Sanotaan, että mehiläisten sukupuuton jälkeen ihmiskunnallakin olisi vain neljä vuotta elinaikaa. Mutta ei hätää: uusia asiantuntevia mehiläisten hoitajia syntyy koko ajan.

Avaruuspukuihin sonnustautunut ryhmä ryskyy kohti espoolaisessa risteyksessä olevaa metsäkaistaletta. Pari mehiläispesää tönöttää koivujen katveessa, ja niiden edessä on varoituskyltti: ”Jätäthän mehiläiset rauhaan.”

Emme jätä! Nyt nimenomaan häiritään: Espoon työväenopiston mehiläistarhauskurssi on tulossa katsomaan, miten kotieläimillä talven jälkeen menee. Olosuhteet alkavat vihdoin olla kohdillaan, lentosää on selkeä ja aurinko lämmittää, pari yksilöä surisee pesän ulkoseinämällä. Opettaja Merja-Riitta Laurila lähestyy laatikkoa.

– Tervetuloa kevään ensimmäiselle pesäkäynnille! Onko kaikilla varusteet kunnossa? Katsotaas, onko ajoituksemme kohdillaan…

Merja-Riitta avaa laatikon ja irrottaa yhden kennon. Marsilaisryhmä nojautuu eteenpäin, surina voimistuu.

– Hyvältä näyttää, mesi kiiltelee. Näettekö, tuolla yhdellä on punaista siitepölyä reisitaskuissa, toukille ruuaksi. Ja erotatteko munat? Laitan tämän kennon kiertämään, käännelkää auringonvalossa niin näette.

Kyllä! Munat näyttävät valkoisilta ompelulangan pätkiltä kennojen pohjalla. Uudet työmehiläiset ovat kehittymässä, kohta ne pölyttävät kasveja ja tekevät medestä hunajaa. Kaikki on hyvin.

Enää neljä vuotta?

Mehiläisten hoito espoolaisessa risteyksessä voi näyttää erikoiselta puuhalta, mutta tässä ollaan tärkeän äärellä. Nimittäin: jos mehiläiset kuolevat, ihmiskunnalla on vain neljä vuotta elinaikaa, sanoi Albert Einsteinkin. Vai sanoiko? Oikeasti lausunnon takana ei ole Einstein, eikä se ole ehkä aivan tottakaan, mutta eikö kuulosta pahaenteisen pelottavalta? Kuin tieteiselokuvan alulta.

Paniikki on sitä paitsi meinannut tosielämässä iskeäkin. Yhdysvalloista on uutisoitu 1990-luvulta asti mehiläisten mystisistä massakuolemista, ja viime vuonna tarhaajat menettivät 40 prosenttia mehiläisistä. Ilman pölyttäjiä ihmiskunnan ruokkiminen olisi oikeasti työn ja tuskan takana. Kiinassa kuulemma pölytetään jo joillain alueilla viljelyksiä käsin – jollei sekin ole vain pelottelutarina?

Merja-Riitta Laurila sen sijaan on rauhallisella mielellä. Kyllä mehiläisiä aina välillä kuolee, mutta ei massoittain eikä selittämättömästi. Joskus talvi voi olla liian rankka: jos kuningatar ei ole muninut tarpeeksi, työläiset eivät saa pidettyä pesää lämpimänä. Varroapunkki, mehiläisen loinen, levittää tauteja, jotka voivat tappaa kokonaisia yhdyskuntia.

 


Risteys Espoossa on aivan hyvä paikka mehiläisille.
Risteys Espoossa on aivan hyvä paikka mehiläisille.

 

Sitten ovat tietysti vielä karhut. Keski-Suomessa mesikämmenongelma on aito päänvaiva mehiläistarhaajille. Espoossa ongelmat ovat ennemmin punkin- kuin karhunkokoisia.

