Hallituspohjan muodostavien puolueiden päämiehet Timo Soini (perussuomalaiset), Alexander Stubb (kokoomus) ja Juha Sipilä (keskusta) on nimetty jo esimerkiksi SSS-miehiksi, Ässämiehiksi ja Trio Ässiksi. All Male Panels -blogissakin on huomattu, että suurin osa Suomen poliitikoista on miehiä. Kuva: Seppo Solmela / Sanoma-arkisto
Hallituspohjan muodostavien puolueiden päämiehet Timo Soini (perussuomalaiset), Alexander Stubb (kokoomus) ja Juha Sipilä (keskusta) on nimetty jo esimerkiksi SSS-miehiksi, Ässämiehiksi ja Trio Ässiksi. All Male Panels -blogissakin on huomattu, että suurin osa Suomen poliitikoista on miehiä. Kuva: Seppo Solmela / Sanoma-arkisto

Suomalaisten feministien ”miespaneeliprojekti” on lähtenyt nopeasti lentoon.

Suomen uuden hallituspohjan muodostavien puolueiden päämiehet Timo Soini (perussuomalaiset), Alexander Stubb (kokoomus) ja Juha Sipilä (keskusta) ovat saaneet jo monia sukupuoleen viittaavia lempinimiä, kuten SSS-miehet, Ässämiehet ja Trio Ässät. Juuri ennen eduskuntavaaleja avattu All Male Panels -blogi onnitteleekin Suomea miespoliitikoistamme. ”Onneksi olkoon, suurin osa poliitikoistanne on miehiä”, se julistaa.

All Male Panels on Tumblr-sivustolle perustettu kuvablogi, jonne on ilmestynyt maaliskuun jälkeen viitisenkymmentä kuvaa. Blogiin kootaan paneeleita, seminaareja, tapahtumia, konferensseja ja kokoontumisia, joiden esiintyjät ja puhujat ovat pelkästään miehiä. Sen tarkoituksena on alleviivata, kuinka näkyvästi naiset puuttuvat asiantuntija- ja johtotehtävistä ja merkittävistä tapahtumista.

Kuka tahansa voi lähettää blogiin kuvan, ja niitä on tullut Suomen lisäksi jo esimerkiksi Kanadasta, Yhdysvalloista, Iso-Britanniasta, Saksasta ja Unkarista.

Vakavaa asiaa huumorilla

Suomi on päässyt blogiin jo monta kertaa, mutta se ei ole mikään ihme, sillä sen takana häärivät suomalaiset tunnetut feministit, kirjailija ja entinen poliitikko Rosa Meriläinen ja politiikan tutkija Saara Särmä.

Moni ulkomainen media ovat löytänyt Meriläisen ja Särmän miespaneeliprojektin. Feministisen feministing.comin bloggaaja hehkuttaa sivuston olevan hänen uusi lempparinsa, kun taas vähän naisille suunnattu verkkoyhteisö Bustle kirjoittaa Tumblr-blogin eli tumblogin olevan yhtä aikaa hillittömän hauska ja synkkä. Bustlen Anjali Patelin mukaan blogi osoittaa, kuinka miehet ovat naisia näkyvämmin esillä kaikkialla.

– Pyrimme tekemään asetelman (naisten puuttumisen) näkyväksi huumorin keinoin, Meriläinen vahvistaa.

Suomalaisista tapahtumista mukaan blogiin ovat päässeet jo esimerkiksi pelialan Games First ja Helsingissä järjestettävä avoimien luentojen Luentoklubi.

– Kuvia tulee aika paljon ja jokainen niistä käydään läpi ennen blogiin laittamista. Tämä on lähtenyt leviämään nopeasti, mutta projektia on tarkoitus vielä laajentaa.

All Male Panels on osa Meriläisen ja Särmän alkuvuonna perustetun ajatushautomon Naiset esiin! -kampanjaa, joka on saanut rahoitusta Koneen Säätiöltä.

Huumoria projektiin tuo peukkua näyttävä David Hasselhoff eli Hoffsome-leima, joka läntätään jokaiseen kuvaan. Se juontaa juurensa Saara Särmän väitöskirjaan, jossa hän käsitteli kollaasityömenetelmiä ja Hasselhoffia feministisen huumorin välineenä.

