Setan pääsihteeri muistuttaa, että jokaisella tulisi olla oikeus pitää rakkaidensa kuvia työpöydällä ja käyttää juuri sitä vessaa, joka vastaa heidän omaksi kokemaansa sukupuolta.

Tällä viikolla vietetään Helsinki Pride -tapahtumaa. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen teemaviikon pääteemaksi on valittu työelämä.

Millaisiin asioihin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ihmiset törmäävät työelämässä, valtakunnallisen Setan pääsihteeri Aija Salo?

– Työelämässä vallitsee vahva hetero-oletus, joka ilmenee sekä työkulttuurissa että erilaisissa käytännöissä useilla työpaikoilla. Jos lisäksi työkaverit tai asiakkaat vaihtuvat usein, seksuaali- tai sukupuolivähemmistöihin kuuluva ihminen joutuu toistuvasti tulemaan ulos kaapista, vaikka ei olisi siellä ikinä ollutkaan.

Salon mukaan työpaikkojen vahvat sukupuoli- ja heteronormit vaikuttavat vähemmistöihin kuuluvien henkilöiden työssä jaksamiseen, työhyvinvointiin ja sitä kautta jopa työuran pituuteen.

– Jotkut päätyvät niin sanotusti pakkoyrittäjiksi, koska eivät halua joutua jatkuvasti miettimään sitä, kohdellaanko heitä työpaikalla tasapuolisesti vai ei.

Salo muistuttaa, että jokaisella tulisi olla yhtäläinen oikeus laittaa puolisonsa tai lastensa kuvia omalle työpöydälleen, saada yhdenvertaiset perhevapaat ja käyttää juuri sitä vessaa, jonka ovessa oleva kuva vastaa hänen omaksi kokemaansa sukupuolta ilman työkavereiden silmien pyörittelyä. Työnantajat eivät saisi koskaan sallia halventavaa työilmapiiriä.

Pahimmillaan syrjintä voi esiintyä työpaikalla jopa kiristyksenä, mutta tyypillisesti se ilmenee pieninä viattoman oloisina huomautuksina, kuten  sitkeinä tiedusteluina vaimoista tai poikaystävistä, niiden olemassa olosta tai olemassa olon puutteesta.

– Ehkä kaikkein tavallisimpia ovat erilaiset homo- tai transfobiset vitsit.

Salo huomauttaa, että jokainen voi osaltaan edistää omalla työpaikkallaan tasapuolista, hyväksyvää ja avointa ilmapiiriä. Työpaikalla pitäisi voida puhua kaikesta, antaa rakentavaa palautetta ja ottaa asioita esiin hyvässä hengessä.

– Kannattaa kiinnittää huomiota kielenkäyttöön. Esimerkiksi sen sijaan että kysyy, mitä vaimolle tai poikaystävälle kuuluu, voisi sukupuolineutraalisti kysyä, mitä toisen puolisolle, siipalle, kumppanille tai heilalle kuuluu, jos ei tiedä tämän sukupuolta. Ja jos joku kertoo homo- tai transfobisia vitsejä olisi tärkeää, ettei niihin lähtisi mukaan vaan puuttuisi asiaan.

– On tärkeä merkki näyttää, että halventavat vitsit eivät ole kaikkien mielestä ok. Mutta ei kannata myöskään ruveta pelkäämään sitä, mitä voi sanoa. Pitkälle pääsee normaaleilla työelämän säännöillä: kunnioitetaan toisia, annetaan palautetta ja otetaan palautetta vastaan.

Helsinki Pride

 • Helsinki Pride -tapahtumaa vietetään 23.–29.6.2014
 • Viime vuonna tapahtuma keräsi yli 30 000 kävijää.
 • Tämän vuoden pääteema on työelämä. Lisäksi teemoina ovat Venäjän ihmisoikeustilanne ja urheilumaailman suhtautuminen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin.
 • Helsinki Pride tarjoaa yleisölle luentoja, keskustelutilaisuuksia, työpajoja, tapaamisia, taidetta, kulttuuria ja juhlia.
 • Pride-kulkue lähtee Senaatintorilta lauantaina 28.6.
 • Lisätietoja tapahtumasta ja viikon ohjelmasta löytyy TÄÄLTÄ.