– Nyt me voitaisiin katsoa punkkitilanne. Niitä näkyisi tuossa valkoisessa aluspaperissa… On siinä yksi. Mutta ei ole huolestuttavaa, ei tarvitse alkaa torjua, Merja-Riitta sanoo.

Mysteerin tuntu mehiläiskuolemien ympärillä on jo haihtumassa, ja USA:n tilanteelle on ilmennyt monta syytä. Varroapunkki on isoin, torjunta-ainecocktail toinen. Tilanne on inhottava, mutta ei sentään niin paha, että yhdysvaltalaisilla olisi neljä vuotta aikaa jättää kotimaansa.

Suomessakin puutarhanhoitajat tarkkailevat nykyään huolestuneina, käykö pihassa pölyttäjiä. Mutta onneksi keltamustilla ystävillämme menee mukavasti. Punkkia osataan nykyään aika hyvin torjua. Tarhaajia ja mehiläisiä tulee lisää: Helsingissä toimiva Stadin Tarhaajat ry. perustettiin viisi vuotta sitten, jäseniä on jo 250, ja määrä on lisääntymään päin. Ja lisäksi mehiläisillä on imagoasiat kunnossa: Merja-Riittaa pyydetään jatkuvasti auttamaan, jotta milloin minkäkin yrityksen tai yhteisön takapihalle saataisiin muutama pesä.

– Viisi seurakuntaa Helsingissä haluaa tänä kesänä kirkkojensa katoille mehiläisiä. Jokin mehiläisissä nyt on, mikä iskee juuri tähän hetkeen.

Emo löytynyt

Mikähän se olisi, joka mehiläisissä vetoaa? Ehkä sama kuin saimaannorpassa – se on mukava eläin, jota nykymaailma uhkaa. Tai sitten se, että tyyppi tekee valittamatta juuri sen, mikä sen pitääkin tehdä: rakentaa kennoja, valmistaa hunajaa tai pötköttelee luodolla.

Sen ainakin ymmärtää, mikä mehiläistarhauksessa vetoaa. Tässä puuhassa saa ihminen keskittyä hetkeen, surinan ympäröimänä. Samalla pääsee seuraamaan huimaa luonnonnäytelmää lähietäisyydeltä. Toukista kuoriutuu parissa viikossa uusia mehiläisiä, yhdyskunta kasvaa, syksyllä saadaan hunajaa.

 


Adjutantinkadun mehiläiset ja työväenopiston tarhaajakurssi valmiina hommiin!

 

Keväällä kuningattarella on kova työ munia uusia työläisiä, koska vanhat kuolevat näihin aikoihin. Merja-Riitta löytää mehiläisemon laitimmaisesta kennosta.

– Katsokaas, siinä. Se on merkitty valkoisella pilkulla. Tätä kennoa en anna kiertämään, ettei kuningatar vain huku, se on kallis yksilö.

Mehiläisharrastukseen pääsee uppoutumaan aivan niin syvälle kuin haluaa, ja tarkkailtavaa on enemmän kuin lintulaudalla. Keväällä mehiläishoitajien keskustelupalstalla pohdittiin esimerkiksi eri siitepölyjen proteiinipitoisuuksia: Tänään mehiläiset keräsivät jonkin verran koivun siitepölyä pajujen puutteessa. Netistä kurkistin, että rauduskoivun siitepölyn raakaproteiinipitoisuus on 8%. Aminohappoja en käynyt vertailemaan.

Espoon työväenopistolaisilla on kaikilla omat syynsä mehiläisharrastukseen. Eläinrakkaus, uusien asioiden oppiminen, pölytys, mahdollinen bisnes, ja tietysti hunaja:

– Ruokalusikallisella päivässä saa flunssat pysymään poissa.

– Eihän sellaista keittoa ole, johon ei tulisi hunajaa!

– Se sopii kahviinkin yllättävän hyvin.

– Ja siitepölyhän on todella trendikästä ja terveysvaikutteista…

– Mulla kuluu 23 kiloa hunajaa vuodessa.

