Kaikki sateenkaaren värit kuuluvat Pride-kulkueeseen. Kuva: Shutterstock ja Instagram
Kaikki sateenkaaren värit kuuluvat Pride-kulkueeseen. Kuva: Shutterstock ja Instagram

Pride-viikko huipentui tänään Suomen suurimpaan Pride-kulkueeseen.

Kesäkuu on ympäri maailmaa tasa-arvoa ja moninaisuutta juhlistava Pride-kuukausi, ja tällä viikolla Helsingissä on vietetty Pride-viikkoa. Suomessa järjestetään vuoden mittaan muitakin merkittäviä Pride-kulkueita, mutta Helsingin Pride-kulkue on niistä suurin. Ylen mukaan poliisi on arvioinut kulkueen osallistujamääräksi tänä vuonna 35 000 ihmistä. 

Keräsimme Pride-juhlijoiden parhaat Instagram-otokset. 

35 000 ihmistä

 

🌈🌈🌈 #helsinkipride2017

Henkilön EETU JÄRVI (@etutukkaeetu) jakama julkaisu

Instagram-käyttäjä Eetu Järven nappaama kuva näyttää, miten suurella joukolla tasavertaisuuden ja ihmisoikeuksien puolesta marssittiin.

Glitteriä, glitteriä

 

Toi sashay away on ehdottomasti mun lemppari #helsinkipride2017 #helsinkipride #pride

Henkilön Elli<3 (@stereotypia) jakama julkaisu

”Homous on kuin glitter, se ei koskaan lähde irti.” Kyltin sanoma aukeaa jokaiselle glitteriä joskus käsitelleelle.

Translaki uusiksi

 

#translaki #pride #pride2017 #helsinkipride #helsinkipride2017 #amnesty #flowercrown

Henkilön hallavan (@halla_van) jakama julkaisu

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn julisteessa puolustetaan itsemääräämisoikeutta. Tämän vuoden kulkueessa pidettiin esillä erityisesti translain uudistamisen tarvetta.

Rakkautta ilmassa

 

#pride #helsinkipride #helsinkipride2017

Henkilön Catariina Salo (@idealacatariina) jakama julkaisu

Totuus lakanassa.
 

Rakastan 💕 #helsinkipride2017 #girlfriend #love #party #kiss

Henkilön Mervi 🌱 (@atsuli) jakama julkaisu

Nuorta rakkautta.

Sateenkaaria ja säihkettä

Sateenkaari- ja korvapannat ovat tänä vuonna vain hengessä mukana.
 

Pride hair 🌈 at the Helsinki Pride week🏳️‍🌈. By @bustabal43 #pride #helsinkipride2017 #newhair #kasper

Henkilön Kasper Tossavainen (@kaspertossavainen) jakama julkaisu

Pride-tukka, totta kai.
 

Getting ready for Pride 2017! 🌞🎉 #pride2017 #helsinkipride2017 #rainbowmakeup

Henkilön Sara (@tuulia_o) jakama julkaisu

Sateenkaarimeikki viimeisen päälle.

Aatteita vaatteissa

 

PRIDE🌈❤️ Tänään kokoontuminen Kansalaistorilla klo 12:00. Mut löytää myös sieltä kyseinen T-paita päällä 😁 "Setojemme veteraanit" T-paitaa on taas saatavilla. Tällä kertaa keräämme varoja Ghanalaiselle Solace Brothers Foundationille, joka tekee ihmisoikeustyötä LGBT-yhteisön oikeuksien puolesta. Lisää Solace Brothers Foundationista: https://www.facebook.com/solacefoundadtion/ "Setojemme veteraanit" T-paita on tribuutti suomalaisille gayaktivisteille. Paidan etupuolella kuvassa on presidentti Tarja Halonen, joka vuosina 1980-1981 toimi seksuaalista tasa-arvoa ajavan Setan puheenjohtajana. Seta on perustettu 1974. T-paitoja myydään polkupyöräkojusta Kansalaistorilla ja Pride puistojuhlassa, Kaivopuistossa lauantaina 1.7. klo 12:00-18:00. T-paidan hinta on 30€, josta menee 5€ Solace Brothereille Ghanaan. Paitoja voi tilata myös postitse laittamalla yksityisviestin Katriina Haikala:lle :) LIPPU KORKEALLA! #setojemmeveteraanit #helsinkipride2017 #artistatwork #bosslady #dancelivelove @amiettinen

