Yhtenäiset asut tuovat lisäkipinää sauvakävelyyn. Kuva: Jonna Öhrnberg
Yhtenäiset asut tuovat lisäkipinää sauvakävelyyn. Kuva: Jonna Öhrnberg

Sauvakävelyä ei valitettavasti meillä pidetä kovin trendikkäänä tai seksikkäänä, vaikka tehokasta se olisi. Ottakaamme mallia japanilaisilta!

Hurraa, sauvakävely täyttää tänä vuonna 20 vuotta! Ensimmäiset kävelysauvat lanseerattiin 1997, ja samana vuonna Suomen Latu aloitti Helsingin Paloheinässä ensimmäiset sauvakävelylenkit ja ohjaajakurssit. 

– Mikään laji Suomessa ei ole saanut yhtä nopeaa suosiota. Parhaimmillaan harrastajia oli yli miljoona. Sauvakävely on edelleen harrastettua, mutta luku on tullut kevyesti alaspäin. Vaikka se on terveellistä, nuorille se ei mene päähän, kertoo Modern Nordic Walkingin kansainvälinen kouluttaja Tuomo Kettunen.

”Mooses oli ensimmäinen nimeltä mainittu sauvakävelijä.”

Sauvakävely on trendikästä esimerkiksi Japanissa sekä Keski- ja Etelä-Euroopassa. Suomessa lajilla ei ole kovin nuorekas tai seksikäs imago. Sauvakävelijät loistavat poissaolollaan kaupunkien keskustoissa, Helsingissä heitä ei ainakaan näy. Kettusen mukaan laji on Suomessa kuitenkin uudessa nousussa.

 ”Sauvakävely on trendikästä esimerkiksi Japanissa sekä Keski- ja Etelä-Euroopassa.”

– Sauvojen kanssa on kävelty iät ja ajat. Mooses oli ilmeisesti ensimmäinen nimeltä mainittu sauvakävelijä. Suomessa sauvakävely on ollut kilpahiihtäjien kesäharjoitusmuoto jo kymmeniä vuosia sitten. Tästä kehitettiin meidän oma sauvakävelymuoto, suomalainen sauvakävely, jonka lanseeraus aloitettiin 20 vuotta sitten. Samalla sille keksittiin kansainvälinen nimi nordic walking, Kettunen kertoo.

Nyt tätä perinteistä suomalaista sauvakävelyä on kehitetty ja päivitetty, puhutaankin modernista sauvakävelystä (Modern Nordic Walking). Kehitystyö on tehty suomalaisten liikunnan asiantuntijoiden voimin. Sen koulutuksesta vastaavat Tuomo Kettunen vaimonsa Tiina Arrankosken kanssa. Molemmat ovat valmistuneet Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä ja toimineet eri liikuntalajien kouluttajina vuosikymmeniä. 

– Modern Nordic Walking  -konseptin ideana on noudattaa ihmiskehon luontaisia liikeratoja ja malleja sekä oikeaa ryhtiä liikkeessä niinkuin nämä määritellään ja käsitetään liikuntatieteissä, liikuntalääketieteessä ja fysioterapiassa uusimpien tutkimusten perusteella. Periaate on, että sauvojen käytön tulee tukea näitä, ei häiritä taikka muuttaa luonnollista tapaa liikkua. Tietoisuus ihmiskehosta kasvaa, joten myös sauvakävelyn tekniikan ja sen opetuksen täytyy sopeutua muutoksiin. Konseptin jatkuvan kehitystyön takeena ja tukena on vankka kansainvälinen asiantuntijaryhmä ja tieteellinen järjestö ICNW (International Council of Nordic Walking ry), Kettunen sanoo. 

NÄILLÄ VINKEILLÄ SINÄKIN KEHTAAT LÄHTEÄ SAUVOMAAN:

1. Hifistele tekniikalla

Oikein käytettynä sauvat tuovat huomattavasti lisätehoa kävelyyn ja nostetta kävelyasentoon. Tekniikka kannattaa siis opetella sauvakävelykurssilla.