Juuri sopiva kaupunkilemmikki

Kaikki Suomessa näkyvät mehiläiset ovat kotieläimiä: ne eivät pärjää luonnossa. Pääkaupunkiseudulla tarhaus on viime vuosien trendi, mutta mehiläisten muinaishistoria on Suomessa hyvin kaupunkilainen. Ensimmäistä tarhaa piti 1760-luvulla piispa Mennander Turun akatemian pihalla. 1800-luvun puolella mehiläisiä alettiin hoitaa maaseudulla, jossa sadot kasvoivat saman tien huimasti. Toisen maailmansodan jälkeen mehiläisiä pidettiin taas monella kaupunkilaispihallakin: kun sokeri oli kortilla, hunajalla oli kysyntää.

1800-luvun mehiläiset olivat samaa italialaista rotua kuin nämä, jotka nytkin surraavat kurssilaisten ympärillä. Hyvämaineista, ei äkäistä porukkaa, juuri sopivia vaikka espoolaisille.

– Kyllä pölytys on nykyään ykkössyy mehiläistarhaukseen. Jos on vaikka marjatila ja alkaa tarhata mehiläisiä, sadot pompsahtavat, sanoo Juha Laurila, joka vetää kurssia Merja-Riitan kanssa.

”Juuri nyt mehiläisillä on täällä hyvä maine ja kaikkien sympatiat puolellaan, mutta äkkiä se menetetään.”

Muuten mukavissa ja hyödyllisissä mehiläisissä on vain se hankaluus, että niitä pitää jaksaa hoitaa. Täytyy lisätä kennoja, jotta uusille asukkaille riittää tilaa. Täytyy ruokkia talvella, täytyy puhdistaa kehikot linkouksen jälkeen. Täytyy miettiä punkkitorjuntaa. Sellaisellekin bisnekselle olisi varmasti jo pääkaupunkiseudulla tilausta, että joku kiertäisi autolla huoltamassa mehiläispesiä vähän niin kuin firmojen kahviautomaatteja. Ilman huolenpitoa voi käydä niin, että mehiläiset päättävät lentää pesästä etsimään parempia oltavia.

– Sitä ei halua kukaan, että ne lentäisivät porukalla Stockmannin ovesta sisään ja alkaisivat parveilla keskipylväässä. Kaupunkitarhauksessa pitää olla tarkkana – juuri nyt mehiläisillä on täällä hyvä maine ja kaikkien sympatiat puolellaan, mutta äkkiä se menetetään, Merja-Riitta miettii.

Mehiläistarhauskaan ei ole aivan ilmainen harrastus. Alkuun, yhden pesällisen ja tarvikkeiden omistajaksi, pääsee ehkä viidelläsadalla eurolla. Sitten tarvitaan vielä vähän varastotilaa, viitseliäisyyttä, sitoutumista... mutta vastineeksi pääsee osaksi kestävää kehitystä, ja voihan hunajalla tienatakin!

Monikukka vai laji?

Vuosi 2016. Terrorismin, Trumpin, Brexitin ja vaikka miten monen ikävän asian vuosi. Tiesittekö, että se oli myös historiallisen surkea hunajavuosi Suomessa? Satoi juhannuksesta alkaen, ja horsma paleltui jo alkukeväästä. Se on mehiläisille tärkeä loppukesän mesikukka, eikä siitä herunut viime vuonna juuri mitään.

 


Ahkerat ystävämme, säyseää italialaista rotua.
Ahkerat ystävämme, säyseää italialaista rotua.

 

Mehiläistarhaaja katselee rikkaruohoja eri silmällä kuin muut. Voikukassa ja horsmassa hän näkee arvokkaita mesikukkia, ojanvarren pajukoissa siitepölyä ja proteiinia, jotka räjäyttävät keväällä mehiläiskauden käyntiin.

