”Pulpettikatto, pariovet ja etuterassi ovat käytännöllisiä ja tärkeitä valintoja”, kertoo Marika Taina naisvajastaan. Kuvat: Susanna Kekkonen
”Pulpettikatto, pariovet ja etuterassi ovat käytännöllisiä ja tärkeitä valintoja”, kertoo Marika Taina naisvajastaan. Kuvat: Susanna Kekkonen

Miesluolat jo tiedetään, mutta yhä useammalla naisella on nyt oma naisvaja, she shed. Marika, Riikka ja Laura esittelevät omansa.

”Leikkimökki, jota emme koskaan saaneet”


”Kakku syntyi oman pihan raparperisadosta”, Marika kertoo.
”Kakku syntyi oman pihan raparperisadosta”, Marika kertoo.

Marika Taina, 46, Valkeala: ”Pihamme katseenvangitsija on huvari, keltavalkoinen huvimaja, jonka mieheni teki minulle 40-vuotislahjaksi. Osallistuin rakennushommiin aputyttönä itsekin, maalasin ja roudasin.

Huvarissa on juhlittu monet synttärit, rippijuhlat ja lakkiaiset, ja tyttäremme kavereineen ovat yöpyneet siinä lukuisina kesäöinä. Pohjimmiltaan maja on kuitenkin minun paikkani, oma Huvikumpuni.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lapsena minulla ja siskollani oli leikkimökki, sellainen ruma ja tummanruskea, jossa luikki hämähäkkejä. Tämä on varmaan korvike sille söpölle leikki­mökille, jota emme koskaan saaneet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Huvimaja valmistui viisi vuotta sitten, elokuussa 2012. Se suunniteltiin vanhojen, lahjaksi saatujen ikkunoiden ehdoilla. Inspiraatiota ja ideoita sain rakastamistani sisustuslehdistä ja pihamessuilta. Projekti nieli yhden kesän ja nelisentuhatta euroa. Se herätti positiivista huomiota asuinalueellamme – naapurinrouva sai pian samantyyppisen!


”Huvimaja on oivallinen paikka lehdenlukuun ja rauhoittumiseen”, Marika sanoo.
”Huvimaja on oivallinen paikka lehdenlukuun ja rauhoittumiseen”, Marika sanoo.

Talvella maja hohtaa pihassa kuin iso lyhty, silloin virittelen sen täyteen jouluvaloja. Sähköjohto tulee tänne pihaa pitkin, lämmitystä tai kiinteää valaistusta majassa ei ole.

Minusta beige ja harmaa eivät ole värejä, vaan mielentiloja. Sisustustyyliini kuuluu hassuttelu, väreillä ja kuoseilla leikittely sekä kekseliäs yhdistely. Olen yhdeltä koulutukseltani graafikko, ja se varmaan näkyy valinnoissani.

Myös miehelläni on oma tilansa kodissamme. Hänen työhuoneessaan on tummasävyinen man cave -fiilis, ja sen telkkarista tulee ”vain urheilua”.

Parhaita hetkiä huvimajassa ovat aurinkoiset kesäaamut, kun muut perheenjäsenet vielä nukkuvat. Silloin hiivin sinne paljain jaloin, pelkässä yöpaidassa pienen tarjottimen kanssa. Lempiaamiaiseeni kuuluu teetä, voileipiä ja pientä makeaa.”


Pieni terassi kuuluu tietenkin olla.
Pieni terassi kuuluu tietenkin olla.


”Mielestäni ihmisellä täytyy olla intohimoja.”
”Mielestäni ihmisellä täytyy olla intohimoja.”

 

”Marilyn on pihan helmi”

”Vaunun terassi on ison, metsäisen tonttimme aurinkoisin kohta.”

Riikka Sundberg, 46, Hanko: ”Talomme on kovin pieni. Kymmenen vuotta sitten ostimme pihaan lisätilaksi vanhan asuntovaunun. Ajattelin, että saisimme siitä kyläileville ystäville vierasmajan. Hintaa löydöllä oli parisen tonnia.

Vaunusta tuli minun projektini, silmäteräni, hengähdyspaikkani. Annoin sille nimeksi Marilyn.

Luonteeltani olen värkkääjä, tykkään tehdä asioita omin käsin. Ammatiltani olen sisustusliikkeen myyjä ja myynnissä olevien asuntojen somistaja. Rakastan myös hassutella ja heittäytyä.

Aluksi pistin vaunun sisäosat päreiksi moukarilla. Tuntui hyvältä antaa kyytiä lastulevykaapeille ja ruskeille, pahanhajuisille tekstiilipinnoille. Lisäksi värväsin kylältä pari poikaa koristelemaan vaunun ulkopinnan graffitein.

