”Sain reissusta paljon uutta, jota voin käyttää työelämässä. Henkinen kantti ja stressinsietokyky kasvoivat valtavasti”, Maija sanoo nyt.
”Sain reissusta paljon uutta, jota voin käyttää työelämässä. Henkinen kantti ja stressinsietokyky kasvoivat valtavasti”, Maija sanoo nyt.

Haaveiletko pitkästä irtiotosta? Maija Ikonen vaihtoi konttorielämän pitkään lomamatkaan. Kuinka sellainen rahoitetaan ilman lottovoittoa?

Maija Ikonen, 28, pyöritteli Marc Jacobsin laukkua käsissään. Se lähtisi myyntiin nyt.

Hän naputteli ilmoituksen Facebookin kirppisryhmään. Alle kymmenessä minuutissa laukku oli vaihtanut omistajaa 60 eurolla. Se oli iso summa säästäjälle.

– Kukaan tuttavani ei olisi ikinä uskonut, että voisin minun elämäntyylilläni joskus säästää tai hankkia rahaa, Maija nauraa nyt.

– Rakastin ulkona syömistä, sisustusta, shoppailua ja taksikyytejä.

Hänellä oli kuitenkin rahantarve, joka meni entisen elämäntyylin edelle. Hän suunnitteli elämänsä irtiottoa töistä – tai taukoa omasta arjestaan, kuten itse sanoo.

Maija oli laskenut, että hänen täytyy säästää noin 800 euroa kuussa, jotta suunnitelma toteutuu.

– Ja minä en todellakaan ole mikään isotuloinen! Summa oli järjetön.

Hän laittoi myyntiin myös kaikki vaatteensa, joita ei ollut käyttänyt yli vuoteen. Ensin farkkujen myyminen Facebookin kautta kolmen euron hintaan tuntui typerältä, kun jokaista euroa varten piti nähdä vaivaa erikseen.

– Sitten tajusin, että kaikki koostuu pienistä puroista. Muutaman vaatteen myyminen siihen hintaan oli sama kuin yhden päivän budjetti, jota tarvitsen reissussa. Minulla oli ollut harhainen käsitys rahasta.

10 kuukautta, 8000 euroa

Maijan unelmana oli ottaa töistä puoli vuotta palkatonta vapaata ja lähteä kiertämään maailmaa avomiehensä Anssi Kuivalaisen kanssa.

Ideaa oli heitelty vuosia ääneen, mutta kaksi vuotta sitten he alkoivat miettiä, miten sen voisi ihan oikeasti toteuttaa. He tekivät suunnitelmia, istuivat laskin kädessä ja miettivät, mitä matkaltaan haluavat ja miksi.

– Päätimme, että tämä on irtiotto kaikesta. Töissä ollaan kiireessä, kotona Facessä, illat nähdään kavereita ja koko ajan suoritetaan, koska pitää olla tehokas.

– Suurin asia, jota kaipasin, oli läsnäolo ihan oman itseni ja avomieheni kanssa.

Matkareitiksi valikoitui Sri Lanka–Malediivit–Vietman–Laos–Thaimaa–Indonesia–Fidži–Yhdysvallat.

Varsinainen säästäminen alkoi kymmenen kuukautta ennen lähtöä. Molempien piti saada kasaan ennen matkaa 10000 euroa. Maijalla odotti säästötilillä valmiina noin pari tonnia.

– En suosittele kenellekään niin rankkaa säästökuuria. Se oli yhtä kauheaa kuin kuulostaakin, sillä emme todellakaan ole mitään kroisoksia. Siihen loppui kaikki sosiaalinen elämä ja oleminen.

Levikset repee

Palkan tultua Maija maksoi ensin elämisen ja työnteon kannalta pakolliset kulut, kuten vuokran, laskut ja bussikortin. Sitten hän jakoi lopun summan päivillä, joita oli seuraavaan palkkaan.

Päivässä saattoi käyttää 15 euroa.

Kesällä lomarahat auttoivat vähän, muuten oli tiukkaa. Lehdet Maija luki töissä, ja kaikki turha irtaimisto myytiin.