Entäs tavallinen hunajansyöjä? Hän huomasi viime vuonna korkeintaan, että kotimaisen hunajan hinta nousi. Hän ei varmasti osaa myöskään sanoa, maistuuko purkissa apila vai rypsi. Se olisi hankalaakin: jos ostaa kaupasta kotimaista hunajaa perinteisessä, keltaisessa Kuningatar-purkissa, saa monikukkahunajaa. Siihen on lingottu samalla kertaa koko lyhyt kesä, kaikkine kukkineen.

Kaupunkilaishunaja maistuu erilaiselta kuin maalaishunaja.

Mutta hunajan kanssa voi nykyään jo hifistellä, jos haluaa – jotkut tarhaajat tarjoavat lajihunajaa. Se on tarhaajan taidonnäyte, jossa tarkalla ajoituksella ja pesien sijoittelulla saadaan mehiläiset tekemään hunajaa pelkästään tietystä kukasta. Viime vuoden Suomen parhaana hunajana palkittiin muhoslaisen Raimo Tervolan tarhan puolukkahunaja. Raimon mehiläiset ovat tuoneet voiton Muhokselle monena vuonna.

– Puolukkahunaja on kyllä hyvää, vahvistaa kurssilainen Esa Martiskainen.

Esa on käynyt Stadin tarhaajien hunajatasting-illassa ja innostunut itsekin lajihunajista. Hän aikoo kokeilla vadelmahunajan tarhaamista, kunhan ensimmäiset omat mehiläiset pääsevät kunnolla hommiin.

– Meillä on tontin ympärillä useampi hehtaari vadelmapuskia hakkuuaukealla, ja vadelmahunajan mausta tykkään todella paljon. On niitä muitakin hyviä. Mikä se oli, mikä haisi vähän navetalle, mutta maistui mahtavalle?

– Tattarihunaja! toteaa Tarmo vierestä.

Kaupunkilaishunaja maistuu vähän erilaiselta kuin maalaishunaja. Kadunvarsien lehmuksista tulee tunnistettavan minttuinen ominaismaku, ja kaupunkien kukkaistutuksissa on eri aromeja kuin luonnonkukissa.

Kohti kesää

– Mitä tää vahalla peitetty sitten on, vanhaa talviruokaa?

– Ei mitään käryä. Ei se vielä voi hunajaa olla.

– Tää on mettä, mikä kiiltelee, siitähän ne vasta alkaa haihduttaa hunajaa.

Ensimmäisestä pesäkäynnistä on kulunut viikko, ja nyt kurssilaiset ovat omillaan. Esa, Tarmo ja Anu ovat tulleet tarkistamaan pesätilanteen Merja-Riitan lähettämien ohjeiden mukaan. Periaatteessa kaiken pitäisi olla helppoa: kurssia on käyty viime syksystä lähtien, Youtube-tutoriaaleja on katsottu, viime viikon pesäkäynti on tuoreessa muistissa – mutta silti on eri asia joutua tositoimiin mehiläisten suristessa ympärillä kuin katsella vierestä. Mikä tuo outo reikä kennossa nyt on? Miten kehikko onkin niin tiukasti kiinni laatikon reunassa? Miksi verkkohattu lörvähtää koko ajan naamalle?

Alkusähläämisen jälkeen Merja-Riitan kysymyslistaan saadaan vastauksia. Munintaa: on, parissa kennossa. Ruokaa ja siitepölyä: on, vaikea sanoa paljon vai vähän. Emo: löydetty. Mehiläisten määrä: vielä mahtuvat, ei tarvitse lisätä uutta laatikkoa.

– Oisko se siinä? Esa miettii ja kaivaa autonavaimet.

Hänen mielessään siintää jo kovasti omien mehiläisten hoito. Uudet marsilaisvarusteet on ostettu, nyt odotellaan vadelma- ja hunajasatoa.