Henkilön Katriina Haikala (@katriinamora) jakama julkaisu

Vähän erilaisella kiitospaidalla kiitetään Seta-järjestöä.
”Parempi glitter- ja tasa-arvoöverit kuin -vajarit,” hashtag kertoo.

Naisten kokemuksia kerännyt elokuvaohjaaja uskoo, että Suomen Harvey Weinsteinit paljastuvat pian.

Elokuvaohjaajana, tuottajana, käsikirjoittajana ja näyttelijänä työskentelevä Heidi Lindén kertoi tänään Helsingin Sanomissa seksuaalisen ahdistelun kulttuurista, joka elokuva-alalla vallitsee. Lindén on selvittänyt naisten ja erityisesti naispuolisten ohjaajien sekä tuottajien kohtaamaa seksuaalista häirintää aikanaan kandidaatintyössään ja myös viime vuosina.

Nyt hänellä on koossa yli 40 naisen kertomukset seksuaalisesta ahdistelusta tai häirinnästä elokuva-alalla, ja HS:ssa hän kertoo, että aineistossa ahdistelijoina toistuvat samat 5–10 miestä. Lindénin mukaan kaikki alalla olevat tietävät tyypit, mutta nimiä jutussa ei mainita. Miksi?

– Ne ihmiset ovat olleet monen ihmisen pomoja ja opettajia. Yleisin selitys sille, miksi ahdistelusta ei ole kerrottu, on se, ettei haluta rikkoa pomon tai opettajan avioliittoa. Ajatellaan, että ahdistelijan lapset olisivat täysin järkyttyneitä, jos saisivat tietää, Lindén sanoo Me Naisille.

Lindénistä se tuntuu absurdilta. 

– Uhrit kantavat huolta ahdistelijoiden henkilökohtaisesta elämästä, vaikka ahdistelijoita ei voisi vähempää kiinnostaa uhrien henkilökohtainen elämä ja se, että he teoillaan pilaavat uhrien ensivaikutelman alasta.

Aika on pian kypsä

Keskustelu seksuaalisesta ahdistelusta on ryöpsähtänyt esiin Suomessakin juuri nyt siksi, että New York Times paljasti muutama viikko sitten, että tunnettu elokuvatuottaja Harvey Weinstein on ahdistellut seksuaalisesti lukuisia elokuva-alalla työskenteleviä naisia. Heidi Lindénin kertoman perusteella meillä on Suomessa omat Weinsteinimme, mutta heitä ei vain ole vielä paljastettu koko kansalle.

Lindén kertoo, että paraikaa selvitetään, riittääkö hänen saamansa materiaali saattamaan tekijät juridiseen vastuuseen. Hän toivoo, että pian ihmiset uskaltaisivat tuoda kokemuksiaan julki nimillään ja kasvoillaan Suomessakin.

” On kysytty, aionko pitää korkokenkiä elokuvan kuvauksissakin.”

Toistaiseksi ahdistelusta vaietaan Lindénin mukaan elokuva-alalla, koska häirintää ja ahdistelua kokeneet pelkäävät menettävänsä työnsä tai saavansa hankalan naisen leiman. Ahdistelevan pomon yläpuolella ei aina ole ketään, jonka kanssa asian voisi ottaa puheeksi, projektitöissä ei ole luottamusmiehiä eikä ammattiliittokaan välttämättä auta.

Erityisen vaikeaa kertominen on, koska piirit ovat pienet.

– Olen ollut tilanteissa, joissa on ollut ahdistelua tai häirintää, ja sitten olen kuullut, että ahdistelijan vaimokin on kanssani samassa työryhmässä, Lindén kertoo. 

