Tänään 8.3. vietetään kansainvälistä naistenpäivää, mutta miksi osa naisista kieltäytyy juhlimasta kokonaan?

Naistenpäivän aamuna Facebook täyttyy niin vastakkaisista päivityksistä, että ei välttämättä tiedä, miten tänään pitäisi käyttäytyä. Tulisiko ottaa iloisesti kukat ja suklaat vastaan vai onko sitä ihan tyhmä ja alistettu, jos edes huikkaa työkavereilleen onnittelut? Ja onko sillä väliä, saako naistenpäiväonnittelut toiselta naiselta vai mieheltä?

Naistenpäivästä voi näemmä olla kahta mieltä:

1) Ihan turha tulla kunnioittamaan naisia yhtenä päivänä vuodessa, kun kaikkina muina päivinä sukupuolia kohdellaan eriarvoisesti. Ruusut tai suklaa eivät korvaa sitä 15 prosenttia, joka jatkuvasti uupuu naisten palkasta.

Sitä paitsi pahinta naisten alistamista on nainen-sanan käyttö. Niin kauan kuin se liitetään etuliitteenä mihin tahansa tekemiseen (naiskirjailija, naiskatsoja, naisohjaaja), ollaan kaukana tasa-arvosta.

2) Kiitos, kaikki kukat ja lahjat tänne vaan! Koskaan ei ole liikaa syitä juhlaan, ja naistenpäivänä on ihana hemmotella itseään sekä muistaa mahtavia, viisaita ja tärkeitä tyttökavereitaan naiseutta juhlistavilla aforismeilla ja kuvilla. Ja mikäpä olisi oikeampi päivä nostaa esille tasa-arvopulmia, joita vieläkin riittää?

Kumpaan joukkoon sinä kuulut?

*Alun perin naistenpäivää on vietetty sosialistisissa maissa, joissa se on ollut jopa virallinen vapaapäivä. Wikipedian mukaan miehet kunnioittavat tuolloin äitejään, vaimojaan, tyttöystäviään ja naispuolisia työtovereitaan ruusuilla ja muilla lahjoilla.

Kysely

Saako sinua onnitella naistenpäivänä?

Kyllä.
Kyllä.
54.9%
Ihan sama.
Ihan sama.
31.1%
Ei.
Ei.
13.9%
Ääniä yhteensä: 151
:).

Saako sinua onnitella naistenpäivänä vai lentävätkö kukat roskiin?

Kyllä se tasa-arvo sitten varmasti aikanaan naisillekin annetaan. Ajatelkaas nyt jos ulkoavaruudesta tulisi yhtäkkiä kehityksessä pitkällä olevia alieneita aluksillaan, antaisivat vastuuttomasti hieman hitaammin kehittyneelle maanväelle teknologiaa jolla pystyisi tuhoamaan koko ihmiskunnan galakseja jne, niin eikö olisi loogista että ne aloittaisivat vähän kerrallaan kuten antamalla jonkinlaisen kukkasen ja suklaata... Ehkä sitten aikanaan kun aika olisi kypsä ja maanväki olisi riittävän...
Lue kommentti

Veljeni vartija -leffassa nähdään kliseistä rapkuvastoa ja tahattoman koomisia rakkauskohtauksia. Elokuvassa on kaikki pielessä rakenteesta lähtien, kirjoittaa Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen.

Cheekistä kertova uutuusdraama Veljeni vartija on vuoden huonoimpia elokuvia. Katsojan täytyy rakastaa Cheekiä todella antaumuksella pitääkseen elokuvasta.

Elokuvan kehnous yllättää. Ohjaaja JP Siili on nimittäin ohjannut yhden maamme parhaimmista nuorisodraamoista, Hymypojan. Toinen yllätys on se, miten Antti Holman kaltainen taituri voi hutaista näin onnettoman suorituksen. Holma tekee kaksoisroolin Cheekinä eli Jare Henrik Tiihosena ja hänen kaksoisveljenään Jere Tiihosena. Veljeksiä pikkupoikina ja yläasteikäisenä näyttelevät eri näyttelijät. Holma hyppää kaksosten rooleihin jo, kun he ovat teini-ikäisiä. 35-vuotias mies ei tosin vain väänny teiniksi.

Elokuvassa on kaikki pielessä rakenteesta lähtien. Cheek käy läpi elämäänsä puhuen itsekseen. Omituinen ratkaisu, joka ei toimi. Ja kun filosofointi on vielä yhtä latteaa kuin Facebookissa jaettavat aforismit, katsoja punastuu myötähäpeästä.

Cheek käy läpi elämäänsä puhuen itsekseen.

