Näyttelijä Eero Aho ei voisi elää ilman naisia. Kuva: Heli Blåfield
Näyttelijä Eero Aho ei voisi elää ilman naisia. Kuva: Heli Blåfield

Näyttelijä Eero Aho on oppinut paljon kaikista rakkaussuhteistaan. – En ajattele, että erot olisivat epäonnistumisia, ­vaikka olisinkin voinut tehdä asioita toisin.

Parhaillaan Kansallisteatterin Vanja-enossa hurmaava näyttelijä Eero Aho, 46, elää nyt onnellisesti avoliitossa Teresa Meriläisen kanssa. Eero ja pitkään ulkomailla asunut Teresa tapasivat yhteisen tuttavan järjestämillä sokkotreffeillä reilu vuosi sitten.

– Tiesin heti, että Teresa on minun naiseni, mutta hän ei välttämättä tiennyt sitä itse. Teresa oli niin cool, että siinä oli haastetta näyttelijänplantulle. Onneksi osaan tarvittaessa olla sinnikäs. Teresa on määrätietoinen, selväsanainen ja tiukka, mikä sopii minulle. Hän ei ­päästä minua eikä itseään helpolla.

Eeron mielestä on hyvää vaihtelua, että Teresa tulee ihan muista kuin taiteilijapiireistä.

– Hän ei tuntenut ketään tai ollut nähnyt esityksiäni aikaisemmin.

Miehen ja naisen ero

Eero kertoo oppineensa paljon kaikista aiemmista ihmissuhteistaan.

– Olen rakastanut syvästi kaikkia naisia, joiden kanssa olen seurustellut ja kunnioitan heitä edelleen paljon. Ilman heitä en varmasti olisi minä, vaan hyvin toisenlainen mies.

– Naisilta olen oppinut paljon elämästä ja varsinkin naisena olemisesta. Naiset ovat usein ihan käsittämättömiä. Miehen pitäisi ymmärtää jostain pienistä vihjeistä, että ’ai tässä oli tästä kysymys’, mutta eihän kukaan mies siihen pysty. Totuus on, että naiset eivät yksinkertaisesti ole samanlaisia kuin miehet.

Ilman naisia Eero ei kuitenkaan voisi elää, sillä elämä olisi huomattavasti tylsempää ilman naisia, ja ilman rakkautta ihan kamalaa.

Eero ei ajattele, että erot olisivat olleet epäonnistumisia, vaikka myöntääkin, että olisi voinut tehdä joitakin asioita toisin.

– Yleensä eroissani on ollut kyse erilleen kasvamisesta. On tajuttu, ettei yhdessäolo tee hyvää enää kummallekaan. Nuoruudenliitossani Tiinan (Lymi) kanssa olimme yhdessä 24 tuntia vuorokaudessa. Kodin lisäksi jaoimme myös työpaikan. Arjen pyörittämisestä voi tulla ongelmia, kun on kaksi urallaan eteenpäin haluavaa näyttelijää ja kaksi pientä lasta.

Millainen lapsi Eero oli? Mitä hän ajattelee vanhenemisesta? Lue lisää Me Naisten numerosta 49/2014.

Eero Aho

Näyttelijä syntyi 26.1.1968 Oulussa, kasvoi Helsingissä.

Tehnyt lukuisia rooleja KOM-teatterissa, Helsingin Kaupunginteatterissa ja Kansallisteatterissa. Tällä hetkellä esiintyy Kansallisen Vanja-enossa.

Palkittiin vuonna 2013 parhaan miespääosan Jussilla roolistaan Aku Louhimiehen elokuvassa 8-pallo. Muistetaan myös elokuvista Käsky, Hyvä poika ja Juoksuhaudantie.

Päärooli talvella ensi-iltaan tulevassa elokuvassa Henkesi edestä.

Asuu avoliitossa Teresa Meriläisen kanssa. Kaksi tytärtä avioliitosta Tiina Lymin kanssa.

– En olisi ikinä uskonut, että mulle järjestetään tällaista, Henna, 26, kommentoi isänsä järjestämää yllätystä.

Suomi Love -ohjelman toisessa jaksossa nähtiin ja kuultiin lauantaina taas koskettavia tarinoita ja esityksiä. Yksi jakson liikuttavimmasta hetkistä oli, kun kempeleläinen Simo halusi ilahduttaa 26-vuotiasta tytärtään Hennaa. Hennan ja hänen perheensä elämä ei ole ollut helppoa viime vuosina. Vuonna 2014 Hennan raskausoireet paljastuivat kallonpohjan syöpäkasvaimeksi. Lue lisää:

Jaksossa Simo-isä järjesti tyttärelleen yllätyksen: Henna pääsi kuuntelemaan livenä suosikkibiisinsä, Haloo Helsingin Vapaus käteen jää.

”Nyt kun on jaksamista sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena.”

– Haluan sanoa Hennalle tämän kappaleen kautta, että isä välittää omasta tyttärestään. Ja nyt kun on jaksamista tämän sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena, Simo kertoi jaksossa.

Haloo Helsingin Ellin tekemät sanat sopivat Hennan elämään, jossa on ollut niin ala- kuin ylämäkiäkin.