Yrittäjänä työskentelevä Anssi teki töitä niin paljon, että Maijaa hirvitti.

– Välillä menivät hermot. Ärsytti mennä töihin räjähtäneissä vaatteissa. Yhdet farkut repesivät takapuolesta.

Kahdesta luksuksesta he pitivät kiinni: kesälomamatkasta ja kuntosalikortista.

”Matka” tarkoitti retkeä kesäteatteriin Mikkolanniemelle Etelä-Karjalaan.

– Se oli ilta jossain ihan jumalan selän takana! Maija nauraa. –Mutta kesälomamatka kuitenkin.

Puolen vuoden kuntosalikortti maksoi satasia – mutta auttoi säästökuurissa.

– Kun olimme treenaamassa koko ajan, ei tehnyt mieli juhlia eikä pyöriä ulkona tuhlaamassa.

Syyskuussa, eli pari viikkoa ennen lennon lähtöä, kasassa oli tasan kymppitonni. Se oli reissurahaa, joka lähti mukaan.

Ennakkoon Vietnamiin saakka ostettuihin lentolippuihin meni 820 euroa, ja yllättävän paljon maksoi myös pitkän reissun vakuutus, 550 euroa.

Unelmien matka, silti

Pariskunta lähti lokakuussa ja palasi reissultaan kaksi viikkoa sitten. Oliko se kaiken säästämisen arvoista?

– Oli, ehdottomasti, jokaisen denguekuumeen kouristuksen, ruokamyrkytyksen ja sairaalakäynnin jälkeenkin.

Maija sai Bangkokissa ensimmäisen ruokamyrkytyksen, ja vatsavaivat piinasivat siitä eteenpäin. Indonesian Gilillä hän sairastui denguekuumeeseen.

Lopulta Fidzillä kunto oli niin huono, että pariskunta päätti hylätä kuukauden matkustelun Yhdysvalloissa ja palata suoraan Suomeen kuukautta suunniteltua aiemmin.

– Luojan kiitos oli vakuutukset! Ei tarvinnut maksaa penniäkään missään, kun oli maksusitoumus. En suosittele kenellekään reissaamista ilman vakuutusta, sillä sairastuminen kaataa budjetin heti.

Nyt Maija ei muistele matkan vastoinkäymisiä vaan ylivoimaista tunnetta, että hän selviää melkein missä tahansa.

– En olisi ikinä, ikinä kuvitellut olevani reppureissaaja, joka asuu pahimmillaan kolmen euron hotelleissa. Tai pyörii umpiväsyneenä tuntemattomissa paikoissa, kun joku yrittää huijata. Ja silti olin!

Myös budjetointi tuli tutuksi sentilleen: Maija kulutti reissussa 6306,85 euroa.

Maijan vinkit

Kerro säästökuuristasi muille. Kun teet asiasta julkisen, et lipsu siitä. Kertomisen jälkeen ei myöskään tarvitse selitellä omia valintoja.

Ole rehellinen itsellesi. Jokainen mieliteko on pois matkasta, vaikka maksaisi vain euron. Mieti, onko ihan pakko ostaa.

Etsi väliaikaiset vuokralaiset ajoissa. Muista kysyä lupa vuokranantajaltasi.

Myy kaikki turha kirpputoreilla. Rahan lisäksi tämä auttaa asunnon tyhjentämisessä väliaikaiselle vuokralaiselle.

Muista, että reissun aikaan Suomessa on pakollisia kuluja. Minä maksoin joka kuukausi ammattiliittoon 12 euroa, eläkesäästämiseen 50 euroa, puhelinlaskuun noin 15 sekä koti- ja lemmikkivakuutukseen 25 euroa.

Maija Ikonen, 28, Helsinki,

Unelma: Irtiotto töistä.

Työ: Luova päällikkö SBS

Discovery Radiolla.

Perhe: Avomies ja koira.

Alkaako kengännumerosi nelosella? Tervetuloa porukkaan!