Holma tosiaan näyttelee kumpaakin veljeksistä. Maailmallahan näitä kaksoisrooleja on jo nähty. Viimeksi kohistiin Brian Helgelandin ohjaamasta rikoselokuvasta Legend, joka kertoi brittiläisistä Krayn gangsteriveljeksistä Ronniesta ja Reggiestä. Tom Hardy hoiti kaksoisroolin suvereenisti.

Nyt katsoja pääsee ihmettelemään, riittääkö meillä tekniikka kaksoisroolin toteuttamiseen. Parhaiten sitä pääsee arvioimaan kohtauksissa, joissa veljekset ottavat fyysisesti mittaa toisistaan. Ja onnistuuhan se.

Tahattoman koomiset rakkauskohtaukset

Rapskeneä kuvataan kliseisesti. Kuvasto on suoraan rapvideoista: bileitä, nopeita autoja ja veneitä, kauniita naisia ja samppanjaa. Aivan kuin kesällä ensi-iltansa saaneessa Benny Boomin ohjaamassa Tupac Shakurin elämäkerrassa All Eyez On Me. Vaikutelma on niin korni, että naurattaa. Tahattoman koomisia ovat myös elokuvan rakkauskohtaukset. Ne ovat tukehtua omaan pateettisuuteensa. Mitään oma tai ennen näkemätöntä elokuvasta on turha etsiä.

Kuvasto on suoraan rapvideoista.

Dialogi ei taivu teinien suuhun. Mukaan on toki siroteltu teinislangia ja rapsanastoa. Niitä lukuun ottamatta Cheek puhuu kuin keski-ikäinen mies.

Elokuva raastaa myös sisäinen ristiriita. Jare ja Jere kuvataan jo yläasteikäisistä väkivaltaisiksi. Väkivaltaa kuvataan ihannoiden, eikä leffan lopussa nähtävä väkivallan vastainen saarna tunnu kovin vakuuttavalta.

Kaiken kaikkiaan elokuva antaa Cheekistä vastenmielisen kuvan. Se tuskin on ollut elokuvantekijöiden tarkoitus.

Veljeni vartija * 1/2

Ensi-ilta 31.1.2018.

Katso elokuvan traileri:

Brittihovissa on hämmentävä kihlajaissuma. Erikoisesta hääeleganssistaan parhaiten tunnettu prinsessa Eugenie avioituu Jack Brooksbankin kanssa loppuvuodesta, mutta ihaninta tässä uutisessa on kosintatapa. Se oli kuin elokuvista.

Prinssi Andrew'n ja tämän entisen kohuvaimon Sarah Fergusonin nuorempi tytär prinsessa Eugenie, 27, astelee pian kohti alttaria.

Hovi tiedotti eilen, että Eugenie ja työkerhon omistaja Jack Brooksbank, 29, ovat sinetöineen seitsemän vuoden suhteensa.

Nuoripari meni kihloihin aiemmin tässä kuussa vieraillessaan Nicaraguassa. 

BBC:n haastattelussa kaksikko paljastaa, että kosinta oli juuri prinsessalle sopiva, siis vähintäänkin täydellinen.

Herra Brooksbank oli polvistunut kosimaan rakastettuaan tulivuori (!) taustanaan. Juuri ennen kosintaa kaksikko oli katsellut järvelle ja ihastellut sen ylle lankeavaa auringonlaskua.

– Järvi oli niin kaunis. Ja se auringonlaskun kajo oli erilainen kuin mikään ennen näkemäni. Olin juuri sanonut ääneen, että tämä on uskomattoman hieno hetki. Ja sitten hän täysin yllättäen kosi! Se oli täydellistä, prinsessa Eugenie kertoi BBC:n haastattelussa. 

Täydellinen kosinta viimeisteltiin täydellisellä sormuksella, jossa komeilee punertava Padparadscha-safiiri timanttiryppään keskellä. Häät pidetään loppuvuodesta, jolloin prinssi Harryn ja Meghan Marklen keväthäistä on ehtinyt kulua jo tovi.

No, prinsessa Eugenie ansaitsee onnensa. Edellisen kerran, kun hän nousi laajemman yleisön tietoisuuteen vuonna 2011, tilanne oli vähemmän mairitteleva.

Prinssi Williamin ja Katen häissä prinssin serkkujen Beatricen ja Eugenien vitsailtiin näyttävän aivan Tuhkimon pahoilta sisarpuolilta Anastasialta ja Drusellalta. 

Onneksi näissä 2000-luvun moderneissa prinsessasaduissa myös pahat sisarpuolet löytävät onnen!

Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos
Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos