Anne Kontio muutti työn perässä Uuteenkaupunkiin rakentamaan Saab-autoja. Kuvat: Suvi-Tuuli Kankaanpää ja Noora Konttinen
Anne Kontio muutti työn perässä Uuteenkaupunkiin rakentamaan Saab-autoja. Kuvat: Suvi-Tuuli Kankaanpää ja Noora Konttinen

Töitä tarjolla! Autotehtaassa, pikkukaupungissa Länsi-Suomessa. Anne teki nopean päätöksen, jätti tutut kuviot ja muutti.

Ankkakuja! Anne Kontiota, 34, hänen nykyinen Uudenkaupungin-osoitteensa naurattaa, mutta ei tässä talossa mitään hassua ole. Ankkakujan talo on 1970-luvun elementtikerrostalo, järkevä, laatikkomainen. Ei vaapu yhtään. Se on aikoinaan rakennettu autotehtaan työntekijöille: niille, jotka muuttivat kotikonnuiltaan työn perässä Uuteenkaupunkiin rakentamaan uusia, hienoja Saab-autoja.

Heitä rekrytoitiin 1970-luvulla ympäri Suomen. Saabeja ei enää ole, mutta ei se mitään: nyt Uuteenkaupunkiin muutetaan eri puolilta maata rakentamaan uusia, hienoja Mersuja. Täällä on asunut helmikuusta lähtien myös Anne, kokoonpano-osaston kolmoslinjan työntekijä. Hän jätti valmiin elämänsä ja kaverinsa Ouluun ja heräsi yhtenä aamuna uudessa elämässään Uudessakaupungissa.

”Tuli tunne, että haluan tuonne.”

Annella on tänään vapaapäivä, ja hän ehtii kertoa, miten tässä näin kävi. Pyykit ovat koneessa, kynttilät levittävät hyvää tuoksua, kahvi tippuu. Telkkarissa menevät taustalla uutiset alueittain.

– Mä olen aina sanonut, että yhdet uutiset päivässä pitää katsoa. Kyllä kannattaa! Muuten en olisi täällä.

Ikkunatehtaalta autotehtaalle

Viime joulun alla Anne katsoi kotonaan Oulussa kymppiuutisia. Niissä oli tarjolla iloinen Suomi nousuun -pilkahdus: Valmet Automotivella alkaa Mersujen valmistus, ja Uudenkaupungin tehtaalle rekrytoidaan ihmisiä ympäri Suomen.

Annesta tuntui, että hänen oli tarkoitus nähdä tämä uutinen.

–Tuli tunne, että haluan tuonne. Kipuilin juuri silloin, että mitä tekisin elämälläni. Olen sellainen, että uskon kaikkeen johdatukseen, tarkoituksiin ja semmoiseen, Anne sanoo.

Aikaisemmin elämä oli johdattanut Annea syntymäpaikkakunnalta Iistä ensin Kuusamoon ja sitten Kuusamosta Ouluun. Luonteva elämänura olisi ollut tarjolla isänisän perustamassa perheyrityksessä ikkunatehtaalla, mutta Anne opiskeli pukuompelijaksi ja tarjoilijaksi.

– Kai se oli kapinointia. Kasvoin niin siinä ikkunoiden maailmassa ja yrittäjäperheessä, etten halunnut sellaista elämää.

Aikuisena Anne löysi itsensä kuitenkin ikkunatehtaalta, ensin kesäisin, sitten vuonna 2007 kokoaikaisena. Hän vastasi lopulta osittain yrityksen tuotannosta ja taloudesta.

– Ajatus oli, että alkaisin pyörittää tehdasta velipojan kanssa. Se tuntui ihan hyvältä ja ajattelin, että elämä oli valmis. Sitten kävi ilmi, että isän kanssa oli tosi vaikea tehdä töitä.

Työ oli kiinnostavaa. Palkka oli kohdallaan. Viikonloput olivat vapaat, ja kaikki muuten järjestyksessä, mutta olo oli tukala. Anne mietti pari vuotta, uskaltaisiko irtisanoutua ilman tietoa tulevasta.

– Ajatus tuntui hurjalta, mutta mietin, että on vain yksi elämä. Jos itken matkalla töihin, matkalla töistä kotiin ja välillä vähän pukuhuoneessa, niin riittääkö se, että on valtaa ja vastuuta?

