen sohvannurkkaan. Se on ihan hyvä!
 5. Ole ylpeä kropastasi. Takapuolesi on todella niin upea, että sitä kelpaa hangata kaverin naamaa vasten vähintään kerran päivässä.
 6. Ymmärrä, että päättämättömyys kertoo älystä. Ollako vai eikö olla, sisällä vai ulkona? Jatkuva mielen muuttaminen kertoo yksinkertaisesti siitä, että ajattelee uskomattoman paljon.
 7. Hyvä piilopaikka on elämän suola. Sen avulla vältät epämiellyttävät sukujuhlat, viivytät lääkäriin menoa ja saat yksinkertaisesti lisää omaa aikaa.
 8. Omaa rauhaa kannattaa varjella kynsin ja hampain. Jos joku yrittää riistää piilopaikkasi, hän on ansainnut terävän vastalauseen.
 9. Välillä kannattaa olla vähän tuhma. Elämää ei todellakaan kannata elää noudattaen pilkuntarkkoja sääntöjä. Joskus on ihan ok nousta pöydälle ja juoda maljakosta.
 10. Älä sinnittele tylsiä keskusteluja loputtomiin. Paras keino päästä eroon tympeydestä on yksinkertaisesti poistua paikalta ja mennä nukkumaan. 
 11. Ihana tyyppi saa kaiken anteeksi. Toilailtuasi itsesi ihan tärviölle on paljon helpompi korjata tilanne, jos on pörröinen ja kiva otus. 
 12. Kohtele vieraita viileästi. Tällä vinkillä vältyt turhilta ihmissuhdedraamoilta. 
 13. Ikäville ihmisille ei tarvitse olla kiltti. Jos joku kehtaa vetää hännästä ilman lupaa, olet täysin oikeutettu sähähtämään. 
 14. Kosketuksessasi on voimaa. Muutama lämmin sipaisu hännänpäällä voi riittää. 
 15. Rakkaimmille kannattaa kehrätä. Pirulaiset rakastavat sitä – ihan niin kuin sinuakin. 

Jutussa käytetty inspiraationa Francesco Marciulianon teosta Nuku enemmän – kissaviisauksia (Siltala).