Näin coolilta näyttää Eenmaalissa. Kuva Joep Niesink
Näin coolilta näyttää Eenmaalissa. Kuva Joep Niesink

Amsterdamissa on ravintola, jossa on vain yhden hengen pöytiä. Milloin meillä?

Ajatelkaa nyt, miten vapauttavaa se voisi olla. Syödä juhlava ateria omassa, hyvässä seurassa, ihan itsekseen. Ei tarvitsisi seurustella, voisi katsella ikkunasta ja keskittyä nauttimaan – ei olisi pakko nielaista herkullisinta haarukallista pikavauhtia, koska joku seurueesta kysyy juuri sen lipuessa suuhusi, että mitä suonikohjuillesi kuuluu.

Yksin syömisen ongelma on vain se, että se tuntuu oudolta. Muut syövät romanttisesti kahdestaan tai hälisevästi porukalla. Yksin syöjä tunnelmallisessa ravintolassa ei ehkä näytäkään vapautuneelta vaan yksinäiseltä.

Mutta Amsterdamissa! Sinne on avattu maailman ensimmäinen ravintola, jossa on vain yhden hengen pöytiä. Eenmaal-ravintola toimii toistaiseksi pop up -periaatteella, ja sen perustaja Marina Van Goor kertoo Independentissä aikovansa viedä idean seuraavaksi Lontooseen ja Pariisiin.

Eenmaalissa on mustat, pulpettimaiset yhden hengen pöydät, niukan tyylikäs tunnelma ja fiksattu neljän ruokalajin menu yhdelle. Samppanjapullot ovat yhden hengen kokoa. Ei yhtään pariskuntaa eikä syntymäpäiväporukkaa mailla halmeilla!

Milloin meille?

Marina Van Goor ei puhu mitään suunnitelmistaan Suomen ensimmäiseksi Yhdelle-ravintolaksi, joten kysytään asiaa Jouko Heinoselta, joka vastaa HOK-Elannon ravintoloista.

– Mä kuulen tämmöisestä ensimmäistä kertaa. Sehän on hyvä idea! Yleensä ravintolassa käymisessä juuri yhdessäolo on olennaista, ruoka tai juoma ei edes ole pääasia. Tässä uidaan vastavirtaan.

Jouko tosin väittää, että jos Suomessa menee ravintolaan ja istuu yksin kahden hengen pöytään, saa nauttia ateriastaan rauhassa ja vapautuneesti.

– En usko, että kukaan ajattelee, että tuolla reppanalla ei ole ketään!

No mutta jos kuitenkin ajattelee. Onko niin, että jos joku perustaa Suomeen ensimmäisen vastavirtaan uivien reppanoiden sinkkuravintolan, se ei ole S-ryhmä?

– Ei sitä tiedä. Kyllä meillä on kokeellista toimintaa, ja on myös niin, että tuollaisen kokeilun avaa juuri sellainen taho, jolla on taseet kunnossa. Mutta paikan pitäisi olla pieni eikä mikään kahdensadan hengen ravintola. Ehkä juuri pop up -periaatteella...

Daniel Craig ja Rachel Weisz kertovat odottavansa ensimmäistä yhteistä lastaan.

Viimein on selvinnyt, mitä Daniel Craig, 50, alkaa tehdä James Bond -uransa jälkeen. Näyttelijä on kertonut, että seuraava 007-leffa jää todennäköisesti hänen viimeisekseen salaisena agenttina.

Sen jälkeen pyssyhommat jäävät vähemmälle, ja mies katoaa vauvakuplaan!

No vitsi vitsi, eiköhän Craigia yhä nähdä myös valkokankaalla. Hänen näyttelijävaimonsa Rachel Weisz, 48, on kuitenkin kertonut The New York Timesille, että pari odottaa ensimmäistä yhteistä lastaan. Weiszin paljastus antaa ymmärtää, että molemmat ovat uutisesta varsin haltioissaan.

– Vatsani alkaa näkyä pian. Daniel ja minä olemme niin onnellisia. Meille tulee pieni ihminen. Emme malta odottaa, että tapaamme hänet. Kaikki on niin mystistä, Weisz hehkutti onneaan haastattelussa.

Rachel Weiszilla on 11-vuotias poika Henry edellisestä liitostaan ohjaaja Darren Aronofskyn kanssa. Daniel Craigin Ella-tytär suhteesta näyttelijä Fiona Loudonin kanssa on jo 25-vuotias. Weisz ja Craig ovat olleet naimisissa seitsemän vuotta.

Konservatiivinen seksikomedia – kuulostaa, eh, ei kovin hauskalta.

Ystävykset (Leslie Mann, John Cena ja Ike Barinholtz) tekevät kaikkensa, että heidän tytärtensä (Kathryn Newton, Geraldine Viswanathan ja Gideon Adlon) neitsyys säilyy koskemattomana vanhojentanssibileissä.

Pitch Perfect -komediatrilogian käsikirjoittajan Kay Cannonin esikoisohjaus on konservatiivinen seksikomedia, jonka arvomaailma on perua 1950-luvulta.

Onhan näitä nähty: elokuvia, joissa isät haluavat tytärtensä olevan ikuisia pikkutyttöjä. Asetelmaa on sentään hieman päivitetty. Yksi tytöistä on lesbo eikä isä halua hänen harrastavan ryhmäpaineen painostamana heteroseksiä.

Pojat eivät jahtaa tyttöjä, vaan tytöt ovat aktiivisia toimijoita ja päättävät itse, kenen kanssa haluavat sänkyyn.

Käsikirjoittajat ovat myös kirjoittaneet henkilöhahmoille repliikkejä, joissa ilmaistaan kriittisen katsojan ajatuksia. Yksi vanhemmista esimerkiksi huomauttaa, että elämme vuotta 2018, joten heidän asenteensa eivät ole ihan tätä päivää.

Mainosten perusteella luulisi, että elokuva on tehty teini-ikäisille. Vanhempien kyttääminen ja stalkkaaminen tuskin sen ikäisiä naurattaa. Leffa sopii paremmin vanhemmille, jotka voivat nauraa omille peloilleen ja ennakkoluuloilleen, joita elokuvan vanhempien ylilyövä käytös heijastelee.

Blockers **