Näyttelijä Eero Aho ei voisi elää ilman naisia. Kuva: Heli Blåfield
Näyttelijä Eero Aho ei voisi elää ilman naisia. Kuva: Heli Blåfield

Näyttelijä Eero Aho on oppinut paljon kaikista rakkaussuhteistaan. – En ajattele, että erot olisivat epäonnistumisia, ­vaikka olisinkin voinut tehdä asioita toisin.

Parhaillaan Kansallisteatterin Vanja-enossa hurmaava näyttelijä Eero Aho, 46, elää nyt onnellisesti avoliitossa Teresa Meriläisen kanssa. Eero ja pitkään ulkomailla asunut Teresa tapasivat yhteisen tuttavan järjestämillä sokkotreffeillä reilu vuosi sitten.

– Tiesin heti, että Teresa on minun naiseni, mutta hän ei välttämättä tiennyt sitä itse. Teresa oli niin cool, että siinä oli haastetta näyttelijänplantulle. Onneksi osaan tarvittaessa olla sinnikäs. Teresa on määrätietoinen, selväsanainen ja tiukka, mikä sopii minulle. Hän ei ­päästä minua eikä itseään helpolla.

Eeron mielestä on hyvää vaihtelua, että Teresa tulee ihan muista kuin taiteilijapiireistä.

– Hän ei tuntenut ketään tai ollut nähnyt esityksiäni aikaisemmin.

Miehen ja naisen ero

Eero kertoo oppineensa paljon kaikista aiemmista ihmissuhteistaan.

– Olen rakastanut syvästi kaikkia naisia, joiden kanssa olen seurustellut ja kunnioitan heitä edelleen paljon. Ilman heitä en varmasti olisi minä, vaan hyvin toisenlainen mies.

– Naisilta olen oppinut paljon elämästä ja varsinkin naisena olemisesta. Naiset ovat usein ihan käsittämättömiä. Miehen pitäisi ymmärtää jostain pienistä vihjeistä, että ’ai tässä oli tästä kysymys’, mutta eihän kukaan mies siihen pysty. Totuus on, että naiset eivät yksinkertaisesti ole samanlaisia kuin miehet.

Ilman naisia Eero ei kuitenkaan voisi elää, sillä elämä olisi huomattavasti tylsempää ilman naisia, ja ilman rakkautta ihan kamalaa.

Eero ei ajattele, että erot olisivat olleet epäonnistumisia, vaikka myöntääkin, että olisi voinut tehdä joitakin asioita toisin.

– Yleensä eroissani on ollut kyse erilleen kasvamisesta. On tajuttu, ettei yhdessäolo tee hyvää enää kummallekaan. Nuoruudenliitossani Tiinan (Lymi) kanssa olimme yhdessä 24 tuntia vuorokaudessa. Kodin lisäksi jaoimme myös työpaikan. Arjen pyörittämisestä voi tulla ongelmia, kun on kaksi urallaan eteenpäin haluavaa näyttelijää ja kaksi pientä lasta.

Millainen lapsi Eero oli? Mitä hän ajattelee vanhenemisesta? Lue lisää Me Naisten numerosta 49/2014.

Eero Aho

Näyttelijä syntyi 26.1.1968 Oulussa, kasvoi Helsingissä.

Tehnyt lukuisia rooleja KOM-teatterissa, Helsingin Kaupunginteatterissa ja Kansallisteatterissa. Tällä hetkellä esiintyy Kansallisen Vanja-enossa.

Palkittiin vuonna 2013 parhaan miespääosan Jussilla roolistaan Aku Louhimiehen elokuvassa 8-pallo. Muistetaan myös elokuvista Käsky, Hyvä poika ja Juoksuhaudantie.

Päärooli talvella ensi-iltaan tulevassa elokuvassa Henkesi edestä.

Asuu avoliitossa Teresa Meriläisen kanssa. Kaksi tytärtä avioliitosta Tiina Lymin kanssa.

Kuva ja video: Nelonen
Kuva ja video: Nelonen

Mira Luodin Vain elämää -päivänä kuultiin Dannyn vahva tulkinta yhdestä PMMP:n suosituimmista kappaleista.

Tällä viikolla Vain elämää -ohjelmassa vietetään PMMP-yhtyeestä tutun Mira Luodin päivää. Torstaina oman tulkintansa Miran tuotannosta esittivät Arttu Wiskari, Danny ja Kasmir.

Danny tulkitsi jaksossa PMMP:n koskettavan Lautturi-kappaleen. Biisi on Miralle hyvin henkilökohtainen.

– Lautturi on Paulan isälleen kirjoittama laulu, mutta myös itsellekin isäni menettäneenä hyvin koskettava ja kaunis laulu, Mira kertoi.

Saman kappaleen on tulkinnut aiemmin Vain elämää -ohjelmassa Jenni Vartiainen. Sarjan kolmannella kaudella Jenni esitti kappaleen Paula Vesalan päivänä.

Danny kertoi valinneensa kappaleen sen syvällisyyden takia.

– Valitsin laulun, jossa teidän sielujen syvyys todella tuli esille suorastaan pelottavalla tavalla. Hyvin tyylikkäästi ja kauniisti tehty se maailma, Danny kertoi ennen esitystä.

Katso Dannyn veto kokonaisuudessaan tästä: 

Dannyn tulkinta kappaleesta iski ja kovaa. Mira herkistyi Dannyn tulkinnasta jo ennen ensimmäistä kertosäettä. Myös muut artistit seurasivat esitystä kyyneleet silmissään.

– En voinut olla miettimättä sitä, kuinka monta ystävää ja elämän rakkautta sinä olet joutunut saattamaan haudan lepoon. En tiedä, miten pystyit laulamaan sen, Kasmir sanoi esityksen jälkeen Dannylle.

Kappaleen kuultuaan Vain elämää -artistit istuvat hiljaisina ja liikuttuneina pöydän ääressä. Mira totesi, että esitys veti hänet sanattomaksi. Kameroille hän kertoi Dannyn tulkinnan herättäneen paljon muistoja:

– Tuli itsellekin kova ikävä. Mietin omaa isää, veljeä ja isovanhempia. Uskon, että rakkaat ihmiset toivat voimaa tähän hetkeen. Tästä jää hieno muisto, Mira sanoi.

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Semijees! Jätän tämän vain tähän.

Olemme todenneet moneen otteeseen, että kyllä on suomen kieli ihmeellinen.

Kielemme pysyy rakastettavan samanlaisena vuodesta toiseen, ja toisaalta se kehittyy huimaa vauhtia. Kieltämme on vuosien varrella piristetty lukemattomilla erihienoilla sutkautuksilla ja perin ajatuksia herättävillä sanonnoilla.

Mutta jos hyvää niin huonoakin! Jokaisella vuosikymmenellä suomen kieleen pesiytyy hämmentävän paljon muotisanontoja. Eli siis ylikäytettyjä kaskuja, jotka kiertävät kulovalkean tavoin suusta suuhun ja aiheuttavat samalla tuskastunutta kyllästymistä.

Listasimme 9 tämän hetken piinallisinta muotisanontaa, joiden soisimme jo kernaasti siirtyvän historian havinaan:

1. Tehdä matka itseensä. ”Jos joku vielä sanoo tekevänsä ’matkaa itseensä’, puolestani saa ihan jäädäkin sinne.”

2. Jätän tämän vain tähän. ”Minkä ja mihin? Sano suoraan hyvä ihminen!”

3. Ihan sama. ”En todellakaan usko, että on.”

4. Taklata. ”Kaikkea nykyään taklataan, kun ihan vain yritetään estää jotain. Miksi ihmeessä?”

5. Kuka ottaa kopin tästä? ”Työelämän rasittavin kiertoilmaus.”

6. Speksit. ”Tarkoittaa siis yksityiskohtia. Voitaisiinko puhua ihan niistä itsestään?”

7. Semi. ”Semijees, semisiisti, semisti. Kaikki yhtä hämmentäviä sananparsia minulle.”

8. Tätä pitää vielä jumpata. ”Käytetään silloin, kun mitä tahansa asiaa pitää kehittää. Tulee ihan liikaa mieleen jotkut ylipirteät jumppapirkot.”

9. Menikö tunteisiin? ”Aivan varmasti meni.”

Mitkä muotisanat tai -sanonnat ärsyttävät sinua? Kerro kommenteissa!