Jotkut iPhone 6S -puhelimet sammuvat yllättäen. Kuva: Shutterstock
Jotkut iPhone 6S -puhelimet sammuvat yllättäen. Kuva: Shutterstock

Apple on luvannut ilmaiseksi uuden akun iPhone 6S -puhelimiin, mikäli akussa on valmistusvika. Voit tarkastaa asian sarjanumeron avulla.

Onko sinulla iPhone 6S? Sammuuko se usein ja yllättäen? Jos vastaus molempiin kysymyksiin on kyllä, kannattaa tarkastaa, jospa saisit akun vaihdatettua ilmaiseksi. Apple on nimittäin myöntänyt, että joissain 6S-malleissaa saattaa olla viallinen akku. Tosin yhtiön mukaan vika koskee vain pieniä määriä puhelimia. Puhelimet, joiden akussa on tyyppivika, on valmistettu syys-lokakuussa 2015, kertoo Cnet-sivusto.

Näin selvität asian:

1. Katso puhelimesi sarjanumero ja ota se itsellesi muistiin. Se löytyy:

  • Asetukset (Settings)
  • Yleiset (General)
  • Tietoja (About)

2. Mene tälle sivustolle

ja näpyttele avoimeen kenttään puhelimesi sarjanumero. Tämän jälkeen paina submit ja saat tiedon, onko puhelimesi akussa vika. Sivuilla on myös lisätietoa, mitä tehdä, jos akkusi on viallinen.

Miten voi itse vaikuttaa akun kestoon?

Ei iPhone 6S tietenkään ainut malli ole, jonka akku koettelee käyttäjän hermoja. Kerroimme aikaisemmin muutamia kikkoja, joilla akun voi saada kestämään pidempään. Tässä vinkit kertauksena:

1. Säädä näytön kirkkaus
Mitä kirkkaammalla näyttösi on, sitä enemmän se vie akkua. Automaattinen kirkkaudensäätö voi tuntua kätevältä, sillä se määrittää kirkkauden ympäristön mukaan ja säästää akkua. Mutta jos akkusi on todella vähissä, kannattaa himmentää näyttöä manuaalisesti.

2. Ilmoitukset pois käytöstä
Jos olet aktiivinen somessa, tulee Facebook- ja Instagram-ilmoituksia välillä tiuhaankin tahtiin. Ne tuhlaavat paljon virtaa, joten kannattaa ottaa ilmoitukset pois käytöstä. Jos kuitenkin haluat nähdä kaikki uudet uutiset, säädä asetukset niin, ettei puhelin piippaa, välky tai tärise joka kerta.

3. Unohda värinä
Jos puhelimesi akku uhkaa hiipua, ota ensi töiksesi värinähälytys pois päältä.

4. Ota wifi pois
Langaton yhteys unohtuu helposti päälle, ja silloin wifi etsii jatkuvasti tarjolla olevia verkkoja. Se jos mikä syö akkua! Käännä siis wifi pois päältä.

5. Käytä lentokonetilaa
Jos tiedät, ettet tarvitse puhelintasi seuraavaan pariin tuntiin vaikkapa leffateatterissa, kytke lentokonetila päälle. Kun kytket leffan jälkeen puhelimen normaalitilaan, pitäisi akkua olla lähes yhtä paljon tallella kuin ennen leffaa.

6. Sovellusten päivitykset pannaan
Jokainen älypuhelimen käyttäjä tietää, että päivitysilmoituksia tulee jopa useita päivässä. Älä anna puhelimesi päivitellä automaattisesti niitä. Hyväksy vain olennaisimmat, jolloin säästät huomattavasti akkua.

Liikunta on yhä tärkeä osa Virpi Sarasvuon arkea, vaikka hän ei enää ehdikään liikkua entiseen malliin.

Entistä huippuhiihtäjä Virpi Sarasvuota nähdään harvoin parrasvaloissa. Eilen hän saapui Urheilugaalaan ilman puolisoaan Jari Sarasvuota.

– Työskentelen yrittäjänä. Sain juuri viime viikolla postissa valmentajan ammattitutkinnon paperit. Kasailen siihen liittyvää materiaalia valmiiksi, Virpi kertoi kuulumisiaan.

Virpi kertoi, että liikunta on yhä tärkeä osa hänen arkeaan.

– Liikun aktiivisesti, vaikka riippuu tietysti mihin vertaa. Urheilu-ura oli täysin eri elämä ja eri vaihe. Olisi tietysti kauhean kätevää, jos olisin nykyisessä arjessa yhtä hyvässä kunnossa kuin ammattiaikoina.

Virpillä ja Jarilla on kaksi yhteistä tytärtä, joiden elämää nainen ei halunnut tarkemmin kommentoida.

Gaalailtaan hän suhtautui odottavin mielin.

– Täällä on paljon ihmisiä, joita ei muuten tapaa. Elämä on aika lailla työtä ja arkea muuten.

Uutuusdraama Rodin kuvaa, kuinka kuvanveistäjä Camille Claudel jäi mentorinsa Auguste Rodinin varjoon.

Ranskalainen kuvanveistäjä Auguste Rodin (1840–1917) muistetaan parhaiten Ajattelija-patsaastaan. Jacques Doillonin uutuusdraama keskittyy taiteilijan ja hänen oppilaansa Camille Claudelin (1864–1943) rakkaussuhteeseen. Rodinilla oli avovaimo ja lapsi, joita hän ei Camillelle tekemistään lupauksista huolimatta koskaan jättänyt.

Bruno Nuytten ohjasi Claudelin ja Rodinin skandaalinkäryisestä suhteesta draaman jo vuonna 1988.  Siinä parina nähtiin Isabelle Adjani ja Gérard Depardieu. Tällä kertaa pääosissa nähdään Izïa Higelin ja Vincent Lindon. Higelin onnistuu kuvaamaan hyvin Claudelin vähittäistä murtumista. Suhde tuhosi Claudelin mielenterveyden. Hän syytti Rodinia töidensä plagioimisesta. Claudel vietti viimeiset 30 elinvuottaan psykiatrisessa sairaalassa.

Claudel jäi täysin opettajansa varjoon niin eläessään kuin kuolemansa jälkeenkin. Hänen teoksensa, kuten Valssi, kuvasivat naisen seksuaalisuutta tekoajankohtaansa nähden rohkeasti. Aikaa vaivasi kaksinaismoralismi. Siinä missä miestaiteilijoiden alastomat naishahmot herättivät ihastusta, aikalaiskriitikot eivät pitäneet aihetta naistaiteilijoille sopivana.

Doillon on hakenut elokuvaan autenttista tunnelmaa kuvaamalla sen aidoilla tapahtumapaikoilla. Pariisin Rodin-museo on lainannut kuvauksiin Rodinin keskeisiä töitä. MK

Rodin ***