Baarista jäi käteen tuntemattoman tyypin puhelinnumero. Tovi netissä, ja tiesin paljon muutakin kuin mysteerimiehen nimen.

1. Ensimmäiseksi naputtelen saamani numeron hakupalveluun, joka kertoo numeron omistajan nimen ja asuinpaikan.

2. Sitten Facebookiin
, jossa toivon löytäväni nimeen täsmäävän kuvan. Koska nimi on kovin yleinen, täsmennän hakuun miehen asuinpaikkakunnan. Syynään kuvia tarkasti ja yritän yhdistää naaman edellisen illan hatariin muistikuviin. Facebookista selviää jotakin kesä-Reiskan huumorintajusta: hän on Nuijasodan veteraaneja kunnioittavan ryhmän jäsen.

3. Google kertoo hepun yliopistoaikaisen humoristisen urheiluseuran nimen ja miehen loppututkinnon. Yliopiston ainejärjestön sivut kertovat myös kesäklopin syntymävuoden. Google ehdottaa vielä käväisyä LinkedIn-verkostossa, joten seikkailu jatkuu.

4. Uraohjusten
suosiman LinkedInin kuva täsmää Facebookin kanssa. Profiilissaan mies on kertonut opiskelijavaihdostaan Saksassa sekä nykyisen työpaikkansa lisäksi vanhat duunit. Puhelinnumeron omistaja on siis kielitaitoinen kosmopoliitti hyvin palkatussa ammatissa kansainvälisessä yrityksessä. Että sellainen veijari.

5. Tässä vaiheessa selaimen seitsemän välilehteä kertovat aikamoisen määrän tietoa täysin tuntemattomasta ihmisestä. Näillä tiedoilla voin jo tarkistaa verotiedot, mutta myös tilata pikavippejä tai ostaa kilokaupalla krääsää netistä miehen nimiin.

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio vahvistaa, että netistä keräämilläni tiedoilla pystyisin jo rikolliseen toimintaan.

– Henkilötietoja käytetään yhä useammin niin kutsuttuun digitaaliseen väkivaltaan eli esiinnytään internetissä väärällä identiteetillä.

Kaikki tiedonkalastelijat eivät ole viattomia baarituttuja, vaan osa on digiajan rikollisia. Rikollisella tietojen urkinnalla on nimikin: phishing.

Kesämiehen netti-identiteettiin Aarnio vielä huomauttaa, että internetissä tieto voi olla vanhaa ja sosiaalisissa palveluissa tiedon päivittäminen vapaaehtoista.

– Mies ei välttämättä ole valehdellut, jos on sanonut olevansa virkamies mutta LinkedInissä lukee, että hän on kansainvälisen yhtiön toimitusjohtaja.

Tarkista siis päivitykset IRL eli in real life.

Älä kerro aivan kaikkea

  • Pysähdy ennen kuin liityt palveluun. Lue käyttöehdot ja tarkista, saatko jakamiasi tietoja ikinä pois palvelusta.
  • Sosiaalisessa mediassa oleminen on vapaaehtoista. Kenenkään ura ei kaadu siihen, että ei ole mukana sosiaalisessa mediassa.
  • Tutustu oman koneesi ja profiilisi yksityisyysasetuksiin. Jaa tietoa vain kavereille.
  • Jaa mahdollisimman vähän tietoa itsestäsi.

Chamath Palihapitiyan mukaan Facebookin luojat eivät ymmärtäneet, millainen Facebookista tulisi – ja nyt kaduttaa. 

Facebookin varhaisiin johtajiin kuuluva Chamath Palihapitiya varoittaa ihmisiä sosiaalisesta mediasta. Aiheesta uutisoi Suomessa Kauppalehti.

Palihapitiya puhui marraskuussa maineikkaassa Stanfordin yliopistossa siitä, miten rahalla voi muuttaa maailmaa, ja kertoi samalla katuvansa sitä, millaisen monsterin Facebookin tekijät loivat. 

– Luulen, että jossakin syvällä, syvällä mielemme sopukoissa tavallaan tiesimme, jotakin pahaa voisi sattua, Pahilipityia sanoo videoidussa Stanfordin-puheessaan.

Palihapitiya kuitenkin sanoo, etteivät Facebookin luojat ymmärtäneet, millainen Facebookista tulisi. Nykyinen somejättiläinen repii Palihapitiyan mielestä sosiaalisia kudelmiamme kappaleiksi. 

– Ollaan siinä pisteessä, että tarvitaan kunnon tauko joistakin näistä työkaluista ja asioista, joihin tukeudutte. Lyhytaikaiset, dopamiinivetoiset palautekoukut, jotka olemme luoneet, tuhoavat yhteiskunnan toimintaa.

