Michelle Obama on keskittynyt miehensä presidenttikauden aikana etenkin kannustamaan nuoria. Kuva: Reuters
Michelle Obama on keskittynyt miehensä presidenttikauden aikana etenkin kannustamaan nuoria. Kuva: Reuters

Presidentin puoliso Michelle Obama riisui puheellaan Donald Trumpin aseista.

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman puoliso Michelle Obama piti torstaina puheen, joka on kerännyt kiitosta ympäri maailman. Puheellaan hän otti kantaa republikaanien presidenttiehdokkaan Donald Trumpin naisia halventaviin puheisiin.

Poimimme puheesta viisi tärkeintä viestiä. Voit lukea ne täältä: Michelle Obama antoi Trumpille täyslaidallisen: ”Kuusivuotiaskin tietää, että aikuiset eivät käyttäydy näin”

Tapansa mukaisesti Michelle Obama ei edes maininnut Trumpia nimeltä, mutta viesti oli selkeä: naisia halventava käytös ei ole hyväksyttävää.

”Michelle Obama näyttää tehneen sen, mikä näytti mahdottomalta.”

Presidentinvaaleihin on enää reilut kolme viikkoa, ja mediassa onkin pohdittu, oliko Obaman puhe käännekohta Trumpin ja demokraattiehdokas Hillary Clintonin välisessä kilpailussa.

– Michelle Obama näyttää tehneen sen, mikä näytti mahdottomalta, toimittaja Anne Perkins kirjoittaa The Guardianissa.

Perkinsin mukaan Obama on saattanut pelastaa Yhdysvaltain presidentinvaalit siitä groteskiuden ja alennuksen suosta, johon ne olivat vajonneet.

Obama näytti, että on toinenkin vaihtoehto kuin mauton populismi. Hän ei hyökännyt suoraan Trumpia vastaan, eihän hän maininnut miestä edes nimeltä. Hän vetosi ihmisyyteen. Juuri siksi puhe teki niin suuren vaikutuksen.

Presidentinvaalitaistelut menevät perinteisesti sitä likaisemmiksi mitä lähempänä vaaleja ollaan. Tällä hetkellä törkypuheissa kahlataan jo niin syvällä, että on vaikea kuvitella tilanteen muuttuvan enää pahemmaksi. Obaman puhe osui juuri oikeaan hetkeen.

Vaikka Obama puhui Hillary Clintonin kampanjatilaisuudessa, hän puhui kaikille poliittisesta kannasta riippumatta. Kuten Anne Perkins kirjoittaa, Obama puhui kaikille, jotka ajattelevat, että politiikka pystyy parempaan kuin tähän.

Obama puhui kaikille, jotka ajattelevat, että politiikka pystyy parempaan kuin tähän.

Puhe asettaakin Trumpin vaikeaan rakoon, sillä miehen tapa toimia on tähän mennessä ollut kiistää väitteet esimerkiksi seksuaalisesta ahdistelusta ja pilkata häntä syyttäneitä naisia. Michelle Obamaa vastaan hyökkääminen saattaisi olla viimeinen niitti Trumpin vaalikampanjalle.

– En keksi näyttävämpää tapaa menettää vielä enempää kannatusta kuin hän on jo menettänyt, Valkoisen talon tiedottaja Eric Schultz kertoi LA Timesille.

Tässä vielä Michelle Obaman videoitu puhe, jos se on jäänyt sinulta näkemättä:

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00

Kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen ja Jane-vaimo ehtivät olla yhdessä lähes 27 vuotta.

Lontoon filharmonisen orkesterin ylikapellimestari Esa-Pekka Salonen, 59, ja hänen vaimonsa Jane eroavat, kertoo Iltalehti.

Lehden mukaan avioeroa on hakenut Jane Salonen, joka on jättänyt avioerohakemuksen Los Angelesissa sijaitsevalle oikeustalolle kesäkuussa 2017.

Salonen on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista. Ennen Lontoon-pestiään hän toimi Los Angelesin filharmonikkojen musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina. Hän on tehnyt paljon yhteistyötä myös New Yorkin filharmonikkojen kanssa.

Esa-Pekka ja Jane menivät naimisiin vuonna 1991. Heillä on kolme täysi-ikäistä lasta.