En muista, missä vaiheessa jalkani venähti yli neljänkympin, mutta pitkään se on ollut kokoa 41. Varmasti jo teini-iässä siirryin kolmoskerhosta isokenkäisiin, sillä muistan hävenneeni suurta kalossiani. Nykyään olen asian kanssa sinut – ainakin suurimman osan ajasta. Maailmassa on asioita, joihin vain me isojalkaiset naiset olemme törmänneet.

 

 1. Kaupasta ei löydy kokoasi – eikä se ole loppuunmyyty. Kiitokset kaikille kenkävalmistajille, jotka teette naisten popoja kokoon 42 asti. Moitteet teille, joiden valikoimissa isoin koko on 40.
 2. Tuliaisostoksiisi ei kuulu kenkiä. Italian-reissulla ei kannata edes kysyä kokoja, vastaus on jo tiedossa.
 3. Huomaat, ettei bodyshamingin vastainen kulttuuri ole laskeutunut vielä varpaiden tasolle. ”Ai sulla on niin iso jalka! Pysyt hyvin pystyssä.” Asia saattaa myös olla omien korviesi välissä. Kenkäkaupassa sanot kokosi hiljaisella äänellä ”Nelkyt. Tai ehkä nelkytyks.”
 4. Kantapääsi kohtaavat kylmän lattian. Kylpylöiden ja hoitoloiden one size -lipokkaat on parempi pyytää miesten koossa.
 5. Joku luulee kenkiäsi miesten jalkineiksi. Asuin kimppakämpässä Thaimaassa, kun kaverini epäili, että joku on tuonut paikallisen ladyboyn yövieraaksi kotiimme. Olin jättänyt kuistille uudet kiilakorkosandaalini koossa 41.
 6. Kun pillifarkut tulivat muotiin, hikikarpalo nousi otsallesi. Kapealahkeisten housujen valtakausi on ollut isojalkaiselle totuttelemisen paikka. Kengät nimittäin näyttävät paljon isommilta pillifarkkujen parina. Myös cat-heelsit eli matalat piikkikorkkarit saattavat aiheuttaa tunteen, että jalkapöytäsi jatkuu ja jatkuu ja jatkuu...
 7. Teet mahtavia alelöytöjä. Jos jalkojen koko aiheuttaa hetkittäin harmitusta, myös ilonaiheita löytyy. Alennusmyynneissä on lähes aina jäljellä kokoa 41 huokeaan hintaan.
 8. Hurraat mielessäsi, kun pienempi koko mahtuu sinulle. Joidenkin merkkien valmistajat ovat jopa niin ajattelevaisia, että tekevät mitoituksestaan hieman väljää. Jotenkin se vain ilostuttaa, kun pohjaan on painettu yhtä pienempi numero.
 9. Voit ostaa popoja myös miesten osastoilta. Vastakkaisen sukupuolen valikoimat etenkin lenkkarimarkkinoilla ovat omaa luokkaansa. Niissä mallistoissa neljän kympin alkupää on pientä kokoa!

Suomalaisia kiinnostaa, miten tehdä limaa sekä miten saada unta ja rahaa.

10 miljardia. Sen verran Suomessa tehdään Google-hakuja vuodessa. Nyt Google on julkaissut tämän vuoden haetuimmat ihmiset ja asiat. Miten/kuinka-kategoriassa suomalaisia askarrutti eniten kysymys siitä, miten tehdä limaa. Toiseksi eniten googlattiin sitä, miten saada poikaystävä, ja kolmanneksi eniten sitä, miten saada unta. 

10 googlatuinta asiaa miten/kuinka-kategoriassa

 1. miten tehdä limaa
 2. miten saada poikaystävä
 3. miten saada unta
 4. miten laihtua nopeasti
 5. kuinka laihtua
 6. miten saada rahaa
 7. kuinka monta prosenttia
 8. miten selvitä erosta
 9. miten säästää rahaa
 10. kuinka nopeasti raskaaksi

Jotta säästyisit googlaamiselta, päätimme etsiä vastaukset googlatuimpiin asioihin puolestasi. Kas tässä, olkaa hyvät!

