Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Setan pääsihteeri muistuttaa, että jokaisella tulisi olla oikeus pitää rakkaidensa kuvia työpöydällä ja käyttää juuri sitä vessaa, joka vastaa heidän omaksi kokemaansa sukupuolta.

Tällä viikolla vietetään Helsinki Pride -tapahtumaa. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen teemaviikon pääteemaksi on valittu työelämä.

Millaisiin asioihin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ihmiset törmäävät työelämässä, valtakunnallisen Setan pääsihteeri Aija Salo?

– Työelämässä vallitsee vahva hetero-oletus, joka ilmenee sekä työkulttuurissa että erilaisissa käytännöissä useilla työpaikoilla. Jos lisäksi työkaverit tai asiakkaat vaihtuvat usein, seksuaali- tai sukupuolivähemmistöihin kuuluva ihminen joutuu toistuvasti tulemaan ulos kaapista, vaikka ei olisi siellä ikinä ollutkaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Salon mukaan työpaikkojen vahvat sukupuoli- ja heteronormit vaikuttavat vähemmistöihin kuuluvien henkilöiden työssä jaksamiseen, työhyvinvointiin ja sitä kautta jopa työuran pituuteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Jotkut päätyvät niin sanotusti pakkoyrittäjiksi, koska eivät halua joutua jatkuvasti miettimään sitä, kohdellaanko heitä työpaikalla tasapuolisesti vai ei.

Salo muistuttaa, että jokaisella tulisi olla yhtäläinen oikeus laittaa puolisonsa tai lastensa kuvia omalle työpöydälleen, saada yhdenvertaiset perhevapaat ja käyttää juuri sitä vessaa, jonka ovessa oleva kuva vastaa hänen omaksi kokemaansa sukupuolta ilman työkavereiden silmien pyörittelyä. Työnantajat eivät saisi koskaan sallia halventavaa työilmapiiriä.

Pahimmillaan syrjintä voi esiintyä työpaikalla jopa kiristyksenä, mutta tyypillisesti se ilmenee pieninä viattoman oloisina huomautuksina, kuten  sitkeinä tiedusteluina vaimoista tai poikaystävistä, niiden olemassa olosta tai olemassa olon puutteesta.

– Ehkä kaikkein tavallisimpia ovat erilaiset homo- tai transfobiset vitsit.

Salo huomauttaa, että jokainen voi osaltaan edistää omalla työpaikkallaan tasapuolista, hyväksyvää ja avointa ilmapiiriä. Työpaikalla pitäisi voida puhua kaikesta, antaa rakentavaa palautetta ja ottaa asioita esiin hyvässä hengessä.

– Kannattaa kiinnittää huomiota kielenkäyttöön. Esimerkiksi sen sijaan että kysyy, mitä vaimolle tai poikaystävälle kuuluu, voisi sukupuolineutraalisti kysyä, mitä toisen puolisolle, siipalle, kumppanille tai heilalle kuuluu, jos ei tiedä tämän sukupuolta. Ja jos joku kertoo homo- tai transfobisia vitsejä olisi tärkeää, ettei niihin lähtisi mukaan vaan puuttuisi asiaan.

– On tärkeä merkki näyttää, että halventavat vitsit eivät ole kaikkien mielestä ok. Mutta ei kannata myöskään ruveta pelkäämään sitä, mitä voi sanoa. Pitkälle pääsee normaaleilla työelämän säännöillä: kunnioitetaan toisia, annetaan palautetta ja otetaan palautetta vastaan.

Helsinki Pride

  • Helsinki Pride -tapahtumaa vietetään 23.–29.6.2014
  • Viime vuonna tapahtuma keräsi yli 30 000 kävijää.
  • Tämän vuoden pääteema on työelämä. Lisäksi teemoina ovat Venäjän ihmisoikeustilanne ja urheilumaailman suhtautuminen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin.
  • Helsinki Pride tarjoaa yleisölle luentoja, keskustelutilaisuuksia, työpajoja, tapaamisia, taidetta, kulttuuria ja juhlia.
  • Pride-kulkue lähtee Senaatintorilta lauantaina 28.6.
  • Lisätietoja tapahtumasta ja viikon ohjelmasta löytyy TÄÄLTÄ.
Sisältö jatkuu mainoksen alla