Sanna Mämmi kuluttaa nykyään rahansa lähinnä ruokaan. Rahankäyttö meni uusiksi, kun radiojuontaja joutui sosiaalitoimiston luukulle.

Sanna Mämmi

 • 38-vuotias helsinkiläinen elämäntaidon valmentaja, toimittaja ja juontaja. Oma yritys.
 • Tulot: Vaihtelevat, keskimäärin 3 000 euroa kuussa. ”Joinakin kuukausina nolla euroa, joinakin tuhansia. Kitkuttelen koko ajan: on vanhoja velkoja, ja vasta vuodenvaihteessa sain maksettua pois isot veromätkyt muutaman vuoden takaa.”
 • Maksaa 40 neliön yksiöstään vuokraa 820 euroa kuussa.

Maanantai
Lounaskeitto 7,50 €
Ruokaostokset lähikaupassa 20 €

"Teen aamupäivän töitä kotona ja ajan ratikalla palaveriin Helsingin keskustaan. Samalla syön herkullisen linssikeiton luomu- ja lähiruokakahvila Sis. Delissä.

Yritykseni ensimmäinen vuosi on ollut taloudellisesti tiukka, ja rahankäytössä täytyy olla hirveän tarkka. Jos lounastaisin ravintolassa joka päivä, se olisi hirmu iso kuluerä. Yleensä järjestän palaverit ennen lounasaikaa tai sen jälkeen, jotta voin laittaa ruuan kotona. Syön mahdollisimman terveellistä ja puhdasta ruokaa."

Tiistai
Kaakaopapupussi luontaistuotekaupasta, 29,90 €

"Luontaistuotekauppa on nykyään ainoa paikka, jossa tykkään shoppailla. Muuten en käy ostoksilla.

Olin ennen kerskakuluttaja. Tyhjensin muotiketjujen rekit kerran viikossa. Heitin vaatteita parin pesun jälkeen roskiin tai myin kirpparilla, jotta sain uusia. Rahaa ei tarvinnut ajatella: tienasin
kivasti, juoksin seurapiirijuhlissa ja asuimme mieheni kanssa hienossa kaupunkikodissa.

Kesällä 2005 erosimme, ja muutin väliaikaisesti äidin luokse. Sitten työni Radio Kissillä loppui uudistuksen myötä, mursin häntäluuni pudottuani portaissa ja sain hermoromahduksen. Jouduin pitkälle sairauslomalle.

En saanut ansiosidonnaista päivä­rahaa, koska olin ilmoittautunut aikuiskoulutukseen, ja minun oli elettävä lainalla, jota olin ottanut uusia huonekaluja varten.

Lopulta en pystynyt maksamaan laskujani. Hakeuduin sossuun, jossa vain ihmeteltiin, missä säästöni ovat. Ei niitä ollut. Kriisipäivystyksessä minua neuvottiin ottamaan yhteyttä seurakuntaan. ”Tämä on lähimmäisenrakkautta”, diakoniahoitaja totesi, maksoi laskuni ja antoi mukaan vielä ruoka-avustuspussin. Olo oli epätodellinen, kun kiikutin pussia A-Mersuuni.

Kun ei pysty itse hoitamaan raha-asioitaan, tuntee itsensä tosi arvottomaksi. Pääsin onneksi takaisin jaloilleni, kun aloin saada hiljalleen ansiosidonnaista ja työkeikkoja."

Keskiviikko
Kahvi ja tee 5,20 €

"Lennän Seinäjoelle ja takaisin työasioilla, asiakas on hoitanut matkakulut. Illalla tapaan ravintolassa julkisuuden henkilön, jolle annan mediavalmennusta.

Liikun Helsingissä julkisilla välineillä. Olen autokauppiaan
tytär ja minulla on ollut oma auto 18-vuotiaasta asti. Viime talvena myin autoni pois, koska sitä oli kallista pitää, ja se tuntui kaupungissa turhalta. Haaveilen silti uudesta kaupunkiautosta – se helpottaisi aikataulujani. Noh, kunhan rahatilanne helpottaa..."

Torstai
Välipalaa ja maitokahvi 8,30 €
Lounasta lähikaupasta 3,80 €
Arvon lataus matkakorttiin 26,50 €
Tee 2,40 €

"Taloudellisen ja henkisen romahduksen jälkeen elin pari vuotta paniikissa, että sama tapahtuu uudestaan. Tein liikaa töitä ja söin vaivoihini seitsemää eri lääkettä, kunnes tajusin, että näin ei voi jatkua. Elämäntaidon valmentajan opinnot, jooga ja ruokavalion muutos auttoivat hiljentämään tahdin.    

