Ah, kahvitauko on parhaimmillaan ihanan virkistävä keskeytys työpäivän hektisyyteen. Kuva: Shutterstock
Ah, kahvitauko on parhaimmillaan ihanan virkistävä keskeytys työpäivän hektisyyteen. Kuva: Shutterstock

Amerikassa kohkataan ruotsalaisten kahvittelutavoista. Käytännössä fikalla tarkoitetaan suomalaisilta työpaikoiltakin tuttua kahvittelukultuuria.

Pohjoismaalainen mielenmaisema on herättänyt viime vuosina valtavasti suosiota maailmalla.

Pelkästään tanskalaisesta hyggestä julkaistiin viime vuonna Yhdysvalloissa yli 20 kirjaa. Hyggellä tarkoitetaan lämmintä tunnetta ihmisen sisällä, joka syntyy hetkestä nauttimisesta ja tunnelmaan heittäytymisestä erityisesti pimeänä vuodenaikana.

Lue myös: Ahdistaako pimeä vuodenaika? Kokeile tanskalaista hyggeilyä

Tänä vuonna maailmalla on innostuttu myös ruotsalaisesta lagomista, joka tarkoittaa kohtuuteen pyrkimistä. Siinä missä hyggeilijä haluaa tallentaa ihanan fiiliksen, lagomissa ihanuuttakin halutaan vain kohtuudella.

Vaikka hygge ja lagom ovat suomalaisillekin tuttua peruskauraa, muut pohjoismaat ovat onnistuneet haalimaan kunnian niistä itselleen. Kun Suomessa viime vuoden lopulla kirjoitettiin hyggestä, moni kohisikin, miksei Suomessa onnistuta brändäämään ilmiöitä yhtä menestyksekkäästi.

Ja jälleen yksi Suomi-ilmiö luisuu harmiksi muiden nimiin.

Well and Good -sivusto kirjoittaa ihastellen ruotsalaisten työpaikkojen fika-kultturista, jota tituleerataan työpaikkojen hyggeksi. Käytännössä fikalla tarkoitetaan suomalaisilta työpaikoiltakin tuttua kahvittelukultuuria.

Ruotsalaiset Anna Brones ja Johanna Kindvall ovat kirjoittaneet aiheesta kirjan Fika: The Art of the Swedish Coffee Break.

– Fikalla ei ole erityisiä sääntöjä – sen erityisyys on ainoastaan siinä, että tarkoituksena on ottaa kunnollinen tauko työstä. Fikaa ei vietetä työpöydän ääressä take away -kupista ryystäen. Se on tauko – vaikka lyhyt sellainen – jonka aikana pääsee irti arjesta edes hetkeksi, Well and Goodin haastattelema Brones kertoo.

”Fikalla ei ole erityisiä sääntöjä – sen erityisyys on ainoastaan siinä, että tarkoituksena on ottaa kunnollinen tauko työstä.”

Amerikkalaisella sivustolla hehkutetaan myös sitä, että Ruotsissa kahvitauko on työntekijälle lakisääteinen.

Käytännössä työpaikkojen fika on siis aivan sama asia kuin suomalaisten kahvitauko. Saman voi havaita myös englanninkielisestä Wikipediasta. Siellä fikaa eli kahvittelua kuvataan ruotsalaisten JA suomalaisten tavaksi.

Vaikka nyt Suomen hienous jäi huomaamatta, onneksi viime aikoina niin ei ole käynyt kaikkialla. Brittilehti The Times julisti viime viikolla, että suomalainen sisu on vuoden 2017 hitti-ilmiö, joka saattaa kohota samaan suosioon kuin hygge. Lehden mukaan sisu tarkoittaa urheutta, sinnikkyyttä ja pelottomuutta – mutta senhän kaikki suomalaiset jo tiesivätkin.

Miten sinä vietät kahvitaukosi työpaikalla? Kerro kommenteissa!

Mielenosoituksissa Yhdysvalloissa ja muualla maailmassa otettiin kantaa kylteillä.

Vuosi sitten Donald Trump aloitti Yhdysvaltain presidentin virassa. Trumpin virkaanastumista seuraavana päivänä 30 maassa järjestettiin Naisten marssiWomen's March, jolla osoitettiin mieltä Trumpin politiikkaa vastaan ja naisten oikeuksien sekä ylipäätään ihmisoikeuksien puolesta. 

Trumpin ensimmäinen vuosi presidenttinä ei ole ollut naisten eikä monen muunkaan ihmisryhmän kannalta mikään lottovoitto, päinvastoin. Niinpä eilen lauantaina marssittiin taas. 