Tilaajille
”Tulin paikkaan, joka oli täynnä valoa. Ajattelin, että tämä on varmaan se toinen puoli: täynnä valoa, rauhaa ja harmoniaa, mitä nyt voikaan kuvitella. Siellä oli niin kauniita värejä, ettei niitä edes ole tällä puolen. Valoja, värejä ja ääniä. Siellä oli vastaanottajia ja auttajia joka puolella”, Marja kuvailee kirjassa kokemuksiaan. Kuva: Juha Salminen
”Tulin paikkaan, joka oli täynnä valoa. Ajattelin, että tämä on varmaan se toinen puoli: täynnä valoa, rauhaa ja harmoniaa, mitä nyt voikaan kuvitella. Siellä oli niin kauniita värejä, ettei niitä edes ole tällä puolen. Valoja, värejä ja ääniä. Siellä oli vastaanottajia ja auttajia joka puolella”, Marja kuvailee kirjassa kokemuksiaan. Kuva: Juha Salminen

Viisi prosenttia ihmisistä saa jossain vaiheessa elämäänsä kuolemanrajakokemuksen. ”Minut tempaistiin. Se ei ollut unta; olin nukkunut yön lääkkeillä ja olin aivan virkeä. Eikä se ollut hallusinaatiota. Siirryin toiseen todellisuuteen”, Kaisa kertoo.

Kolmekymmentä vuotta sitten Kaisan kuukauden ikäinen vauva kuoli kätkytkuoleman. Neljältä yöllä Kaisa oli syöttänyt Elina-vauvan, aamulla tyttö ei enää herännyt.

Kaisan muistikuvat aamulta ovat hämäriä. Hän otti kuolleen vauvan syliin, muistaa huutaneensa...

Egyptiläisnaiset ovat ryhtyneet vastustamaan silpomisia Al Maasarahin kylässä Egyptissä. He levittävät tietoa kylässä, koska silpomisesta ei puhuta.

Sen piti olla ihan tavallinen päivä 10-vuotiaan Mahan elämässä. Äiti lähti asioille Al Maasarahin kylässä Egyptin pohjoisosassa, kun naapurit tulivat päättäväisinä ovesta sisään. Heidän tehtävänsä oli sitoa Maha niin, ettei hän pysty liikkumaan. Mahan äiti tiesi, mitä tuleman piti, mutta pysyi poissa, kuten tapana on.

Paikalle tuli kyläkätilö, daya. Mahan seuraavat muistikuvat ovat hajanaisia. Niihin liittyy hirvittävää kipua.

– Hän silpoi minut partaterää muistuttavalla välineellä. Hän käytti puuduttavaa liinaa, kipu alkoi hieman jälkeenpäin. Voit ehkä vain kuvitella, miltä sellainen tuntuu.

27 vuotta myöhemminkin tilanteen muistelu on vaikeaa. Kasvot peittävään huntuun sonnustautunut Maha puhuu kiihtyneesti. Ympärillä istuvat almaasarahilaiset naiset katsovat häntä myötätuntoisesti.

Tarina on tuttu heille – ja miljoonille egyptiläisnaisille. Egyptissä silvotaan yhä yli 70 prosenttia naisista, vaikka käytäntö on kriminalisoitu jo kymmenen vuotta sitten. Määrä on laskusuunnassa aiemmasta yli 90 prosentista, mutta vähäisen valistuksen ja olemattomien rangaistusten vuoksi silvottujen naisten määrä pienenee hyvin hitaasti.

”Leikkausta seurasi kivulias, kuukausia kestänyt toipuminen ja pitkä trauma.”

Erityisesti maaseudulla kriminalisoinnista ei edes tiedetä – saati, että viranomaiset tai poliisit reagoisivat silpomisiin.

Maha kertoo, että leikkausta seurasi kivulias, kuukausia kestänyt toipuminen ja pitkä trauma. Dayan talo oli kylän laitamilla. Pikkutyttönä Maha pelkäsi kulkea sen ohi.