All Male Panels -tumblogia voi katsoa täällä.

Lähteet: BuzzFeed, feministing.com, Bustle, Hattuhautomo, All Male Panels

Lue myös:

Seksistinen hashtag sytytti Twitter-sodan

Nuoren feministin terveyssidetempauksesta tuli jättihitti

Juha on Suomen John – useammin pörssiyhtiön johdossa kuin nainen

Viimeinkin on keskitty puhelinsovellus, jonka avulla naisen todellinen pärstäkerroin selviää!

Voi räkä, miten ärsyttävää – taas naisella on niin paljon meikkiä, ettei treffeillä osaa sanoa, onkohan se oikeasti edes kovin kaunis. Ensitreffejä uimahalliinkaan ei kai saa ehdottaa, joten mikä avuksi?

Älypuhelimille lanseerasin hiljattain meikinpoistosovellus MakeApp. Sen tarkoituksena on auttaa näkemään, miltä esimerkiksi treffikumppanin nassu näyttäisi ilman meikkiä. Ensin ladataan kuva kasvoista, sitten painetaan meikinpoistonappia ja voilà – muutamassa sekunnissa paljastuu se visusti piilotettu todellisuus.

Pakkohan sovellusta oli testata! Näin se toimi:

Latasin ilmaisen sovelluksen puhelimelleni. Ensimmäisessä valikossa näkyvät kännykän gallerian kuvat sekä kamerapainike, jonka kautta voi ottaa uuden otoksen. Kuvan valitsemisen jälkeen päätetään, halutaanko meikkiä lisätä vai ottaa pois, ja sitten sovellus tekee työnsä.

Tässä vaiheessa koko sovellus kaatui android-älypuhelimellani, eikä meikinpoisto onnistunut. Uusi yritys iPhonella onnistui, ja kahden testikuvan jälkeen tulokset olivat tällaisia:

Näyttää siltä, että huulipunan ja muun meikin poistamisen jälkeen sovellus lisäsi jonkin verran varjoja ja epätasaisuuksia sekä muutti ihon sävyn hiukan harmaammaksi. Myös hiukset menettivät jostain syystä prosessissa väriä ja kiiltoa.

Ihan totuudenmukainen tulos ei tietenkään ollut. Muokkauksen jälkeen jäi fiilis, että uusi kuva on pikemminkin väsynyt ja harmaa kuin meikittömän freesi.

Lue myös: Meikittömyys ja meikitön meikki ovat hot! Ota mallia superstaroilta

Ei ehkä ihmekään, että moni ei ole ottanut uutta sovellusta lämmöllä vastaan. Koska idea auttaa miehiä selvittämään naisten ”todelliset kasvot” on monien mielestä hölmö, on muun muassa Twitterissä alettu jo vitsailla sovelluksen kustannuksella.

Hashtagilla #makeapp löytyy monia sovelluksella muokattuja kuvia sekä itsetehtyjä kuvapareja, joiden avulla vitsaillaan ”valtavista muutoksista” ja ”totuuden paljastumisesta”. Myös meikkaamattomat miehet ja naiset ovat ottaneet sovelluksen testiin.

Mitä mieltä itse olet? Kerro kommenteissa, onko sovellus mielestäsi hauska vai huti! 

Kymmenosaisessa sarjassa selvitellään Suomen hämmentäviä, elämää hankaloittavia ja jopa huvittavia määräyksiä.

IS TV-LEHTI: Ostan baarista tuopin olutta ja haluan juoda sen ravintolan ulkoterassilla, mutta en saa viedä juomaa terassille itse.

Tässä hyvä esimerkki monien ihmeellisten sääntöjen Suomesta.

Nyt näitä erikoisia, hämmentäviä, elämää hankaloittavia ja jopa huvittavia määräyksiä selvitetään uudessa Sääntö-Suomi-ohjelmassa, jota juontaa Jussi Heikelä.

– Ohjelman idea on kertoa suomalaisten sääntöuskovaisuudesta. Meillä saattaa olla jopa vähemmän määräyksiä kuin muualla maailmassa, mutta se, miten me niihin suhtaudumme, on pirun poikkeuksellista, Heikelä sanoo.