Katso kuvat Naisten marsseilta eri puolilta Yhdysvaltoja ja maailmaa:

Donald Trump nimitti hiljattain joitakin Yhdysvaltoihin tulleiden siirtolaisten lähtömaita persläpimaiksi. Kaliforniassa marssinut nainen vastasi kyltillä, jossa kertoi olevansa persläpimaiden ruokkimiseen osallistuva kasvitutkija. 

Performanssiryhmä oli pukeutunut muuriksi.

”Kaikkein vaikutusvaltaisimmat ihmiset elämässäni ovat aina olleet naisia”, laulaja Adele kertoo Instagramissa.

 

Best Sign 2018 @womensmarch #womensmarch #nohate #nazi #notwelcome

Henkilön Angela (@angela_marshall_831) jakama julkaisu

”Huomaattehan, miten vähän natseja marsseillamme on”, Denverissä nähty kyltti huomautti. 

Oprah Winfreyn Golden Globe -gaalassa pitämä puhe oli tehnyt vaikutuksen marssijoihin.

Norjalainen Kvinnefronten-feministijärjestö jakoi tämän kuvan Instagramissaan. Myös Norjassa marssittiin.

Tulevaisuus on kuulemma naisten. 

Wonder Woman oli suosittu hahmo marssilla.

 

mother earth 💚 . . . #womensmarch #wome

nsmarch2018 #womensmarchsj #womensmarchsanjose

Henkilön Maria Deloso (@mariaofthebear) jakama julkaisu

Ympäristönsuojelu oli yksi marssin teemoista. 

 

#womensmarch @badgalriri

Henkilön rihanna fenty (@beautyrobz) jakama julkaisu

Rihannan hittibiisi sai kyltissä uudet sanat.

Viime vuoden marssilta tutut vaaleanpunaiset hatut olivat suosittu asuste tänäkin vuonna.

”Aseilla on enemmän oikeuksia kuin vaginallani.”

Aasian-reissulla kaupunkikohteeksi valikoituu helposti Bangkok, mutta mitä jos lähtisitkin Vietnamin Ho Chi Minhiin? Vietnamissa ruoka on varmasti vähintään yhtä hyvää kuin Thaimaassa, ja kaupungin historia tuo reissuun koskettavan toisen tason.

Suuressa ja monipuolisessa Bangkokissa saa kulutettua useamman lomapäivän pelkästään kaupungin vilinää ihastelemalla.

Oletko nähnyt jo Chatuchakin viikonloppumarkkinat sekä Bangkokin hulppeimmat temppelit? Yövytkö aina samassa hotellissa ja syötkö tutuissa ravintoloissa? Jos aiot suunnata tuttuun Bangkokiin, tsekkaa nämä vinkit:

  1. Avani Riverside Bangkok Hotelissa voi yöpyä romanttisesti Chao Phraya -joen rannassa. Tämä luksushotelli on alueen edullisimpia, mutta katon maisema-allas on yksi Bangkokin parhaimpia. 2hh alkaen 120 €/yö. 257 Charoennakorn Road, Thonburi, 10600 Bangkok.
  2. Sühring on kahden saksalaiskokin perustama ravintola, joka on juuri valittu kaupungin parhaaksi. Se tarjoilee modernia saksalaista ruokaa kauniissa puitteissa. No.10, Yen Akat Soi 3, Chongnonsi, Yannawa, 10120 Bangkok.

Jos Bangkok kyllästyttää, matkusta Vietnamiin. Kiehtova Ho Chi Minh eli entinen Saigon hurmaa monipuolisuudellaan.

Nauti metropolin vilskeestä, herkullisesta ruuasta sekä kulttuurista ja tutustu maan mielenkiintoiseen historiaan.

Ho Chi Minhin kadut ovat vilkkaat. Kuva: Shutterstock
Ho Chi Minhin kadut ovat vilkkaat. Kuva: Shutterstock
  1. Naked by V myy skandinaaviseen tyyliin sopivaa vietnamilaista muotia. 26 Ly Tu Trong, 3. kerros, District 1.
  2. Vietnamin sota on läsnä kaupungin suosituimmassa nähtävyydessä War Remnants Museumissa, jonne pääsylippu maksaa alle euron. 28 Võ Văn Tần Phường 6 Quận 3, Ho Chi Minh City.
  3. Propaganda on hauskasti sisustettu bistro ja kahvila, jonne voi pistäytyä syömään tai vain drinkeille. 21 Han Thuyen Bến Nghé.
  4. L’usine on suosittu eurooppalaistyylinen kahvila ja putiikki. Kaupasta voi ostaa myös vietnamilaista suklaata ja teetä sekä vaatteita ja asusteita. 151/1 Đồng Khởi, Bến Nghé ja 70A-70B-68 Lê Lợi, Bến Thành.