Sanna Mämmi kuluttaa nykyään rahansa lähinnä ruokaan. Rahankäyttö meni uusiksi, kun radiojuontaja joutui sosiaalitoimiston luukulle.

Sanna Mämmi

  • 38-vuotias helsinkiläinen elämäntaidon valmentaja, toimittaja ja juontaja. Oma yritys.
  • Tulot: Vaihtelevat, keskimäärin 3 000 euroa kuussa. ”Joinakin kuukausina nolla euroa, joinakin tuhansia. Kitkuttelen koko ajan: on vanhoja velkoja, ja vasta vuodenvaihteessa sain maksettua pois isot veromätkyt muutaman vuoden takaa.”
  • Maksaa 40 neliön yksiöstään vuokraa 820 euroa kuussa.

Maanantai
Lounaskeitto 7,50 €
Ruokaostokset lähikaupassa 20 €

"Teen aamupäivän töitä kotona ja ajan ratikalla palaveriin Helsingin keskustaan. Samalla syön herkullisen linssikeiton luomu- ja lähiruokakahvila Sis. Delissä.

Yritykseni ensimmäinen vuosi on ollut taloudellisesti tiukka, ja rahankäytössä täytyy olla hirveän tarkka. Jos lounastaisin ravintolassa joka päivä, se olisi hirmu iso kuluerä. Yleensä järjestän palaverit ennen lounasaikaa tai sen jälkeen, jotta voin laittaa ruuan kotona. Syön mahdollisimman terveellistä ja puhdasta ruokaa."

Tiistai
Kaakaopapupussi luontaistuotekaupasta, 29,90 €

"Luontaistuotekauppa on nykyään ainoa paikka, jossa tykkään shoppailla. Muuten en käy ostoksilla.

Olin ennen kerskakuluttaja. Tyhjensin muotiketjujen rekit kerran viikossa. Heitin vaatteita parin pesun jälkeen roskiin tai myin kirpparilla, jotta sain uusia. Rahaa ei tarvinnut ajatella: tienasin
kivasti, juoksin seurapiirijuhlissa ja asuimme mieheni kanssa hienossa kaupunkikodissa.

Kesällä 2005 erosimme, ja muutin väliaikaisesti äidin luokse. Sitten työni Radio Kissillä loppui uudistuksen myötä, mursin häntäluuni pudottuani portaissa ja sain hermoromahduksen. Jouduin pitkälle sairauslomalle.

En saanut ansiosidonnaista päivä­rahaa, koska olin ilmoittautunut aikuiskoulutukseen, ja minun oli elettävä lainalla, jota olin ottanut uusia huonekaluja varten.

Lopulta en pystynyt maksamaan laskujani. Hakeuduin sossuun, jossa vain ihmeteltiin, missä säästöni ovat. Ei niitä ollut. Kriisipäivystyksessä minua neuvottiin ottamaan yhteyttä seurakuntaan. ”Tämä on lähimmäisenrakkautta”, diakoniahoitaja totesi, maksoi laskuni ja antoi mukaan vielä ruoka-avustuspussin. Olo oli epätodellinen, kun kiikutin pussia A-Mersuuni.

Kun ei pysty itse hoitamaan raha-asioitaan, tuntee itsensä tosi arvottomaksi. Pääsin onneksi takaisin jaloilleni, kun aloin saada hiljalleen ansiosidonnaista ja työkeikkoja."

Keskiviikko
Kahvi ja tee 5,20 €

"Lennän Seinäjoelle ja takaisin työasioilla, asiakas on hoitanut matkakulut. Illalla tapaan ravintolassa julkisuuden henkilön, jolle annan mediavalmennusta.

Liikun Helsingissä julkisilla välineillä. Olen autokauppiaan
tytär ja minulla on ollut oma auto 18-vuotiaasta asti. Viime talvena myin autoni pois, koska sitä oli kallista pitää, ja se tuntui kaupungissa turhalta. Haaveilen silti uudesta kaupunkiautosta – se helpottaisi aikataulujani. Noh, kunhan rahatilanne helpottaa..."