– Suomi on ihan kärkimaita – ellei jopa paras – ohjeiden noudattamisessa ilman, että niitä voisi vapaasti soveltaa. Sääntöjen seuraamisessa suomalaiset ovat todella hyviä!

”Meillä säännöt jättävät ihmiskohtalot toissijaisiksi.”

Ohjelmaa suunniteltaessa Heikelä tutustui suomalaisten sääntöjen lisäksi myös muiden maiden määräyksiin, ja huomasi selvän poikkeavuuden.

– Suomessa ohjeita seurataan pilkulleen, vaikka joku kärsisi. Meillä säännöt jättävät ihmiskohtalot toissijaisiksi. Katolisissa maissa taas perhe ja lähimmäiset tulevat ennen sääntöjä ja järjestelmää, Heikelä sanoo.

Kompleksinen suhtautuminen määräyksiin ja lakeihin johtuu pitkälti suomalaisten rehellisyydestä.

– Jossain päin maailmaa saatettaisiin suuttua siitä jääräpäisyydestä, jolla suomalaiset pitävät kiinni säännön noudattamisesta. Meiltä puuttuu tietty pelinlukutaito.

Ohjelmassa tavalliset kansalaiset kertovat kokemuksistaan sääntöviidakossa, ja katugallupeissa kuullaan lisää kansan mielipiteistä kaavoihin ja käytäntöihin.

– Haimme ilmoituksen avulla ihmisten omia kertomuksia, ja tarinoita tulee minulle vieläkin, vaikka kuvaukset olivat jo kesällä. Suomessa riittää näitä keissejä, Heikelä sanoo.

Jaksoissa käsiteltäviä teemoja ovat yrittäjyys, eläimet, terveys, liikkuminen, arki, ruoka, asuminen, yhteisöt, yhteiskunta ja maankäyttö.

– Kiersin ympäri Suomen tapaamassa ihmisiä, jotka kokevat sääntöjen vuoksi vääryyttä. Jaksoissa selvitellään asioita ja ehdotan ratkaisuja. Toivottavasti ohjelma tuo myös painetta päättäjille nyt, kun näitä ongelmia nostetaan esiin, Heikelä toivoo.

Ensimmäisessä jaksossa puhutaan alkoholin tarjoilusta, junalippujen outouksista, mutta myös vakavistakin aiheista.

– Käsittelemme ratsastusonnettomuudessa vaikeasti vammautuneen Saara Auvisen, 23, tapausta. Vakuutusyhtiö ei suostu maksamaan korvauksia. Tällaiset tapaukset ovat sarjan raskaampaa antia.

 Sääntö-Suomi, MTV3 ti klo 21.00

PirjoLiisa

Tänään tv:ssä: Sääntö-Suomi-uutuussarjan juontaja Jussi Heikelä: ”Seuraamme Suomessa ohjeita pilkulleen, vaikka joku kärsisi”

Et oo sitten tainnut kauheesti matkustella. Taidat myöskin olla ylipainoinen vetelys jos oluen tiskiltä hakeminen tuottaa noin suuria ongelmia. Itse haen mielummin kaljani tiskiltä, kuin odotan ensin tarjoilijan saapumista, sitten kaljani saapumista, sitten uudestaan tarjoilijan saapumista, että voin pyytää laskun ja sitten vielä sen laskun saapumista.
Lue kommentti
Vierailija

Tänään tv:ssä: Sääntö-Suomi-uutuussarjan juontaja Jussi Heikelä: ”Seuraamme Suomessa ohjeita pilkulleen, vaikka joku kärsisi”

Suomalaisen ravintolakulttuurin ongelma ei ole se että kaljaa ei saa viedä itse pöytään. Ongelma on se että se kalja tarttee itse hakea tiskiltä. En ole missään muussakaan maassa nähnyt edes yhden tähden paikoissa kansan kanniskelevan kaljaa tiskiltä terassille, vaan tarjoilijat hakee tilaukset pöydästä ja toimittaa tavaran perille. Suomesta puuttuu pöytiintarjoilu ja se on ay-liikkeen syytä. Se on todellinen ongelma. Se että jalkakäytävällä ei saa kanniskella kaljaa, on ihan ok, joskin...
Lue kommentti