Uusiokäytätkö jämäruuat? Saatat heittää roskiin enemmän ruokaa kuin kuvittelitkaan.

Sanna Nylander, 32, lähihoitaja, Hyvinkää. Perheeseen kuuluu puoliso Jan, 32, ja kuusi 3–13-vuotiasta lasta.

"Kahdeksanhenkisessä perheessä ruokaa menee valtavat määrät.

Koska jääkaappi tyhjenee nopeasti, väitin miehelleni Janille, että meiltä ei jää mitään syömättä. Olin yllättynyt, kun jouduin kahden testiviikon aikana heittämään lapsilta jäänyttä ruokaa pois vaikka kuinka paljon. Usein lapset ehtivät voidella itselleen leivän, mutta sitten se löytyikin jostakin puoliksi syötynä. Huomasin keräileväni lasten jäljiltä etenkin leivänkannikoita ja kurkkusiivuja.

Kaupassa käymme päivittäin. ­Ostamme ruokaa vain sen päivän tar­peita varten, ja siksi jääkaappimme näyttää yleensä tyhjältä. Jos ostaisimme jääkaappiin ruokaa varastoon, lapset hakisivat sieltä koko ajan välipalaa, eikä heillä sitten olisi nälkä ruoka-aikaan.

Isossa perheessä on välillä vaikea ­arvioida, kuinka paljon ruokaa menee. Välillä kokkaamme näköjään liikaa. ­Viikonloppuna kävi esimerkiksi niin, että grillasimme Janin kanssa makkaraa koko porukalle, mutta lapsilla ei sitten ollutkaan nälkä. Esikoiselle opetin ­aikoinaan, että ruokaa ei saa jättää lautaselle, mutta näin ison porukan kanssa en voi olla niin tarkka."

Miljoonien hävikki

Suomalaiskodeissa heitetään vuodessa pois yhteensä ainakin sata miljoonaa kiloa ruokaa. Rahassa mitattuna se ­tekee satoja miljoonia euroja. ­Samaan aikaan valitamme, ­että ruoka on liian kallista.

– Jos kotien ruokahävikistä päästäisiin eroon, ilmastovaikutukset vastaisivat sitä, että Suomen kaduilta poistettaisiin joka kymmenes auto, ­ehkä jopa enemmänkin, vertaa vanhempi tutkija Juha-Matti Katajajuuri Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksesta.

Ulkomaisten tutkimusten mukaan kodeissa jää syö­mättä vuodessa 50–65 kiloa ruokaa. Asiaa on selvitetty nyt myös suomalaisessa, ­joulukuussa julkaistavassa Foodspill-tutkimuksessa. Siinä 380 kotitaloutta punnitsi pois heittämänsä ruuat kahden ­viikon ajan.
Tutkimuksen mukaan suomalaisten ruokahävikki näyttää vähäisemmältä kuin ulkomailla, mutta toisaalta meillä heitetään paljon pois lauta­sille jäänyttä kotiruokaa. Se on sitä äitien ja isien tekemää ruokaa, jonka arvoa ei voi ­rahassa mitata.

Syötkö sinä kovettuneet leivänkannikat vai heitätkö parasta ennen -päiväyksen ohittaneet tuotteet surutta roskiin? Keskustele!

Osaatko sanoa, mitä tarkoittavat infomania ja locavore?

Viime perjantaina pidettyä englannin ylioppilaskoetta moitittiin vaatimustasoltaan vaikeaksi lukion oppimäärään verrattuna. Ihmetystä herätti esimerkiksi kirjoituksissa kysytty sana fey, jota ei tunnu löytyvän edes sanakirjoista. 

Kieli kehittyy jatkuvasti, ja uudissanoja lisätään tiuhaan tahtiin sanakirjaankin. Mentalfloss listasi noin 600 000 sanaa käsittävään The Oxford Dictionary Online -sanakirjaan lisätyt uudissanat. Tiesitkö, että screenager tarkoittaa teini-ikäistä tai parikymppistä, joka hallitsee hyvin tietokoneen ja internetin salat? Entä käytätkö jo uusimpia ilmaisuja, kuten whatevs, eli whatever, ihan sama?

Testaa Me Naisten leikkimielisessä kielivisassa, miten hyvin sinä tunnet englannin uudissanat!

 

”Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa”, Alina Tomnikov kommentoi Aku Louhimiehen metodeista noussutta kohua. Kuva: Jonna Öhrnberg
”Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa”, Alina Tomnikov kommentoi Aku Louhimiehen metodeista noussutta kohua. Kuva: Jonna Öhrnberg

Alina Tomnikoville taiteen tekemisen lähtökohta on, että voi olla vilpittömästi auki.

Elokuva-alan ihmiset kokoontuivat eilen The Guardian Angel – Suojelusenkeli -elokuvan kutsuvierasensi-iltaan.

Perjantaina järjestettävään Jussi Gaalaan valmistautuvat näyttelijät kommentoivat hyvin varovasti Aku Louhimiehen käytöksestä noussutta kohua ja me too -keskustelua.

Putouksen myötä koko kansan tähdeksi noussut Alina Tomnikov sanoo, että on kuullut tapahtuneista alan sisäpiirissä.

– Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa. Minusta oli todella tärkeää, että tämä tematiikka nousi nyt esille.

– Minulle itselleni taiteen tekemisen lähtökohta on, että voi olla vilpittömästi auki. Siihen tarvitaan turvallisuuden tunne. Jos pelottaa syntyy vain keskinkertaista kakkaa.

”Toivoisin, että kaikki voisivat tehdä töitä turvallisesti ilman minkäänlaista häirintää.”

Pamela Tola oli yksi näyttelijöistä, jotka kertoivat maanantaina Ylellä Louhimiehen ohjausmetodeista. Ensi-illassa hän ei halunnut kommentoida asiaa.

– Haluaisin keskittyä tänään juhlistamaan tätä elokuvaa, pienen roolin Arto Halosen ohjaamassa, kansainvälisessä elokuvassa tekevä Tola totesi ystävällisesti.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi puolestaan kertoi, että hänellä on tapahtuneista syytöksistä vain toisen käden tietoa.

– Olen yhtä lailla samojen tietojen varassa kuin moni muukin. Yleisesti toivon, että tämä tilanne johtaisi siihen, ettei tällaista enää tapahtuisi. Toivoisin, että koko elokuva-alalla ja yhteiskunnassa olisi sellainen tilanne, että kaikki voisivat tehdä töitä turvallisesti ilman minkäänlaista häirintää.