Torstai
Välipalaa ja maitokahvi 8,30 €
Lounasta lähikaupasta 3,80 €
Arvon lataus matkakorttiin 26,50 €
Tee 2,40 €

"Taloudellisen ja henkisen romahduksen jälkeen elin pari vuotta paniikissa, että sama tapahtuu uudestaan. Tein liikaa töitä ja söin vaivoihini seitsemää eri lääkettä, kunnes tajusin, että näin ei voi jatkua. Elämäntaidon valmentajan opinnot, jooga ja ruokavalion muutos auttoivat hiljentämään tahdin.    

Illalla tapaan ystäväni ravintola Kappelissa. Kahvin ja teen hinnat järkyttävät meitä. Olenkin yrittänyt kasvattaa kyläilykulttuuria ystävien kesken."

Perjantai
Lounasruoka 6,50 €

"Kuten joka aamu, aloitan päiväni meditoimalla. Kirjoitan myös
aamupäiväkirjaa, johon mietin, miten haluaisin tulevan päivän
sujuvan. Joskus tulee epätoivoinen olo, ettei yrityksestäni tule mitään, mutta kun uskaltaa haaveilla ja uskoa asioihin, jossain vaiheessa ne loksahtavat kohdalleen."

Lauantai
Äidin syntymäpäiväillallinen 70 €

"Äiti halusi syntymäpäivän viettoon Tallinnaan, mutta aikaa ja
rahaa säästääksemme päädymme siskojeni kanssa tarjoamaan hänelle illallisen ravintola Teatterissa. Hassuttelemme ja vitsailemme kaikelle, eniten itsellemme. Se on aina ollut tapamme selviytyä vaikeiden asioiden ja murheen keskellä. Kun olin nuori, isäni oli menestyvän yrityksen toimitusjohtaja ja markkamiljonääri. Kasvoin siihen, että rahaa oli ja sitä käytettiin. 90-luvun lamassa menetimme kaiken. Se oli hirveän rankkaa koko perheelle. Vanhemmat erosivat. Isä kärsii edelleen. Mutta vaikeudet kuuluvat elämään – niihin ei voi jäädä vellomaan vaan on katsottava eteenpäin."

Sunnuntai
Ei menoja

"Hektisen viikon jälkeen on ihanaa olla yksin kotona. Vedän verkkarit jalkaan, katselen tv:tä, luen, siivoan ja pesen pyykkiä."

___________________
 

Viikon menot: 180,10 €

Radio Novan iltapäivää juontava Niina Backman edusti Radiogaalassa luottosuunnittelijansa Katri Niskasen kultaisessa mekossa. ”Alkuvuodesta lomailimme perheen kanssa Thaimaassa, nyt sitten painetaan töitä kesään asti.” Kuva: Jonna Öhrnberg
Radio Novan iltapäivää juontava Niina Backman edusti Radiogaalassa luottosuunnittelijansa Katri Niskasen kultaisessa mekossa. ”Alkuvuodesta lomailimme perheen kanssa Thaimaassa, nyt sitten painetaan töitä kesään asti.” Kuva: Jonna Öhrnberg

Juontaja Niina Backman tuli äidiksi 20-vuotiaana. Nyt hän haluaa tarjota lapsilleen parhaat mahdolliset lähtökohdat elämään.

Radio Novan juontajalle Niina Backmanille, 34, Radiogaala osui hyvin erityiselle päivälle. Hänen esikoistyttärensä Peppi nimittäin täytti samana päivänä 14 vuotta.

Backman on erityisen iloinen siitä, että on onnistunut opettamaan teini-ikäiselle tyttärelleen sen, että kun asiat tekee kunnolla, elämässä aukeaa enemmän mahdollisuuksia.

– Peppi on pärjännyt koulussa hyvin, mutta olen myös pitänyt hänelle aika tiukkaa kuria siinä asiassa. En itse ollut koskaan hyvä koulussa, ja haluan, että hänellä on mahdollisuus itse valita, meneekö esimerkiksi lukioon, Backman kertoi perjantaina Radiogaalan punaisella matolla.

