Riittävän valon saamiseksi ei ole pakko hommata kallista kirkasvalolamppua. Kuva: Shutterstock
Riittävän valon saamiseksi ei ole pakko hommata kallista kirkasvalolamppua. Kuva: Shutterstock

Ärsyttääkö ajatus kalliista ja pöytätilaa vievästä kirkasvalolampusta? Ei huolta, saman vaikutuksen saa muutenkin.

Kirkasvalolamppu hoitaa tutkitusti kaamosoireita. Onko silti pakko pulittaa satoja euroja kalliista pöytätilaa vievästä design-lampusta, vai voisiko saman tehon saada tavallisista loisteputkivaloista?

Kyllä voi, vastaa THL:n tutkimusprofessori Timo Partonen.

– Kirkasvalolamppu koostuu useammasta loisteputkesta. Sen valo on tavallista valkoista valoa, jossa ei itsessään ole mitään erikoista, Partonen huomauttaa.

Kirkasvalolampun virkistävä teho perustuu nimittäin ainoastaan siitä välittyvän valon määrään. Partosen mukaan lampussa pitää olla noin 2500 luksia, jotta se tehoaa piristävästi. Normaalien sisävalojen teho on korkeintaan 500 luksia.

Jos kirkkaasta valosta haluaa hyötyä kaamosaikana, lampun lähellä pitää viettää aamuisin puoli tuntia kerrallaan. Esimerkiksi keittiön katto voi olla hyvä paikka kirkkaiden loisteputkien asentamiselle. Keittiössä aamupalan ja lehdenluvun lomassa päivän valoannos tulee kerättyä ilman sen suurempaa panostamista.

Luksimittari käyttöön

Koska katto on korkealla, pitää loisteputkia olla vierekkäin useampi. Myös keittiön tai muun tilan väritys vaikuttaa tarvittavien loisteputkien määrään. Tummanpuhuvat seinät imevät valoa, vaaleat heijastavat.

Valon ja sitä myöten oikean luksimäärän mittaaminen onnistuu luksimittarilla. Kun se näyttää silmien korkeudella 2000–3000 luksia, on valon määrä oikea.

– Kannattaa pyytää sähkömies lamppua asentamaan ja kysäistä tältä samalla luksimittarista. Myös nykyisissä älypuhelimissa on sovelluksia, joiden avulla lukseja voi mitata. Ne eivät välttämättä ole kovin tarkkoja, mutta antavat karkean arvion, Partonen vinkkaa.

Lue lisää:

Kaamosmasennus: tunnista ja hoida oireet

Viikon epäolennainen: Kaamosajan elämänviisaudet

Illan Suomi Love -jaksossa Simo haluaa yllättää tyttärensä Hennan. – Haluan sanoa hänelle tämän kappaleen kautta, että isä välittää omasta tyttärestään.

Lauantai-iltana esitettävässä Suomi Love -jaksossa kempeleläinen Simo haluaa ilahduttaa 26-vuotiasta tytärtään Hennaa. Simo kertoo jaksossa, että hänellä on aina ollut läheiset välit tyttäreensä.

– Henna on aina ollut isän tyttö. Ehkä isältä saa joitain asioita helpommin periksi, Simo kertoo Suomi Love -jaksossa hänen ja tyttärensä suhteesta.

Keväällä 2014 Simo sai kuulla ilouutisen, kun Henna ja tämän puoliso Jani kertoivat odottavansa lasta.

– Se oli todellinen ilouutinen. Todella mahtava tunne, Simo muistelee.

”Tutkimuksissa todettiin kallonpohjan syöpäkasvain.”

Kesän edetessä Henna alkoi kuitenkin saada erikoisia oireita. Simo ajatteli niiden liittyvän raskauteen.

– Kun vaikeudet jatkuivat, Henna hakeutui kesäkuun lopulla OYKSiin. Tutkimuksissa todettiin kallonpohjan syöpäkasvain. Se oli valtava isku perheelle ja kaikille, Simo kertoo ohjelmassa liikuttuneena.

Samana päivänä, kun Henna sai tietää kasvaimesta, hän ja Jani saivat toisenkin uutisen. He saivat tietää, että syksyllä syntyvä lapsi on tyttö.

– Hennalla oli elokuun alussa ensimmäinen leikkaus, ja tyttö kasvoi mahassa. Sitten 1.lokakuuta syntyi Emppu-tyttö sädehoitojen keskellä.

”Hän ei anna periksi.”

Simon mukaan kasvain on yhä olemassa.

– Mutta kun Hennan luonteen tietää, niin hän ei anna periksi. Hän on ollut koko ajan sillä asenteella, että kyllä täältä tullaan.

Simo haluaa yllättää tyttärensä Haloo Helsingin Vapaus käteen jää -kappaleella. Kappale on Hennalle tärkeä – ja se oli myös Hennan ja Janin hääkappale vuonna 2015.

”Haluan sanoa Hennalle, että isä välittää omasta tyttärestään.”

– Haluan sanoa Hennalle tämän kappaleen kautta, että isä välittää omasta tyttärestään. Ja nyt kun on jaksamista tämän sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena.

Suomi Love TV1:llä la kello 21.15.

Essi Pöysti ja ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen ovat nyt kolmen lapsen vanhempia.

Vuoden 2009 Miss Suomi Essi Pöysti, 30, ja hänen puolisonsa, ex-koripalloilija Ville Mäkäläinen, 32, ovat saaneet lapsen. Lapsi on parille kolmas. Ville kertoi perheenlisäyksestä Facebook-sivuillaan tänään lauantaina.

”Äiti ja poika voivat hyvin.”

– Kauan jo rakastettu pikkuveikka on syntynyt tänään 11.50. Äiti ja poika voivat hyvin, Ville kirjoitti julkaisemansa kuvan yhteyteen.

Essi kertoi aikaisemmin tänä syksynä, että pelko on varjostanut raskautta aikaisempien keskenmenojen takia.

– Ei ole ollut helppoa olla raskaana, kun takana on kaksi myöhäistä keskeytynyttä raskautta, kaksi enkelivauvaa. Toivomme sydämestä, että kaikki menee tällä kertaa paremmin ja joulukuussa meitä on viisi, Essi kirjoitti syksyllä Instagramissa.

Essi Pöysti ja Ville Mäkäläinen menivät naimisiin kesällä 2015. Ville lopetti koripallouransa tänä vuonna. Kuva: Sanoma-arkisto / Tatu Lertola
Essi Pöysti ja Ville Mäkäläinen menivät naimisiin kesällä 2015. Ville lopetti koripallouransa tänä vuonna. Kuva: Sanoma-arkisto / Tatu Lertola

Essillä ja Villellä on entuudestaan kaksi lasta: Alma ja Aaro. Vuonna 2015 syntynyt Alma syntyi mummolan eteiseen, mutta kaikki meni lopulta hyvin.

– Siinä tilanteessa en ehtinyt pelätä tai miettiä. Kaikki kävi niin nopeasti, vartissa. Ei ehtinyt tulla edes hiki. Pelko siitä, kuinka olisi voinut käydä, iski vasta jälkeenpäin, Essi muisteli synnytystä Meidän Perhe -lehdelle.