– Ahdisti kovasti. Ajattelin joka kerta, että hän tekee minulle jotakin pahaa.

Myös lääkärit silpovat

Nyt Mahan ja hänen puolisonsa Mohammedin olohuoneeseen Al Maasarahiin on kutsuttu muita silpomista vastustavia kyläläisnaisia. Jokainen on kokenut Mahan kohtalon – ja on siitä vihainen. Nämä naiset ovat päättäneet valistaa ja estää muita naisia antamasta tyttäriään silvottaviksi.

Barbaarista ja turhaa perinnettä selitetään puhtauden tarpeella. Jotkut kutsuvat sitä ”kauneusleikkaukseksi”. Yleisin harhaluulo on, että silpomattoman naisen seksuaalisuus on holtitonta.

Maaseudulla Mahan kokemus – dayan suorittama kotisilpominen – on yleinen. Kaupungeissa ja taajamissa myös lääkärit ja muut terveydenhuollon ammattilaiset silpovat tyttöjä. Alaikäisen tytön vie lääkärin arvioitavaksi yleensä oma äiti.

Tutkimuksessa lääkäri päättää tytön anatomian perusteella, tarvitseeko tyttö hänen mielestään silpomista. Lääketieteellistä perustetta toimenpiteelle ei ole.

Silpomisen seuraukset ovat traagisia: vakavaa verenvuotoa, tulehduksia, seksivaikeuksia, ahdistuneisuutta.

Pieni osa lääkäreistä uskoo silpomisen olevan hyödyllistä. Jotkut kuvittelevat, että tekemällä ympärileikkauksen tyttö välttyy kotisilpomiselta. Valtaosa lääkäreistä kuitenkin tekee operaatioita rahan vuoksi.

WHO jakaa silpomisen neljään kategoriaan kevyestä raapaisusta tai pistosta sisäisten ja ulkoisten häpyhuulten poistoon ja emätinaukon ompeluun lähes kiinni asti. Egyptissä yleisimpiä ovat tyypit I ja II – molemmissa tytön klitoriksesta poistetaan vähintään osa.

Silpomisen seuraukset ovat traagisia: vakavaa verenvuotoa, tulehduksia, seksivaikeuksia, ahdistuneisuutta.

Miehet päättävät

Al Maasarahissa on 40 000 asukasta. Lähes 96 miljoonan asukkaan Egyptin mittapuulla tämä suomalaisen pikkukaupungin kokoinen taajama on pahainen kylä. Se sijaitsee Ylä-Egyptissä muutaman tunnin ajomatkan päässä Kairosta pohjoiseen. Terrakotan väriset kauniit modernit talot kätkevät sisäänsä usein sekä karjaa ja muita hyötyeläimiä että ihmisten kodit. Perheet ovat pitkälti omavaraisia ja elävät vuosisatoja vanhojen perinteiden mukaan.

Lakimies Reda Eldanbouki on omistanut ammattiuransa naisten oikeuksien ajamiseen.
Lakimies Reda Eldanbouki on omistanut ammattiuransa naisten oikeuksien ajamiseen.

Tyttöjen sukupuolten silpominen on yksi niistä. Kuten Mahan naapuri, 45-vuotias Huta Sabir selittää:

– Täällä luullaan, että se kuuluu asiaan, koska niin on aina tehty.

Al Maasarahissa käänne tapahtui reilu vuosi sitten, kun silpomisen vastaista valistustyötä tekevän Women’s Center for Guidance and Legal Assistance -järjestön lakimiehet Reda Eldanbouki ja Atef Aboelenin vierailivat kylässä. He kertoivat kyläläisille, että perinne on laiton ja vaarallinen, eikä Koraani hyväksy sitä.

”Naiset eivät saa päättää täällä itse ruumiistaan.”

