Näin coolilta näyttää Eenmaalissa. Kuva Joep Niesink
Näin coolilta näyttää Eenmaalissa. Kuva Joep Niesink

Amsterdamissa on ravintola, jossa on vain yhden hengen pöytiä. Milloin meillä?

Ajatelkaa nyt, miten vapauttavaa se voisi olla. Syödä juhlava ateria omassa, hyvässä seurassa, ihan itsekseen. Ei tarvitsisi seurustella, voisi katsella ikkunasta ja keskittyä nauttimaan – ei olisi pakko nielaista herkullisinta haarukallista pikavauhtia, koska joku seurueesta kysyy juuri sen lipuessa suuhusi, että mitä suonikohjuillesi kuuluu.

Yksin syömisen ongelma on vain se, että se tuntuu oudolta. Muut syövät romanttisesti kahdestaan tai hälisevästi porukalla. Yksin syöjä tunnelmallisessa ravintolassa ei ehkä näytäkään vapautuneelta vaan yksinäiseltä.

Mutta Amsterdamissa! Sinne on avattu maailman ensimmäinen ravintola, jossa on vain yhden hengen pöytiä. Eenmaal-ravintola toimii toistaiseksi pop up -periaatteella, ja sen perustaja Marina Van Goor kertoo Independentissä aikovansa viedä idean seuraavaksi Lontooseen ja Pariisiin.

Eenmaalissa on mustat, pulpettimaiset yhden hengen pöydät, niukan tyylikäs tunnelma ja fiksattu neljän ruokalajin menu yhdelle. Samppanjapullot ovat yhden hengen kokoa. Ei yhtään pariskuntaa eikä syntymäpäiväporukkaa mailla halmeilla!

Milloin meille?

Marina Van Goor ei puhu mitään suunnitelmistaan Suomen ensimmäiseksi Yhdelle-ravintolaksi, joten kysytään asiaa Jouko Heinoselta, joka vastaa HOK-Elannon ravintoloista.

– Mä kuulen tämmöisestä ensimmäistä kertaa. Sehän on hyvä idea! Yleensä ravintolassa käymisessä juuri yhdessäolo on olennaista, ruoka tai juoma ei edes ole pääasia. Tässä uidaan vastavirtaan.

Jouko tosin väittää, että jos Suomessa menee ravintolaan ja istuu yksin kahden hengen pöytään, saa nauttia ateriastaan rauhassa ja vapautuneesti.

– En usko, että kukaan ajattelee, että tuolla reppanalla ei ole ketään!

No mutta jos kuitenkin ajattelee. Onko niin, että jos joku perustaa Suomeen ensimmäisen vastavirtaan uivien reppanoiden sinkkuravintolan, se ei ole S-ryhmä?

– Ei sitä tiedä. Kyllä meillä on kokeellista toimintaa, ja on myös niin, että tuollaisen kokeilun avaa juuri sellainen taho, jolla on taseet kunnossa. Mutta paikan pitäisi olla pieni eikä mikään kahdensadan hengen ravintola. Ehkä juuri pop up -periaatteella...