Dingo oli monelle 70-luvulla syntyneelle nuoruuden kovin bändi. Kuva: Sanoma-arkisto
Dingo oli monelle 70-luvulla syntyneelle nuoruuden kovin bändi. Kuva: Sanoma-arkisto

Neumann, Jonttu, Quuppa, Pete ja Pepe ovat jälleen yhdessä. Legendaarisin Dingo-kokoonpano ilmoitti tänään tekevänsä paluun.

Pertti Neumann, Jonttu Virta, Juha ”Quuppa” Seittonen, Pete Nuotio ja Pepe Laaksonen kertoivat tänään tiedotustilaisuudessaan, että he vetävät kesällä seitsemän festarikeikkaa Suomessa ja lisäksi he esiintyvät Espanjan Fuengirolassa. Ensimmäinen paluukeikka nähdään juhannusaattona Himoksen juhannusfestivaaleilla.

Yhtye esiintyi tällä klassisella kokoonpanolla vuosina 1984–1986 ja 1998–2002. Jäsenet kuitenkin riitautuivat vuonna 2002, eivätkä he ole esiintyneet sen jälkeen yhdessä. Vuosina 2002–2016 Dingo on esiintynyt Neumannin johdolla vaihtelevilla kokoonpanoilla, mutta harva on kelpuuttanut musiikkiryhmiä ”oikeaksi Dingoksi”.

Nyt 2000-luvun alkupuolen riidat on sovittu.

Lähentyminen alkoi viime kesänä, kun Neumann ja Jonttu tapasivat Pori Jazzeilla. He päätyivät Helsingin Sanomien mukaan rupattelemaan ja soittamaan kitaraa pitkästä aikaa.

– Tuli jopa vähän taianomainen fiilis. Ja kun Jontun kanssa ei koskaan kauheesti puhuta mitään. Se on enemmänkin henkien keskustelu -osastoa, Neumann kertoi HS:lle.

Kaksikko ideoi, että he alkaisivat soittaa musiikkia duona. Lopulta palaset loksahtelivat paikoilleen, ja koko alkuperäinen ryhmä oli kasassa. Yhdessä soittaminen on tuntunut kaikista hyvältä.

– Olen soittanut monien eri muusikoiden, hyvienkin, kanssa, mutta tuossa on vaan jokin ihme juttu. Mä kutsun sitä kemiaksi. Ollaan tehty monet sadat keikat yhdessä. Se on selkäytimessä, eikä se sieltä mihinkään lähde, Neumann kertoi HS:lle. 


Yhtye vuonna 1985. Kuva: Sanoma-arkisto
Yhtye vuonna 2017. Kuva: Lehtikuva
 

Bändin rumpali Juha ”Quuppa” Seittonen on työskennellyt viime vuosina lähihoitajana. Kitaristi Jouni ”Jonttu” Virta on muun muassa työskennellyt syrjäytymisvaarassa olevien nuorten kanssa. Pertti ”Pepe” Laasonen on tehnyt esimerkiksi dubbauksia elokuviin. Veli-Pekka ”Pete” Nuotio on työskennellyt it-alalla.

Dingo perustettiin 1982. Vuodet 1984–1986 olivat bändin kulta-aikaa. Kun yhtye erosi vuonna 1986, moni fani suri uutista pitkään.

– Silloin kun Dingo-kuume oli kovimmillaan, kävimme usein äidin serkun luona Porissa. Koko ajan, kun ajelimme siellä ympäriinsä, pidin silmät auki, jos vaikka näkyisi vilaus Quupasta tai Nipasta, Minna, 40, kuvaili Me Naisille Dingo-faniuttaan.


Kuva: Sanoma-arkisto
Yhtye kertoi tänään, että heistä on lisäksi tekeillä kirja ja elokuva. Kuva: Lehtikuva
 

 

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00

Kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen ja Jane-vaimo ehtivät olla yhdessä lähes 27 vuotta.

Lontoon filharmonisen orkesterin ylikapellimestari Esa-Pekka Salonen, 59, ja hänen vaimonsa Jane eroavat, kertoo Iltalehti.

Lehden mukaan avioeroa on hakenut Jane Salonen, joka on jättänyt avioerohakemuksen Los Angelesissa sijaitsevalle oikeustalolle kesäkuussa 2017.

Salonen on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista. Ennen Lontoon-pestiään hän toimi Los Angelesin filharmonikkojen musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina. Hän on tehnyt paljon yhteistyötä myös New Yorkin filharmonikkojen kanssa.

Esa-Pekka ja Jane menivät naimisiin vuonna 1991. Heillä on kolme täysi-ikäistä lasta.