Viimeisin argumentti on tärkeä erityisesti miehille, jotka viime kädessä päättävät asiasta, vaikka usein silpojat ja silpomisen käytännön mahdollistajat – äidit ja isoäidit – ovat naisia. Käsitys siitä, että vain silvottu tyttö on avioliittokelpoinen, pysyy tiukassa.

Syksyllä 2016 Egyptin parlamentin miesjäsen julisti, että ”Egyptin miehet ovat niin heikkoja, että naiset tulee silpoa”. Hänen kantava ajatuksensa oli, että silpomaton nainen on seksuaalisesti vapautunut ja tarvitsisi ”vahvan miehen” pysyäkseen uskollisena ja aisoissa.

Lausunto herätti julkista paheksuntaa, mutta sen takana piilevä asenne on yleinen.

– Naiset eivät saa päättää täällä itse ruumiistaan. Seksuaalinen ahdistelu on yhtä yleistä kuin syöminen ja juominen, Eldanbouki sanoo.

Seksi on kivuliasta

Egyptissä avioerot ovat yleisiä. Naiset kertovat, että seksuaalinen haluttomuus on egyptiläisliitoissa pikemmin sääntö kuin poikkeus. Naiset syyttävät siitä useimmiten itseään, vaikka syy on silpomisen.

Silpomisen seuraukset paljastuivat Mahalle lopullisesti, kun hän 17-vuotiaana avioitui ja tuli aika aloittaa seksielämä. Egyptin maaseudulla avioliitot ovat usein järjestettyjä ja morsiamet nuoria.

Myös Mahan mies Mohammed vastustaa silpomisia. Heidän tytärtään ei operoida.
Myös Mahan mies Mohammed vastustaa silpomisia. Heidän tytärtään ei operoida.

Seksi on kivuliasta naiselle, ja synnytykset ovat hankalia. Maha synnytti molemmat lapsensa alateitse, mutta kertoo sen olleen hyvin vaikeaa. Maha puhuu avoimesti myös psyykkisestä traumastaan.

”Profeetta Mohammed ei silponut tyttäriään. Tämä perinne ei liity uskontoon.”

– Intiimi suhde on vaikea, Maha sanoo suoraan.

– Mutta Mohammed tietää, mistä se johtuu.

Mahalla kävi hyvä tuuri: Mohammed on ymmärtäväinen ja hyvä mies. Maha kertoo, että moni nainen ei ole yhtä onnekas.

Myös Mohammed vastustaa silpomista.

– Profeetta Mohammed ei silponut tyttäriään. Tämä perinne ei liity uskontoon, hän sanoo.

Mahan ja Mohammedin 7-vuotias tytär ei siis ole enää vaarassa. Moni muu tyttö kuitenkin on.

Naisten kohtalo?

Valistustyö vaatii kärsivällisyyttä. Juristi Eldanboukin mukaan valistussessioita tarvitaan kolme tai neljä, jotta naiset alkavat uskoa silpomisen turhuuteen ja vaarallisuuteen.

– Miehille taas täytyy kertoa, että naisten silpominen vie heiltäkin seksuaalisen mielihyvän. Ja että naisen kunniallisuus on korvien, ei jalkojen välissä, Reda Eldanbouki sanoo.

Ennen valistusjärjestön edustajien vierailua myös Maha perheineen eli siinä uskossa, että silpominen kuuluu asiaan ja on naisten kohtalo.

Mahan sohvilla istuvat Heba Younas Mohammed, 28, Nesma Hassan Atta, 27, ja Huta Sabir kertovat samaa tarinaa: vuoden ajan he ovat tienneet, että silpominen on väärin. Ympäristön paine on kuitenkin valtava.

”Levitämme tietoa täällä kylässä. Meillä ei ole sosiaalista mediaa; some olemme me itse.”