Kun tilanne isän kanssa kärjistyi kunnolla, Anne lähti. Hän opiskeli seuraavan vuoden personal traineriksi, valmistui ja palasi taas miettimään, mitä nyt.

– Sitten tulivat ne kymppiuutiset. Laitoin viimeisenä hakupäivänä hakemuksen, kävin tammikuussa haastattelussa. Meitä oli 2 600 hakijaa ja 250 rekrytoitiin. Ajattelin, että mulla ei ole mitään jakoa. Mutta sieltä soitettiin yhtenä torstaina, että tuutko maanantaina kahdeksalta töihin, ja mä menin.

”Elämä on nyt ollut aika työpainotteista”, pitkiä päiviä tehtaalla paiskiva Anne myöntää.
”Elämä on nyt ollut aika työpainotteista”, pitkiä päiviä tehtaalla paiskiva Anne myöntää.

Uusi kaupunki

Anne päätti häipyä Oulusta matalalla profiililla.

– Tiesin, että tulee muuten sitä “älä sitä, älä tätä, mitä nää sinne” -puhetta. Ja olin jo päättänyt!

Anne pakkasi mukaansa aluksi muutaman kassillisen tarpeellista tavaraa: hän tiesi viettävänsä ensimmäiset viikot väliaikaismajoituksessa hotellissa ja työkaverin nurkissa, kunnes pääsisi omaan asuntoon.

”Olin että jumaliste, mihin mä oon lähtenyt.”

Maaliskuun alussa hän pääsi muuttamaan Ankkakujalle. Mukana oli ensimmäiseksi yöksi ilmapatja ja telkkari. Remonttimiehet tulivat ovella vastaan, tuore maali tuoksui. Kun seuraavana päivänä tuli Oulun-muuttokuorma ja Anne kaatui illalla omaan sänkyynsä, olo oli erikoinen. Aika taivaallinen.

–Silloin se konkretisoitui, että mä olen nyt täällä. Se oli tunteiden vuoristorataa, mutta ei mitenkään pahassa mielessä.

Anne oli kuullut Uudestakaupungista etukäteen vähän. Että lunta ei juuri ole talvella, että kesällä paikkakunta herää eloon. Että ihmiset ovat juroja eivätkä tajua, mikä lottovoitto heille on se, että tehtaalla on uusia työpaikkoja.

Ennakkotiedot paikallisten juroudesta eivät Annen mielestä pidä paikkaansa: naapurit moikkaavat, ihmiset ovat ystävällisiä ja tuntuvat ymmärtävän lottovoittonsa päälle. Ja kesällä kaupunki on idyllinen.

–Shoppaillahan täällä ei voi. Mutta nyt täällä on hoksattu pidentää ruokakauppojen aukioloa. Kaupassa käynti onnistuu jo iltavuorosta tullessakin.

Anne on käynyt maaliskuun jälkeen Oulussa kerran, tyhjentämässä omistusasuntonsa. Aluksi hän ajatteli, ettei myisi sitä, mutta:

–Yhtenä aamuna tuli sellainen tunne, että taidanpa myydä.

Melkein kuin ennen vanhaan

Muutto kauas kotoa, töihin autotehtaaseen? Kuulostaako menneisyydeltä? 1960- ja 1970-luvuilla Suomesta muutettiin työn perässä vielä useammin Ruotsiin kuin Uuteenkaupunkiin. Volvon tehdas tuntui imevän loputtoman paljon työvoimaa, kun Suomessa ei riittänyt töitä.

Menneisyydessä oli mahdollista rakentaa koko elämä sen ympärille, että autotehtaassa töitä riittää. Nykyajan autonvalmistus on lyhytjänteisempää, bisnes elää suhdanteiden mukaan. Uudessakaupungissakin on kokemusta isoista irtisanomisista, varsinkin 1990-luvulta, mutta nyt näyttää hyvältä. Suomen ainoaan autotehtaaseen on investoitu, tilauskanta on kasvanut, ja töitä luvataan vuosiksi eteenpäin.

