15 euroa baariin vai sijoituksiin? Sinä päätät. Kuva: Shutterstock
15 euroa baariin vai sijoituksiin? Sinä päätät. Kuva: Shutterstock

Pienikin säästö kannattaa. Nainen ja rikastumisen taito -kirjan kirjoittaneet taloustoimittajat Emilia Kullas ja Ninni Myllyoja neuvovat, miten pikkuhiluillakin voi kerryttää varallisuuttaan.

Nainen, nyt loppuu se vetkuttelu! Säästäminen kannattaa aloittaa heti. Verkkopankki auki ja laskin käteen, kannustavat taloustoimittajat ja sijoituskirjailijat Emilia Kullas ja Ninni Myllyoja. Rahaa tuskin jää säästöön, ellei asian eteen tee mitään. Naisten neuvoilla säästämisestä ja sijoittamisesta voi kuitenkin tehdä helppoa ja ihan mukavaakin puuhaa.

– Säästäminen on vanhanaikainen hyve, jonka sietäisi palaavan takaisin, Emilia Kullas sanoo.

Ensi viikolla julkaistava Nainen ja rikastumisen taito on jo toinen talousopas, jonka Emilia Kullas ja Ninni Myllyoja ovat kirjoittaneet naisille. Siinä he neuvovat, miten keskituloinenkin pääsee hyötymään roposistaan – ja kenties jopa rikastumaan. Kaksikon ensimmäinen kirja Mitä jokaisen kotiäidin (ja muidenkin naisten) tulee tietää sijoittamisesta ilmestyi vuonna 2010.

Talouselämä-lehden uutispäälliköinä työskentelevät naiset elävät itse kuten opettavat.

– Joka palkkapäivä tilistä lähtevät ensin laskut, sitten säästöt. Ei kannata jättää säästämistä sen varaan, että kuun lopussa katsoo, ”mitä jäi”, koska silloin yleensä ei jää mitään, he kertovat.

Naisten mukaan säästämisestä ja sijoittamisesta kannattaa tehdä tapa – ei pelkästään rikastumisen vuoksi, vaan jo ihan pahan päivän varallekin.

– Kiität itseäsi sinä päivänä, kun kolaroit auton, pesukone laukeaa ja lapset rikkovat iPadin. Silloin helpottaa kummasti, kun on edes rahasto-osuuksia mitä myydä.

Miten päästä alkuun?

Emilia ja Ninni vastasivat yleisimpiin kysymyksiin, joita säästämistä ja sijoittamista aloitteleva pohtii.

”Palkasta varmaan jäisi säästöönkin, mutta tällä hetkellä kaikki rahat kuluvat milloin mihinkin. Mitä kannattaisi tehdä?”

”Tsekkaa ensin rahasi ja mihin ne menevät. Ota istunto verkkopankissa, kynä, paperia ja laskin. Laske, paljonko kuukaudessa menee eri menoihin: ruokaan, vaatteisiin, omiin ja lasten harrastuksiin, bussikorttiin tai bensaan ja niin edelleen. Kerro summat 12:lla ja näet, paljonko oikeasti käytät rahaa esimerkiksi vaatteisiin vuodessa.

Vasta kun tiedät, miten paljon ja mihin rahaa kuluu, voit haarukoida, paljonko pystyt säästämään. Voit esimerkiksi päättää, että säästät 10 prosenttia nettotuloistasi.

Älä tee asiasta liian vaikeaa, vaan aloita tekemällä jotain, vaikka vain se, että siirrät joka kuukausi palkkapäivänä sivuun muutaman kympin myöhemmin sijoitettavaksi, jos sopivaa kohdetta ei ole vielä löytynyt.”

”Mutta kun alkuun pääseminen tuntuu edelleen vaikealta.”

”Alkuun pääset vaikka katsastamalla oman pankkisi sijoitusosion verkkopankissasi. Internetissä on loputon määrä tietoa tarjolla, samoin talousmediassa. Ensin selvitä, paljonko voit säästää, sitten hae itsellesi sopiva sijoituskohde.”

”Haluan nauttia työni hedelmistä nyt. Miksi minun pitäisi odottaa kymmenen vuotta, että säästöt (toivottavasti) kaksinkertaistavat itsensä?”

