Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Morjens taas maailmasta, jossa naisen kannattaa välttää puistoja ja pukeutua suojapukuun, koska raiskaamistahan ei voi muuten estää.

Onkohan tämä joku ennenaikainen aprillipila? Nainen hymyilee videolla vapautuneesti, koska hänellä on saksalaisinsinöörin keksintö päällään: alkkarit, jotka kuulemma estävät raiskaamisen. Päntsyt istuvat tiukasti kuin siveysvyö, niissä on lukko ja ne hälyttävät 130 desibelin voimakkuudella, jos joku yrittää kajota. Hinta vaivaiset 100 euroa. Katsokaa nyt, nätitkin ovat:

Tämä brittilehti Daily Mailin somessa jakama video herätti ymmärrettävästi hämmästystä. Vakavasti ottaen, suojapöksyt voivat olla rauhoittava juttu esimerkiksi jollekin, jolla on pelottavia kokemuksia jo valmiiksi. Kauheuksiahan tapahtuu.

Mutta kyllä tekee mieli protestoida.

1. Eivätkö nämä siveysvyöhommat ole keskiajalta? Uutuus ehdittiin jo nimetä moderniksi siveysvyöksi. Miltä ne tuntuvat päälläkin?

2. Eikö tämä muutenkin anna aika muinaisen viestin? Sellaisen "Nainen, kanna vastuusi, älä pukeudu (pelkkään) minihameeseen ettet vahingossa yllytä raiskailupuuhiin"? Ei ole kuitenkaan enää 50-luku.

Joitakin vuosia sitten kohua herätti vastaava eteläafrikkalaisen lääkärin keksintö: naisille tarkoitettu kondomi, jonka "hampaat" raatelevat raiskausta yrittävän. Ihmisoikeusjärjestöt kritisoivat jo tuolloin, etteivät tällaiset innovaatiot ole pysyvä ratkaisu ongelmaan eivätkä edes toimiva. Naisjärjestöjen mukaan ne eivät edistä naisten turvallisuutta, vaan päinvastoin altistavat kenties vieläkin raaemmalle väkivallalle.

3. Samalla tässä vähän annetaan ymmärtää, että miehet ovat alkeellisempia nisäkkäitä, jotka eivät pysty hillitsemään raiskaamistarvettaan – naisen tehtävä on suojautua. Miehenäkin loukkaantuisin.

 

 

 

 

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00

Kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen ja Jane-vaimo ehtivät olla yhdessä lähes 27 vuotta.

Lontoon filharmonisen orkesterin ylikapellimestari Esa-Pekka Salonen, 59, ja hänen vaimonsa Jane eroavat, kertoo Iltalehti.

Lehden mukaan avioeroa on hakenut Jane Salonen, joka on jättänyt avioerohakemuksen Los Angelesissa sijaitsevalle oikeustalolle kesäkuussa 2017.

Salonen on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista. Ennen Lontoon-pestiään hän toimi Los Angelesin filharmonikkojen musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina. Hän on tehnyt paljon yhteistyötä myös New Yorkin filharmonikkojen kanssa.

Esa-Pekka ja Jane menivät naimisiin vuonna 1991. Heillä on kolme täysi-ikäistä lasta.