Yhtenäiset asut tuovat lisäkipinää sauvakävelyyn. Kuva: Jonna Öhrnberg
Yhtenäiset asut tuovat lisäkipinää sauvakävelyyn. Kuva: Jonna Öhrnberg

Sauvakävelyä ei valitettavasti meillä pidetä kovin trendikkäänä tai seksikkäänä, vaikka tehokasta se olisi. Ottakaamme mallia japanilaisilta!

Hurraa, sauvakävely täyttää tänä vuonna 20 vuotta! Ensimmäiset kävelysauvat lanseerattiin 1997, ja samana vuonna Suomen Latu aloitti Helsingin Paloheinässä ensimmäiset sauvakävelylenkit ja ohjaajakurssit. 

– Mikään laji Suomessa ei ole saanut yhtä nopeaa suosiota. Parhaimmillaan harrastajia oli yli miljoona. Sauvakävely on edelleen harrastettua, mutta luku on tullut kevyesti alaspäin. Vaikka se on terveellistä, nuorille se ei mene päähän, kertoo Modern Nordic Walkingin kansainvälinen kouluttaja Tuomo Kettunen.

”Mooses oli ensimmäinen nimeltä mainittu sauvakävelijä.”

Sauvakävely on trendikästä esimerkiksi Japanissa sekä Keski- ja Etelä-Euroopassa. Suomessa lajilla ei ole kovin nuorekas tai seksikäs imago. Sauvakävelijät loistavat poissaolollaan kaupunkien keskustoissa, Helsingissä heitä ei ainakaan näy. Kettusen mukaan laji on Suomessa kuitenkin uudessa nousussa.

 ”Sauvakävely on trendikästä esimerkiksi Japanissa sekä Keski- ja Etelä-Euroopassa.”

– Sauvojen kanssa on kävelty iät ja ajat. Mooses oli ilmeisesti ensimmäinen nimeltä mainittu sauvakävelijä. Suomessa sauvakävely on ollut kilpahiihtäjien kesäharjoitusmuoto jo kymmeniä vuosia sitten. Tästä kehitettiin meidän oma sauvakävelymuoto, suomalainen sauvakävely, jonka lanseeraus aloitettiin 20 vuotta sitten. Samalla sille keksittiin kansainvälinen nimi nordic walking, Kettunen kertoo.

Nyt tätä perinteistä suomalaista sauvakävelyä on kehitetty ja päivitetty, puhutaankin modernista sauvakävelystä (Modern Nordic Walking). Kehitystyö on tehty suomalaisten liikunnan asiantuntijoiden voimin. Sen koulutuksesta vastaavat Tuomo Kettunen vaimonsa Tiina Arrankosken kanssa. Molemmat ovat valmistuneet Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä ja toimineet eri liikuntalajien kouluttajina vuosikymmeniä. 

– Modern Nordic Walking  -konseptin ideana on noudattaa ihmiskehon luontaisia liikeratoja ja malleja sekä oikeaa ryhtiä liikkeessä niinkuin nämä määritellään ja käsitetään liikuntatieteissä, liikuntalääketieteessä ja fysioterapiassa uusimpien tutkimusten perusteella. Periaate on, että sauvojen käytön tulee tukea näitä, ei häiritä taikka muuttaa luonnollista tapaa liikkua. Tietoisuus ihmiskehosta kasvaa, joten myös sauvakävelyn tekniikan ja sen opetuksen täytyy sopeutua muutoksiin. Konseptin jatkuvan kehitystyön takeena ja tukena on vankka kansainvälinen asiantuntijaryhmä ja tieteellinen järjestö ICNW (International Council of Nordic Walking ry), Kettunen sanoo. 

NÄILLÄ VINKEILLÄ SINÄKIN KEHTAAT LÄHTEÄ SAUVOMAAN:

1. Hifistele tekniikalla

Oikein käytettynä sauvat tuovat huomattavasti lisätehoa kävelyyn ja nostetta kävelyasentoon. Tekniikka kannattaa siis opetella sauvakävelykurssilla.

