Riittävän valon saamiseksi ei ole pakko hommata kallista kirkasvalolamppua. Kuva: Shutterstock
Riittävän valon saamiseksi ei ole pakko hommata kallista kirkasvalolamppua. Kuva: Shutterstock

Ärsyttääkö ajatus kalliista ja pöytätilaa vievästä kirkasvalolampusta? Ei huolta, saman vaikutuksen saa muutenkin.

Kirkasvalolamppu hoitaa tutkitusti kaamosoireita. Onko silti pakko pulittaa satoja euroja kalliista pöytätilaa vievästä design-lampusta, vai voisiko saman tehon saada tavallisista loisteputkivaloista?

Kyllä voi, vastaa THL:n tutkimusprofessori Timo Partonen.

– Kirkasvalolamppu koostuu useammasta loisteputkesta. Sen valo on tavallista valkoista valoa, jossa ei itsessään ole mitään erikoista, Partonen huomauttaa.

Kirkasvalolampun virkistävä teho perustuu nimittäin ainoastaan siitä välittyvän valon määrään. Partosen mukaan lampussa pitää olla noin 2500 luksia, jotta se tehoaa piristävästi. Normaalien sisävalojen teho on korkeintaan 500 luksia.

Jos kirkkaasta valosta haluaa hyötyä kaamosaikana, lampun lähellä pitää viettää aamuisin puoli tuntia kerrallaan. Esimerkiksi keittiön katto voi olla hyvä paikka kirkkaiden loisteputkien asentamiselle. Keittiössä aamupalan ja lehdenluvun lomassa päivän valoannos tulee kerättyä ilman sen suurempaa panostamista.

Luksimittari käyttöön

Koska katto on korkealla, pitää loisteputkia olla vierekkäin useampi. Myös keittiön tai muun tilan väritys vaikuttaa tarvittavien loisteputkien määrään. Tummanpuhuvat seinät imevät valoa, vaaleat heijastavat.

Valon ja sitä myöten oikean luksimäärän mittaaminen onnistuu luksimittarilla. Kun se näyttää silmien korkeudella 2000–3000 luksia, on valon määrä oikea.

– Kannattaa pyytää sähkömies lamppua asentamaan ja kysäistä tältä samalla luksimittarista. Myös nykyisissä älypuhelimissa on sovelluksia, joiden avulla lukseja voi mitata. Ne eivät välttämättä ole kovin tarkkoja, mutta antavat karkean arvion, Partonen vinkkaa.

Lue lisää:

Kaamosmasennus: tunnista ja hoida oireet

Viikon epäolennainen: Kaamosajan elämänviisaudet