Toinenkin asia on eri tavalla kuin 1970-luvulla: tehtaan työntekijät harvemmin ajelevat töihin itse kootuilla autoilla. Uudenkaupungin arvoautot menevät enimmäkseen vientiin, ja tehtaan parkissa odottelee enemmän vuoden 2002 Relluja kuin vuoden 2017 Mersuja.

Kyllä täällä Annen mielestä voi silti tienata kivasti: hän ansaitsee tänä vuonna 30 000 euroa. Rahan eteen on tosin tehty paljon ylitöitä.

– Elämä on nyt ollut aika työpainotteista. Just puhuttiin työkavereiden kanssa, että nyt alkaa todella tarvita vapaapäivänsä.

Mitä Uudessakaupungissa tehdään vapaalla? Anne on ostanut salikortin ja aikoo aloittaa tauon jälkeen taas treenaamisen. Jos kavereilla sattuu olemaan samat vapaapäivät, heitä voi tavata.

– Nopeasti töistä on löytynyt kavereita. On helppo liittoutua muiden muualta tulleiden kanssa, mutta on mulla paikallisiakin ystäviä.

Hauskaa, kiireistä, raskasta

Iltapäivällä syysharmaassa kaupungissa nähdään jännittävä tunnelmanmuutos: liikenneruuhka. Risteykset täyttyvät ensin autotehtaalle kiirehtivistä iltavuorolaisista, sitten kotiutuvista aamuvuorolaisista.

Töitä on kesästä asti tehty kaikilla osastoilla kolmessa vuorossa, ensimmäistä kertaa tehtaan historiassa. Jossain on siis paljon ihmisiä, jotka haluavat ostaa kalliita autoja! Se on Annen, Valmet Automotiven, Uudenkaupungin ja Suomen kannalta mainio juttu.

”Maasturin taustapeili oli aluksi ärsyttävän hankala, mutta alkoi sekin asettua.”

Tehtaan porttien sisäpuolelle valuu ihmisryppäitä reippain askelin: työasemalla on oltava tasan silloin, kun vuoro alkaa. Tästä eteenpäin eivät ulkopuoliset pääsekään. Tehtaalla on ehdoton vierailukielto käynnissä olevan autoprojektin takia.

Anne kertoo, että hänen reittinsä kulkee ensin hitsaamon läpi pukuhuoneeseen työasun vaihtoon, sitten kokoonpanolinjalle.

– Siellä ei enää ole melua eikä metallipölyä. Autot ovat jo aika valmiita, kun ne tulevat sinne – me laitetaan siellä valkoisissa hanskoissa puhtaita osia paikoilleen.

Annen ensimmäinen työpiste oli asema, jossa autoihin asennettiin ratit. Hommiin pääsi heti kunnolla kiinni: kokoamista ei pääse harjoittelemaan missään testiympäristössä, jossa voisi tumpuloida rauhassa. On pysyttävä muiden tahdissa, ja hihna liikkuu eteenpäin.

–Tiiminvetäjä tuli hakemaan minut, pysähtyi siihen rattiasemalle ja sanoi, että tässä on Annen työpaikka. Katsoin, kun hän asensi kaikki tottuneen nopeasti ja olin että jumaliste, mihin mää oon lähtenyt.

Pian Anne asensi yksin ratit, airbagit, takapenkit ja peilit… Maasturin taustapeili oli aluksi ärsyttävän hankala, mutta alkoi sekin asettua.

Onko työ tehtaalla tylsää? Annen mielestä ei.

– Mää tykkään! Siellä on naurua ja tekemisen meininki. Työ on fyysistä toisilla asemilla. Tarkkaa se on, ja kiireistäkin. Jos jokin osa tulee myöhässä työpisteelle tai asennus tuottaa ongelmia, kiire kertautuu ja vyöryy kuin lumipallo eteenpäin. Mutta huonommin mun hermot kestävät odottelua.

Naurua ja tekemistä, no toki, mutta mites flirtti? Tehtaan työntekijöistä on tällä hetkellä 70 prosenttia miehiä ja 30 prosenttia naisia, joten luulisi... Anne ei paljasta mitään.

– Varmaan jotkut siellä flirttaileekin.