Huta Sabir kertoo veljensä vaimosta, jolla on neljä lasta ja jota pelottavat silpomisen komplikaatiot. Operaatiosta kieltäytyminen kuitenkin pelottaa myös. Hyväksyykö yhteisö? Pääseekö tyttö naimisiin?

– Minulla on 15-vuotias tyttö ja 19-vuotias poika. Pelkään tyttäreni puolesta, sillä hänen isänsä haluaa silpoa hänet. Näen muiden naisten menevän tyttärineen sairaalaan toimenpidettä varten. Sitä on ahdistavaa katsoa.

Heba Younas Mohammedilla on mukana tyttövauva, joka ryömii kirjavilla matoilla. Heba silvottiin kymmenvuotiaana, mutta tyttärensä hän aikoo säästää samalta kohtalolta.

Nämä neljä naista ovat kuitenkin vain pieni osa kylän väestöstä. Surullisia kohtaloita on yhä paljon.

Silpomista, kuten intiimejä asioita laajemminkin, ympäröi puhumattomuus.

– Äitimme eivät kerro meille mitään. Eivät kuukautisista, eivät silpomisesta. Tämän täytyy muuttua. Olen itse puhunut nuoremmille siskoilleni näistä asioista, Heba sanoo.

– Levitämme tietoa täällä kylässä. Meillä ei ole sosiaalista mediaa; some olemme me itse.

Avausleikkauksia Suomessa

Raskaana oleville ympärileikatuille naisille tehdään Suomessa avausleikkauksia, jotta heidän olisi helpompi synnyttää. Valitettavasti joskus kätilöt näkevät, että silvotut genitaalit tai avattu ympärileikkauskudos on ommeltu uudelleen kiinni synnytyksen jälkeen. Kun kyseessä on täysi-ikäinen nainen, tähän ei voida puuttua muuten kuin keskustelemalla ja tarjoamalla mahdollisuutta uudelleen avaamiseen.

Naistentautien poliklinikoilla Suomessa käy joskus myös naisia, joille täytyy tehdä avausleikkaus, koska yhdyntä on mahdotonta.

Maailmassa silvotaan joka vuosi noin kolme miljoonaa tyttöä, vaikka moni maa on kieltänyt ympärileikkaamisen lailla. Helmikuun alussa Somalimaassa annettiin fatwa eli uskonnollinen ohje, joka kieltää silpomisen vakavimman muodon. Somalimaan naisista noin 98 prosenttia on silvottu.

Monissa länsimaissa tyttöjä viedään kotimaahansa silvottaviksi.

Suomessa sosiaali- ja terveysministeriö lanseerasi ensimmäisen tyttöjen ympärileikkaamisen vastaisen ohjelman vuonna 2012. Suomessa ei ole erillistä silpomisen kieltävää lakia, mutta teko täyttää törkeän pahoinpitelyn tunnusmerkistön. Myös yllytys ja avunanto ovat rikollista.

Monissa länsimaissa tyttöjä viedään kotimaahansa silvottaviksi. Suomessakin esimerkiksi kouluterveydenhuoltoa ja päiväkoteja ohjeistetaan puuttumaan asiaan, jos tyttö on vaikkapa lähdössä moneksi viikoksi kotimaahansa ja on syytä epäillä, että hänet silvotaan. Silpomisesta saa rangaistuksen, vaikka se olisi tehty ulkomailla, jos kyseessä on Suomessa asuva henkilö.

Tähän mennessä Suomessa ei ole ollut yhtään silpomiseen liittyvää oikeudenkäyntiä, eikä tyttöjen silpomisesta täällä ole pitäviä todisteita. On kuitenkin todennäköistä, että uhka koskee myös suomalaistyttöjä.

Reportaasia varten on haastateltu tutkimuspäällikkö Raija Klemettiä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta sekä naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Pirkko Brusilaa. Lähteinä on käytetty myös Peoples Councilin raporttia Egyptistä, The Guardiania ja Voice of Americaa.