Somettomuus luo jännitteitä

Palihipitiya luettelee sosiaalisen median vaikutuksia yhteiskuntaan: Kunnioittavaa ja ymmärryksen lisääntymiseen tähtäävä keskustelu on vähissä, samoin yhteistyötaidot. Harhaanjohtavat tiedot ja valetotuudet sen sijaan kukoistavat. 

Hän suositteleekin, että sosiaaliseen mediaan pidettäisiin etäisyyttä. Itse hän ei somea käytä, eivätkä käytä hänen lapsensakaan. Hän kertoo selanneensa Facebook-feediään alle kymmenen kertaa viimeisen seitsemän vuoden aikana. 

Palihapitiya ei kuitenkaan elele hiljaiseloa eristäytyneenä vaan on nykyään pääomasijoittaja Piilaaksossa. Miten hän siis pärjää ilman somea?

– Se on luonut valtavasti jännitteitä sosiaalisissa ympyröissäni, hän myöntää.

Palihapitiya kertoo luopuneensa somen käytöstä, koska ei halunnut tulla ”ohjelmoiduksi”. Valitettavat esimerkit eri puolilta maailmaa osoittavat, että ihmisiä voidaan manipuloida sosiaalisessa mediassa. 

The Last Jedissä nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä.

”Taistele sitä orjan asua vastaan!” Näin Carrie Fisher evästi tuoretta Star Wars -näyttelijää Daisy Ridleytä Interview-lehden haastattelussa vuonna 2015. Fisher viittasi elokuvan Jedin paluu kohtaukseen, jossa Hutt Jabba orjuuttaa Fisherin näyttelemän Leian ja pakottaa tämän pukeutumaan pikkupikkubikiniin.

Fisherin neuvosta on otettu vaari. Uudesta Star Wars -trilogiasta ei voi puhua samana päivänä kuin 1970- ja 1980-luvun taiteessa tehdystä alkuperäisestä trilogiasta.

Sukupuoliroolit saivat kyytiä jo J.J. Abramsin vuonna 2015 ohjaamassa uuden trilogian ensimmäisessä osassa The Force Awakens. Huomenna ensi-iltansa saavan kakkososan, The Last Jedin, ohjaajan Rian Johnsonin näkemys on jopa feministisempi. Nyt luutuneita rooleja tuuletetaan puhurilla.

Siinä missä Leia esitettiin Jedin paluussa vastoin Fisherin omaa tahtoa seksiobjektina, uudessa trilogiassa näyttelevän Ridleyn hahmo, jedisoturi Rey, on aktiivinen toimija – sankari niin kuin elokuvan muutkin naiset.

Mutta Fisherkin sai kostonsa – viime hetkellä, sillä hän kuoli viime vuonna ja rooli jäi hänen viimeisekseen. Leiasta on vanhetessaan tullut kapinaa johtava kenraali. Vanhaa naista kunnioittavat nuoret kunditkin. Häntä ei esitetä hömelönä höppänänä, joka kuuluisi jo hautaan, toisin kuin vanhat naishahmot monissa elokuvissa – siis niissä harvoissa, joissa ylipäänsä on hahmoina vanhoja naisia.

Leian uusi hiustyylikin sopii paremmin naiselle kuin hahmon ikoninen kampaus, pikkutyttöjen suosimat lettirinkelit.

Naisten sankaruuttakin enemmän lämmittää se, miten naisiin suhtaudutaan, ja ennen kaikkea, miten he suhtautuvat toisiinsa. Nainen ei ole naiselle susi, vaan ystävä. He eivät puukota toisiaan selkään, vaan tekevät yhteistyötä. Leian ja hänen vara-amiraalinsa Holdon (Laura Dern) ystävyyssuhdetta kuvataan koskettavasti.

Elokuvan juoni jatkaa siitä, mihin The Force Awakens jäi. Arkkityyppinen hyvän ja pahan taistelu jatkuu. Ensimmäinen ritarikunta ja Uusi tasavalta ovat edelleen sodassa keskenään.

Kapinaliiton entiset jäsenet ovat muodostaneet Vastarinta-nimisen järjestön, jota johtaa Leia. Vastapuolella taistelee hänen ja Han Solon poika Ben, joka pahan voimille antauduttuaan omaksui nimen Kylo Ren (Adam Driver). Vastarinta on murtumassa, joten Rey yrittää suostutella erakoitunutta Luke Skywalkeria (Mark Hamill) apuun.

Star Wars: The Last Jedi

ENSI-ILTA 13.12. ****