Anna Tiilikaisen, 16,  mielestä säästäminen on vaikeaa. ”Kesätyörahoista onnistuin kuitenkin pistämään osan talteen. Haluan käyttää rahat myöhemmin johonkin kivaan, mutta en vielä tiedä mihin.”
Anna Tiilikaisen, 16, mielestä säästäminen on vaikeaa. ”Kesätyörahoista onnistuin kuitenkin pistämään osan talteen. Haluan käyttää rahat myöhemmin johonkin kivaan, mutta en vielä tiedä mihin.”

Nuorten mielestä säästäminen on tylsää, mutta pitkällä aikavälillä pihistely kannattaa.

Hiljainen, varovainen ja tylsä. Sellainen on nuorten mielestä säästäväinen ihminen. Toisaalta säästäväinen tyyppi osaa hyödyntää vanhempiaan ja saa siksi mitä haluaa.

Säästöpankin teettämässä tuoreessa, nuorten raha-asenteita kartoittaneessa tutkimuksessa 15–20-vuotiaat arvelivat, että pidemmällä aikavälillä pihistelystä hyötyy, koska säästäväinen ihminen saa rahansa poikimaan. Tällaisiksi taitaviksi rahankäyttäjiksi nuoret nimesivät muun muassa Jyrki Kataisen, Teemu Selänteen, Barack Obaman ja Victoria Beckhamin.

Tylsää hommaa tai ei, nuoret toivovat silti opastusta säästäväisyyteen. Tutkimuksen mukaan melkein kolmannes pitää itseään taitamattomana rahankäyttäjänä, ja puolet kaipaisi tietoa siitä, miten toimia rahan kanssa viisaasti. Nuorten maksuhäiriöt ovat lisääntyneet, ja kulutuskeskeinen elämäntapa on korostunut.

Viikko- tai kuukausirahan saaminen ei ole enää yleinen käytäntö perheissä. Sen sijaan suurin osa lapsista saa vanhemmiltaan rahaa aina kun he tarvitsevat. Lisäksi lähes joka kolmas nuorista käy koulun ohella töissä. Selkeästi eniten rahaa nuoret käyttävät vaatteisiin, karkkiin ja kahvilassa käyntiin.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla

IS TV-LEHTI: Tokiossa työmatkalla oleva komea ja menestynyt Sebastian (Ebon Moss-Bachrach) edustaa kannattavaa firmaa, jolla pyyhkii erinomaisesti Japanissa. Vaikka bisnekset sujuvat, miehen menneisyydestä kumpuaa syvä suru.

Hotellilla hän jatkuvasti törmää mysteerisen kauniiseen Claireen (Elisabeth Moss). Heidän välillään on selkeää kemiaa. Kaksi vieraassa maassa kohtaavaa amerikkalaista päätyvät viettämään kiihkeän yön. Kaikki ei ole kuitenkaan siltä, miltä näyttää. Molempien menneisyydestä löytyy asioita, jotka ovat enemmän yhteisiä kuin kumpikaan voisi edes kuvitella.

Pääosaa esittävä Moss-Bachrach on näytellyt Girls-sarjassa. Moss on puolestaan nähty muun muassa The Handmaid’s Tale - ja Mad Men -sarjoissa.

Lyhytelokuvan takana ovat Girls-sarjaa tehneet Lena Dunham ja Richard Shepard.

– Halusin tehdä intiimin rakkaustarinan pienen työryhmän kanssa. Halusin, että se on jotain kaunista suoraan sydämestä. Olin onnekas, koska sain näin hyvät näyttelijät ja sijainti on yhtä romanttinen ja mysteerinen kuin tarina itsessään, Shepard on sanonut projektista.

Tokyo Project, HBO Nordic ma 11.12. alkaen