Lukemattomia esimerkkejä

Oikeastaan Heidi Lindénin ei pitänyt tehdä kandidaatintyötään seksuaalisesta häirinnästä vaan siitä, miksi naispuoliset elokuvantekijät eivät pääse toteuttamaan elokuvaideoitaan monipuolisemmin eri genreissä. 

– Kun aloin tutkia aihetta, tajusin, etteivät naisohjaajat pääse edes puhumaan elokuvien sisällöstä, koska valtaosa palavereista on jo aluksi virittynyt väärään suuntaan. Minulta esimerkiksi on kysytty, aionko pitää korkokenkiä elokuvan kuvauksissakin ja sanottu, että tarvitsen elokuvaan mieskäsikirjoittajan ja -tuottajan. On sanottu, että sinä et tule tuota naísena tekemään. 

”Eihän kukaan jatkuvasti jaksa puuttua joka asiaan.”

Lindénillä on lukemattomia omakohtaisia esimerkkejä siitä, millaista on työskennellä naisena miesvaltaisella elokuva-alalla. On työhaastatteluja, jotka halutaan välttämättä järjestää illalla ravintolassa punaviinipullon kera, ja joissa haastattelija loukkaantuu, kun Lindén lähtee kolmen tunnin ”haastattelun” jälkeen kotiin.

On isoja rahoittajia, jotka kysyvät tapaamisen aluksi, onko Lindén sinkku vai varattu. On vanhempia naisia, jotka sanovat, että voi kuule, tämä on ollut tätä vuosikymmeniä, kannattaa vain olla hiljaa. On töitä, joissa Lindén on ensimmäinen työryhmään koskaan palkattu nainen ja häneltä odotetaan siitä kiitollisuutta, vaikka hän saa puolet pienempää palkkaa kuin muut.

Lindénin mukaan häirintä ja asiaton kohtelu tekevät normaalista työnteosta vaikeaa ja selittää, miksi varsinkin ohjaajien ja tuottajien joukossa on niin vähän naisia. 

– Moni on niin traumatisoitunut, että on jättänyt alan tai ollut välillä vuosia pois alalta.

Toisaalta häirintään ja ahdisteluun myös totutaan, koska se on jatkunut arkipäiväisenä niin pitkään.

– Eihän kukaan jatkuvasti jaksa puuttua joka asiaan. Sitten vain ohitetaan asiat ja jatketaan töitä, Lindén sanoo.

Väärintekijät vaihtoon

Heidi Lindén ei ole huolissaan siitä, että 5–10 ahdistelevasta elokuva-alalla työskentelevästä miehestä puhuminen leimaisi kaikkia alalla töitä tekeviä miehiä. 

– Muutenhan mistään ei voisi puhua. Koko ajan ollaan huolissaan siitä, miltä ahdistelijoiden vaimoista tuntuu ja miltä muista miehistä tuntuu. Pitäisi puhua niistä ahdistelevista tyypeistä. 

Valta elokuva-alalla Suomessa on Lindénin mukaan muutaman ihmisen käsissä. Jos väärintekijät saataisiin vaihtoon ja uudet ihmiset tilalle, uusilla olisi toivottavasti paine siitä, että ei voi käyttäytyä asiattomasti

Manuelalla ja Tuurella on kummallakin lapsia edellisistä liitoistaan.

Muusikko Tuure Kilpeläinen, 47, ja taitelija Manuela Bosco, 35, seurustelevat, kertoo Voice.

– Ollaan yhdessä. Kyllä, Manuela kertoo Voicen mukaan.

Manuela erosi entisestä puolisostaan Kasmir Baltzarista kesäkuussa. Manuelalla ja Kasmirilla on kaksi yhteistä lasta Sahara-tytär ja Otava-poika. Sahara on syntynyt vuonna 2014 ja Otava vuonna 2016.

Myös Tuure on eronnut ja hänellä on ex-puolisonsa kanssa kaksi lasta.

Manuela ja Kasmir antoivat Me Naisille yhteishaastattelun keväällä 2016. Pääset lukemaan sen tämän linkin kautta.