Me Naiset
|
Heini Maksimainen

Uusiokäytätkö jämäruuat? Saatat heittää roskiin enemmän ruokaa kuin kuvittelitkaan.

Sanna Nylander, 32, lähihoitaja, Hyvinkää. Perheeseen kuuluu puoliso Jan, 32, ja kuusi 3–13-vuotiasta lasta.

"Kahdeksanhenkisessä perheessä ruokaa menee valtavat määrät.

Koska jääkaappi tyhjenee nopeasti, väitin miehelleni Janille, että meiltä ei jää mitään syömättä. Olin yllättynyt, kun jouduin kahden testiviikon aikana heittämään lapsilta jäänyttä ruokaa pois vaikka kuinka paljon. Usein lapset ehtivät voidella itselleen leivän, mutta sitten se löytyikin jostakin puoliksi syötynä. Huomasin keräileväni lasten jäljiltä etenkin leivänkannikoita ja kurkkusiivuja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaupassa käymme päivittäin. ­Ostamme ruokaa vain sen päivän tar­peita varten, ja siksi jääkaappimme näyttää yleensä tyhjältä. Jos ostaisimme jääkaappiin ruokaa varastoon, lapset hakisivat sieltä koko ajan välipalaa, eikä heillä sitten olisi nälkä ruoka-aikaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Isossa perheessä on välillä vaikea ­arvioida, kuinka paljon ruokaa menee. Välillä kokkaamme näköjään liikaa. ­Viikonloppuna kävi esimerkiksi niin, että grillasimme Janin kanssa makkaraa koko porukalle, mutta lapsilla ei sitten ollutkaan nälkä. Esikoiselle opetin ­aikoinaan, että ruokaa ei saa jättää lautaselle, mutta näin ison porukan kanssa en voi olla niin tarkka."

Miljoonien hävikki

Suomalaiskodeissa heitetään vuodessa pois yhteensä ainakin sata miljoonaa kiloa ruokaa. Rahassa mitattuna se ­tekee satoja miljoonia euroja. ­Samaan aikaan valitamme, ­että ruoka on liian kallista.

– Jos kotien ruokahävikistä päästäisiin eroon, ilmastovaikutukset vastaisivat sitä, että Suomen kaduilta poistettaisiin joka kymmenes auto, ­ehkä jopa enemmänkin, vertaa vanhempi tutkija Juha-Matti Katajajuuri Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksesta.

Ulkomaisten tutkimusten mukaan kodeissa jää syö­mättä vuodessa 50–65 kiloa ruokaa. Asiaa on selvitetty nyt myös suomalaisessa, ­joulukuussa julkaistavassa Foodspill-tutkimuksessa. Siinä 380 kotitaloutta punnitsi pois heittämänsä ruuat kahden ­viikon ajan.
Tutkimuksen mukaan suomalaisten ruokahävikki näyttää vähäisemmältä kuin ulkomailla, mutta toisaalta meillä heitetään paljon pois lauta­sille jäänyttä kotiruokaa. Se on sitä äitien ja isien tekemää ruokaa, jonka arvoa ei voi ­rahassa mitata.

Syötkö sinä kovettuneet leivänkannikat vai heitätkö parasta ennen -päiväyksen ohittaneet tuotteet surutta roskiin? Keskustele!

Sisältö jatkuu mainoksen alla