Hallituspohjan muodostavien puolueiden päämiehet Timo Soini (perussuomalaiset), Alexander Stubb (kokoomus) ja Juha Sipilä (keskusta) on nimetty jo esimerkiksi SSS-miehiksi, Ässämiehiksi ja Trio Ässiksi. All Male Panels -blogissakin on huomattu, että suurin osa Suomen poliitikoista on miehiä. Kuva: Seppo Solmela / Sanoma-arkisto
Hallituspohjan muodostavien puolueiden päämiehet Timo Soini (perussuomalaiset), Alexander Stubb (kokoomus) ja Juha Sipilä (keskusta) on nimetty jo esimerkiksi SSS-miehiksi, Ässämiehiksi ja Trio Ässiksi. All Male Panels -blogissakin on huomattu, että suurin osa Suomen poliitikoista on miehiä. Kuva: Seppo Solmela / Sanoma-arkisto

Suomalaisten feministien ”miespaneeliprojekti” on lähtenyt nopeasti lentoon.

Suomen uuden hallituspohjan muodostavien puolueiden päämiehet Timo Soini (perussuomalaiset), Alexander Stubb (kokoomus) ja Juha Sipilä (keskusta) ovat saaneet jo monia sukupuoleen viittaavia lempinimiä, kuten SSS-miehet, Ässämiehet ja Trio Ässät. Juuri ennen eduskuntavaaleja avattu All Male Panels -blogi onnitteleekin Suomea miespoliitikoistamme. ”Onneksi olkoon, suurin osa poliitikoistanne on miehiä”, se julistaa.

All Male Panels on Tumblr-sivustolle perustettu kuvablogi, jonne on ilmestynyt maaliskuun jälkeen viitisenkymmentä kuvaa. Blogiin kootaan paneeleita, seminaareja, tapahtumia, konferensseja ja kokoontumisia, joiden esiintyjät ja puhujat ovat pelkästään miehiä. Sen tarkoituksena on alleviivata, kuinka näkyvästi naiset puuttuvat asiantuntija- ja johtotehtävistä ja merkittävistä tapahtumista.

Kuka tahansa voi lähettää blogiin kuvan, ja niitä on tullut Suomen lisäksi jo esimerkiksi Kanadasta, Yhdysvalloista, Iso-Britanniasta, Saksasta ja Unkarista.

Vakavaa asiaa huumorilla

Suomi on päässyt blogiin jo monta kertaa, mutta se ei ole mikään ihme, sillä sen takana häärivät suomalaiset tunnetut feministit, kirjailija ja entinen poliitikko Rosa Meriläinen ja politiikan tutkija Saara Särmä.

Moni ulkomainen media ovat löytänyt Meriläisen ja Särmän miespaneeliprojektin. Feministisen feministing.comin bloggaaja hehkuttaa sivuston olevan hänen uusi lempparinsa, kun taas vähän naisille suunnattu verkkoyhteisö Bustle kirjoittaa Tumblr-blogin eli tumblogin olevan yhtä aikaa hillittömän hauska ja synkkä. Bustlen Anjali Patelin mukaan blogi osoittaa, kuinka miehet ovat naisia näkyvämmin esillä kaikkialla.

– Pyrimme tekemään asetelman (naisten puuttumisen) näkyväksi huumorin keinoin, Meriläinen vahvistaa.

Suomalaisista tapahtumista mukaan blogiin ovat päässeet jo esimerkiksi pelialan Games First ja Helsingissä järjestettävä avoimien luentojen Luentoklubi.

– Kuvia tulee aika paljon ja jokainen niistä käydään läpi ennen blogiin laittamista. Tämä on lähtenyt leviämään nopeasti, mutta projektia on tarkoitus vielä laajentaa.

All Male Panels on osa Meriläisen ja Särmän alkuvuonna perustetun ajatushautomon Naiset esiin! -kampanjaa, joka on saanut rahoitusta Koneen Säätiöltä.

Huumoria projektiin tuo peukkua näyttävä David Hasselhoff eli Hoffsome-leima, joka läntätään jokaiseen kuvaan. Se juontaa juurensa Saara Särmän väitöskirjaan, jossa hän käsitteli kollaasityömenetelmiä ja Hasselhoffia feministisen huumorin välineenä.

All Male Panels -tumblogia voi katsoa täällä.

Lähteet: BuzzFeed, feministing.com, Bustle, Hattuhautomo, All Male Panels

Lue myös:

Seksistinen hashtag sytytti Twitter-sodan

Nuoren feministin terveyssidetempauksesta tuli jättihitti

Juha on Suomen John – useammin pörssiyhtiön johdossa kuin nainen

Onneksi Euroopassa on monarkioita. Mitä yhtä harmitonta meillä muuten olisi kauhisteltavaksi?