Maaliskuun alussa Anne pääsi muuttamaan Ankkakujalle. Mukana oli ensimmäiseksi yöksi ilmapatja ja telkkari.
Maaliskuun alussa Anne pääsi muuttamaan Ankkakujalle. Mukana oli ensimmäiseksi yöksi ilmapatja ja telkkari.

Ikävä?

Uudenkaupungin läpi ajaa nopeasti. Puutaloja, idyllinen pikku elokuvateatteri. Kaupunginlahti, uusikaupunkilaisittain Pasklahti, on Annen mielestä paikkakunnan parasta antia. Ranta-aittojen terasseille voi kuvitella kesäisiä siiderihetkiä.

Ravintola Kahvelissa on torstai-iltapäivänä aika hiljaista: tarjoilijan puolesta tehtaan rekrytoinnit voisivat näkyä asiakasmäärissä enemmänkin.

– Mutta työntekijät asuvat niin levällään, moni Laitilassa tai Turussa asti, hän kertoo.

Kahvelista saisi Mersu-nimistä pizzaa, jossa on barbeque-kastiketta, pekonia, aurajuustoa, maustekurkkua, paprikaa ja rucolaa. Ennakkoluuloton, kansainvälinen sekoitus! Vähän kuin se tehdaskin tällä hetkellä: 3 900 työntekijää, 42 kansalaisuutta. Anne on opettanut jo uusia työntekijöitä suomella, englannilla ja elekielellä ja edennyt asentajasta tiiminvetäjäksi.

– Kyllä siellä pääsee etenemään, jos on asenne kohdallaan ja edellytyksiä.

Vuonna 2015 melkein 900 000 suomalaista vaihtoi työpaikan perässä paikkakuntaa; Anne ei siis ole mikään tilastokummajainen. Päätöksen takana on yleensä joko uranousu tai työttömyys kotipaikkakunnalla. Annella oli kumpaakin ja vielä lisäksi henkilökohtaisia syitä. Onko hänellä ikävä Ouluun?

– Joitakin ihmisiä on ikävä. Itse kaupunkia ei. Luulen, etten enää palaa sinne. Ei siitä kymmenessä vuodessa oikein tullut kotia.

– Tuntuu, että vanhat kaverit eivät vaan vielä oikein tajua, että mun elämä on nyt täällä. He sanovat aina, että laita viestiä, kun olet tulossa Ouluun… Voisivathan hekin tulla tänne, ja toivoisin, että tulisivat!

Tutkimusten mukaan ensimmäinen vuosi uudella paikkakunnalla on kriittinen. Jos sen aikana ei palaa kotiin, on todennäköisempää jäädä. Anne ei häily kahden vaiheilla. Hän aikoo nyt katsoa autotehdaskortin. Siitä ei tiedä, miten pitkälle se vie. Mitään paniikkia asettua aloilleen loppuelämäksi ei kuitenkaan ole. Vuokrakaksio Ankkakujalla on tähän hetkeen ihan hyvä.

Mitäs sitten tulevaisuudessa?

– Mitä sitä nyt ihminen toivoo: töitä, terveyttä, rakkautta. Ei mulla ole ikinä ollut esimerkiksi vauvakuumetta. Mutta kyllä mä vielä tahdon valkoisen kivitalon veden äärellä. Ja valkoinen Audi A5 pihalle.

Nopeammin toteutuviakin unelmia on: Karibian-risteily ensi kesänä.

– Mun 35-vuotislahja itselleni!

Moduulielämää


Positiivinen rakennemuutos

. Sellainen on nyt käynnissä Lounais-Suomessa: lisää työpaikkoja, lisää ihmisiä, tulevaisuudenuskoa! Kun yksi vientiala vetää hyvin, plusmerkkejä alkaa näkyä muillakin käyrillä.

Uudenkaupungin paikallislehdestä näkyy, että kaupunki on kasvussa. “Asunto- ja työvoimapulaa yritetään ratkoa”, kuuluu yksi otsikko, ja “Kotiutuminen uudelle paikkakunnalle vie aikaa”, sanotaan toisessa. Poliisin hälytystehtävät ovat nimittäin olleet viime aikoina kasvussa.

