Nytkö menee rahat ja terveys? Kuva: Shutterstock
Nytkö menee rahat ja terveys? Kuva: Shutterstock

Ja yksi syy jatkaa syömistä, mutta kohtuudella.

Olikohan Raamatun kielletty hedelmä sittenkin avokado, ei omena?

Avokadot nimittäin saavat nyt kuoreensa niin paljon lokaa, ettei niiden syöminen kuulosta enää kannattavalta – herkullisen hedelmälihan houkuttelevuudesta huolimatta.

1. Ensin tuli avokadokäsi, maailmanlaajuinen terveysongelma. BBC:n mukaan brittikirurgit vaativat avokadoihin jo varoitustarroja, koska niin moni leikkaa avokadonhimoissaan niin helposti veitsellä käteensä. Lontoolaissairaalaan tulee jo useita avokadopotilaita viikossa. Jopa näyttelijä Meryl Streep on joutunut avokadotapaturman uhriksi.

Lue myös: Nyt tulee uusi mullistava avokadokikka, jonka avulla kivi irtoaa ilman veistä

2. Viime päivinä on kohistu myös siitä, että terveyden lisäksi avokadot vievät millenniaaleilta mahdollisuuden rikastua! Avokadojen, eikä suinkaan käsistä karkaavien asuntojen hintojen, takia nuorilla aikuisilla ei ole enää varaa ostaa itselleen kotia. 

Australialainen kiinteistömoguli Tim Gurner tosiaan on sitä mieltä, että nuorten kuluttaminen on karannut käsistä. Avokadot ovat hyvä esimerkki siitä.

– Kun pyrin ostamaan ensimmäisen oman kotini, en ostanut muussattua avokadoa 19 dollarilla ja neljää kahvia neljällä eurolla kuppi, nykyisin hyvinkin varakas Gurner, 35, viisasteli australialaisessa 60 Minutes -ohjelmassa.

Myös kolumnisti Bernard Salt mollasi nuorisoa The Australian -sivustolla siitä, että nämä ovat valmiita maksamaan parikymppiä muussatusta avokadosta ja fetamuruista moniviljaleivän päällä.

Ennen pelkkä noutokahvi oli rikastumisen esteenä, mutta nyt myös avokadot hankaloittavat rahan kertymistä tilille. Himputti, mutta minkäs sitä avokadohimolleen mahtaa.

P.S. Jos haluaa kuitenkin ostaa sekä avokadoja että asunnon, kannattaa suosia kauppojen valmiiksi isoihin pusseihin pakattuja avokadoja. Ne kypsyvät kyllä, kun malttaa odottaa, ja kilohinta on paljon maltillisempi kuin valmiiksi kypsytetyissä.

Nyt myös avokadot hankaloittavat rahan kertymistä tilille.

3. Sitten ne järkevämmät syyt miettiä avokadonkulutustaan. Avokadojen suursuosio on johtanut siihen, että niitä pitää myös viljellä valtavasti, jotta länsimaisten avokadorohmujen tarpeet saadaan tyydytettyä.

Viime vuoden lopulla Yle käsitteli avokadojen viljelyä ja sen ongelmia jutussaan. Kasvaneen kysynnän seurauksena metsiä hakataan avokadoviljelmien tieltä, myös sellaisilta alueilta, jotka eivät edes sovellu viljelyyn. Vaikka avokadoteollisuus työllistää, tuotanto ei ole joka paikassa vastuullista.

Esimerkiksi Perussa avokadot kasvavat aavikolla, jossa ei Ylen haastatteleman professorin mukaan sada vettä juuri ollenkaan. Avokadojen viljeleminen kuivuudesta kärsivällä seudulla on johtanut siihen, että vettä ei aina riitä paikallisille asukkaille. Pohjavettä pumpataan enemmän kuin sitä saisi käyttää, jotta vesivarannot ehtivät uusiutua. Samankaltaisia ongelmia on Chilessä.

4. Avokadot ovat tietenkin terveellisiä, sillä ne sisältävät runsaasti hyvää, pehmeää rasvaa. Rasvaisuus tarkoittaa tietenkin sitä, että avokadossa on tavallista enemmän energiaa. Ainakaan vielä ei ole raportoitu avokadojen aiheuttamista ylipaino-ongelmista, mutta kalorimäärä kannattaa huomioida päivittäisessä energiansaannissa. Koko dieettiä ei kannata rakentaa avokadojen varaan. Perusohjehan kuuluu, että kaikkea voi syödä osana monipuolista ruokavaliota.

Veljeni vartija -leffassa nähdään kliseistä rapkuvastoa ja tahattoman koomisia rakkauskohtauksia. Elokuvassa on kaikki pielessä rakenteesta lähtien, kirjoittaa Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen.

Cheekistä kertova uutuusdraama Veljeni vartija on vuoden huonoimpia elokuvia. Katsojan täytyy rakastaa Cheekiä todella antaumuksella pitääkseen elokuvasta.

Elokuvan kehnous yllättää. Ohjaaja JP Siili on nimittäin ohjannut yhden maamme parhaimmista nuorisodraamoista, Hymypojan. Toinen yllätys on se, miten Antti Holman kaltainen taituri voi hutaista näin onnettoman suorituksen. Holma tekee kaksoisroolin Cheekinä eli Jare Henrik Tiihosena ja hänen kaksoisveljenään Jere Tiihosena. Veljeksiä pikkupoikina ja yläasteikäisenä näyttelevät eri näyttelijät. Holma hyppää kaksosten rooleihin jo, kun he ovat teini-ikäisiä. 35-vuotias mies ei tosin vain väänny teiniksi.

