Näyttelijä Eero Aho ei voisi elää ilman naisia. Kuva: Heli Blåfield
Näyttelijä Eero Aho ei voisi elää ilman naisia. Kuva: Heli Blåfield

Näyttelijä Eero Aho on oppinut paljon kaikista rakkaussuhteistaan. – En ajattele, että erot olisivat epäonnistumisia, ­vaikka olisinkin voinut tehdä asioita toisin.

Parhaillaan Kansallisteatterin Vanja-enossa hurmaava näyttelijä Eero Aho, 46, elää nyt onnellisesti avoliitossa Teresa Meriläisen kanssa. Eero ja pitkään ulkomailla asunut Teresa tapasivat yhteisen tuttavan järjestämillä sokkotreffeillä reilu vuosi sitten.

– Tiesin heti, että Teresa on minun naiseni, mutta hän ei välttämättä tiennyt sitä itse. Teresa oli niin cool, että siinä oli haastetta näyttelijänplantulle. Onneksi osaan tarvittaessa olla sinnikäs. Teresa on määrätietoinen, selväsanainen ja tiukka, mikä sopii minulle. Hän ei ­päästä minua eikä itseään helpolla.

Eeron mielestä on hyvää vaihtelua, että Teresa tulee ihan muista kuin taiteilijapiireistä.

– Hän ei tuntenut ketään tai ollut nähnyt esityksiäni aikaisemmin.

Miehen ja naisen ero

Eero kertoo oppineensa paljon kaikista aiemmista ihmissuhteistaan.

– Olen rakastanut syvästi kaikkia naisia, joiden kanssa olen seurustellut ja kunnioitan heitä edelleen paljon. Ilman heitä en varmasti olisi minä, vaan hyvin toisenlainen mies.

– Naisilta olen oppinut paljon elämästä ja varsinkin naisena olemisesta. Naiset ovat usein ihan käsittämättömiä. Miehen pitäisi ymmärtää jostain pienistä vihjeistä, että ’ai tässä oli tästä kysymys’, mutta eihän kukaan mies siihen pysty. Totuus on, että naiset eivät yksinkertaisesti ole samanlaisia kuin miehet.

Ilman naisia Eero ei kuitenkaan voisi elää, sillä elämä olisi huomattavasti tylsempää ilman naisia, ja ilman rakkautta ihan kamalaa.

Eero ei ajattele, että erot olisivat olleet epäonnistumisia, vaikka myöntääkin, että olisi voinut tehdä joitakin asioita toisin.

– Yleensä eroissani on ollut kyse erilleen kasvamisesta. On tajuttu, ettei yhdessäolo tee hyvää enää kummallekaan. Nuoruudenliitossani Tiinan (Lymi) kanssa olimme yhdessä 24 tuntia vuorokaudessa. Kodin lisäksi jaoimme myös työpaikan. Arjen pyörittämisestä voi tulla ongelmia, kun on kaksi urallaan eteenpäin haluavaa näyttelijää ja kaksi pientä lasta.

Millainen lapsi Eero oli? Mitä hän ajattelee vanhenemisesta? Lue lisää Me Naisten numerosta 49/2014.

Eero Aho

Näyttelijä syntyi 26.1.1968 Oulussa, kasvoi Helsingissä.

Tehnyt lukuisia rooleja KOM-teatterissa, Helsingin Kaupunginteatterissa ja Kansallisteatterissa. Tällä hetkellä esiintyy Kansallisen Vanja-enossa.

Palkittiin vuonna 2013 parhaan miespääosan Jussilla roolistaan Aku Louhimiehen elokuvassa 8-pallo. Muistetaan myös elokuvista Käsky, Hyvä poika ja Juoksuhaudantie.

Päärooli talvella ensi-iltaan tulevassa elokuvassa Henkesi edestä.

Asuu avoliitossa Teresa Meriläisen kanssa. Kaksi tytärtä avioliitosta Tiina Lymin kanssa.