Asuntopula on aiheuttanut sen, että tehtaan taakse metsänlaitaan on noussut väliaikaisia moduuliasuntoja. Moduulissa jokaisella on seitsemän neliön oma huone. Yhteinen keittiö ja pesutilat jaetaan parinkymmenen muun kanssa. Vuokra on nelisensataa euroa kuussa: näin se autotehtaan menestys rikastuttaa rakennus- ja majoitusbisnestäkin.

Tehtaan viereisen moduulin yläkerrasta löytyy Vaasasta kuukausi sitten tänne muuttanut 25-vuotias Robert Harmaakivi. Hän on töissä logistisella osastolla.

– Duunit on jees, ja palkalla elää. Etsin juuri vaasalaisen kaverini kanssa kimppakämppää, mutta mukava tässä on väliaikaisesti asustella.

Robert teki Vaasassa töitä taksikuskina, mutta työt alkoivat hiipua. Jotain muuta oli keksittävä, ja netissä tuli vastaan autotehtaan rekrytointikampanja.

Robertilla on käynyt sikäli tuuri, että yhdellä moduulin kämppiksistä oli Joensuussa oma ravintola. Mies kokkaa parhaillaan itämaisen tuoksuista kanaruokaa, jota riittää muillekin. Hellan äärestä kuuluu kuitenkin pientä jupinaa.

– Me tehdään työtä kontissa, me asutaan konteissa…. ja vuokra: neljäsataa kuussa!

Tilaajille
”Tulin paikkaan, joka oli täynnä valoa. Ajattelin, että tämä on varmaan se toinen puoli: täynnä valoa, rauhaa ja harmoniaa, mitä nyt voikaan kuvitella. Siellä oli niin kauniita värejä, ettei niitä edes ole tällä puolen. Valoja, värejä ja ääniä. Siellä oli vastaanottajia ja auttajia joka puolella”, Marja kuvailee kirjassa kokemuksiaan. Kuva: Juha Salminen
”Tulin paikkaan, joka oli täynnä valoa. Ajattelin, että tämä on varmaan se toinen puoli: täynnä valoa, rauhaa ja harmoniaa, mitä nyt voikaan kuvitella. Siellä oli niin kauniita värejä, ettei niitä edes ole tällä puolen. Valoja, värejä ja ääniä. Siellä oli vastaanottajia ja auttajia joka puolella”, Marja kuvailee kirjassa kokemuksiaan. Kuva: Juha Salminen

Viisi prosenttia ihmisistä saa jossain vaiheessa elämäänsä kuolemanrajakokemuksen. ”Minut tempaistiin. Se ei ollut unta; olin nukkunut yön lääkkeillä ja olin aivan virkeä. Eikä se ollut hallusinaatiota. Siirryin toiseen todellisuuteen”, Kaisa kertoo.

Kolmekymmentä vuotta sitten Kaisan kuukauden ikäinen vauva kuoli kätkytkuoleman. Neljältä yöllä Kaisa oli syöttänyt Elina-vauvan, aamulla tyttö ei enää herännyt.

Kaisan muistikuvat aamulta ovat hämäriä. Hän otti kuolleen vauvan syliin, muistaa huutaneensa...

Egyptiläisnaiset ovat ryhtyneet vastustamaan silpomisia Al Maasarahin kylässä Egyptissä. He levittävät tietoa kylässä, koska silpomisesta ei puhuta.

Sen piti olla ihan tavallinen päivä 10-vuotiaan Mahan elämässä. Äiti lähti asioille Al Maasarahin kylässä Egyptin pohjoisosassa, kun naapurit tulivat päättäväisinä ovesta sisään. Heidän tehtävänsä oli sitoa Maha niin, ettei hän pysty liikkumaan. Mahan äiti tiesi, mitä tuleman piti, mutta pysyi poissa, kuten tapana on.

Paikalle tuli kyläkätilö, daya. Mahan seuraavat muistikuvat ovat hajanaisia. Niihin liittyy hirvittävää kipua.

– Hän silpoi minut partaterää muistuttavalla välineellä. Hän käytti puuduttavaa liinaa, kipu alkoi hieman jälkeenpäin. Voit ehkä vain kuvitella, miltä sellainen tuntuu.

