Mitä mieltä sinä olet sekasaunomisesta? Kuvituskuva: Sanoma-arkisto / Otto Paakkanen
Mitä mieltä sinä olet sekasaunomisesta? Kuvituskuva: Sanoma-arkisto / Otto Paakkanen

Kolmannes Me Naisten saunakyselyn vastaajista tykkää saunoa kaikkien kanssa, sukupuoleen katsomatta.

Me Naisten saunakysely osoittaa, ettei sekasaunominen tai edes alasti saunominen ole ihan itsestään selvä osa suomalaista saunakulttuuria.

Puolet vastaajista ajattelee, että saunassa kuuluu aina olla alasti. Heidän mielestään alastomuus kuuluu saunaetikettiin ihan perustavanlaatuisella tasolla.

”Sauna on suomalaiselle pyhä paikka. Siellä on synnytty ja kuoltu. Se on paikka, jossa ollaan alasti. Sellaisena kuin luonto on luonut. Siellä rentoudutaan ja ollaan sitä, mitä oikeasti ollaan – ilman vaatteita ja naamioita”, eräs vastaajista kiteytti.

Puolet on kuitenkin sitä mieltä, että sekasaunassa kuuluu vetää päälle pyyhe tai uikkarit. Moni myös kieltäytyy sekasaunasta tyystin.

32 prosenttia vastaajista ilmoitti menevänsä sekasaunaan vain silloin, jos vastakkaisen sukupuolen edustaja on hyvä tuttu, kuten perheenjäsen tai kumppani. 16 prosenttia kieltäytyy sekasaunomisesta tyystin. 32 prosenttia 390 vastaajasta on sitä mieltä, että sekasaunominen on yleisesti ottaen ok.

Listasimme lukijoidemme vastauksia sekasaunan puolesta ja vastaan:

Kiitos ei sekasaunalle

”En halua olla sekasaunassa ollenkaan, koska siellä saa ahdistavia katseita vanhemmilta miehiltä.” Nainen

”Olen nuori ja en ehkä ihan niin hyvässä sovussa oman kroppani kanssa, että uskaltaisin näyttäytyä ihan kaikkien edessä alasti. Uikkareilla olen kyllä ollut sekasaunassa yhteisellä uikkarisopimuksella.” Nainen

”En yleisesti ottaen pidä alastomien miesten katselusta, omaa miestä lukuun ottamatta. En myöskään halua, että kukaan näkee minut alasti. Saunassa on kuitenkin helpointa olla ilman uikkareita, joten mieluiten saunon toisten naisten kanssa.” Nainen

”Miehet tykkäävät huomattavasti kuumemmasta saunasta. En pysty saunomaan niin kuumassa. Siksi en halua sekasaunaan.” Nainen

Sekaan vain!

”Alastomuus saunassa on luonnollista. En häpeile vartaloani siellä yhtään. Saunassa ei koreilla. Saunon aina ystäväpariskuntani kanssa eikä siinä ole mitään vaikeaa.” Nainen

”Sekasaunominen on minusta osa suomalaista kulttuuria. Kaikki kehot ovat kauniita ja sauna ei ole seksuaalinen paikka, jossa kehoja sillä silmällä vahdattaisiin.” Nainen

”Minulla on niin voimakas likinäkö, että ihan sama, kuka saunassa on. En kuitenkaan mitään näe.” Nainen

”Ystävien mökillä on iso sauna ja siellä saunomme aina ihan kaikkien kanssa porukalla. Jokainen mahtuu lauteille hyvin yhtaikaa eikä kenenkään tarvitse odotella vuoroaan. Järjestely toimii.” Nainen

Saunan ystävä

”Saunon aina ystäväpariskuntani kanssa” – lukijat kertovat mielipiteensä sekasaunomisesta  

Sääli, että meidän kultturimme pystyi säilyttämään tuon sekasaunomisen pisimpään Euroopassa. Ja nyt joudumme ( saamme) käydä yhdessä kylpemässä alasti Euroopassa : ( Nämä meidän uikkari sekasaunat, eivät vain kolahda. Missä on suomalainen terve suhtautuminen sauna-alastomuuteen, minkä varaan suomalainen saunabrändi on rakentunut ? Hävetty unohdukiin meiltä, mutta voi hyvin Keski - Euroopassa ; )
Lue kommentti

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 


JOUSIMIES
Ota yhteyttä vanhoihin ystäviin. Menneisiin palaaminen on juuri sitä, mitä kaipaat. On aika palata käsittelemättömän asian pariin.

 

KAURIS
Harkitse tarkkaan, mihin käytät aikasi ja energiasi. Tarvitset haasteita elämääsi. Positiivinen asenne on paras aseesi tänään.

 

VESIMIES
Nyt ei ole aika tehdä radikaaleja muutoksia. Kokeile rauhallisempaa lähestymistapaa. Tylsistyminen ei ole hyvä syy hypätä tuntemattomaan.

 

KALAT
Stressi verottaa jaksamistasi. Muista pitää itsestäsi huolta myös kiireen keskellä. Kuuntele vaistoasi tärkeiden päätösten edessä.