Elokuvassa on kaikki pielessä rakenteesta lähtien. Cheek käy läpi elämäänsä puhuen itsekseen. Omituinen ratkaisu, joka ei toimi. Ja kun filosofointi on vielä yhtä latteaa kuin Facebookissa jaettavat aforismit, katsoja punastuu myötähäpeästä.

Cheek käy läpi elämäänsä puhuen itsekseen.

Holma tosiaan näyttelee kumpaakin veljeksistä. Maailmallahan näitä kaksoisrooleja on jo nähty. Viimeksi kohistiin Brian Helgelandin ohjaamasta rikoselokuvasta Legend, joka kertoi brittiläisistä Krayn gangsteriveljeksistä Ronniesta ja Reggiestä. Tom Hardy hoiti kaksoisroolin suvereenisti.

Nyt katsoja pääsee ihmettelemään, riittääkö meillä tekniikka kaksoisroolin toteuttamiseen. Parhaiten sitä pääsee arvioimaan kohtauksissa, joissa veljekset ottavat fyysisesti mittaa toisistaan. Ja onnistuuhan se.

Tahattoman koomiset rakkauskohtaukset

Rapskeneä kuvataan kliseisesti. Kuvasto on suoraan rapvideoista: bileitä, nopeita autoja ja veneitä, kauniita naisia ja samppanjaa. Aivan kuin kesällä ensi-iltansa saaneessa Benny Boomin ohjaamassa Tupac Shakurin elämäkerrassa All Eyez On Me. Vaikutelma on niin korni, että naurattaa. Tahattoman koomisia ovat myös elokuvan rakkauskohtaukset. Ne ovat tukehtua omaan pateettisuuteensa. Mitään oma tai ennen näkemätöntä elokuvasta on turha etsiä.

Kuvasto on suoraan rapvideoista.

Dialogi ei taivu teinien suuhun. Mukaan on toki siroteltu teinislangia ja rapsanastoa. Niitä lukuun ottamatta Cheek puhuu kuin keski-ikäinen mies.

Elokuva raastaa myös sisäinen ristiriita. Jare ja Jere kuvataan jo yläasteikäisistä väkivaltaisiksi. Väkivaltaa kuvataan ihannoiden, eikä leffan lopussa nähtävä väkivallan vastainen saarna tunnu kovin vakuuttavalta.

Kaiken kaikkiaan elokuva antaa Cheekistä vastenmielisen kuvan. Se tuskin on ollut elokuvantekijöiden tarkoitus.

Veljeni vartija * 1/2

Ensi-ilta 31.1.2018.

Katso elokuvan traileri:

Brittihovissa on hämmentävä kihlajaissuma. Erikoisesta hääeleganssistaan parhaiten tunnettu prinsessa Eugenie avioituu Jack Brooksbankin kanssa loppuvuodesta, mutta ihaninta tässä uutisessa on kosintatapa. Se oli kuin elokuvista.

Prinssi Andrew'n ja tämän entisen kohuvaimon Sarah Fergusonin nuorempi tytär prinsessa Eugenie, 27, astelee pian kohti alttaria.

Hovi tiedotti eilen, että Eugenie ja yökerhonomistaja Jack Brooksbank, 29, ovat sinetöineen seitsemän vuoden suhteensa.

Nuoripari meni kihloihin aiemmin tässä kuussa vieraillessaan Nicaraguassa. 

BBC:n haastattelussa kaksikko paljastaa, että kosinta oli juuri prinsessalle sopiva, siis vähintäänkin täydellinen.

Herra Brooksbank oli polvistunut kosimaan rakastettuaan tulivuori (!) taustanaan. Juuri ennen kosintaa kaksikko oli katsellut järvelle ja ihastellut sen ylle lankeavaa auringonlaskua.

– Järvi oli niin kaunis. Ja se auringonlaskun kajo oli erilainen kuin mikään ennen näkemäni. Olin juuri sanonut ääneen, että tämä on uskomattoman hieno hetki. Ja sitten hän täysin yllättäen kosi! Se oli täydellistä, prinsessa Eugenie kertoi BBC:n haastattelussa. 

Täydellinen kosinta viimeisteltiin täydellisellä sormuksella, jossa komeilee punertava Padparadscha-safiiri timanttiryppään keskellä. Häät pidetään loppuvuodesta, jolloin prinssi Harryn ja Meghan Marklen keväthäistä on ehtinyt kulua jo tovi.

No, prinsessa Eugenie ansaitsee onnensa. Edellisen kerran, kun hän nousi laajemman yleisön tietoisuuteen vuonna 2011, tilanne oli vähemmän mairitteleva.

Prinssi Williamin ja Katen häissä prinssin serkkujen Beatricen ja Eugenien vitsailtiin näyttävän aivan Tuhkimon pahoilta sisarpuolilta Anastasialta ja Drusellalta. 

Onneksi näissä 2000-luvun moderneissa prinsessasaduissa myös pahat sisarpuolet löytävät onnen!

Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos
Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos