Haastattelupäivänä sataa ja paistaa, mutta onneksi Mikko Routala on osannut 
ennustaa sen tv-katsojille niin, että uskaltaa näyttää naamansa kaupungilla. Kuva Satu Kemppainen
Haastattelupäivänä sataa ja paistaa, mutta onneksi Mikko Routala on osannut ennustaa sen tv-katsojille niin, että uskaltaa näyttää naamansa kaupungilla. Kuva Satu Kemppainen

Sään ennustaminen on vaikeaa, koska Suomessa on oikeasti säitä toisin kuin jossakin aavikoilla, sanoo sää- ja palomies Mikko Routala.

Eläinkin (kuten karjalainen Rilli-kissa) ennustaa luotettavammin kuin koulutettu meteorologi.
Sontaa. Tänä kesänä vain pari kertaa ennustus on mennyt pahasti pieleen. Varmaan kissakin osaa veikata, jos se ottaa Suomen ilmastotilaston auki ja katsoo sieltä 30 vuoden sään keskiarvon.

Vain alle puolet sääennustuksista osuu kohdalleen.
Ilmatieteen laitoksen ennustuksilla on 80 prosentin osumistarkkuus. Tulos on huippu. Ennustaminen on vaikeaa, koska Suomessa on oikeasti säitä, toisin kuin jossakin aavikoilla. Olemme Atlantilla syntyvien matalapaineiden hautausmaa, mutta joskus ne eivät kuivukaan, vaan
yllättävät meteorologit housut nilkoissa.

Lapsuudessani kesät olivat pelkkää auringonpaistetta.
Ajattelen samoin, kun katson vanhoja kaitafilmejä, joissa veljeni ja minä pikku pippelimiehinä sukeltelemme Jäämeressä Norjassa poikkeuksellisen lämpimänä kesänä 1972. Mieli tekee temput. Todellisuudessa ilmasto on lämmennyt koko ajan: nyt kesään on mahtunut jo neljäkymmentä hellepäivää, kun niitä tavallisesti on noin kolmekymmentä.

Meteorologit saavat vihapostia, jos ennustus menee mönkään – tai ihan vain jos ilmat ovat pitkään huonot.
Onneksi vähän. Kun tutkittiin ihmisten mielikuvia eri ammattien luotettavuudesta, meteorologien edelle kirivät vain palomiehet ja ensihoitajat.

Jos sukunimi viittaa sääilmiöön, ihmisestä ei voi tulla kuin meteorologi.
Päädyin alalle harrastusteni kautta. Aloitin television ulkoiluohjelmissa ja kouluttauduin työn ohessa. Laskettelijana ja kiipeilijänä olin sääennusteiden suurkuluttaja. Meteorologin hommat ovat minulle sivutyö, eka ammattini on paloesimies.

Auringon lupaaminen on kivempaa kuin ­sateen.
Sateen ennustamisesta tulee paha mieli, mutta myrskystä varoittaminen on tärkeää.

Frida Kahlo -elokuva ei sitten ollutkaan kertomus mahtavan taiteilijan elämästä, vaan yhden pervertikon raivoisa metsästysretki.

Hollywood-tähti Salma Hayek julkaisi eilen The New York Timesissa mielipidekirjoituksen, jonka rinnalla oikeastaan kaikki muut mielipidekirjoitukset kalpenevat. Se on kirjoitettu aiheesta Harvey Weinstein oli minunkin hirviöni. Hayek kertoo elokuvatuottaja Weinsteinin vainonneen häntä sinnikkäästi Fridan kuvauksissa vuonna 2002. 

– En suostunut menemään suihkuun hänen kanssaan. En antanut hänen tulla katselemaan, kun käyn suihkussa. En antanut hänen nuolla minua. En suostunut riisuutumaan toisen naisen kanssa, Hayek kirjoittaa. 

Tiedämme jo aivan liikaa avonaisista kylpytakeista ja viherkasveihin masturboinneista.

Hayek veikkaa, että Weinstein ei kehdannut raiskata häntä sen takia, että Hayek tunsi turhan monta miehen kaveria. Sanattomaksi tuottaja ei silti jäänyt.

– Tapan sinut. Etkö usko, että pystyn siihen? Hayek kertoo Weinsteinin raivonneen tultuaan torjutuksi.

Yli sata naista on tähän mennessä syyttänyt Weinsteinia ahdistelusta, häirinnästä ja raiskauksista. Sinänsä Salma Hayekin, 51, kertomus ei siis ole mitään uutta. Tiedämme jo aivan liikaa avonaisista kylpytakeista, makuuhuoneisiin raahaamisista ja viherkasveihin masturboinneista.