 

OINAS
Muutokset alkavat itsestäsi. Anna tapahtumille kunnon potku eteenpäin. Hetki on otollinen reissuun lähtemiselle.

 

HÄRKÄ
Ota epätavalliset keinot käyttöön. Sinulla on edessäsi dilemma, jonka ratkaiseminen kysyy mielikuvitusta. Rehellisyys on tärkeää ihmissuhteissa.

 

KAKSONEN
Tutustu uusiin ihmisiin. Yllätyt iloisesti, jos unohdat ennakkoluulosi kotiin. Löydät itsesi inspiroivasta ja kiehtovasta seurasta.

 

RAPU
Lähde tapaamaan vanhaa ystävää. Saat häneltä arvokkaita neuvoja, jotka auttavat sinua polttavan dilemman ratkaisemisessa.

 

LEIJONA
Hoida tänään raha-asioita. Selvitä väärinkäsitykset pois päiväjärjestyksestä nopeasti. Vältyt draamalta olemalla suorasanainen.

 

NEITSYT
Älä anna kenenkään sanella sinulle, miten sinun tulisi hoitaa asiasi. Pidä kiinni periaatteistasi. Käytännönläheisyys on tänään valttia.

 

VAAKA
Lähde lyhyelle matkalle. Maisemanvaihdos tekee hyvää ja antaa sinulle uutta ajateltavaa. Pysy kuitenkin budjettisi rajoissa.

 

SKORPIONI
Yritä auttaa läheistäsi kaikin mahdollisin keinoin. Ole hienotunteinen ja yritä kuulostella, onko hetki sopiva suoralle puheelle. Vietä aikaa myös omissa oloissasi.

 

Lue myös horoskooppisi tälle viikolle!

Lepo kannattaa ja kotona on parasta, kissat opettavat.

Jokainen kissan kanssa kaveruuden tasolle päässyt tietää, että kissat ovat rakastavia ja hauskoja olentoja. Kissat osaavat rentoutua, viihdyttää ja tervehtiä omistajaansa täydellisillä tavoilla – ja kaiken lisäksi kissat ovat älykköjä!

Monella meistä olisikin paljon opittavaa kissoilta. Siksi koostimme pörröturkkisten otusten parhaat elämänohjeet listaksi:

 1. Varaa runsaasti aikaa levolle. Olet sen ansainnut. Ainakin sen jälkeen, kun olet juossut kaikki kodin mahdolliset matot rullalle ja kaatanut samalla pari jukkapalmua. 
 2. Kotona on ihan parasta. Muualla on outoja sääntöjä, vieraita ihmisiä ja vääränlaista ruokaa. 
 3. Älä suorita. Pyh, noutakoon itse lelunsa.
 4. Arvosta sitä, mitä sinulla on. Vaikka kuinka tarjottaisiin uutta ja hienoa raapimispuuta, tartu tuttuun ja turvalliseen sohvannurkkaan. Se on ihan hyvä!
 5. Ole ylpeä kropastasi. Takapuolesi on todella niin upea, että sitä kelpaa hangata kaverin naamaa vasten vähintään kerran päivässä.
 6. Ymmärrä, että päättämättömyys kertoo älystä. Ollako vai eikö olla, sisällä vai ulkona? Jatkuva mielen muuttaminen kertoo yksinkertaisesti siitä, että ajattelee uskomattoman paljon.
 7. Hyvä piilopaikka on elämän suola. Sen avulla vältät epämiellyttävät sukujuhlat, viivytät lääkäriin menoa ja saat yksinkertaisesti lisää omaa aikaa.
 8. Omaa rauhaa kannattaa varjella kynsin ja hampain. Jos joku yrittää riistää piilopaikkasi, hän on ansainnut terävän vastalauseen.
 9. Välillä kannattaa olla vähän tuhma. Elämää ei todellakaan kannata elää noudattaen pilkuntarkkoja sääntöjä. Joskus on ihan ok nousta pöydälle ja juoda maljakosta.
 10. Älä sinnittele tylsiä keskusteluja loputtomiin. Paras keino päästä eroon tympeydestä on yksinkertaisesti poistua paikalta ja mennä nukkumaan. 
 11. Ihana tyyppi saa kaiken anteeksi. Toilailtuasi itsesi ihan tärviölle on paljon helpompi korjata tilanne, jos on pörröinen ja kiva otus. 
 12. Kohtele vieraita viileästi. Tällä vinkillä vältyt turhilta ihmissuhdedraamoilta. 
 13. Ikäville ihmisille ei tarvitse olla kiltti. Jos joku kehtaa vetää hännästä ilman lupaa, olet täysin oikeutettu sähähtämään. 
 14. Kosketuksessasi on voimaa. Muutama lämmin sipaisu hännänpäällä voi riittää. 
 15. Rakkaimmille kannattaa kehrätä. Pirulaiset rakastavat sitä – ihan niin kuin sinuakin. 

Jutussa käytetty inspiraationa Francesco Marciulianon teosta Nuku enemmän – kissaviisauksia (Siltala).