Sisarukset Namate Nana ja Monique haluavat pukeutua länsimaisen muodin mukaisesti.
Sisarukset Namate Nana ja Monique haluavat pukeutua länsimaisen muodin mukaisesti.

Länsimaiset trendit eivät ole täysin syrjäyttäneet perinneasua, joka näkyy vielä erilaisissa juhlissa.

Ennen matkustelusta sai enemmän irti muotimielessä, sillä turisti sai kurkata mitä erilaisempiin vaatekulttuureihin. Nyt trendit ja tyylit matkustavat maailman ympäri pikavauhtia, ja samoihin pinkeisiin farkkuihin ja trendiliiveihin pukeudutaan Rovaniemeltä Kapkaupunkiin.

Toimittaja tutustui Sambian katumuotiin, jossa vaikutteita otetaan muun muassa länsimaisista musiikkivideoista. MTV:tä ja Fashion TV:tä intohimoisesti seuraaville siskoksille Namate Nana Walumelle, 22, ja Monique Walumelle, 20, tyyli on kaikki kaikessa. Siskokset istuvat Sambian pääkaupungin Lusakan kahvilassa, ja ranskalaisella manikyyrillä koristetut kynnet tarttuvat Fantaan.

– Pitää pukeutua menevästi ja seksikkäästi, mutta tarpeeksi peittävästi. Tosin liian peittävää ei saa olla. Esimerkiksi kaula-aukon pitää olla tarpeeksi iso. Hyvät vaatteet ovat esimerkiksi farkut, liivi, toppi ja sandaalit, Namate Nana luettelee.

– Seuraamme enemmän länsimaista muotia, mutta pidämme kiinni vanhastakin kulttuurista, Monique kertoo.

Vanhalla kulttuurilla siskokset tarkoittavat lozi-heimonsa perinneasua misisiä. Sisarukset vaihtavat muotireleensä perinneasuun häitä, heimo-seremoniaa ja muita juhlia varten.

– Pukeutuminen on muuttunut. Isovanhempamme pukeutuivat vielä todella vanhanaikaisesti. Sen sijaan vanhempamme alkoivat käyttää vaatteita, joita käytettiin jopa Euroopassa, sellaisia leveneviä housuja. Meidän vaatteemme ovat seksikkäämpiä ja sivistyneempiä, sisarukset nauravat.

Lusakassa laadukkaita trendiliikkeitä on melko vähän, joten siskokset ostavat muiden varakkaiden kaupunkilaisten tapaan vaatteensa yleensä ulkomailta.

– Etelä-Afrikassa on tyylikkäämpiä vaatteita, ja sinne on edullista matkustaa. Täällä Sambiassa kaupungeissa panostetaan pukeutumiseen. Kylissä ei sen sijaan tiedetä, mikä milloinkin on muodissa, eikä siellä ole kauppoja tai rahaa ostaa vaatteita.

Ei koskaan minihametta

Sambian maaseudulla Chig’ang’uakan kylässä sokeriruokoa myyvällä Mavis Hachintulla, 26, on kyllä rahaa käydä ostamassa vaatteensa kaupungista – toisin kuin suurimmalla osalla maaseutukylissä asuvilla. Silti hän ei koskaan pukeutuisi länsimaiseen tyyliin.

Värikkäästä kankaasta tehtyyn chitenge-hameeseen pukeutuneen Mavisin mielestä tietyt paikat pitää peittää.

– On tärkeää pukeutua kunnollisesti. Paita voi olla lyhythihainen, mutta se ei saa paljastaa selkää tai rintoja. En omista housuja enkä koskaan laittaisi minihametta. Ne paljastavat alaselän.

Kaupunkilaisten tyylille hän pudistelee päätään.

– Jos pistäisin päälle jotain sellaista, minulle kerrottaisiin kylässä, ettei niin saa pukeutua.

Lama ja devalvoinnit kaatoivat Viljo ja Kaisu Mikkosen menestyvän rakennusyrityksen 90-luvun alussa. Dokumentissa seurataan heidän taivaltaan 2000-luvun alun Suomessa. Kuva: Yle kuvapalvelu
Lama ja devalvoinnit kaatoivat Viljo ja Kaisu Mikkosen menestyvän rakennusyrityksen 90-luvun alussa. Dokumentissa seurataan heidän taivaltaan 2000-luvun alun Suomessa. Kuva: Yle kuvapalvelu

Mika Ronkaisen dokumentissa seurataan konkurssin tehnyttä pariskuntaa, joka yrittää päästä takaisin työelämään verkostomarkkinoinnin avulla.