Mieheni ja hänen veljensä tekaisivat talkoohengessä vaunuun etuterassin ja harjakaton, joka ehkäisee kosteusvaurioita. Sisäpinnat päällystettiin rakastamallani sävyllä, Saarenmaan harmaalla puupaneelilla. Kaikki huonekalut ovat kierrätettyjä, kirpputorilöytöjä.

”Joskus lämpöisinä kesäpäivinä kömmin Marilyniin nukkumaan päiväunia, lueskelemaan tai vain istumaan kahvikupin tai lonkerotölkin kanssa.”

Viime keväänä pistin vaunun ulkopinnan graffitit peittoon, maalasin Marilynin spray-maalilla mustaksi. Tykkään tästä uudesta, vähän rouheammasta lookista.

Minulla ja miehelläni on hyvä suhde, mutta omat juttumme. Hän ajaa prätkää ja veneilee saareen, se on hänen hiljentymispaikkansa. Hänkin tarvitsee omaa tilaa.

Tykkään Marilynistä siksikin, ettei täällä ole nettiä. Tämä on pyhitetty rauhoittumiselle. Olen niin kova touhuamaan, että minulla täytyy olla paikka, joka suorastaan pakottaa olemaan jouten.

Minusta kaikilla pitäisi aina olla jokin luova projekti meneillään, se tekee pääkopalle hyvää.”

”Kesäfiilis syntyy oikeista kirjoista.”
”Tämä piirros syntyi Espanjassa, jossa asuin talven tyttäreni kanssa. Siellä innostuin taiteilemaan.”
Marilynin musta pinta on rouheaa tyyliä.

 

”Majalla voi vetää vähän överiksi”

”Rakastan yksinkertaisuutta, puhtaita linjoja ja tanskalaista sisustustyyliä, se taitaa näkyä täällä.”

Laura Andersson, 39, Helsinki: ”Helsingin Lauttasaaren rannassa, Sotainvalidien mökkialueella, seisoo valkea kesämajamme Villa Saga. Tämä on anoppini nimissä ja suvun yhteiskäytössä.

Ahkerin käyttäjä olen kuitenkin minä. Olen freelancer, joten pääsen tänne fiilistelemään silloinkin, kun muut ovat kiinni töissään.

Tontin alkuperäinen maja purettiin vuosia sitten. Alkuperäiset vuokraajat olivat puolisoni isovanhemmat, sotainvalidi Martti ja hänen puolisonsa Saga, jonka mukaan maja on saanut nimensä. Tontin vuokraoikeus jäi perinnöksi jälkipolville.

Villa Saga valmistui kaksi vuotta sitten, syksyllä 2015. Sen teki ammattimies, pystytys vei vain kolmisen viikkoa. Minä ja puolisoni emme ymmärrä rakentamisesta mitään.

Maja on suurin alueella sallittu, neliöitä on 14. Kiinteää sähköä ei ole. Lämpö tulee valurautaisesta kaminasta, keittiön valot saavat energiansa aurinkopaneeleista. Kesävesijohto on pihalla, majojen yhteinen ulkohuussi tuossa puskien takana.

”Pihan istutukset ovat edellisen polven peruja”, Laura kertoo.

Villa Sagan vaalea sisustus on pääosin minun käsialaani. Mieheni kyllä osallistui projektiin, onneksi meillä on aika samanlainen maku. Täällä voi vetää vähän överiksi, hienostella kukkakupeilla ja kristallilaseilla, koska astiat pitää joka tapauksessa tiskata käsin.

Pihalla rakastan erityisesti ryhmyistä vanhaa omenapuuta, joka juuri nyt on vaaleanpunaisessa kukassa. En ole viherpeukalo, pikemminkin kukantappaja.

Parasta on se hetki, kun nousee polkua ylös tänne mäen päälle. Autojen äänet etääntyvät askel askeleelta, linnut laulavat ja mehiläiset surisevat. Sydän pakahtuu paikan ihanuudesta, stressi kaikkoaa.”

”Pidän täällä paljon juhlia ystäville ja perheelle. Talvikauden kohokohta on ystäväporukkani perinteinen joulupuuro.”

”Villa Saga on laiskottelijan paratiisi.”
”Villa Saga on laiskottelijan paratiisi.”

 

”Usein otan kesämajalle mukaan kaksivuotiaan tyttäreni.”

Mikä she shed?

Naisten vastine miesluolalle (man cave). Usein erilleen talosta rakennettu pieni huone, aikuisen oma tila.

Trendi alkoi pari vuotta sitten Yhdysvalloista. Moni rakentaa vajansa itse, joten tee se itse -ohjeita riittää netissä.

Britanniassakin pihavajojen myynti on kasvanut.

Hifistelyversiota kutsutaan nimellä chic shed: naisvaja, joka saa inspiraationsa ranskalaisesta tyylikkyydestä.

Miesluolat ja naisvajat voivat auttaa, jos neuvottelut kodin tilankäytöstä tyssäävät.

Lähteet: HS, IL, today.com

Sisältö jatkuu mainoksen alla