– Uudella tekniikalla sauvakävely on entistä terveellisempää ja vähemmän niveliä kuluttavaa. On esimerkiksi havaittu, että kehon asennon pitää olla aika lailla pysty, sillä etukenossa kävelyssä suorat selkälihakset ovat liian aktiiviset ja vetävät selkärankaa kasaan, Kettunen sanoo.

– Suomessa ajatellaan, että kuka vain osaa kävellä ja sauvakävellä. Meillä on tekniikaltaan kenties huonoimpia sauvakävelijöitä, koska täällä ei ole opiskeltu. Kävelysauvat ja oikean tekniikan opettelu auttavat liikemallien korjaamiseen.

Tekniikan lisäksi trendisauvoja nostaa hien pintaan HIIT-treenissä, josta on kehitetty sauvakävelyversio. Lajin uusi harrastusmuoto esitellään Espoon Solvallassa 4.–5. elokuuta järjestettävässä Nordic Walking -kongressissa.

2. Koristele sauvat

Markettien kävelysauvat ovat yleensä tylsän näköisiä, joten katu-uskottavuutta kannattaa hakea muualta kuin marketista. Marimekko sentään koristeli kävelysauvat joitakin vuosia sitten Unikko-kuosilla. 

– Värivalikoima on kasvanut, mutta  suomalaisten valmistajien parhaat ja tyylikkäimmät sauvat eivät ole myynnissä Suomessa. Täällä ketjut ostavat yleensä vain halpoja sauvoja, joita ne saavat paljon myytyä. Italiassa vakiintunut harrastaja ostaa parhaimman näköisen ja kalleimman sauvan, Kettunen kertoo.

Erottautuja koristelee sauvat itse tarroilla tai glitteillä.

Jos haluaa paremmat ja päheämmät sauvat, voi ottaa yhteyttä vaikka tukkureihin. Valmistajat harvoin myyvät sauvoja suoraan kuluttajille.

– Väreissä näkyy oranssinpunaista, keltaista ja Suomen sinistä. Tämän hetken suosituin väri taitaa olla luonnon vihreä. Koska kaupungeissa taitaa olla vähemmän harrastajia, maaseutukaupoissa on usein paremmat valikoimat.

Erottautuja koristelee sauvat itse tarroilla, glitterillä tai spraymaalilla.

Kävelysauvat voi tuunata mieleisekseen vaikka maalaamalla. Kuva: Martti Järvi
Kävelysauvat voi tuunata mieleisekseen vaikka maalaamalla. Kuva: Martti Järvi

3. Kerää jengi

Sauvakävelybuumi nousi Italiassa nopeasti, koska sitä voi harrastaa ryhmissä – italialaiset kun rakastavat puhua jatkuvasti. Porukalla liikkuminen madaltaa liikkumisen kynnystä Suomessakin. Kerää siis kavereistasi kaupungin coolein sauvakävelyryhmä ja lähde pokkana keskustaan sauvomaan.

– Suomessakin usein pätee sanonta: jos näkee yksinäisen sauvakävelijän, todetaan, että siinä menee kylähullu. Mutta jos tulee ryhmä ihmisiä sauvojen kanssa vastaan, ryhdytään pohtimaan, että täytyyhän tuossa sittenkin olla jotain järkeä, Kettunen kertoo.

4. Pukeudu näyttävästi

Sauvakävelyporukka tarvitsee mahdollisimman näyttävät urheiluasut. Sauvakävelypukeutumiseen panostetaan erityisesti Japanissa.

– Sauvakävely on trendikästä Japanissa. Japanilaiset ovat ekstroverttejä ja pukeutuvat todella värikkäästi ja trendikkäästi myös sauvakävelemään lähtiessään, Tuomo Kettunen vinkkaa. 