– Uudella tekniikalla sauvakävely on entistä terveellisempää ja vähemmän niveliä kuluttavaa. On esimerkiksi havaittu, että kehon asennon pitää olla aika lailla pysty, sillä etukenossa kävelyssä suorat selkälihakset ovat liian aktiiviset ja vetävät selkärankaa kasaan, Kettunen sanoo.

– Suomessa ajatellaan, että kuka vain osaa kävellä ja sauvakävellä. Meillä on tekniikaltaan kenties huonoimpia sauvakävelijöitä, koska täällä ei ole opiskeltu. Kävelysauvat ja oikean tekniikan opettelu auttavat liikemallien korjaamiseen.

Tekniikan lisäksi trendisauvoja nostaa hien pintaan HIIT-treenissä, josta on kehitetty sauvakävelyversio. Lajin uusi harrastusmuoto esitellään Espoon Solvallassa 4.–5. elokuuta järjestettävässä Nordic Walking -kongressissa.

2. Koristele sauvat

Markettien kävelysauvat ovat yleensä tylsän näköisiä, joten katu-uskottavuutta kannattaa hakea muualta kuin marketista. Marimekko sentään koristeli kävelysauvat joitakin vuosia sitten Unikko-kuosilla. 

– Värivalikoima on kasvanut, mutta  suomalaisten valmistajien parhaat ja tyylikkäimmät sauvat eivät ole myynnissä Suomessa. Täällä ketjut ostavat yleensä vain halpoja sauvoja, joita ne saavat paljon myytyä. Italiassa vakiintunut harrastaja ostaa parhaimman näköisen ja kalleimman sauvan, Kettunen kertoo.

Erottautuja koristelee sauvat itse tarroilla tai glitteillä.

Jos haluaa paremmat ja päheämmät sauvat, voi ottaa yhteyttä vaikka tukkureihin. Valmistajat harvoin myyvät sauvoja suoraan kuluttajille.

– Väreissä näkyy oranssinpunaista, keltaista ja Suomen sinistä. Tämän hetken suosituin väri taitaa olla luonnon vihreä. Koska kaupungeissa taitaa olla vähemmän harrastajia, maaseutukaupoissa on usein paremmat valikoimat.

Erottautuja koristelee sauvat itse tarroilla, glitterillä tai spraymaalilla.

Kävelysauvat voi tuunata mieleisekseen vaikka maalaamalla. Kuva: Martti Järvi
Kävelysauvat voi tuunata mieleisekseen vaikka maalaamalla. Kuva: Martti Järvi

3. Kerää jengi

Sauvakävelybuumi nousi Italiassa nopeasti, koska sitä voi harrastaa ryhmissä – italialaiset kun rakastavat puhua jatkuvasti. Porukalla liikkuminen madaltaa liikkumisen kynnystä Suomessakin. Kerää siis kavereistasi kaupungin coolein sauvakävelyryhmä ja lähde pokkana keskustaan sauvomaan.

– Suomessakin usein pätee sanonta: jos näkee yksinäisen sauvakävelijän, todetaan, että siinä menee kylähullu. Mutta jos tulee ryhmä ihmisiä sauvojen kanssa vastaan, ryhdytään pohtimaan, että täytyyhän tuossa sittenkin olla jotain järkeä, Kettunen kertoo.

4. Pukeudu näyttävästi

Sauvakävelyporukka tarvitsee mahdollisimman näyttävät urheiluasut. Sauvakävelypukeutumiseen panostetaan erityisesti Japanissa.

– Sauvakävely on trendikästä Japanissa. Japanilaiset ovat ekstroverttejä ja pukeutuvat todella värikkäästi ja trendikkäästi myös sauvakävelemään lähtiessään, Tuomo Kettunen vinkkaa. 

