Testissä tutut suomalaiset sanonnat.

Leipuri-kondiittori ja Kakkuhelmi-blogin kirjoittaja Pia Penttilä arvioi kolme kakkua. Kuva: Petri Blomqvist

"Moni kakku päältä kaunis"

Pia Penttilä testasi kakut. Vadelmatuorejuustokakku ihastutti, kinuski- ja prinsessakakut eivät.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Kiertää kuin kissa kuumaa puuroa"

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Toimii kuin junan vessa"

Sinisten junien vessat toimivat varmuudella: Jätökset pönttöön plop plop. Jalkapainikkeesta reikä auki ja kas noin, hätä tippui ratakiskoille. VR:llä on käytössä vielä noin 500 vanhaa, sinistä junanvaunua.

Uusien Intercityjen ja Pendolinojen vessoissa on usein ”Ei käytössä” -kyltti. Alipainevessoista ronkitaan ylös käsipaperitolloja, terveyssidemöykkyjä ja vaippoja.

– Numerotietoa meillä ei ole, mutta toki häiriöherkkyys on umpipöntössä suurempi, VR:n tiedottaja Annikka Malkavaara tuumii.

Lähiliikenteen toiletit ovat koetuksella viikonloppuöisin, kauko-liikenteessä ravintolavaunujen viereiset vessat prakaavat useimmin.

"Hiljaista kuin huopatossutehtaalla"

Tömps, tömps, tömps, Olli Alho paukuttaa kurikalla lestiä tossu-
aihioon. Yläkerran ompelimosta tippuu jättimäisiä tossuja vanutuskoneen kutistettavaksi. Kaksi karhun käpälän näköistä vehjettä loiskuttaa vettä, ja kone ujeltaa kuin viimeistä päivää. Vieressä kurnuttaa rullavanuttaja, ja lestihyllyllä raikaa Radio Keskisuomi.

– Sanonta on kai siitä lähtöisin, että huopatossujen yksi nimi on ollut hiljaiset. Niiden tekemisestä kyllä syntyy pauketta, Alhon huopatehtaan omistaja Irma Salonen kertoo.

Jämsäläisen tehtaan mekkala kuuluu ulos asti, ja pahimmillaan melu on 85 desibelin luokkaa.

"Kalpea kuin kalkkilaivan kapteeni"

Kalkkilaivan kapteenit ovat harvassa, mutta yksi kapu löytyi Porista. Kolmen kuukauden yrittämisen jälkeen emme tavoittaneet häntä, mies oli aina merillä.

Tiedätkö sinä, onko kalkkilaivan kapteeni kalpea kasvoiltaan? Entä millaisia kokemuksia sinulla on muiden sanontojen paikkansapitävyydestä? Osallistu keskusteluun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla