Kuva Panu Pälviä
Kuva Panu Pälviä

Työoikeuden professorin mukaan työnantajalla on periaatteessa oikeus kieltää sateenkaarikynnet työpaikalla. Jos kynsityyli kielletään urheilukisojen lisäksi myös töissä, kokeile kynsiisi esimerkiksi näitä värikkäitä vaihtoehtoja.

Turun Sanomat uutisoi viikonloppuna, että sateenkaarikynnet voidaan kieltää työpaikalla, mikäli työnantaja niin tahtoo.

– Lähtökohtana on se, että työpaikalla ei ilmaista omia poliittisia mielipiteitä. Uskonnollisista tai seksuaalista suuntautumista ei myöskään tule tuoda esille, Turun yliopiston työoikeuden professori Seppo Koskisen sanoo lehdessä.

Tosin Koskinen toteaa myös, että toisaalta työnantajalla ei ole oikeutta puuttua työntekijän yksityiselämään. 

Koskisen kommentin "uskonnollista tai seksuaalista suuntautumista ei tule tuoda esille" voisi tulkita niin, että työpaikoilla voidaan kieltää myös esimerkiksi risti- ja leijonariipukset.

Siltä varalta, että sateenkaarikynnet todellakin kielletään, tässä vaihtoehtoja, millä väreillä kynnet voi lakata ilman, että tarvitsee pelätä potkuja:

Ranskalainen manikyyri:

Käytännöllisen ja siistin tyypin merkki. Perinteinen lakkausmalli kertoo myös sen tekijästä, sillä kiireen tai taitojen puutteen huomaa heti.

Glitteriä ja koristeita:

Kynsien kantaja pitää kauniista asioista. Swarovskin timanteilla vuoratuista kynsistä voi taas päätellä, kenelle edellisviikon lottopotti meni.

Punainen:

Käyttäjä on voimakas nainen, joka haluaa pitää itsestään huolta. Punainen on myös klassisen naisen valinta.

Neonvärit:

Kesän sävyjä, joten käyttäjä on lomatunnelmissa. Syyshämärässä ja työpaikalla sokkivärejä käyttää vain leikkimielinen ja taiteellinen persoona.

Pastellisävyt:

Antavat herkän ja nuorekkaan vaikutelman. Hempeä vaaleanpunainen lakka ja strassisydämet kynsissä voivat myös paljastaa, että rakkautta on ilmassa.

Musta:

Rohkea ja vahva persoona, joka on trendien aallonharjalla. Ihmissuhteessa musta saattaa ennakoida­ välirikkoa, mutta koristeet pehmentävät
vaikutelmaa.

Kynsianalyysissa auttoi Kauneushoitola Nilla & Victorin Pernilla Backman.

Lue myös:

Onko sinusta homoaktivistiksi? Testaa!

Kynsikohu

■ sai alkunsa, kun korkeushyppääjä Emma Green-Tregaron sai varoituksen sateenkaarikynsistään Moskovan yleisurheilun MM-kisoissa, koska poliittiset kannantaotot ovat kisoissa kiellettyjä. 

■ Viime viikolla Suomen Olympiakomitean puheenjohtaja Risto Nieminen kohahdutti sanomalla Helsingin Sanomissa, että suomalainen urheilija voidaan sulkea ulos Venäjän Sotshin olympialaisista, jos hän maalaa kyntensä sateenkaaren väreihin.

■ Myös Jutta Urpilaisen kynsistä nousi kohu, kun Hesarin kolumnisti syytti Ylen kuvaajaa seksismistä.

 

Alkaako kengännumerosi nelosella? Tervetuloa porukkaan!

En muista, missä vaiheessa jalkani venähti yli neljänkympin, mutta pitkään se on ollut kokoa 41. Varmasti jo teini-iässä siirryin kolmoskerhosta isokenkäisiin, sillä muistan hävenneeni suurta kalossiani. Nykyään olen asian kanssa sinut – ainakin suurimman osan ajasta. Maailmassa on asioita, joihin vain me isojalkaiset naiset olemme törmänneet.