Mikä tässä nimenomaisessa mielipidekirjoituksessa sitten kuristaa kurkkua? Se, että jopa Salma Hayekin on pitänyt kestää moista. Edes hänellä ei ole ollut aseita Hollywoodin voimahahmoa vastaan. Hänen on pitänyt hymyillä ahdistelijansa vieressä yhteiskuvissa ja vaieta kaikesta. Koska muuten ura olisi ollut sitten siinä. Kiva kun kävit!

Weinstein tuottamat elokuvat saivat nyt ihan uuden jälkimaun.

Ja toki riipii myös se, että kerrankin kun naisohjaaja on tehnyt vaikuttavan elämäkertaelokuvan legendaarisesta naistaiteilijasta, selviää, että kuvaukset ovat olleet yhtä naistenvihaajan märkää unta. Weinstein muun muassa pakotti Hayekin alastonkohtaukseen toisen naisen kanssa ja Hayek sai hermoromahduksen kameran edessä. 

– En pystynyt lopettamaan itkemistä, oksensin ja kuvaukset jouduttiin keskeyttämään. Otin rauhoittavia. Niiden avulla itku loppui, mutta oksentaminen ei. 

Kerrassaan viehättävää! Ainakin nämä Weinstein tuottamat elokuvat saivat nyt ihan uuden jälkimaun: Pulp Fiction (1994), Smoke (1995). Englantilainen potilas (1996), Will Hunting (1997), Jackie Brown (1997). Rakastunut Shakespeare (1998), Taru sormusten herrasta (2001–2003), Chicago (2002), Lukija (2008), Nine (2009), Kunniattomat paskiaiset (2009) ja Kuninkaan puhe (2011).

Mukavaa elokuvailtaa!

Voice of Finlandin uutena tähtivalmentajana aloittava Toni Wirtanen nousi Ääni ratkaisee -osiossa laulajakokelaiden suosikkivalinnaksi, mikä sai välillä muut valmentajat hermostumaan tosissaan. Kuva: Jonna Öhrnberg
Voice of Finlandin uutena tähtivalmentajana aloittava Toni Wirtanen nousi Ääni ratkaisee -osiossa laulajakokelaiden suosikkivalinnaksi, mikä sai välillä muut valmentajat hermostumaan tosissaan. Kuva: Jonna Öhrnberg

Voice of Finlandin uusi tähtivalmentaja Toni Wirtanen on viettänyt syksyn koti-isänä, kun vaimo Jannika B kilpaili Tähdet, tähdet -ohjelmassa.

Apulanta-muusikko Toni Wirtanen on pitänyt syksyn aikana sosiaalisessa mediassa yllä näkyvää kampanjaa Tähdet, tähdet -ohjelmassa kilpailleen vaimonsa Jannika B:n puolesta. Joka viikko hän on ylistänyt ylpeänä vaimoaan ja kannustanut häntä eteenpäin.

Ja sitä Wirtanen todella on – ylpeä. Jannika kertoi kesällä kamppailleensa uupumusta ja väsymystä vastaan. Siitä huolimatta hän päätti lähteä haastamaan itsensä vaativiin suoriin lähetyksiin – ja tuli kilpailussa lopulta toiseksi.

”Jokaisesta karikosta on olemassa väylä pois,”

– Pidän häntä sen ohjelman ehdottomana kaikkien aikojen henkisenä voittajana juuri siksi, että hän voitti itsensä niin monin kerroin siinä. Toivon, että ihmiset, jotka käyvät samoja asioita läpi, ottaisivat sen ikään kuin majakaksi. Jokaisesta karikosta on olemassa väylä pois, Wirtanen kuvailee.

Jannikan keskittyessä kilpailuun Toni vietti aikaa pariskunnan kaksivuotiaan Martta-tyttären koti-isänä. Seuraavaksi on kuitenkin isän vuoro hypätä jälleen television maailmaan, kun hän aloittaa yhtenä tammikuussa alkavan uuden Voice of Finland -kauden tähtivalmentajista.

Ottaako Jannika nyt roolin perheen somevastaavana?

– Jonkinlaista roolinvaihtoa tässä varmasti tapahtuu. Sen näkee sitten livelähteyksissä. Uskon kyllä, että saan hyvin Twitter-tukea, sillä rouva on kova twiittaamaan, Wirtanen pohdiskeli ohjelman lehdistötilaisuudessa.

Hän kertoo löytäneensä itse television katselun uudestaan sosiaalisen tv:n nousun myötä.

– Vitsi, miten paljon enemmän sai esimerkiksi Vain elämäästä irti, kun kävi vetojen välissä katsomassa Twitteristä, mitä niistä puhuttiin. Onhan se tavallaan sellaista oman egon buustausta, mutta toisaalta siellä voisi olla myös jotain ihan muuta. Se on kaksiteräinen miekka, hän miettii.