27 vuotta myöhemminkin tilanteen muistelu on vaikeaa. Kasvot peittävään huntuun sonnustautunut Maha puhuu kiihtyneesti. Ympärillä istuvat almaasarahilaiset naiset katsovat häntä myötätuntoisesti.

Tarina on tuttu heille – ja miljoonille egyptiläisnaisille. Egyptissä silvotaan yhä yli 70 prosenttia naisista, vaikka käytäntö on kriminalisoitu jo kymmenen vuotta sitten. Määrä on laskusuunnassa aiemmasta yli 90 prosentista, mutta vähäisen valistuksen ja olemattomien rangaistusten vuoksi silvottujen naisten määrä pienenee hyvin hitaasti.

”Leikkausta seurasi kivulias, kuukausia kestänyt toipuminen ja pitkä trauma.”

Erityisesti maaseudulla kriminalisoinnista ei edes tiedetä – saati, että viranomaiset tai poliisit reagoisivat silpomisiin.

Maha kertoo, että leikkausta seurasi kivulias, kuukausia kestänyt toipuminen ja pitkä trauma. Dayan talo oli kylän laitamilla. Pikkutyttönä Maha pelkäsi kulkea sen ohi.

– Ahdisti kovasti. Ajattelin joka kerta, että hän tekee minulle jotakin pahaa.

Myös lääkärit silpovat

Nyt Mahan ja hänen puolisonsa Mohammedin olohuoneeseen Al Maasarahiin on kutsuttu muita silpomista vastustavia kyläläisnaisia. Jokainen on kokenut Mahan kohtalon – ja on siitä vihainen. Nämä naiset ovat päättäneet valistaa ja estää muita naisia antamasta tyttäriään silvottaviksi.

Barbaarista ja turhaa perinnettä selitetään puhtauden tarpeella. Jotkut kutsuvat sitä ”kauneusleikkaukseksi”. Yleisin harhaluulo on, että silpomattoman naisen seksuaalisuus on holtitonta.

Maaseudulla Mahan kokemus – dayan suorittama kotisilpominen – on yleinen. Kaupungeissa ja taajamissa myös lääkärit ja muut terveydenhuollon ammattilaiset silpovat tyttöjä. Alaikäisen tytön vie lääkärin arvioitavaksi yleensä oma äiti.

Tutkimuksessa lääkäri päättää tytön anatomian perusteella, tarvitseeko tyttö hänen mielestään silpomista. Lääketieteellistä perustetta toimenpiteelle ei ole.

Silpomisen seuraukset ovat traagisia: vakavaa verenvuotoa, tulehduksia, seksivaikeuksia, ahdistuneisuutta.

Pieni osa lääkäreistä uskoo silpomisen olevan hyödyllistä. Jotkut kuvittelevat, että tekemällä ympärileikkauksen tyttö välttyy kotisilpomiselta. Valtaosa lääkäreistä kuitenkin tekee operaatioita rahan vuoksi.

WHO jakaa silpomisen neljään kategoriaan kevyestä raapaisusta tai pistosta sisäisten ja ulkoisten häpyhuulten poistoon ja emätinaukon ompeluun lähes kiinni asti. Egyptissä yleisimpiä ovat tyypit I ja II – molemmissa tytön klitoriksesta poistetaan vähintään osa.

Silpomisen seuraukset ovat traagisia: vakavaa verenvuotoa, tulehduksia, seksivaikeuksia, ahdistuneisuutta.

Miehet päättävät

Al Maasarahissa on 40 000 asukasta. Lähes 96 miljoonan asukkaan Egyptin mittapuulla tämä suomalaisen pikkukaupungin kokoinen taajama on pahainen kylä. Se sijaitsee Ylä-Egyptissä muutaman tunnin ajomatkan päässä Kairosta pohjoiseen. Terrakotan väriset kauniit modernit talot kätkevät sisäänsä usein sekä karjaa ja muita hyötyeläimiä että ihmisten kodit. Perheet ovat pitkälti omavaraisia ja elävät vuosisatoja vanhojen perinteiden mukaan.

Lakimies Reda Eldanbouki on omistanut ammattiuransa naisten oikeuksien ajamiseen.
Lakimies Reda Eldanbouki on omistanut ammattiuransa naisten oikeuksien ajamiseen.