1. Miten tehdä limaa?

Vauva.fi:n toimitus on tehnyt helpot ja selkeät ohjeet liman valmistukseen. Vauvan ohjeilla liman saa valmistettua vain kahdesta raaka-aineesta – ja kaiken lisäksi vieläpä ilman partavaahtoa, liimaa ja piilolinssinestettä. Katso ohje:


2. Miten saada poikaystävä?

Sinkkuna olemisessa on ainakin 20 hyvää puolta. Mutta jos silti kaipaa kultaa kainaloonsa, maailman hauskimmalla naisella Amy Schumerilla on vinkki: kokeile deittisovellusta – mutta ole rehellinen.

Kun Amy itse oli ollut kolme vuotta sinkkuna, hän päätti kokeilla ystävän suosittelemaa ”luoville ihmisille suunnattua” deittisovellusta. Hän latasi sinne kaksi kuvaa: toinen oli lenkillä otettu meikitön räpsy, jossa hän irvistelee kuin olisi kuolemaisillaan, ja toinen oli kuva Tyttökultien Sophie-mummosta. Ding! 40 minuutin päästä häneen otti yhteyttä Ben Hanisch, chicagolainen huonekalusuunnittelija ja puuseppä. Kun pari tapasi ensimmäisen kerran, Amy oli tulossa akupunktiosta tukka öljyisenä ja kasvot punaisina. Siitä huolimatta – tai sen takia – pariskunta on seurustellut vuoden päivät.

3. Miten saada unta?

Aineenvaihdunta menee sekaisin. Mielialat vaihtelevat omituisesti. Herkuttelu lähtee käsistä. Muisti pätkii. Jatkuva univaje aiheuttaa monia vaivoja. Prisma Studion ja Helsingin yliopiston teettämän Väsy-kyselyn mukaan suomalaisten yöunet ovat lyhentyneet ja valtaosa kärsiikin univajeesta. Siksi ei ole ihme, että muutkin kuin kroonisesta unettomuudesta kärsivät ovat googlanneet uneen liittyviä kysymyksiä.

Olemme koonneet 14 + 8 vinkkiä, mitä kannattaa kokeilla, jos uni ei tahdo tulla.


4. Miten laihtua nopeasti? + 5. Kuinka laihtua?

Koomikko-poliitikko Lotta Backlund laihtui 30 kiloa ottamalla rennosti. Muusikko-kirjailija Kauko Röyhkä laihtui puolestaan 12 kiloa 5:2-dieetillä. Maskeeraaja-meikkaaja Mariela Sarkiman paino putosi 12 kiloa, kun hän teki pysyvän elämänmuutoksen. Laihdutukseen liittyvissä asioissa suomalaisia kiinnosti sekä se, miten laihtua nopeasti että miten ylipäätänsä voi laihtua.

Vastaukset näihin kysymyksiin löydät seuraavista jutuista.

 

Artikkeli jatkuu alapuolella
Näin selätät tunnesyömisen
Hyvä olo
Näin selätät tunnesyömisen

 

 

6. Miten saada rahaa? + 9. Miten säästää rahaa?

Heidi tienasi kuukaudessa lähes 2000 euroa nettikirppiksillä. Julia sai taas vuodessa säästöön lähes kymppitonnin. Mutta on niitä muitakin tapoja saada rahaa ja panna se poikimaan:

 

 


7. Kuinka monta prosenttia...?

Jos prosenttilaskut ovat hakusessa, esimerkiksi laskurit.fi-sivustolta löytyy apua.

8. Miten selvitä erosta?

Ero on tunnevuoristorata, josta selviät parhaiten ja nopeiten noudattamalla yhtä neuvoa: pysy mahdollisimman kaukana entisestä puolisostasi. Lue lisää:


10. Kuinka nopeasti raskaaksi?

Tästä google-hausta ei täysin selviä, mihin kysymyksellä on haettu vastausta. Mutta jos sillä tarkoitetaan sitä, miten nopeasti yhdynnän jälkeen voi tulla raskaaksi, vastaus löytyy esimerkiksi tästä jutusta:

Mikä on erikoisin asia, mitä sinä olet googlannut? Kerro kommenteissa!