Kun elämässä kaiken menettää
silloin vapaus on ainut mitä käteen jää
on ylämäki raskas askeltaa
mutta alamäkeen liian usein katoaa
jos se ei tapa niin se todellakin hajottaa
ei muistojen päälle kulta kerrosta saa
hymyile tai itket kuinka vaan
ole hetki niin kuin huomista ei olisikaan,
kertosäkeessä lauletaan.

Henna liikuttui isänsä järjestämästä yllätyksestä.

– Ihan meni sanattomaksi, ja itku pääsi. En olisi ikinä uskonut, että mulle järjestetään tällaista, Henna kertoi esityksen jälkeen.

Jos et nähnyt Simon yllätystä ja Haloo Helsingin esitystä, katso se tästä:

 

 

Kun entiset kommunistit tapaavat ruokakurssilla selviää, että kaikki nuoruuden ihanteet ovat hävinneet.

IS TV-LEHTI:  Alkukesän aurinkoisena päivänä lehti on koivussa kauneimmillaan, ja ilmassa leijailee alkavan suven toivo. Rauhallisessa suomalaisessa maalaismaisemassa kulkee venäläisen ajoneuvovalmistajan vanha auto. Se kulkee hitaasti, mutta vie määränpäähän kaksi nauravaa matkaajaa.

Maailmalla asustelleen Natalian (Kaija Pakarinen) ja porvarillisen rouvan Veeran (Riitta Havukainen) perässä huomattavasti paremmalla ja uudemmalla kulkupelillä kruisailee Veeran aviomies, rahalle arvoa antava Tom (Antti Virmavirta).

Kolmikko on matkalla nuoruuden toverinsa Katjan (Heidi Herala) kartanohotellille. Heitä odottavat nuorena musiikkitaidoillaan naisia hurmannut, sittemmin rauhan löytänyt Ilja (Taneli Mäkelä), salaisuutta kantava Miska (Sari Mällinen) ja suorapuheinen Juri (Erkki Saarela).

He näkivät toisensa viimeksi kesälukiossa 70-luvulla ollessaan vasemmistoaatteen omaavia nuoria.

Venäläisen ruoan kurssi kokoaa heidät yhteen nyt, 40 vuotta myöhemmin elokuvassa Nuoruustango. Nopeasti ruokaperinteet unohtuvat, kun muistot ja nuoruuden kiihko tulevat pintaan. On aika selvittää asioita ja paljastaa salaisuuksia.

Nuoruustango pohjautuu Heidi Köngäksen ja Taina Westin Kalliolle kukkulalle -tv-elokuvaan (1993). Yle Areenassa katseltavissa oleva Kalliolle kukkulalle sijoittuu 70-luvulle, jolloin valveutunut nuoriso tiesi, kenen joukoissa seistään.

”Tajusin, ettei Suomesssa ole juurikaan puhuttu, mitä meille tapahtui 90-luvun alussa, kun koko sosialistinen maailmanleiri romahti.”

Kun Heidi ja Taina kirjoittivat kommunistipoliitikon elämästä kertovaa Punainen kolmio -draamasarjaa (2015), heille tuli samalla idea tehdä elokuva siitä, mitä Kalliolle kukkulalle -nuorille kuuluu nyt kuusikymppisinä.

– Tajusin, ettei Suomesssa ole juurikaan puhuttu, mitä meille tapahtui 90-luvun alussa, kun koko sosialistinen maailmanleiri romahti. Huomasin, että ihmiset ovat jääneet vähän hämmennyksen valtaan, koska on käsittelemättömiä asioita, Nuoruustangon ohjaaja Heidi Köngäs sanoo.

Elokuvassa 70-luvun vasemmistoaatteen nuoret pohtivat Neuvostoliiton hajoamisen merkitystä. Merkityksellisempiä ovat kuitenkin vuosikymmenien henkilökohtaiset asiat.

Kiertolaisena maailmalla elänyt Natalia on yksi, jolla on selvittämättömiä juttuja menneisyydestä.

– Selvittämättömät asiat ovat suuri taakka. Ei pitäisi odottaa, vaan ottaa ratkaiseva askel, kun on vielä aikaa, Kaija Pakarinen miettii.

”Oli viitekehyksenä kommunismi tai mikä tahansa, loppupeleissä ihmiset kaipaavat rakkautta ja hyväksytyksi tulemista.”

Elokuva pisti näyttelijät pohtimaan monenlaista.

– Iän myötä on tajunnut, mitkä asiat ovat oikeasti tärkeitä. Oli viitekehyksenä kommunismi tai mikä tahansa, loppupeleissä ihmiset kaipaavat rakkautta ja hyväksytyksi tulemista, Riitta Havukainen sanoo.

Kaija kertoo olevansa onnellinen roolihenkilönsä puolesta.

– Natalia on itseäni pidemmällä siinä, että on päässyt turhasta eroon. Mitä kevyemmillä materialistisilla kantamuksilla elämäänsä elää, sitä enemmän voi tulla oikeasti tärkeää sisältöä. Se juuri ratkaisee näillä kilometreillä, Kaija muistuttaa.

”Kroppa vanhenee, mutta sielu käy aina vaan rippikoulua”

Hurtin huumorin avulla Nuoruustango on oiva muistutus, että niin kauan kuin henki pihisee, on toivoa.

– Ei ole syytä ajatella, että elämä loppuisi tietyn ikäisenä. Kroppa vanhenee, mutta sielu käy aina vaan rippikoulua, ohjaaja nauraa.

Kotikatsomo: Nuoruustango, TV1 su klo 21.05