Testissä tutut suomalaiset sanonnat.

Leipuri-kondiittori ja Kakkuhelmi-blogin kirjoittaja Pia Penttilä arvioi kolme kakkua. Kuva: Petri Blomqvist

"Moni kakku päältä kaunis"

Pia Penttilä testasi kakut. Vadelmatuorejuustokakku ihastutti, kinuski- ja prinsessakakut eivät.

"Kiertää kuin kissa kuumaa puuroa"

"Toimii kuin junan vessa"

Sinisten junien vessat toimivat varmuudella: Jätökset pönttöön plop plop. Jalkapainikkeesta reikä auki ja kas noin, hätä tippui ratakiskoille. VR:llä on käytössä vielä noin 500 vanhaa, sinistä junanvaunua.

Uusien Intercityjen ja Pendolinojen vessoissa on usein ”Ei käytössä” -kyltti. Alipainevessoista ronkitaan ylös käsipaperitolloja, terveyssidemöykkyjä ja vaippoja.

– Numerotietoa meillä ei ole, mutta toki häiriöherkkyys on umpipöntössä suurempi, VR:n tiedottaja Annikka Malkavaara tuumii.

Lähiliikenteen toiletit ovat koetuksella viikonloppuöisin, kauko-liikenteessä ravintolavaunujen viereiset vessat prakaavat useimmin.

"Hiljaista kuin huopatossutehtaalla"

Tömps, tömps, tömps, Olli Alho paukuttaa kurikalla lestiä tossu-
aihioon. Yläkerran ompelimosta tippuu jättimäisiä tossuja vanutuskoneen kutistettavaksi. Kaksi karhun käpälän näköistä vehjettä loiskuttaa vettä, ja kone ujeltaa kuin viimeistä päivää. Vieressä kurnuttaa rullavanuttaja, ja lestihyllyllä raikaa Radio Keskisuomi.

– Sanonta on kai siitä lähtöisin, että huopatossujen yksi nimi on ollut hiljaiset. Niiden tekemisestä kyllä syntyy pauketta, Alhon huopatehtaan omistaja Irma Salonen kertoo.

Jämsäläisen tehtaan mekkala kuuluu ulos asti, ja pahimmillaan melu on 85 desibelin luokkaa.

"Kalpea kuin kalkkilaivan kapteeni"

Kalkkilaivan kapteenit ovat harvassa, mutta yksi kapu löytyi Porista. Kolmen kuukauden yrittämisen jälkeen emme tavoittaneet häntä, mies oli aina merillä.

Tiedätkö sinä, onko kalkkilaivan kapteeni kalpea kasvoiltaan? Entä millaisia kokemuksia sinulla on muiden sanontojen paikkansapitävyydestä? Osallistu keskusteluun.

Pääskysestä päivää! On oikea hetki tarkistaa, tunnistatko aivan tavalliset pikkulinnut.


 

Ei, se ei ole sama asia kuin päänsärky.

Migreeni on mahdollisesti kaikista vaarattomista vaivoista maan päällä se pirullisin. Sen kourissa kärvistelee Terveyskirjaston mukaan yksi kymmenestä aikuisesta. Riesa on kolme kertaa yleisempi naisilla kuin miehillä.

Migreenittömien voi olla mahdotonta ymmärtää, millaista rajujen kipukohtausten kanssa on elää. Tiede on kantanut kortensa kekoon, esimerkiksi tällä migreenin oireita havainnollistavalla videolla.

Jotta rinnakkaiselo migreenistä kärsivien ja siltä välttyneiden välillä sujuisi sutjakkaammin, on tiettyjä lausahduksia parempi välttää.

Pyysimme migreenipotilaita kokoamaan listan asioista, joiden heille ei kannata sanoa:

1. ”Tuo sinun päänsärkysi…”

Tehdäänpä yksi asia selväksi heti kättelyssä: päänsärky on ikävää. Migreeni on pikemminkin visiitti Tuonelaan ja takaisin.

2. ”Ärsyttävää! Päätä särkee jo toista tuntia. Onkohan minullakin se migreeni?”

Tällä repliikillä keräät sympatian sijaan katseita, jotka säikäyttäisivät hunnilauman hiljaiseksi.

3. ”Ei kai se nyt oikeasti voi tuosta johtua...”

Kyllä voi. Migreenin voi laukaista melkein mikä vain. Kynttilänvalo, lumesta heijastuva aurinko, stressaava palaveri. Lista on loputon.

4. ”Mikset ota särkylääkettä?”

Migreeniä sairastava toverisi on luultavasti aihepiirin ekspertti ja käynyt läpi kaikki mahdolliset lääkkeet, meditaatiotekniikat ja kuppaukset helpotusta etsiessään. Emme suosittele ehdottamaan Buranaa.

5. ”Onneksi se on vain migreeni. Ajattelepa niitä, joilla on…”

Aina voisi olla pahemmin, tiedetään. Migreenikohtauksen uhrille on kuitenkin turha puhua motivaatiojulisteiden iskulauseita. Suosittelemme kokeilemaan uudestaan vähemmän tulenarkana ajankohtana.