5. Ole uniikki

Jos olet kaupunginosasi ainoa sauvakävelijä, olet ainakin uniikki ja rohkea edelläkävijä. Tuomo Kettunen on jo havainnut merkkejä sauvakävelyn uudesta buumista, joten muut tulevat kyllä perästä.

Temptation Island -sarjasta tuttu pariskunta Daniel Lehtonen ja Eveliina Uosukainen saivat pelastettua suhteensa ja selviytyivät kihloihin.

Bile-Danina tutuksi tullut Daniel Lehtonen on mennyt kihloihin rakkaansa Eveliina Uosukaisen kanssa. Pariskunta tunnetaan suomalaisista reality-sarjoista, mutta viimeisimpänä Temptation Island Suomesta, jossa he olivat testaamassa parisuhdettaan ja luottamusta toisiinsa.

Instagramin kuvapäivityksestä päätellen pariskunnan suhde on äärimmäisen hyvällä tolalla. Suloisessa kuvassa pariskunta suutelee ja esittelee vasemman nimettömän sormuksia.

– Minusta tuli maailman onnellisin tyttö viime iltana. Rakastan sinua niin paljon, enkä voi uskoa, että saan viettää loppuelämäni kanssasi, Eveliina kirjoitti päivityksensä yhteyteen englanniksi.

”Hottikset -kauden jälkeen Bile-Dani poistui julkisuudesta kesytettynä miehenä.”

Pariskunta tutustui toisiinsa alunperin Temptation Island -sarjan kuvauksissa muutama vuosi sitten, kun he molemmat olivat ohjelmassa mukana sinkkuina. Sittemmin Daniel on etsinyt rakkautta muun muassa Hottikset-sarjasta, mutta rakkaus Eveliinaan syttyi jo sarjan kuvausten aikana.

Vuosien aikana Daniel on kokenut aikamoisen muodonmuutoksen, sillä hän on tullut tutuksi öykkäriyteen asti itsevarmana naistenkaatajana, jolla oli kuulemma ollut satoja seksikumppaneita, mutta jonka tahdissa kukaan nainen ei pysynyt. Hottikset-kauden jälkeen Bile-Dani poistui julkisuudesta kesytettynä miehenä ennen Temptation Islandille palaamista, jossa hänestä kuoriutui naistaan arvostava unelmavävy.

Keski-ikäisten miesten hippaleikki on huomattavasti hurjempaa kuin kakaroilla.

Mitä ihmettä? Aikuiset miehet leikkivät hippaa? Totta vai tarua?

Totta, kuten The Wall Street Journal tiesi vuonna 2013 julkaistussa artikkelissaan kertoa. Yhdysvalloissa asuu kymmenen keski-ikäisen miehen kaverilössi, jonka hippaleikki oli kestänyt artikkelin julkaisuun mennessä yhtäjaksoisesti jo 24 vuotta. Peli tosin on huomattavasti hurjempaa kuin kakaroilla. Hippaa pelataan vain helmikuun ajan – mutta sitäkin intensiivisemmin. Kaverukset ovat jahdanneet toisiaan jopa yhden osallistujan isän hautajaisissa.

Esikoisohjaaja Jeff Tomsic on nyt vääntänyt merkillisestä ystävysporukasta komedian Kiinni jäit! Ikuisiksi teineiksi jämähtäneistä miehistähän on viime vuosina väsätty sen tuhannen elokuvaa. Niistä Kiinni jäit! eroaa vain siinä, että se perustuu tositapahtumiin.

Kymmenhenkinen posse on tiivistetty viiteen. Pääosissa sähläävät Jeremy Renner, Jon Hamm, Ed Helms, Jake Johnson ja Hannibal Buress. Kiintiönaisina vilahtavat Isla Fisher ja Annabelle Wallis. Huumori on paitsi poliittisesti epäkorrektia, myös yllätyksetöntä ja jankkaavaa. Ainut mikä saa katsojan hieman hymähtämään on Renner, joka leikittelee itseironisesti toimintasankarin imagollaan.
Kiinni jäit!
ENSI-ILTA 20.7. * 1/2