Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Oletko kaikkea muuta kuin hilpeää seuraa juuri herättyäsi? Älä huoli, et todellakaan ole ainoa aamuäksy.

Vetäisitkö taas murot sieraimeen? Tuliko sanottua puolisolle pahasti? Kyselytutkimusten mukaan huomattava osa ihmisistä on aamuisin pahantuulisia. 29 prosenttia brittitutkimukseen vastanneista myönsi olevansa aamukärttyisiä. Liki yhtä moni piti pirteitä aamuihmisiä ärsyttävinä.

Yleensä äreys on merkki liian lyhyistä tai muuten huonoista yöunista, mutta myös perimällämme on vaikutusta virkeyteen. Brittitutkimuksen perusteella ihmiset voidaan jakaa neljään aamutyyppiin.

1. Robotit

He nousevat rutiininomaisesti ylös joka aamu samaan aikaan ja suorittavat tutut toimet tutussa järjestyksessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Sarjatorkuttajat

Nämä haluavat maksimoida sängyssä viettämänsä ajan ja vetkuttelevat ylösnousemista. Tämän takia heidän on vaikea ehtiä töihin sovittuun kellonlyömään mennessä, mistä seuraa yleensä kiirettä ja kiukkua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Nuokkujat

He kyllä nousevat varhain, mutta tuntevat itsensä jo iltapäivällä uupuneiksi ja kaipaavat nokosia. Joidenkin tutkijoiden mukaan työpaikalla todella kannattaisi silloin ottaa torkut, jotta työteho säilyisi.

4. Energiset peipposet

Synnynnäiset aamuvirkut nauttivat terveellisen aamiaisen kiireettä ja jopa treenaavat ennen työpäivän alkua mutta ovat silti tikkana paikalla ennen useimpia kollegoitaan.

Aamu- ja iltavirkkuja on tutkittu paljon, ja yksimielisiä ollaan siitä, että perimämme vaikuttaa vuorokausirytmiimme. Joidenkin tutkimusten mukaan aamuvirkut ovat terveempiä, onnellisempia ja pärjäävät iltavirkkuja paremmin esimerkiksi koulussa. Toiset tutkijat taas arvelevat, että iltavirkut voivat jopa olla aamuvirkkuja älykkäämpiä, mutta yhteiskunta pyörii yhä liiaksi aamuvirkkujen pillin mukaan ja pitää aamu-unisuutta laiskuutena.

Viime aikoina on kuitenkin virinnyt keskustelua siitä, että työnantajat voisivat ottaa paremmin huomioon ihmisten luontaiset unirytmit. Uskaltaisitko sinä pyytää pomoltasi myöhempää töihintuloaikaa geeneihisi vedoten?

Lue myös:

Näin sinustakin tulee aamuliikkuja

Sisältö jatkuu mainoksen alla