Backman itse jätti aikanaan lukion kesken ja lähti maailmalle luomaan mallinuraa. Entä jos tytär haluaisikin jatkaa äitinsä jalanjäljissä?

– Tietysti tukisin häntä, mutta korostaisin kyllä, että on niitä muitakin vaihtoehtoja. Peppihän sen sitten päättää mitä tekee, mutta äitinä tehtäväni on valmistaa lapseni tekemään oikeita valintoja. Itse jouduin kulkemaan monta sivupolkua ennen kuin löysin sen oman polkuni. Haluan, että lapseni saavat ne mahdollisuudet, joita minulla ei ollut.

”Peppihän sen sitten päättää mitä tekee, mutta äitinä tehtäväni on valmistaa lapseni tekemään oikeita valintoja.”

Backman sai Pepin 20-vuotiaana silloisen puolisonsa Wallu Valpion kanssa.

– Olinko silloin valmis äidiksi? No en todellakaan ollut, vaikka varmasti itse niin ajattelin. Nyt olen sitten ollut äiti 14 vuoden ajan. Teini-ikäisen kanssa on hauskaa se, että hänen kanssaan pystyy jo oikeasti keskustelemaan asioista. Siinä saa itsekin ihan uusia näkökulmia asioihin.

Niina Backmanilla on lisäksi kaksi nuorempaa lasta nykyisestä avioliitostaan juontaja Lorenz Backmanin kanssa.

Maikki ei enää lähtisi pelleilemään verkon romanssihuijareiden kanssa, eikä Elina aio toista kertaa rakastua huijarikenraaliin.

Hei Maikki, olen hyvin iloinen ystävyydestäsi, ole hyvä, kerro mistä maasta olet kotoisin?

Näin aloitti kenraali Packer Johnny Walsh Facebook-viestittelynsä. Seuraavaksi hän kertoi englanniksi itsestään: hän on Yhdysvaltojen kansalainen, vielä hetken komennuksella Afganistanissa, mutta kotiutumassa aivan pian.

Ihanaa saada sinut, Maikki, ystäväksi, rukoilen Luojaltamme että yhteinen ystävyytemme jatkuu ja hyödyttää lapsiamme ja lapsenlapsiamme tulevaisuudessa! Odotan vastaustasi!

Packer oli menettänyt vaimonsa muutamia vuosia sitten. Melko salskean näköinen, noin viisikymppinen. Hyvin rakastunut pelkän kuvan perusteella vantaalaiseen Maikkiin. Halusi yhteisen tulevaisuuden.

– En edes muista, miksi päätin vastata. Huvikseni kai. Minua kiinnosti, miten nopeasti hän pyytää rahaa, Maikki sanoo.

Rakas, annatko henkilötietosi

Maikki hahmotti, että kysymyksessä oli romanssihuijari eli henkilö, joka kalastelee rahaa rakkaudentunnustuksilla. Monikin merkki viittasi siihen, ettei kyseessä ollut oikea, rakastunut amerikkalaiskenraali. Mies kirjoitti kummallisia lauseita eikä tuntunut osaavan englantia kovinkaan hyvin. Valmiit viestipohjat haiskahtivat: vastaus Maikin viestiin saattoi tulla minuutissa, mutta aloitus kuului silti ”anteeksi, että jouduit odottamaan viestiäni”.

Kosinta taisi tulla neljännessä viestissä.

Packer kirjoitti pitkiä, polveilevia ja hyvin romanttisia kirjeitä: Enkelini! Päivieni valo! Maikin esittämiin kysymyksiin ei juuri tullut vastauksia.

– Kosinta taisi tulla neljännessä viestissä. Vastasin hänelle, että en valitettavasti voi mennä naimisiin tapaamatta. Mies vastasi, että hän tulee minun maahani. Hän käytti aina termiä ”your country” – ikään kuin ei olisi vilkaissut profiiliani sen vertaa, että olisi tiennyt, mikä maa on kyseessä.