Illalla tapaan ystäväni ravintola Kappelissa. Kahvin ja teen hinnat järkyttävät meitä. Olenkin yrittänyt kasvattaa kyläilykulttuuria ystävien kesken."

Perjantai
Lounasruoka 6,50 €

"Kuten joka aamu, aloitan päiväni meditoimalla. Kirjoitan myös
aamupäiväkirjaa, johon mietin, miten haluaisin tulevan päivän
sujuvan. Joskus tulee epätoivoinen olo, ettei yrityksestäni tule mitään, mutta kun uskaltaa haaveilla ja uskoa asioihin, jossain vaiheessa ne loksahtavat kohdalleen."

Lauantai
Äidin syntymäpäiväillallinen 70 €

"Äiti halusi syntymäpäivän viettoon Tallinnaan, mutta aikaa ja
rahaa säästääksemme päädymme siskojeni kanssa tarjoamaan hänelle illallisen ravintola Teatterissa. Hassuttelemme ja vitsailemme kaikelle, eniten itsellemme. Se on aina ollut tapamme selviytyä vaikeiden asioiden ja murheen keskellä. Kun olin nuori, isäni oli menestyvän yrityksen toimitusjohtaja ja markkamiljonääri. Kasvoin siihen, että rahaa oli ja sitä käytettiin. 90-luvun lamassa menetimme kaiken. Se oli hirveän rankkaa koko perheelle. Vanhemmat erosivat. Isä kärsii edelleen. Mutta vaikeudet kuuluvat elämään – niihin ei voi jäädä vellomaan vaan on katsottava eteenpäin."

Sunnuntai
Ei menoja

"Hektisen viikon jälkeen on ihanaa olla yksin kotona. Vedän verkkarit jalkaan, katselen tv:tä, luen, siivoan ja pesen pyykkiä."

___________________
 

Viikon menot: 180,10 €

Kuka oli kenenkin aviomies, seurustelukumppani ja salarakas, ja milloin? Tämä testi paljastaa, oletko lukenut viihdeuutisesi.

Vaikka Suomi on pieni maa, riittää täkäläistenkin julkimoiden rakkauselämässä seurattavaa, jos mielii pysyä kärryillä kaikkien telkkarista tuttujen suhdekuvioista. 

Jos luulet tuntevasi kotimaisten kuuluisuuksien lemmekkäät vaiheet kuin omat taskusi, tee testi ja selvitä, millä tolalla muistisi ja tietämyksesi ovat!

Jos tulos oli kehnonlainen, aloita rakkaudellisten uutisten seuraaminen vaikkapa päivittämällä tietosi julkkisten kesäsöpöilyistä.

Ehkäpä Suomi-kuuluisuudet ovat heikko kohtasi? Siinä tapauksessa sinua ilahduttanee Hollywood-julkkisten oikeita nimiä koskeva tietovisa.

Mikäli testi todisti julkimomuistisi olevan vailla vertaa, kannattaa seuraavaksi haastaa aivojaan vaikkapa tunnistamalla julkkisten lapsia kuvista

Kukapa ei rakastaisi jyväskyläläisiä – noita Keski-Suomen nöyriä kingejä!

Tiesit jo ehkä, että turkulaisista saa aivan parhaita ystäviä, että Oulusta tulevat Suomen itsevarmimmat ihmiset ja että tamperelaiset ovat mukavan mutkattomia

Nyt Me Naiset listasi asiat, jotka tekevät jyväskyläläisistä varsin rakastettavia.

 1. Kun sinulla on jyväskyläläinen kaveri, opit puhumaan kirjakieltä melkein huomaamattasi. Keski-Suomi ei ole murrevapaata aluetta, mutta jyväskyläläinen suodattaa turhat rönsyt kielestään ja puhuu todella selkeästi. Väärin ymmärtämisen vaaraa ei ole.
   
 2. Selkeys on mukana myös kaikessa jyväskyläläisten toiminnassa. Jos jyväskyläläinen puhuu jostain, hän myös tarkoittaa sitä ja pitää päätöksistään kiinni. Onko parempaa ystävää kuin jyväskyläläinen? (No, ehkä turkulainen pääsee lähelle.)
   
 3. Jyväskyläläinen rakastaa kaupunkiaan ja varsinkin sen vireää kävelykatua. Sitä, mitä Kauppakadulta ei löydy, ei jyväskyläläinen tarvitse.
   
 4. Jyväskyläläiset rakastavat ulkoilua ja seikkailuja monipuolisissa luontokohteissa. Kaupungista löytyy luontopolkuja, kiipeilymahdollisuuksia sekä tietenkin suuri ja mahtava Laajavuori. Laskettelemaan pääsee siis melkein keskustassa, ja samalla voi ihailla Matti Nykäsen tutuksi tekemää hyppyriä.
   