IS TV-LEHTI: Vuosituhannen vaihteessa 1990-luvun lama oli monien mielikuvissa vaihtunut jo Nokia-vetoiseksi nousukaudeksi, mutta Mika Ronkaisen ohjaaman mainion dokumentin Autobonus (2001) esittämä arki on toisenlainen.

Suomessa lienee tuhansia, jotka jakavat Kaisu ja Viljo Mikkosen kohtalon: takana oli konkurssi omassa rakennusalan firmassa, ja jaloilleen pääseminen vaati sitkeyttä.

Autobonus kuvaa myös toista vuosituhannen lopun ilmiötä: nopean rikastumisen ideaa palvovaa verkostomarkkinointia.

Nykyperspektiivistä huuhaa on helppo tunnistaa, mutta aikoinaan moni fiksukin ihminen lankesi ystävyys- ja sukulaisuussuhteilla rahastaviin pyramidibisneksiin.

Myös Mikkosten haaveissa siintävät verkostomarkkinoinnilla saavutettavat kymppitonnien viikkotienestit tai ainakin luvattu autobonus. Kaksikon suhautellessa ympäri Pohjois-Suomea esittelemässä Amerikasta tuotua liikeideaansa käy katsojalle yhä selvemmäksi, ettei homma tule lyömään leiville.

Ronkaisen tunnetuimmat dokumentit ovat siirtolaisuuden pirstomaa identiteettiä kuvannut Jussi-palkittu Laulu koti-ikävästä (2013) sekä oululaisen rugbyjoukkueen edesottamuksia seurannut Freetime Machos (2010).

Autobonuksessa on jo läsnä ohjaajan myöhemmistä elokuvista tuttu lämmin huumori. Kaisun ja Viljon tarina saa tragikoomisia piirteitä, mutta Ronkainen ei ilkeile. Yritteliään pariskunnan keskinäisessä suhteessa on voimaa ja uskoa, jota tarvitaan vaikeina aikoina.

Dokumenttiprojekti: Autobonus, TV1 ma klo 21.30

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

JOUSIMIES

Viimeistään nyt on aika laittaa koti kuntoon joulua varten. Hoida tekemättä jääneet askareet. Rakkauselämääsi on luvassa iloisia yllätyksiä.

 

KAURIS

Ole hyvä kuuntelija. Pidä matalaa profiilia, sillä nyt on huono hetki huomion herättämiseen. Hoida hommasi kaikessa hiljaisuudessa.

 

VESIMIES

Juttele vaihtoehdoistasi luotettavan ystävän kanssa. Maineesi on suojelemisen arvoinen. Älä tee mitään, mikä voisi vaarantaa sen.

 

KALAT

Luota vaistoosi huhujen sijaan. Valitse tarkkaan, kenen juttuja kuuntelet ja otat todesta. Sinun on tiedettävä, mitä haluat.

 

OINAS

Näytä olevasi tosissasi. Epäröinti voi kostautua nopeasti. Hoida tylsät, mutta pakolliset asiat pois päiväjärjestyksestä ennen kuin siirryt vapaalle.

 

HÄRKÄ

Älä yritä etsiä oikoteitä. Tietyt asiat on hoidettava, vaikka se vaatisi aikaa ja energiaa. Ole erityisen harkitsevainen ostoksilla.

 

KAKSONEN

Rahatilanteeseesi on luvassa jotain uutta ja yllättävää. On hyvä hetki miettiä menojasi. Pienillä muutoksilla saat stressin hallintaan.

 

RAPU

Anna sydämesi näyttää tietä. Ihmissuhteissa voi olla turha hakea loogisia ratkaisuja. Älä aja itseäsi vararikkoon joululahjojen takia.

 

LEIJONA

On suurien suunnitelmien aika. Pidä silmät auki ja tarkkaile, mitä muut aikovat. Älä hulluttele rahan kanssa, vaan pysy kohtuuden rajoissa.

 

NEITSYT

Suuntaa katse kauas tulevaisuuteen. Käy läpi mahdollisuuksiasi ja tekojesi seurauksia. Kuuntele itseäsi ja luota arvostelukykyysi.

 

VAAKA

Älä hidasta tahtia väärässä kohdassa. Leikistä kesken kaiken luopuminen vain kaduttaisi sinua myöhemmin. Perhe ja ystävät tarvitsevat sinua.

 

SKORPIONI

Vuoden lopuksi on hyvä miettiä työelämään ja rahaan liittyviä kysymyksiä. Listaa asiat, jotka haluat muuttaa ensi vuonna. Määrätietoisuus vie sinut pitkälle.