Manuelalla ja Tuurella on kummallakin lapsia edellisistä liitoistaan.

Muusikko Tuure Kilpeläinen, 47, ja taitelija Manuela Bosco, 35, seurustelevat, kertoo Voice.

– Ollaan yhdessä. Kyllä, Manuela kertoo Voicen mukaan.

Manuela erosi entisestä puolisostaan Kasmir Baltzarista kesäkuussa. Manuelalla ja Kasmirilla on kaksi yhteistä lasta Sahara-tytär ja Otava-poika. Sahara on syntynyt vuonna 2014 ja Otava vuonna 2016.

Myös Tuure on eronnut ja hänellä on ex-puolisonsa kanssa kaksi lasta.

Manuela ja Kasmir antoivat Me Naisille yhteishaastattelun keväällä 2016. Pääset lukemaan sen tämän linkin kautta.

Britannian prinssi William saapuu ensimmäistä kertaa Suomeen marraskuun viimeisinä päivinä. Presidentti Sauli Niinistö isännöi vierailua, mutta on Williamilla muutakin odotettavaa!

 1. Oh dear! Prinssi William on varmasti tottunut päivittelemään surkeaa säätä kotisaarellaankin. Suomi lienee kuitenkin yksi säävoivottelun paratiiseista. Jos tässä lajissa kisattaisiin, olisimme aina MM-finaalissa. Liity siis huokailumittelöön! 
 2. Marraskuisessa viimassa jokainen järki-ihminen käyttää päähinettä, mikä on loistouutinen kaikille hiusongelmien kanssa kamppaileville. Syyspipo korville vedettynä ei tarvitse murehtia lättänästä kuontalosta – tai aatelisesti nousevasta hiusrajasta. Kröhöm.
 3. Pimeässä jokainen näyttää hyvältä. Jokainen. 
 4. Pimeässä Helsingissä saattaa törmätä muihinkin prinsseihin! Marraskuun viimeisinä päivinä alueen prinssitiheys on maksimissaan, sillä myös Ruotsin prinssi Daniel saapuu kaksipäiväiselle vierailulle.
 5. Prinssi Daniel aikoo käydä kasvuyritystapahtuma Slushissa. Lähde imuun, niin saat kokea ikäkriisivuoristoradan koko kierroksen. Jos presidentti Sauli Niinstön seurassa tunnet itsesi kovin nuoreksi, lupaamme, että Slushissa 35-vuotias saa mukavan tönäisyn takaisin todellisuuteen. Ei sitä sittenkään ihan untuvikkoja enää olla.
 6. Prinssi William saapuu Suomeen ilman perhettään. Kyllähän se tiedetään, että elämä pienten lasten (ja vielä raskaana olevan, jatkuvasti pahoinvoivan kumppanin) kanssa voi välillä olla rankkaa. Hengailu Sauli Niinistön seurassa voi siis tuntua ihan lepolomalta. Sale ei varmasti paisko ruokaa lattialle tai saa raivareita kättelyjonossa. Jos kuopuksen syntymän jälkeen kaipaat irtiottoa, tervetuloa uudelleen!

Suomessa ei tarvitse siristellä silmiä auringossa tai tarvitse huolehtia UV-vaatteista. Olet saapunut migreenivapaalle vyöhykkeelle! Kuva: Sanomien arkisto / Pete Aarre-Ahtio
Suomessa ei tarvitse siristellä silmiä auringossa tai tarvitse huolehtia UV-vaatteista. Olet saapunut migreenivapaalle vyöhykkeelle! Kuva: Sanomien arkisto / Pete Aarre-Ahtio