Tyttöjen sukupuolten silpominen on yksi niistä. Kuten Mahan naapuri, 45-vuotias Huta Sabir selittää:

– Täällä luullaan, että se kuuluu asiaan, koska niin on aina tehty.

Al Maasarahissa käänne tapahtui reilu vuosi sitten, kun silpomisen vastaista valistustyötä tekevän Women’s Center for Guidance and Legal Assistance -järjestön lakimiehet Reda Eldanbouki ja Atef Aboelenin vierailivat kylässä. He kertoivat kyläläisille, että perinne on laiton ja vaarallinen, eikä Koraani hyväksy sitä.

”Naiset eivät saa päättää täällä itse ruumiistaan.”

Viimeisin argumentti on tärkeä erityisesti miehille, jotka viime kädessä päättävät asiasta, vaikka usein silpojat ja silpomisen käytännön mahdollistajat – äidit ja isoäidit – ovat naisia. Käsitys siitä, että vain silvottu tyttö on avioliittokelpoinen, pysyy tiukassa.

Syksyllä 2016 Egyptin parlamentin miesjäsen julisti, että ”Egyptin miehet ovat niin heikkoja, että naiset tulee silpoa”. Hänen kantava ajatuksensa oli, että silpomaton nainen on seksuaalisesti vapautunut ja tarvitsisi ”vahvan miehen” pysyäkseen uskollisena ja aisoissa.

Lausunto herätti julkista paheksuntaa, mutta sen takana piilevä asenne on yleinen.

– Naiset eivät saa päättää täällä itse ruumiistaan. Seksuaalinen ahdistelu on yhtä yleistä kuin syöminen ja juominen, Eldanbouki sanoo.

Seksi on kivuliasta

Egyptissä avioerot ovat yleisiä. Naiset kertovat, että seksuaalinen haluttomuus on egyptiläisliitoissa pikemmin sääntö kuin poikkeus. Naiset syyttävät siitä useimmiten itseään, vaikka syy on silpomisen.

Silpomisen seuraukset paljastuivat Mahalle lopullisesti, kun hän 17-vuotiaana avioitui ja tuli aika aloittaa seksielämä. Egyptin maaseudulla avioliitot ovat usein järjestettyjä ja morsiamet nuoria.

Myös Mahan mies Mohammed vastustaa silpomisia. Heidän tytärtään ei operoida.
Myös Mahan mies Mohammed vastustaa silpomisia. Heidän tytärtään ei operoida.

Seksi on kivuliasta naiselle, ja synnytykset ovat hankalia. Maha synnytti molemmat lapsensa alateitse, mutta kertoo sen olleen hyvin vaikeaa. Maha puhuu avoimesti myös psyykkisestä traumastaan.

”Profeetta Mohammed ei silponut tyttäriään. Tämä perinne ei liity uskontoon.”

– Intiimi suhde on vaikea, Maha sanoo suoraan.

– Mutta Mohammed tietää, mistä se johtuu.

Mahalla kävi hyvä tuuri: Mohammed on ymmärtäväinen ja hyvä mies. Maha kertoo, että moni nainen ei ole yhtä onnekas.

Myös Mohammed vastustaa silpomista.

– Profeetta Mohammed ei silponut tyttäriään. Tämä perinne ei liity uskontoon, hän sanoo.

Mahan ja Mohammedin 7-vuotias tytär ei siis ole enää vaarassa. Moni muu tyttö kuitenkin on.

Naisten kohtalo?

Valistustyö vaatii kärsivällisyyttä. Juristi Eldanboukin mukaan valistussessioita tarvitaan kolme tai neljä, jotta naiset alkavat uskoa silpomisen turhuuteen ja vaarallisuuteen.

– Miehille taas täytyy kertoa, että naisten silpominen vie heiltäkin seksuaalisen mielihyvän. Ja että naisen kunniallisuus on korvien, ei jalkojen välissä, Reda Eldanbouki sanoo.

Ennen valistusjärjestön edustajien vierailua myös Maha perheineen eli siinä uskossa, että silpominen kuuluu asiaan ja on naisten kohtalo.

Mahan sohvilla istuvat Heba Younas Mohammed, 28, Nesma Hassan Atta, 27, ja Huta Sabir kertovat samaa tarinaa: vuoden ajan he ovat tienneet, että silpominen on väärin. Ympäristön paine on kuitenkin valtava.

”Levitämme tietoa täällä kylässä. Meillä ei ole sosiaalista mediaa; some olemme me itse.”

Huta Sabir kertoo veljensä vaimosta, jolla on neljä lasta ja jota pelottavat silpomisen komplikaatiot. Operaatiosta kieltäytyminen kuitenkin pelottaa myös. Hyväksyykö yhteisö? Pääseekö tyttö naimisiin?

– Minulla on 15-vuotias tyttö ja 19-vuotias poika. Pelkään tyttäreni puolesta, sillä hänen isänsä haluaa silpoa hänet. Näen muiden naisten menevän tyttärineen sairaalaan toimenpidettä varten. Sitä on ahdistavaa katsoa.

Heba Younas Mohammedilla on mukana tyttövauva, joka ryömii kirjavilla matoilla. Heba silvottiin kymmenvuotiaana, mutta tyttärensä hän aikoo säästää samalta kohtalolta.

Nämä neljä naista ovat kuitenkin vain pieni osa kylän väestöstä. Surullisia kohtaloita on yhä paljon.

Silpomista, kuten intiimejä asioita laajemminkin, ympäröi puhumattomuus.

– Äitimme eivät kerro meille mitään. Eivät kuukautisista, eivät silpomisesta. Tämän täytyy muuttua. Olen itse puhunut nuoremmille siskoilleni näistä asioista, Heba sanoo.

– Levitämme tietoa täällä kylässä. Meillä ei ole sosiaalista mediaa; some olemme me itse.

Avausleikkauksia Suomessa

Raskaana oleville ympärileikatuille naisille tehdään Suomessa avausleikkauksia, jotta heidän olisi helpompi synnyttää. Valitettavasti joskus kätilöt näkevät, että silvotut genitaalit tai avattu ympärileikkauskudos on ommeltu uudelleen kiinni synnytyksen jälkeen. Kun kyseessä on täysi-ikäinen nainen, tähän ei voida puuttua muuten kuin keskustelemalla ja tarjoamalla mahdollisuutta uudelleen avaamiseen.

Naistentautien poliklinikoilla Suomessa käy joskus myös naisia, joille täytyy tehdä avausleikkaus, koska yhdyntä on mahdotonta.

Maailmassa silvotaan joka vuosi noin kolme miljoonaa tyttöä, vaikka moni maa on kieltänyt ympärileikkaamisen lailla. Helmikuun alussa Somalimaassa annettiin fatwa eli uskonnollinen ohje, joka kieltää silpomisen vakavimman muodon. Somalimaan naisista noin 98 prosenttia on silvottu.

Monissa länsimaissa tyttöjä viedään kotimaahansa silvottaviksi.

Suomessa sosiaali- ja terveysministeriö lanseerasi ensimmäisen tyttöjen ympärileikkaamisen vastaisen ohjelman vuonna 2012. Suomessa ei ole erillistä silpomisen kieltävää lakia, mutta teko täyttää törkeän pahoinpitelyn tunnusmerkistön. Myös yllytys ja avunanto ovat rikollista.

Monissa länsimaissa tyttöjä viedään kotimaahansa silvottaviksi. Suomessakin esimerkiksi kouluterveydenhuoltoa ja päiväkoteja ohjeistetaan puuttumaan asiaan, jos tyttö on vaikkapa lähdössä moneksi viikoksi kotimaahansa ja on syytä epäillä, että hänet silvotaan. Silpomisesta saa rangaistuksen, vaikka se olisi tehty ulkomailla, jos kyseessä on Suomessa asuva henkilö.

Tähän mennessä Suomessa ei ole ollut yhtään silpomiseen liittyvää oikeudenkäyntiä, eikä tyttöjen silpomisesta täällä ole pitäviä todisteita. On kuitenkin todennäköistä, että uhka koskee myös suomalaistyttöjä.

Reportaasia varten on haastateltu tutkimuspäällikkö Raija Klemettiä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta sekä naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Pirkko Brusilaa. Lähteinä on käytetty myös Peoples Councilin raporttia Egyptistä, The Guardiania ja Voice of Americaa.