”Ei tarvitse olla joko–tai, voi olla sekä–että. Jos käytettävissä on satanen joko kulutukseen tai säästämiseen, kuluta viisikymppiä ja säästä toinen viisikymppinen. Jos haluamasi uudet saappaat maksavat 200 euroa, se vaatii 4 kuukauden säästön. On ihan terveellistä välillä laskea, miten paljon pitää tehdä töitä esimerkiksi uusien kenkien eteen.”

”Rahaa jää säästöön vain vähän – onko pikkuhilujen säästämisestä tai sijoittamisesta mitään hyötyä?”

”Jos rahaa on vain vähän, kannattaa sijoittaa niin, että se maksaa sinulle vain vähän – eli rahastoihin, joiden kulut ovat pienet. Nordnetillä on esimerkiksi Superrahastoja, jotka sijoittavat Helsingin, Tukholman, Kööpenhaminan tai Oslon pörssin suurimpiin yrityksiin. Minimisijoitus on 15 euroa, ja rahastot ovat kuluttomia. Osakkeita ei kannata ostaa kympeillä eikä edes satasilla, vähintään 500 eurolla, muutoin kertakustannukset nousevat liian isoiksi.

Otetaan esimerkki pikkuhiluista: laitat 15 euroa kuussa Seligsonin pörssinoteerattuun OMX Helsinki -indeksirahastoon. Kymmenen vuoden päästä oletetulla 8 prosentin vuosituotolla sinulla on säästössä 2694 euroa, jossa tuoton osuus on 894 euroa. (Lähde: Seligsonin tuottolaskuri).

Kannattaako tuo? No kyllä, siihen verrattuna että pistät sen 15 euroa baariin – Helsingin keskustan hinnoilla se on parin tuopin verran.”

”Ovathan ne rahat turvassa säästötililläkin. Miksi ottaisin riskin, että menetän sijoittamalla vähätkin säästöni?”

”Säästötilillä rahojesi kimpussa on mörkö nimeltä inflaatio. Se oli lokakuussa prosentin verran. Inflaatio syö rahojesi ostovoimaa, jos ne ovat nollakorkoisella talletustilillä. Siksi pienetkin summat kannattaa sijoittaa.

Kaikessa sijoittamisessa on mahdollista hävitä kaikki rahansa, mutta se ei itse asiassa ole lainkaan niin yleistä kuin Talvivaara-uutisten keskellä voi luulla. Se, että pääomasi arvo laskee, on eri asia kuin se, että menetät kaikki rahasi. Sijoitustesi arvo voi vaihdella, mutta kun hajautat eli laitat pienetkin sijoituksesi eri kohteisiin, niiden arvo heittelee vähemmän ja tuotto-odotus nousee.”

”Entä jos ei vain kiinnosta käyttää aikaa siihen, että perehtyy sijoittamisen monimutkaisiin kiemuroihin?”

”Sijoittamiseen voi käyttää kuinka paljon aikaa haluaa, mutta siitä selviää ihan hyvin niinkin, että panee kerran kuussa tietyn summan sijoituksiin ja lopun aikaa on ajattelematta asiaa. Monet osakesijoittajat seuraavat yhtiöitä aktiivisesti silkasta kiinnostuksesta, mutta sekin riittää, että katsastaa osakesalkkunsa kerran pari vuodessa. Rahastosijoituksiin pätee sama juttu.

Ei sijoittamisesta tarvitse tulla uutta elämäntapaa eikä tarvitse ’hurahtaa uskoon’. Eikä se välttämättä tunnu hauskalta. Se voi olla kuten hammaslääkäri tai kuntosali, se tuntuu hyvältä vasta sitten, kun suoritus on tehty. Mutta sijoittaminen on järkevän taloudenpidon olennainen keino. Sitä ei kannata sivuuttaa!”

Lue myös:


Tutkimus: Tämän ikäisenä nainen ansaitsee eniten


Aina rahat lopussa? Karsi nämä shoppailutavat viimeistään kolmikymppisenä


10 vinkkiä – Näin syöt terveellisesti vähällä rahalla

Uutuussarjassa Lea, 74, ja Pentti, 91, haluavat oppia tietokoneen käyttöä. Apuun saapuu muotiblogaajana tunnettu naaG.

IS TV-LEHTI: 91-vuotias Pentti on yksi tulevan kevään tv-tähdistä uutuusohjelmassa Seniorit somessa.

Pentti haluaa oppia käyttämään paremmin internetiä – erityisesti hän haluaisi oppia lähettämään valokuvia sekä soittamaan videopuheluita omalle rakkaalleen Lealle, 74.

– Pentille pitäisi saada Skype. Se on asennettu sinne koneelle, mutta se ei ole jotenkin toiminnassa, Lea selvittää uutuusohjelmassa.

”Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este.”

Pentti ja Lea saavat apua nettiajan konkarilta, videobloggaaja eli tubettaja Janne Naakalta. Hän on yksi niistä nuorison fanittamista tubetähdistä, jotka opettavat kevään aikana senioreita netin käytössä.

– Tämä on tosi pinnalla oleva aihe, kun monesti seniorit jäävät asioiden ulkopuolelle, sillä monet asiat tapahtuvat nykyään netissä, Janne sanoo.

– Hienoa ohjelmassa on myös se, että saan viettää aikaa senioreiden kanssa. Vaikka opetan heitä, uskon, että opin heiltä jopa itse enemmän.

Pentti ja Lea osoittautuvat niin mainioiksi senioreiksi, että Janne haluaisi tehdä heistä jopa tubettajia. Kumpikin osoittautuu hyvin humoristiseksi persoonaksi.

– Voin itsekin ottaa oppia 91-vuotiaan Pentin elämänasenteesta: hän on niin myönteinen kaikessa, ja netin opettelussakin hän on ollut tosi kärsivällinen, Janne kehuu.

Netin opettelussa lähdetään liikkeelle ihan perusasioista, sillä Pentillä ja Lealla on monta pulmaa.

– Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este. Emme pysty sitä ratkaisemaan. Kun yritän googlata jotain, niin olen ihan torvi niissä asioissa, kiteyttää Lea ongelmat.

”Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena.”

Facebook nousee myös pariskunnan keskustelunaiheeksi.

– Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena, Lea kertoo.

– Mutta olen sanonut niille, että ei saa laittaa, kun olen yhden naisen mies, Pena jatkaa.

61 vuotta aviossa ollut Pentti oli pitkään yksin vaimonsa kuoltua, mutta lähti lopulta lastensa painostuksesta ulos seuraelämään ja löysi Lean.

He ovat pitäneet yhtä kuusi vuotta ja vierailevat toistensa luona päivittäin. Nyt he haluaisivat oppia soittamaan toisilleen videopuheluita.

Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Janne tuo pariskunnalle tabletit, joilla Pentti ja Lea opettelevat FaceTime -puheluita ja muiden applikaatioiden käyttöä, kunhan oppivat ensin tabletin pyyhkäisytekniikan ja saavat laitteen auki. Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Erityisen iloisiksi Lea ja Pentti tulevat, kun he tekevät yhteisen YouTube-videon Jannen kanssa.

– Näitä haluamme tehdä lisää!

Seniorit somessa, TV1 to klo 20.00

Tubettaja Janne Naakan vinkit netin opetteluun:

1. Hanki toimivat laitteet.

Jos kotona on useampi laite, laitteiden on hyvä olla samanmerkkiset, jotta ne saa synkronoitua helposti keskenään.

2. Muista kärsivällisyys.

Vaikka joku asia menisi väärin, älä mene paniikkiin äläkä painele kaikkia nappuloita. Se pahentaa tilannetta.

3. Pyydä rohkeasti apua.

Uuden laitteen tai toiminnon opettelu on kaikille aluksi vaikeaa. Monille voi olla iso kynnys opetella uusi asia, mutta pyydä rohkeasti apua.

Mitä tähdet lupaavat sinulle tällä viikolla?

OINAS 21.3.–19.4.

Karista negatiivisuus ja keskity auttamaan muita. Ystävällisyytesi tullaan vielä huomioimaan. Sinun voi olla vaikea hallita tunteitasi, joten pyristele vastaan, kun joku yrittää saada kanssasi väittelyä aikaiseksi. Panosta omaan hyvinvointiisi ja terveyteesi.

HÄRKÄ 20.4.–20.5.

Raivaa tilaa uusille asioille, se lievittää stressiäsi. Tasapaino on tärkeää, joten muista myös levätä. Omia asioita ei kannata jakaa ihan kaikkien kanssa, muuten saatat joutua vastaamaan kysymyksiin, joita haluaisit välttää.