Kenraalilla oli kertomansa mukaan ongelma. Hän oli varastanut sotilasoperaation yhteydessä terroristeilta 1,6 miljoonaa dollaria. Sitä hän ei itse voinut käyttää, mutta tuleva vaimo voisi auttaa. Jos Maikki lähettäisi kopion henkilöllisyystodistuksestaan, sähköpostiosoitteen, kotiosoitteen ja puhelinnumeron, Walsh saisi niiden avulla hoidettua asian ja lähetettyä sitten Maikille pankin tallelokeron tiedot.

– Vastasin, että jospa lähettäisit oman henkilöllisyystodistuksesi ensin, mutta hän pystyi kuulemma lähettämään sen vain Whatsappissa ja tarvitsi siis puhelinnumeroni. Annoin yhden kauneushoitolan numeron, joka markkinoi ärsyttävän aggressiivisesti.

Maikin Messengeriin ilmestyikin sotilaspassin kuva, mutta ei tietoa siitä, kenen passista oli kysymys.

Kaunis tarinanalku, jossa Maikki ja kenraali elävät onnellisina 1,6 miljoonan dollarin pesämunan turvin, loppuu valitettavasti tähän. Maikki ei lähettänyt tietojaan, ja Walsh luovutti.

Huijarin anatomia

– Usein he ovat juuri kenraaleja, toteaa tutkija ja kirjailija Elina Juusola, jolta on juuri ilmestynyt kirja Sydän saaliina – romanssihuijarit verkossa.

Sotilashenkilö luo oikeanlaisen vaikutelman: valtaa, hallintaa, univormu, romantiikkaa.

– On heitä toki muitakin: texasilaisia insinöörejä, joilla on irlantilaistausta, mutta jotka eivät kuitenkaan osaa kunnolla englantia. Lääkäreitä, jotka tekevät hyvää kriisialueilla. Vaimot ovat usein kuolleet onnettomuudessa.

Juuselan mukaan huijarit käyttävät klassisia markkinoinnin sääntöjä, joilla saadaan ihminen pyörryksiin ja ostopäätöksen äärelle – tässä tapauksessa tuote vain on rakkaus. He puhuttelevat etunimellä, vakuuttavat kohteensa erityislaatuisuutta ja omaa rakkauttaan sekä esittävät lupauksia tulevaisuudesta.

Usein he ovat juuri kenraaleja.

– He sanovat sitä,mitä haluat kuulla. Iäkäs tätini piti kanoista, ja niinpä hänellä lopulta oli tietokone täynnä huijareiden lähettämiä kanan kuvia.

Jos kohde on vastaanottavainen, käy pian ilmi, että huijari tarvitsee rahaa. Usein huijari kertoo haluavansa itse lähettää rahaa rakkauden kohteelleen – tiellä on vain jokin pieni muodollisuus, johon tarvitaan ensin vähän tulevan puolison rahoja.

– Sitten siirretäänkin jo rahaa Western Unionin kautta. Kun uhria alkaa hirvittää, huijari muuttaa äänenpainoaan ja käyttää ehkä pientä uhkailua.

Syndikaatti huijaa

Maikin mielestä homma haiskahti vähän siltä, että kenraali Walsh ei ollut yksi henkilö.

– Näin sieluni silmin miesjoukon näpyttelemässä nettikahvilassa joukkoviestejä.

Niin se luultavasti olikin: romanssihuijarit toimivat avoimina syndikaatteina. Sähköpostia saattaa kirjoittaa eri mies kuin se, joka puhuu Skypessä. Valokuva on napattu internetistä.

Elina Juusola kertoo, että se nettikahvilassa näpyttelevä miesporukka löytyy tyypillisimmin Ghanasta tai Nigeriasta. Huijarit ovat parikymppisiä tai nuorempiakin. Heillä on yliopistokoulutusta, mutta työnäkymät ovat kotimaassa heikot. Nettihuijaamisella tienaa helpommin.

Huijarit oikeuttavat toimintansa taloudellisella epäoikeudenmukaisuudella: rahaa kuuluu heillekin, koska länsimaiden rikkaus on kehitysmaiden kustannuksella luotua. Ja rikkailla ihmisillä on varaa menettää vähän.

