Testissä tutut suomalaiset sanonnat.

Leipuri-kondiittori ja Kakkuhelmi-blogin kirjoittaja Pia Penttilä arvioi kolme kakkua. Kuva: Petri Blomqvist

"Moni kakku päältä kaunis"

Pia Penttilä testasi kakut. Vadelmatuorejuustokakku ihastutti, kinuski- ja prinsessakakut eivät.

"Kiertää kuin kissa kuumaa puuroa"

"Toimii kuin junan vessa"

Sinisten junien vessat toimivat varmuudella: Jätökset pönttöön plop plop. Jalkapainikkeesta reikä auki ja kas noin, hätä tippui ratakiskoille. VR:llä on käytössä vielä noin 500 vanhaa, sinistä junanvaunua.

Uusien Intercityjen ja Pendolinojen vessoissa on usein ”Ei käytössä” -kyltti. Alipainevessoista ronkitaan ylös käsipaperitolloja, terveyssidemöykkyjä ja vaippoja.

– Numerotietoa meillä ei ole, mutta toki häiriöherkkyys on umpipöntössä suurempi, VR:n tiedottaja Annikka Malkavaara tuumii.

Lähiliikenteen toiletit ovat koetuksella viikonloppuöisin, kauko-liikenteessä ravintolavaunujen viereiset vessat prakaavat useimmin.

"Hiljaista kuin huopatossutehtaalla"

Tömps, tömps, tömps, Olli Alho paukuttaa kurikalla lestiä tossu-
aihioon. Yläkerran ompelimosta tippuu jättimäisiä tossuja vanutuskoneen kutistettavaksi. Kaksi karhun käpälän näköistä vehjettä loiskuttaa vettä, ja kone ujeltaa kuin viimeistä päivää. Vieressä kurnuttaa rullavanuttaja, ja lestihyllyllä raikaa Radio Keskisuomi.

– Sanonta on kai siitä lähtöisin, että huopatossujen yksi nimi on ollut hiljaiset. Niiden tekemisestä kyllä syntyy pauketta, Alhon huopatehtaan omistaja Irma Salonen kertoo.

Jämsäläisen tehtaan mekkala kuuluu ulos asti, ja pahimmillaan melu on 85 desibelin luokkaa.

"Kalpea kuin kalkkilaivan kapteeni"

Kalkkilaivan kapteenit ovat harvassa, mutta yksi kapu löytyi Porista. Kolmen kuukauden yrittämisen jälkeen emme tavoittaneet häntä, mies oli aina merillä.

Tiedätkö sinä, onko kalkkilaivan kapteeni kalpea kasvoiltaan? Entä millaisia kokemuksia sinulla on muiden sanontojen paikkansapitävyydestä? Osallistu keskusteluun.

Tiistain Ensitreffit alttarilla jaksossa riidellään – taas. Siitä huolimatta yhden parin tulevaisuudessa pilkahtaa myös valoa. Varo juonipaljastuksia!

Kirjoitimme aikaisemmin, että Ensitreffit alttarilla -ohjelman Johannan ja Markuksen suhteesta ei oikein ota selvää.

Aikaisemmissa jaksoissa heillä on vaikuttanut menevän ihan mukavasti, ja kumpikin on todella halunnut saada suhteen toimimaan. Silti matkaan on mahtunut myös vastoinkäymisiä, erityisesti siksi, että heidän tapansa kommunikoida ovat hyvin erilaiset.

Tämän viikon jaksossa erilaiset viestintätavat räiskähtävät jälleen esille. Tarkoitus on viettää mukavaa kesäpäivää veneretkellä, mutta jo aiemmin päivällä käyty pieni riita kasvaa retken loppumetreillä suureksi.

Seuraa klassista riitelydialogia.

– Niin mut mä en ymmärrä, kerro mulle syy, miksi sä halusit... Et se sua nyt alkoi mietityttään uudestaan, Johanna ihmettelee.

– Miksi tästä pitää nyt vääntää, en mä oo tätä vääntämässä enää yhtään mitään, Markus yrittää.

– Sähän alotit uudestaan! Johanna tulistuu.

– No enhän mä oo enää sanonut yhtään mitään, ei mua kiinnosta tää homma, Markus mutisee.