KAKSONEN 21.5.–21.6.

Jos et todella tarvitse jotain, älä osta sitä. Rahankäyttösi saattaa johtaa hankaluuksiin loppukuusta, ellet ole tarkkana. Nyt on parempi säästää tulevaisuutta varten. Ota aikaa itsellesi ja rentoudu rauhallisessa ympäristössä. Nappaa seuraksi joku, josta oikeasti välität. Kunnon lepo tekee sinulle nyt hyvää.

RAPU 22.6.–22.7.

Älä pelkää, vaikka ajattelisitkin asioista hieman eri tavalla kuin muut. Tuo omat ajatuksesi rohkeasti esiin. Kun jaat mietteesi muiden kanssa, tulet huomaamaan, että joku muukin ajattelee samoin. Pidä terveydestäsi huolta ja ota oma kuntosi vakavasti. Harjoittele kohtuullisuutta.

LEIJONA 23.7.–22.8.

Läheinen ihmissuhteesi joutuu vaakalaudalle, ja joudut tekemään kompromisseja. Myös töissä saatat kohdata ongelmia, joiden seuraukset vaikuttavat maineeseesi. Nyt kannattaa unohtaa kritiikki ja kohdata ihmiset ymmärrys ja positiivisuus edellä.

NEITSYT 23.8.–22.9.

Älä epäröi heittäytyä mukaan johonkin, mistä olet kiinnostunut. Panosta enemmän aikaa, rahaa ja vaivaa johonkin, mikä kasvattaa osaamistasi. Vieraile jonkun sellaisen luona, jolla on yhteinen menneisyys kanssasi. Hän voi auttaa sinua tekemään päätöksen, joka on roikkunut ilmassa kyllin pitkään.

VAAKA 23.9.–22.10.

Nyt olisi sopiva hetki panostaa kampaajaan, tehdä itselle vaikka rentouttava kasvonaamio tai jotain sellaista, mistä tulee hyvä, itsevarma olo. Näköpiirissä on romanssi. Saatat päätyä tunteikkaaseen tilanteeseen alkuviikosta. Kuuntele hyviä neuvoja.

skorpioni 23.10.–22.11.

Älä välitä muiden tekemisistä. Keskity sellaisiin ihmisiin ja asioihin, joista sinulle tulee hyvä olo. Sinua saatetaan jopa hieman painostaa, mutta pysy silti kannassasi. Kumppanuuden merkitys korostuu jakson loppupuolella. Oli kyseessä sitten työkaveruus, ystävyys tai parisuhde, suhtaudut tulevaisuuteen valoisammin älykkään keskustelun jälkeen.

JOUSIMIES 23.11.–21.12.

Tällä jaksolla kotiin panostaminen kannattaa. Jos olet harkinnut kevätverhoja tai piristystä sohvatyynyrivistöön, nyt on sille hyvä hetki. Kunnonkohentamiseen kannattaa suhtautua maltilla. Hiljalleen etenemällä voit päästä parhaaseen lopputulokseen.

KAURIS 22.12.–20.1.

Anna päätöksille aikaa, ja nuku yön yli ennen kuin lyöt asiat lukkoon. Luota tietoosi, älä siihen, mitä sinulle kerrotaan. Nyt on hyvä hetki viettää enemmän aikaa kotona. Tee suunnitelma tulevan varalle ja päästä hauska puolesi valloilleen.

VESIMIES 21.1.–19.2.

Pidä kehostasi hyvää huolta ja yritä välttää houkutuksia, joilla on huonoja seurauksia. Anna päätöksille tarpeeksi hautumisaikaa, sinulla ei ole kiire. Suhteeseesi tulee tämän jakson aikana pilkahdus romantiikkaa, joka nostaa kumppanuuden uudelle tasolle.

KALAT 20.2.-20.3.

Päätä olla apuri sen sijaan että katsoisit muiden aherrusta vierestä. Panoksesi saa sinut erottumaan ja mahdollistaa odottamattoman mahdollisuuden. Joku tuttu ihminen menneisyydestäsi tekee sinulle tarjouksen. Muista, että voit aivan hyvin kieltäytyä. Luota vaistoihisi. Älä oleta mitään, pyydä mieluummin vastauksia.