 5. Onkohan Suomessa muita yhtä kunnollisia ja hyväkuntoisia kaupunkilaisia? Mäkinen maasto ja kauniit ulkoilureitit pitävät jyväskyläläiset liikkeessä – sekä kohottavat nopeasti junantuomankin kuntoa.


  Jyväskyläläiset ovat tottuneet siihen, että kaupungin silloilla tuulee aina. Kuva: Shutterstock
  Jyväskyläläiset ovat tottuneet siihen, että kaupungin silloilla tuulee aina. Kuva: Shutterstock   

 6. Tosin, kaupunki on ihanan kompakti. Sen ympäri ja läpi jaksaa kävellä ja pyöräillä heikompikuntoinenkin. Jyväskylässä tuntuu kuin kaikki tärkeä olisi sijoitettu viiden kilometrin säteelle, mutta silti sieltä löytyy kaikkea. Jyväskylä = iso minijyvänen. Eli sellainen ihastuttavan pieni, mutta kokoaan suurempi kylä!
   
 7. Maan kaunein yliopistokampus sijaitsee Jyväskylässä. Vaikka akateeminen maailma ei muuten kiinnostaisikaan, jyväskyläläinen käy mielellään ulkoilemassa kampusalueilla ja imee kulttuurin sekä sivistyksen ilmaa siellä. Lähde mukaan ja pyydä jyväskyläläistä ystävääsi tai tuntematonta näyttämään ainakin Alvar Aallon suunnittelemat rakennukset.
   
 8. Jyväskylä tunnetaan muutenkin opiskelijakaupunki-imagostaan. Se on yksi suomalaiskaupungeista, jossa on väkilukuun suhteutettuna eniten opiskelijoita. Eläväinen ja nuorekas opiskelijakulttuuri tarttuu helposti, ja elämä pysyy vireänä tässä jatkuvasti kehittyvässä kaupungissa.
   
 9. Kaupungissa on myös maan ainoa liikuntatieteellinen tiedekunta, joka on jo yksistään loistava syy kutsua Jyväskylää Suomen Ateenaksi.
   
 10. Jyväskyläläiset eivät pelkää vettä! Rannat ovat lähellä, ja joka paikassa pääsee uimaan. Ollaanhan keskellä Järvi-Suomea! Vesireittejä pitkin pääsee aina vaikka Lahteen saakka, ja Rantaraitti on yksi Suomen kauneimmista ulkoilureiteistä.
   
 11. ”Jyväskyläläiset ovat sellaisia itsevarmoja menestyjiä, jotka eivät tee itsestään numeroa”, kertoo yksi jyväskyläläisten ystävä, joka vierailee usein kaupungissa. Ammattikorkeakoulussa sijaitseva Tiimiakatemia on upea esimerkki jyväskyläläisestä menestystarinasta. Noin 25 vuotta sitten perustettu Tiimiakatemia uskoo tietenkin tiimityöskentelyyn ja yhdessä tekemällä oppimiseen, ja sieltä on käynnistynyt monia onnistuneita yritysprojekteja.
   
 12. Jyväskyläläinen osaa juhlia ja nauttii kulttuurista. Suurajot, Jyväskylän kesä, Wemmi-markkinat… Melkein joka viikko kaupungissa on joku suuri tapahtuma.  
   
 13. Mutta kun jyväskyläläinen juhlii, hän tekee sen tyylillä. Kun baarissa on vaikkapa oululainen, tamperelainen ja jyväskyläläinen, oululainen kertoo härskeimmät jutut, tamperelainen juhlii pisimpään ja jyväskyläläinen lähtee kotiin silloin, kun bileet ovat vielä parhaimmillaan!
   
 14. Rakastatko makeaa? Suuntaa silloin Vaajakoskelle, tuohon kaupunginosaan, joka on tuttu herkullisesta Pandan-tehtaasta ja Naissaaren viehättävästä kahvilasta. Ihminen ei voi olla koskaan onneton, jos hänellä on laku- ja suklaatehdas naapurissa.
   
 15. Jyväskylä ja sen asukkaat ovat kätevästi keskellä Suomea. Tarvitseeko tähän enää muita perusteluja?
  Leppoisaa kylämeininkiä. Tietenkin Jyväskylässä! Kuva: Shutterstock
  Leppoisaa kylämeininkiä. Tietenkin Jyväskylässä! Kuva: Shutterstock

 

Kerro sinäkin mielipiteesi alla!

Millaisia jyväskyläläiset ovat sinun mielestäsi? Sana on vapaa alla olevassa kommentointikentässä.