– Ei mua kiinnosta tommonen hiljaisuus! Johanna syyttää.

– Sua ei kiinnosta hiljaisuus. Sitten kun sä räyhäät, niin sua kiinnostaa räyhääminen. Sit kun sua ei kiinnosta, niin tässä pitäis mennä sun mukaan joka asiassa, Markus tuskailee.

”Sua ei kiinnosta hiljaisuus. Sitten kun sä räyhäät, niin sua kiinnostaa räyhääminen.”

Lopulta Markus saa tarpeekseen riitelystä ja yrittää lähteä pois tilanteesta.

– Mä meen nyt jonnekin, ei tästä tule hevonv****a tästä hommasta.

– Miks näin typerästä asiasta lähtee tämmönen, mä en ymmärrä, Johanna jatkaa vielä.

– Älä minulta kysy, mä oon täs nyt yrittänyt ja yrittänyt, Markus sanoo.

– Aivan juu, sinä oot yrittänyt, Johanna toteaa kuivasti.

Seuraavaksi Markus turvautuu klassikkolausahdukseen:

– Älä nyt oo tommonen marttyyri.

– Itte sää, älä viitti hei, Johanna vastaa.

Videoklippi riidasta on katsottavissa MTV:n julkaisemassa ennakkojutussa.

Nyt käsi sydämelle. Kuulostaako tutulta? Tästähän parisuhderiidoissa lopulta on kyse. Jokin pieni asia saa kinan käyntiin, mutta todellisuudessa riidellään ihan jostain muusta: huomiosta, hyväksynnästä, rakkaudesta. Kumpikin haluaisi jo tehdä sovinnon, mutta kuitenkaan ei tee mieli antaa ihan kokonaan periksi.

Johanna ja Markus keskustelivat kommunikointitavoistaan edellisessä jaksossa psykologi Tony Dunderfeltin vastaanotolla. Riitojenkin keskellä molemmilla on vahva tahto saada suhde toimimaan. Kuukauden avioliiton jälkeen näyttää siltä, että yhteys alkaa löytyä.

– Kun se alku oli niin vaikea, en ikinä ajatellut, että me olisimme tässä tilanteessa. Että olen löytänyt tämmöisen systeemin kautta ihmisen, kenestä oikeasti välitän ja tykkään, niin onhan se aika hurjaa, Johanna sanoo jaksossa.

Mikään ei valaise lokakuista päivää kirkkaammin kuin asenneröyhtäys 1950-luvulta.

Et saa vaativia työtehtäviä, jos sinulla on silmäpussit. 

Harmaantuminen ei saa näkyä. 

Käytä hametta, jos haluat vaikuttaa menestyneeltä.

Muun muassa näin Menesty tyylillä – Bisnespukeutumisen uusi aika -kirjan (Alma Talent) kasanneet Minna Kiistala ja Jani Niipola opettavat Helsingin Sanomissa

– Jos ei tarvitse miettiä hoitamattomia kynsinauhoja tai silmäpakoa sukkahousuissa, voi keskittyä tärkeiden työasioiden hoitamiseen, Kiistala kuvailee lehden haastattelussa.

En ole urani aikana käyttänyt sekuntiakaan kynsinauhojeni pohtimiseen. Tuskin on muuten Juha Sipiläkään.  

Kaksikko antaa myös joukon järkeviä (miehille suunnattuja) pukeutumisvinkkejä, mutta nämä muut... Voi hyvä jumala.

Voin vakuuttaa, etten ole urani aikana käyttänyt sekuntiakaan kynsinauhojeni pohtimiseen. Tuskin on muuten Juha Sipiläkään.  

Silmäpussit eivät estäneet Bill Clintonia saamasta ihan merkittäviä työtehtäviä (ne olivat ihan toisenlaiset pussit, jotka tuhosivat hänen uransa).

Ja harmaantuminen – ei edes mennä tähän. Jos vilkaisee Maailman varakkaimpien ihmisten -listaa, harmaa vyöryy päälle. Mutta ei siinä joukossa toki naisiakaan juuri näy.

Johtuu varmaan siitä, että he eivät ole tajunneet käyttää niitä hameita. Vai tuleeko mieleen mitään muuta mahdollista selitystä?