Me Naiset
|
Elina Jäntti

Sanna Mämmi kuluttaa nykyään rahansa lähinnä ruokaan. Rahankäyttö meni uusiksi, kun radiojuontaja joutui sosiaalitoimiston luukulle.

Sanna Mämmi

  • 38-vuotias helsinkiläinen elämäntaidon valmentaja, toimittaja ja juontaja. Oma yritys.
  • Tulot: Vaihtelevat, keskimäärin 3 000 euroa kuussa. ”Joinakin kuukausina nolla euroa, joinakin tuhansia. Kitkuttelen koko ajan: on vanhoja velkoja, ja vasta vuodenvaihteessa sain maksettua pois isot veromätkyt muutaman vuoden takaa.”
  • Maksaa 40 neliön yksiöstään vuokraa 820 euroa kuussa.

Maanantai
Lounaskeitto 7,50 €
Ruokaostokset lähikaupassa 20 €

"Teen aamupäivän töitä kotona ja ajan ratikalla palaveriin Helsingin keskustaan. Samalla syön herkullisen linssikeiton luomu- ja lähiruokakahvila Sis. Delissä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yritykseni ensimmäinen vuosi on ollut taloudellisesti tiukka, ja rahankäytössä täytyy olla hirveän tarkka. Jos lounastaisin ravintolassa joka päivä, se olisi hirmu iso kuluerä. Yleensä järjestän palaverit ennen lounasaikaa tai sen jälkeen, jotta voin laittaa ruuan kotona. Syön mahdollisimman terveellistä ja puhdasta ruokaa."

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tiistai
Kaakaopapupussi luontaistuotekaupasta, 29,90 €

"Luontaistuotekauppa on nykyään ainoa paikka, jossa tykkään shoppailla. Muuten en käy ostoksilla.

Olin ennen kerskakuluttaja. Tyhjensin muotiketjujen rekit kerran viikossa. Heitin vaatteita parin pesun jälkeen roskiin tai myin kirpparilla, jotta sain uusia. Rahaa ei tarvinnut ajatella: tienasin
kivasti, juoksin seurapiirijuhlissa ja asuimme mieheni kanssa hienossa kaupunkikodissa.

Kesällä 2005 erosimme, ja muutin väliaikaisesti äidin luokse. Sitten työni Radio Kissillä loppui uudistuksen myötä, mursin häntäluuni pudottuani portaissa ja sain hermoromahduksen. Jouduin pitkälle sairauslomalle.

En saanut ansiosidonnaista päivä­rahaa, koska olin ilmoittautunut aikuiskoulutukseen, ja minun oli elettävä lainalla, jota olin ottanut uusia huonekaluja varten.

Lopulta en pystynyt maksamaan laskujani. Hakeuduin sossuun, jossa vain ihmeteltiin, missä säästöni ovat. Ei niitä ollut. Kriisipäivystyksessä minua neuvottiin ottamaan yhteyttä seurakuntaan. ”Tämä on lähimmäisenrakkautta”, diakoniahoitaja totesi, maksoi laskuni ja antoi mukaan vielä ruoka-avustuspussin. Olo oli epätodellinen, kun kiikutin pussia A-Mersuuni.

Kun ei pysty itse hoitamaan raha-asioitaan, tuntee itsensä tosi arvottomaksi. Pääsin onneksi takaisin jaloilleni, kun aloin saada hiljalleen ansiosidonnaista ja työkeikkoja."

Keskiviikko
Kahvi ja tee 5,20 €

"Lennän Seinäjoelle ja takaisin työasioilla, asiakas on hoitanut matkakulut. Illalla tapaan ravintolassa julkisuuden henkilön, jolle annan mediavalmennusta.

Liikun Helsingissä julkisilla välineillä. Olen autokauppiaan
tytär ja minulla on ollut oma auto 18-vuotiaasta asti. Viime talvena myin autoni pois, koska sitä oli kallista pitää, ja se tuntui kaupungissa turhalta. Haaveilen silti uudesta kaupunkiautosta – se helpottaisi aikataulujani. Noh, kunhan rahatilanne helpottaa..."

Torstai
Välipalaa ja maitokahvi 8,30 €
Lounasta lähikaupasta 3,80 €
Arvon lataus matkakorttiin 26,50 €
Tee 2,40 €

"Taloudellisen ja henkisen romahduksen jälkeen elin pari vuotta paniikissa, että sama tapahtuu uudestaan. Tein liikaa töitä ja söin vaivoihini seitsemää eri lääkettä, kunnes tajusin, että näin ei voi jatkua. Elämäntaidon valmentajan opinnot, jooga ja ruokavalion muutos auttoivat hiljentämään tahdin.    

Illalla tapaan ystäväni ravintola Kappelissa. Kahvin ja teen hinnat järkyttävät meitä. Olenkin yrittänyt kasvattaa kyläilykulttuuria ystävien kesken."

Perjantai
Lounasruoka 6,50 €

"Kuten joka aamu, aloitan päiväni meditoimalla. Kirjoitan myös
aamupäiväkirjaa, johon mietin, miten haluaisin tulevan päivän
sujuvan. Joskus tulee epätoivoinen olo, ettei yrityksestäni tule mitään, mutta kun uskaltaa haaveilla ja uskoa asioihin, jossain vaiheessa ne loksahtavat kohdalleen."

Lauantai
Äidin syntymäpäiväillallinen 70 €

"Äiti halusi syntymäpäivän viettoon Tallinnaan, mutta aikaa ja
rahaa säästääksemme päädymme siskojeni kanssa tarjoamaan hänelle illallisen ravintola Teatterissa. Hassuttelemme ja vitsailemme kaikelle, eniten itsellemme. Se on aina ollut tapamme selviytyä vaikeiden asioiden ja murheen keskellä. Kun olin nuori, isäni oli menestyvän yrityksen toimitusjohtaja ja markkamiljonääri. Kasvoin siihen, että rahaa oli ja sitä käytettiin. 90-luvun lamassa menetimme kaiken. Se oli hirveän rankkaa koko perheelle. Vanhemmat erosivat. Isä kärsii edelleen. Mutta vaikeudet kuuluvat elämään – niihin ei voi jäädä vellomaan vaan on katsottava eteenpäin."

Sunnuntai
Ei menoja

"Hektisen viikon jälkeen on ihanaa olla yksin kotona. Vedän verkkarit jalkaan, katselen tv:tä, luen, siivoan ja pesen pyykkiä."

___________________
 

Viikon menot: 180,10 €

Sisältö jatkuu mainoksen alla