5. Ole uniikki

Jos olet kaupunginosasi ainoa sauvakävelijä, olet ainakin uniikki ja rohkea edelläkävijä. Tuomo Kettunen on jo havainnut merkkejä sauvakävelyn uudesta buumista, joten muut tulevat kyllä perästä.

Kuka oli kenenkin aviomies, seurustelukumppani ja salarakas, ja milloin? Tämä testi paljastaa, oletko lukenut viihdeuutisesi.

Vaikka Suomi on pieni maa, riittää täkäläistenkin julkimoiden rakkauselämässä seurattavaa, jos mielii pysyä kärryillä kaikkien telkkarista tuttujen suhdekuvioista. 

Jos luulet tuntevasi kotimaisten kuuluisuuksien lemmekkäät vaiheet kuin omat taskusi, tee testi ja selvitä, millä tolalla muistisi ja tietämyksesi ovat!

Jos tulos oli kehnonlainen, aloita rakkaudellisten uutisten seuraaminen vaikkapa päivittämällä tietosi julkkisten kesäsöpöilyistä.

Ehkäpä Suomi-kuuluisuudet ovat heikko kohtasi? Siinä tapauksessa sinua ilahduttanee Hollywood-julkkisten oikeita nimiä koskeva tietovisa.

Mikäli testi todisti julkimomuistisi olevan vailla vertaa, kannattaa seuraavaksi haastaa aivojaan vaikkapa tunnistamalla julkkisten lapsia kuvista

Kukapa ei rakastaisi jyväskyläläisiä – noita Keski-Suomen nöyriä kingejä!

Tiesit jo ehkä, että turkulaisista saa aivan parhaita ystäviä, että Oulusta tulevat Suomen itsevarmimmat ihmiset ja että tamperelaiset ovat mukavan mutkattomia

Nyt Me Naiset listasi asiat, jotka tekevät jyväskyläläisistä varsin rakastettavia.

 1. Kun sinulla on jyväskyläläinen kaveri, opit puhumaan kirjakieltä melkein huomaamattasi. Keski-Suomi ei ole murrevapaata aluetta, mutta jyväskyläläinen suodattaa turhat rönsyt kielestään ja puhuu todella selkeästi. Väärin ymmärtämisen vaaraa ei ole.
   
 2. Selkeys on mukana myös kaikessa jyväskyläläisten toiminnassa. Jos jyväskyläläinen puhuu jostain, hän myös tarkoittaa sitä ja pitää päätöksistään kiinni. Onko parempaa ystävää kuin jyväskyläläinen? (No, ehkä turkulainen pääsee lähelle.)
   
 3. Jyväskyläläinen rakastaa kaupunkiaan ja varsinkin sen vireää kävelykatua. Sitä, mitä Kauppakadulta ei löydy, ei jyväskyläläinen tarvitse.
   
 4. Jyväskyläläiset rakastavat ulkoilua ja seikkailuja monipuolisissa luontokohteissa. Kaupungista löytyy luontopolkuja, kiipeilymahdollisuuksia sekä tietenkin suuri ja mahtava Laajavuori. Laskettelemaan pääsee siis melkein keskustassa, ja samalla voi ihailla Matti Nykäsen tutuksi tekemää hyppyriä.
   
 5. Onkohan Suomessa muita yhtä kunnollisia ja hyväkuntoisia kaupunkilaisia? Mäkinen maasto ja kauniit ulkoilureitit pitävät jyväskyläläiset liikkeessä – sekä kohottavat nopeasti junantuomankin kuntoa.


  Jyväskyläläiset ovat tottuneet siihen, että kaupungin silloilla tuulee aina. Kuva: Shutterstock
  Jyväskyläläiset ovat tottuneet siihen, että kaupungin silloilla tuulee aina. Kuva: Shutterstock   

 6. Tosin, kaupunki on ihanan kompakti. Sen ympäri ja läpi jaksaa kävellä ja pyöräillä heikompikuntoinenkin. Jyväskylässä tuntuu kuin kaikki tärkeä olisi sijoitettu viiden kilometrin säteelle, mutta silti sieltä löytyy kaikkea. Jyväskylä = iso minijyvänen. Eli sellainen ihastuttavan pieni, mutta kokoaan suurempi kylä!
   
 7. Maan kaunein yliopistokampus sijaitsee Jyväskylässä. Vaikka akateeminen maailma ei muuten kiinnostaisikaan, jyväskyläläinen käy mielellään ulkoilemassa kampusalueilla ja imee kulttuurin sekä sivistyksen ilmaa siellä. Lähde mukaan ja pyydä jyväskyläläistä ystävääsi tai tuntematonta näyttämään ainakin Alvar Aallon suunnittelemat rakennukset.
   
 8. Jyväskylä tunnetaan muutenkin opiskelijakaupunki-imagostaan. Se on yksi suomalaiskaupungeista, jossa on väkilukuun suhteutettuna eniten opiskelijoita. Eläväinen ja nuorekas opiskelijakulttuuri tarttuu helposti, ja elämä pysyy vireänä tässä jatkuvasti kehittyvässä kaupungissa.
   
 9. Kaupungissa on myös maan ainoa liikuntatieteellinen tiedekunta, joka on jo yksistään loistava syy kutsua Jyväskylää Suomen Ateenaksi.
   
 10. Jyväskyläläiset eivät pelkää vettä! Rannat ovat lähellä, ja joka paikassa pääsee uimaan. Ollaanhan keskellä Järvi-Suomea! Vesireittejä pitkin pääsee aina vaikka Lahteen saakka, ja Rantaraitti on yksi Suomen kauneimmista ulkoilureiteistä.
   
 11. ”Jyväskyläläiset ovat sellaisia itsevarmoja menestyjiä, jotka eivät tee itsestään numeroa”, kertoo yksi jyväskyläläisten ystävä, joka vierailee usein kaupungissa. Ammattikorkeakoulussa sijaitseva Tiimiakatemia on upea esimerkki jyväskyläläisestä menestystarinasta. Noin 25 vuotta sitten perustettu Tiimiakatemia uskoo tietenkin tiimityöskentelyyn ja yhdessä tekemällä oppimiseen, ja sieltä on käynnistynyt monia onnistuneita yritysprojekteja.
   
 12. Jyväskyläläinen osaa juhlia ja nauttii kulttuurista. Suurajot, Jyväskylän kesä, Wemmi-markkinat… Melkein joka viikko kaupungissa on joku suuri tapahtuma.  
   
 13. Mutta kun jyväskyläläinen juhlii, hän tekee sen tyylillä. Kun baarissa on vaikkapa oululainen, tamperelainen ja jyväskyläläinen, oululainen kertoo härskeimmät jutut, tamperelainen juhlii pisimpään ja jyväskyläläinen lähtee kotiin silloin, kun bileet ovat vielä parhaimmillaan!
   
 14. Rakastatko makeaa? Suuntaa silloin Vaajakoskelle, tuohon kaupunginosaan, joka on tuttu herkullisesta Pandan-tehtaasta ja Naissaaren viehättävästä kahvilasta. Ihminen ei voi olla koskaan onneton, jos hänellä on laku- ja suklaatehdas naapurissa.
   
 15. Jyväskylä ja sen asukkaat ovat kätevästi keskellä Suomea. Tarvitseeko tähän enää muita perusteluja?
  Leppoisaa kylämeininkiä. Tietenkin Jyväskylässä! Kuva: Shutterstock
  Leppoisaa kylämeininkiä. Tietenkin Jyväskylässä! Kuva: Shutterstock

 

Kerro sinäkin mielipiteesi alla!

Millaisia jyväskyläläiset ovat sinun mielestäsi? Sana on vapaa alla olevassa kommentointikentässä.