Elämme kuivia aikoja: on pakko kauhistella Meghan Marklen paljaita olkapäitä ja ihastella prinssi Louisin söpöyttä, koska kuninkaalliset eivät ole viime aikoina tuottaneet kunnollisia, mehukkaita skandaaleja. Onneksi voi aina palata menneisiin vuosiin. Kuinka hyvin muistat klassiset kuninkaalliset törttöilyt?Kuninkaallisten skandaalien äiti tapahtui Britannian hovissa vuonna 1936. Mikä?


Minkä tapauksen jälkeen tiedotettiin herttuatar Sarah Fergusonin ja prinssi Andrewin asumuserosta?


Kuka kuningatar Elisabet II:n lapsista ei ole eronnut?


Kenen omaan skandaaliin tämä ryhmä liittyy?


Minkä niminen se kaveri oli, joka oli Ruotsin prinsessa Madeleinen kanssa kihloissa, mutta menikin paneskelemaan norjalaisen käsipalloilijan kanssa?


Mitä vuotta kuningatar Elisabet II on kutsunut nimellä Annus Horribilis?


Kuka kruunupää perusti selvänäkijäystävänsä kanssa enkelikoulun?


Kenen kanssa tällä miekkosella oli juorujen mukaan kuninkaallinen suhde?


Miksi Espanjan kuningas Juan Carlosin suosio romahti vuonna 2012?


Kenen elämän kiusallisin asia?


Kuka kohautti valitsemalla naamiaisiin asukseen natsiunivormun?


Skandalöst!

 

Kai se tamponihomma edes meni oikein??!


Lite märkvärdigt!

 

Mutta ehkä seuraat jotain muita kesäuutisia kuin kuninkaallisuutisia? Sekin on ok!


Jättefantastiskt!

 

Nämä olivatkin perustason juoruja. Mutta tiesitkö, että prinsessa Anne on saanut kerran ylinopeussakot?

 

Siinä oli raikas ohjelma, jonka rinnalla nykyajan kykykisa helposti kalpenee.

Kyllä kyllä, laulukilpailuja riittää ja niitä on mukava seurata. Esimerkiksi Tangomarkkinat voitti äskettäin Saana Sassali! Voittajalla oli kaunis, tumma tangoääni ja mainio nimi, joka aiheuttaa lämpimän ailahduksen rinnassa: Sassali-nimellä on ennenkin menestytty laulukilpailussa. Saanan veli Matias nimittäin vastasi yhdestä muinaisen Tenavatähti-kisan unohtumattomimmista kilpailusuorituksista.

On aika kerrata 90-luvun parhaan tv-ohjelman parhaat hetket.

1. Matias Sassalin tulkinta kappaleesta Elämää juoksuhaudoissa

Luonteva, järkähtämätön, musikaalinen suoritus. Persoonallinen, lapsen oma kappalevalinta, hauskan tuntuinen kaveri. Aikaa kestävä kokonaisuus. Ei mitään lisättävää.

2. Seppo Hovin juonnot

Jäljittelemättömän vintage-henkisiä. Jos esiintyjä on Lapista, Seppokin puhuu h:n päälle kuin Sami Jauhojärvi ikään. Jos hän on romani, Seppo toteaa että ”teikäläiset ovat aina olleet kovia laulamaan”. Oi aikoja ennen somekohuja!

3. Erityisesti tämä Leif Lindgrenin haastattelu

Siinä Leif paljastaa esikuvansa.
 

4. Yllättävät käänteet

Semifinaalin väliajalla tulee esitys puun takaa: Anneli Saaristo astuu tuomaristosta lavalle ja laulaa hienon kappaleen Appelsiinipuita aavikkoon. Sanoituksessa lakanat ovat rypistyneet rakkaudesta ja sateet tulevat. Se tuntuu olevan hiukan väärässä ympäristössä, mutta ei siinä muuten mitään vikaa ole.

5. Takapulpetin tyttö

Antti Pääkkönen tyhjensi pajatson Vanha holvikirkko -tulkinnallaan, mutta myös tämä 11-vuotiaan Pääkkösen oma sävellys ja sanoitus oli seisauttava. Pääkkösestä on sittemmin tullut taitava dubbaaja, jonka äänen voi bongata vaikka Monsterit Oy:n Masi Pallopään roolista tai Oktonauttien Kwazii-kissana.

6. Laulavat lapset

Taitavaa nuorisoa oli ilo katsella. Välillä tuli iskelmää, välillä lastenlauluja, usein Daa-da daa-da. Tässä Ella Lahtinen laulaa upeasti Lapsen maailmasta.

7. Timo Turunen

Timo Turunen valittiin yleisön suosikiksi. Hänen tulkintansa Kim Lönnholmin kappaleesta Minä olen muistanut kannattaa katsoa säännöllisin väliajoin uudestaan, jotta usko ihmiseen säilyisi.