Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Jonoon järjesty! Suurin osa suomalaisista osaa tämän tavan, mutta entäs ne rikkurit? Äänestä, saako oman jonotusnumeron antaa toiselle.

Saako jonotusnumeron antaa jollekin toiselle?

Ei saa: "Totaalisen väärin!"

"Jumaliste, tajuatteko ettei niitä jonotuslappuja jaella! Niitä ei myöskään jätetä nätisti tyrkylle tulokkaille! Numerolappu rutistetaan palloksi taskun pohjalle ja heitetään roskiin mieluummin vasta kotona.

Jonotusnumeron pitäisi olla varma takuu siitä, että oikeus toteutuu: ihmiset asioivat sitä tahtia kuin ovat tiskille saapuneet, odotusjärjestyksessä. Mutta koko homman pilaavat paikastaan luopuvat jonottajat, jotka antavat lappunsa kenelle sattuu. Motiivina voi olla ihmisystävällisyys, mutta oikeasti nämä ihmiset rapauttavat oikeudenmukaisuuden perusteita.

On totaalisen väärin, että joku juuri paikalle tallustellut hannuhanhi pääsee lahjalapun turvin myyjän pakeille ennen minua tai muita kauemmin jonottaneita. Eihän perinteisestä jonostakaan häipyjäkään voi tarjota paikkaansa valitsemalleen tyypille. Verenpaine huitelee taivaissa, kun muutenkin stressaavassa jonotustilanteessa joutuu vielä kyttäämään numerolaitteen päälle hylättyjä lappuja. Kunnon ihminen hävittää tällaiset voittoarvat, jotta kuri ja järjestys säilyy.   

Kun luovuttajat tuhoavat itse numeronsa, kaikki ovat tyytyväisiä. Paikalta häipyneet numerot kilautellaan ilahduttavan ripeässä tahdissa ohi, ensin tulleet palvellaan ensin. Yksinkertaista, helppoa, reilua." Nainen, 42

Kyllä saa: "Hyvä kiertämään!"

"Jos lähdet jonosta pois, laita se lappu siihen lipukeautomaatin päälle! Juuri noin. Hyvä. Ja eteenpäin. Joku tarkkaavaisena pysynyt tai onnekas voi napata lapun siitä, eikä kassaneitien tarvitse huhuilla kymmeniä peräkkäisiä tyhjä arpa -lukuja tiskillään. Mikään ei nimittäin ole hermostuttavampaa kuin se, että asiakaspalvelijoita riivataan tieten tahtoen työssään.

Toinen vaihtoehto on antaa se lippulapuke kauniisti vaikka vieressä seisovan käteen. Jollain on varmasti enemmän kiireitä tai suurempi ahdinko jonossa kuin sinulla. Tästä tunnistat heidät:

– Silmissä maaninen katse ja kynnet puruvalmiina suussa.

– Äiti ostoskärryissä huutavan lapsen kanssa.

– Vanhus, jonka polvet ei kestä odottamista.

– Se mukava tyyppi, joka avasi sinulle oven – anna jotain hyvää takaisin.

Vai väitätkö, ettei hymyilyttäisi, jos taivaasta eteesi tippuisi 20 numeroa aikaisempi vuoro?" Nainen, 29

Lue myös:

Tutkittu juttu: ohituskaista tekee kaasujalasta raskaamman

Mitä tapahtuu vuonna 2014? Vastaa ja vaikuta

Suomalaisia kiinnostaa, miten tehdä limaa sekä miten saada unta ja rahaa.

10 miljardia. Sen verran Suomessa tehdään Google-hakuja vuodessa. Nyt Google on julkaissut tämän vuoden haetuimmat ihmiset ja asiat. Miten/kuinka-kategoriassa suomalaisia askarrutti eniten kysymys siitä, miten tehdä limaa. Toiseksi eniten googlattiin sitä, miten saada poikaystävä, ja kolmanneksi eniten sitä, miten saada unta. 

10 googlatuinta asiaa miten/kuinka-kategoriassa

  1. miten tehdä limaa
  2. miten saada poikaystävä
  3. miten saada unta
  4. miten laihtua nopeasti
  5. kuinka laihtua
  6. miten saada rahaa
  7. kuinka monta prosenttia
  8. miten selvitä erosta
  9. miten säästää rahaa
  10. kuinka nopeasti raskaaksi

Jotta säästyisit googlaamiselta, päätimme etsiä vastaukset googlatuimpiin asioihin puolestasi. Kas tässä, olkaa hyvät!

1. Miten tehdä limaa?

Vauva.fi:n toimitus on tehnyt helpot ja selkeät ohjeet liman valmistukseen. Vauvan ohjeilla liman saa valmistettua vain kahdesta raaka-aineesta – ja kaiken lisäksi vieläpä ilman partavaahtoa, liimaa ja piilolinssinestettä. Katso ohje:


2. Miten saada poikaystävä?

Sinkkuna olemisessa on ainakin 20 hyvää puolta. Mutta jos silti kaipaa kultaa kainaloonsa, maailman hauskimmalla naisella Amy Schumerilla on vinkki: kokeile deittisovellusta – mutta ole rehellinen.