Usein heillä onkin. Juusola tietää tapauksia, joissa huijari on jäänyt kiinni, mutta nainen on lähtenyt silti Ghanaan ja alkanut elättää siellä myös huijarin toista perhettä. Millaisesta huijauksesta siinä enää on kysymys? Ehkä siitä samasta, minkä jokainen romanttisesti rakastunut huomaa kolmen vuoden päästä: tällaistako tämä onkin?

Ihana Auervaara

”Päivi, 59, menetti valekenraalille yli 200 000 euroa.” ”Marja, 64, menetti 200 000 euroa ’kirurgille Kabulissa’.”

Tällaisia otsikoita iltapäivälehdissä aina välillä on. Eivät huijarit huijaisi, jos ei joskus tärppäisi.

Juusola tietää myös omasta kokemuksestaan, että joskus kauniit sanat uppoavat. Hän itse oli keskellä syvää kriisiä äidin kuoleman ja omien terveysongelmiensa takia, kun eräs ”amerikkalaismajuri” otti yhteyttä deittipalvelun kautta. Juusola rakastui – vaikka jälkeen päin sitä tietysti voi sanoa vaikka dopamiinimyrskyksi tai aivojen mantelitumakkeen kaappaukseksi.

– Minuun otti silloin yhteyttä parikin huijaria, joista toisen hahmotti heti huijariksi huonon englannin perusteella. Mutta tämä toinen oli koulutettu, osasi kielen ja hurmaamisen.

Rakkauskirjeiden ja rakastuneiden puheluiden lomassa kävi ilmi, että mies oli hetkellisessä taloudellisessa pulassa.

– Siinä tunnemyrskyssä ajatteli vain, että totta kai minä autan, kun on kysymys yhteisestä tulevaisuudestamme.

Juusolan epäilykset kuitenkin heräsivät. Hän pyysi poikaansa vähän tutkimaan asiaa, ja huijarihan sieltä löytyi.

Nolous, huijaus ja menetetty rakkaus

Maikki ei kokemuksensa perusteella suosittele pelleilyä huijareiden kanssa: se ei ollut kovin hauskaa, vaan ennemmin ahdistavaa. Entäs sitten, jos huijari vielä onnistuu? Rahaa kuluu ja rakkaus osoittautuu valheeksi.

Totta kai minä autan, kun on kysymys yhteisestä tulevaisuudestamme.

Elina Juusolan mielestä rahasummista puhutaan liikaa. Pahin isku on rakkauden menetys . Lisäksi tulee häpeä ja huijatuksi tulemisen nöyryytys.

– Minä menetin vain kaksi tonnia. Toki olisin voinut tehdä niilläkin jotain muuta, ostaa vaikka Legoja. Mutta rakastumisen korkeuksista on kova pudotus. Jotkut vatvovat vuosikaupalla kokemaansa, Juusola sanoo.

Elina kanavoi mielenkuohunsa tutkimiseen ja kirjoittamiseen. Hän kuvitteli romanttiseen tarinaansa onnellisen, keksityn lopun. Hän alkoi kiinnostua romanssihuijausten anatomiasta ja kirjoitti niistä kirjan. Hän liittyi feministisiin naisryhmiin, joista sai tukea. Ja perhe suhtautui myötätunnolla eikä väheksyen: se oli olennaista.

– En minä tuntenut häpeää. Siinä elämäntilanteessa se täysin epärationaalinen rakastumis-high oli juuri se, mitä tarvitsin.

Enää Elinaa ei huijattaisi. Hän näkisi varoitusmerkit: liian uuden Facebook-profiilin, liian vähän kuvia, liian klassiset käänteet.

– Jos epäilyttää, kannattaa antaa vaikka jonkun nuoren käydä Facebook-tilisi läpi ja siivota huijarit pois. Sillä tädillänikin oli FB-kavereina 38 huijaria ja hirveästi kanankuvia, eikä siitä mitään sen pahempaa koskaan seurannut.