 

 1. Kaupasta ei löydy kokoasi – eikä se ole loppuunmyyty. Kiitokset kaikille kenkävalmistajille, jotka teette naisten popoja kokoon 42 asti. Moitteet teille, joiden valikoimissa isoin koko on 40.
 2. Tuliaisostoksiisi ei kuulu kenkiä. Italian-reissulla ei kannata edes kysyä kokoja, vastaus on jo tiedossa.
 3. Huomaat, ettei bodyshamingin vastainen kulttuuri ole laskeutunut vielä varpaiden tasolle. ”Ai sulla on niin iso jalka! Pysyt hyvin pystyssä.” Asia saattaa myös olla omien korviesi välissä. Kenkäkaupassa sanot kokosi hiljaisella äänellä ”Nelkyt. Tai ehkä nelkytyks.”
 4. Kantapääsi kohtaavat kylmän lattian. Kylpylöiden ja hoitoloiden one size -lipokkaat on parempi pyytää miesten koossa.
 5. Joku luulee kenkiäsi miesten jalkineiksi. Asuin kimppakämpässä Thaimaassa, kun kaverini epäili, että joku on tuonut paikallisen ladyboyn yövieraaksi kotiimme. Olin jättänyt kuistille uudet kiilakorkosandaalini koossa 41.
 6. Kun pillifarkut tulivat muotiin, hikikarpalo nousi otsallesi. Kapealahkeisten housujen valtakausi on ollut isojalkaiselle totuttelemisen paikka. Kengät nimittäin näyttävät paljon isommilta pillifarkkujen parina. Myös cat-heelsit eli matalat piikkikorkkarit saattavat aiheuttaa tunteen, että jalkapöytäsi jatkuu ja jatkuu ja jatkuu...
 7. Teet mahtavia alelöytöjä. Jos jalkojen koko aiheuttaa hetkittäin harmitusta, myös ilonaiheita löytyy. Alennusmyynneissä on lähes aina jäljellä kokoa 41 huokeaan hintaan.
 8. Hurraat mielessäsi, kun pienempi koko mahtuu sinulle. Joidenkin merkkien valmistajat ovat jopa niin ajattelevaisia, että tekevät mitoituksestaan hieman väljää. Jotenkin se vain ilostuttaa, kun pohjaan on painettu yhtä pienempi numero.
 9. Voit ostaa popoja myös miesten osastoilta. Vastakkaisen sukupuolen valikoimat etenkin lenkkarimarkkinoilla ovat omaa luokkaansa. Niissä mallistoissa neljän kympin alkupää on pientä kokoa!

Suomalaisia kiinnostaa, miten tehdä limaa sekä miten saada unta ja rahaa.

10 miljardia. Sen verran Suomessa tehdään Google-hakuja vuodessa. Nyt Google on julkaissut tämän vuoden haetuimmat ihmiset ja asiat. Miten/kuinka-kategoriassa suomalaisia askarrutti eniten kysymys siitä, miten tehdä limaa. Toiseksi eniten googlattiin sitä, miten saada poikaystävä, ja kolmanneksi eniten sitä, miten saada unta. 

10 googlatuinta asiaa miten/kuinka-kategoriassa

 1. miten tehdä limaa
 2. miten saada poikaystävä
 3. miten saada unta
 4. miten laihtua nopeasti
 5. kuinka laihtua
 6. miten saada rahaa
 7. kuinka monta prosenttia
 8. miten selvitä erosta
 9. miten säästää rahaa
 10. kuinka nopeasti raskaaksi

Jotta säästyisit googlaamiselta, päätimme etsiä vastaukset googlatuimpiin asioihin puolestasi. Kas tässä, olkaa hyvät!

1. Miten tehdä limaa?

Vauva.fi:n toimitus on tehnyt helpot ja selkeät ohjeet liman valmistukseen. Vauvan ohjeilla liman saa valmistettua vain kahdesta raaka-aineesta – ja kaiken lisäksi vieläpä ilman partavaahtoa, liimaa ja piilolinssinestettä. Katso ohje:


2. Miten saada poikaystävä?

Sinkkuna olemisessa on ainakin 20 hyvää puolta. Mutta jos silti kaipaa kultaa kainaloonsa, maailman hauskimmalla naisella Amy Schumerilla on vinkki: kokeile deittisovellusta – mutta ole rehellinen.

Kun Amy itse oli ollut kolme vuotta sinkkuna, hän päätti kokeilla ystävän suosittelemaa ”luoville ihmisille suunnattua” deittisovellusta. Hän latasi sinne kaksi kuvaa: toinen oli lenkillä otettu meikitön räpsy, jossa hän irvistelee kuin olisi kuolemaisillaan, ja toinen oli kuva Tyttökultien Sophie-mummosta. Ding! 40 minuutin päästä häneen otti yhteyttä Ben Hanisch, chicagolainen huonekalusuunnittelija ja puuseppä. Kun pari tapasi ensimmäisen kerran, Amy oli tulossa akupunktiosta tukka öljyisenä ja kasvot punaisina. Siitä huolimatta – tai sen takia – pariskunta on seurustellut vuoden päivät.

3. Miten saada unta?

Aineenvaihdunta menee sekaisin. Mielialat vaihtelevat omituisesti. Herkuttelu lähtee käsistä. Muisti pätkii. Jatkuva univaje aiheuttaa monia vaivoja. Prisma Studion ja Helsingin yliopiston teettämän Väsy-kyselyn mukaan suomalaisten yöunet ovat lyhentyneet ja valtaosa kärsiikin univajeesta. Siksi ei ole ihme, että muutkin kuin kroonisesta unettomuudesta kärsivät ovat googlanneet uneen liittyviä kysymyksiä.

Olemme koonneet 14 + 8 vinkkiä, mitä kannattaa kokeilla, jos uni ei tahdo tulla.


4. Miten laihtua nopeasti? + 5. Kuinka laihtua?

Koomikko-poliitikko Lotta Backlund laihtui 30 kiloa ottamalla rennosti. Muusikko-kirjailija Kauko Röyhkä laihtui puolestaan 12 kiloa 5:2-dieetillä. Maskeeraaja-meikkaaja Mariela Sarkiman paino putosi 12 kiloa, kun hän teki pysyvän elämänmuutoksen. Laihdutukseen liittyvissä asioissa suomalaisia kiinnosti sekä se, miten laihtua nopeasti että miten ylipäätänsä voi laihtua.

Vastaukset näihin kysymyksiin löydät seuraavista jutuista.

 

Artikkeli jatkuu alapuolella
Näin selätät tunnesyömisen
Hyvä olo
Näin selätät tunnesyömisen

 

 

6. Miten saada rahaa? + 9. Miten säästää rahaa?

Heidi tienasi kuukaudessa lähes 2000 euroa nettikirppiksillä. Julia sai taas vuodessa säästöön lähes kymppitonnin. Mutta on niitä muitakin tapoja saada rahaa ja panna se poikimaan:

 

 


7. Kuinka monta prosenttia...?

Jos prosenttilaskut ovat hakusessa, esimerkiksi laskurit.fi-sivustolta löytyy apua.

8. Miten selvitä erosta?

Ero on tunnevuoristorata, josta selviät parhaiten ja nopeiten noudattamalla yhtä neuvoa: pysy mahdollisimman kaukana entisestä puolisostasi. Lue lisää:


10. Kuinka nopeasti raskaaksi?

Tästä google-hausta ei täysin selviä, mihin kysymyksellä on haettu vastausta. Mutta jos sillä tarkoitetaan sitä, miten nopeasti yhdynnän jälkeen voi tulla raskaaksi, vastaus löytyy esimerkiksi tästä jutusta:

Mikä on erikoisin asia, mitä sinä olet googlannut? Kerro kommenteissa!