Kun Amy itse oli ollut kolme vuotta sinkkuna, hän päätti kokeilla ystävän suosittelemaa ”luoville ihmisille suunnattua” deittisovellusta. Hän latasi sinne kaksi kuvaa: toinen oli lenkillä otettu meikitön räpsy, jossa hän irvistelee kuin olisi kuolemaisillaan, ja toinen oli kuva Tyttökultien Sophie-mummosta. Ding! 40 minuutin päästä häneen otti yhteyttä Ben Hanisch, chicagolainen huonekalusuunnittelija ja puuseppä. Kun pari tapasi ensimmäisen kerran, Amy oli tulossa akupunktiosta tukka öljyisenä ja kasvot punaisina. Siitä huolimatta – tai sen takia – pariskunta on seurustellut vuoden päivät.

3. Miten saada unta?

Aineenvaihdunta menee sekaisin. Mielialat vaihtelevat omituisesti. Herkuttelu lähtee käsistä. Muisti pätkii. Jatkuva univaje aiheuttaa monia vaivoja. Prisma Studion ja Helsingin yliopiston teettämän Väsy-kyselyn mukaan suomalaisten yöunet ovat lyhentyneet ja valtaosa kärsiikin univajeesta. Siksi ei ole ihme, että muutkin kuin kroonisesta unettomuudesta kärsivät ovat googlanneet uneen liittyviä kysymyksiä.

Olemme koonneet 14 + 8 vinkkiä, mitä kannattaa kokeilla, jos uni ei tahdo tulla.


4. Miten laihtua nopeasti? + 5. Kuinka laihtua?

Koomikko-poliitikko Lotta Backlund laihtui 30 kiloa ottamalla rennosti. Muusikko-kirjailija Kauko Röyhkä laihtui puolestaan 12 kiloa 5:2-dieetillä. Maskeeraaja-meikkaaja Mariela Sarkiman paino putosi 12 kiloa, kun hän teki pysyvän elämänmuutoksen. Laihdutukseen liittyvissä asioissa suomalaisia kiinnosti sekä se, miten laihtua nopeasti että miten ylipäätänsä voi laihtua.

Vastaukset näihin kysymyksiin löydät seuraavista jutuista.

 

Artikkeli jatkuu alapuolella
Näin selätät tunnesyömisen
Hyvä olo
Näin selätät tunnesyömisen

 

 

6. Miten saada rahaa? + 9. Miten säästää rahaa?

Heidi tienasi kuukaudessa lähes 2000 euroa nettikirppiksillä. Julia sai taas vuodessa säästöön lähes kymppitonnin. Mutta on niitä muitakin tapoja saada rahaa ja panna se poikimaan:

 

 


7. Kuinka monta prosenttia...?

Jos prosenttilaskut ovat hakusessa, esimerkiksi laskurit.fi-sivustolta löytyy apua.

8. Miten selvitä erosta?

Ero on tunnevuoristorata, josta selviät parhaiten ja nopeiten noudattamalla yhtä neuvoa: pysy mahdollisimman kaukana entisestä puolisostasi. Lue lisää:


10. Kuinka nopeasti raskaaksi?

Tästä google-hausta ei täysin selviä, mihin kysymyksellä on haettu vastausta. Mutta jos sillä tarkoitetaan sitä, miten nopeasti yhdynnän jälkeen voi tulla raskaaksi, vastaus löytyy esimerkiksi tästä jutusta:

Mikä on erikoisin asia, mitä sinä olet googlannut? Kerro kommenteissa!

Pysäyttävä brittidokumentti paljastaa, miten rajua elämä amerikkalaisyliopistojen veljeskunnissa on.

IS TV-LEHTI:  BBC:n This World -sarjaan kuuluva Veljeskuntien rajut huvit (Frat Boys: Inside America's Fraternities, 2016) on pysäyttävä dokumentti amerikkalaisyliopistojen vanhasta perinteestä. 1700-luvun lopulla alkaneisiin järjestöihin on kuulunut suuri määrä merkkihenkilöitä. Veljeskunnissa luodaan elinikäisiä ystävyyssuhteita, joista on hyötyä tulevalla uralla.

Brittidokumentti tarkastelee veljeskuntien pimeämpää puolta, tyttöjen hyväksikäyttöä ja salaisia rituaaleja, joiden seurauksena opiskelijoita on loukkaantunut, useita myös kuollut.

Ovelasti rakennettu ohjelma kulkeekin kunniasta häpeään. Moniääniseen ja objektiiviseen dokumenttiin poimitut kuvat opiskelijakämpissä roikkuvista rintaliiveistä, tanssitangolle ripustetuista alastomista barbie-nukeista ja humalassa heiluvista nuorukaisista kertovatkin omaa kieltään veljeskuntien kulttuurista.

Dokumentissa seurataan Gazoni-perheeseen pyrkivää brittiläistä Jordania. Veljeskunnan pomo Ben ja Jordanin ”isoveli” Raymond kertovat kokelaille asetettavista vaatimuksista. Salaisen rituaalin kohdalla kuvaaminen kielletään.

Marissa kertoo omakohtaisen kokemuksensa yhden veljeskunnan juhlissa tapahtuneesta raiskauksesta.

Kowiakin perhe kertoo Harrison-pojastaan, joka kuoli 19-vuotiaana siirtymäriitissä. Terrence puolestaan loukkaantui hengenvaarallisesti. Hänen asianajajansa Doug Firebaugh on ollut 20 vuotta kiusattujen opiskelijoiden asialla ja kongressiedustaja Frederica S. Wilson ajaa lakialoitetta simputuksen kieltämiseksi.

 Veljeskuntien rajut huvit, TV2 ke klo 22.10