Toive hormonittomasta ehkäisystä on saanut monet kääntymään kortsujen tai varmojen päivien kannalle. Kuva: Shutterstock.
Toive hormonittomasta ehkäisystä on saanut monet kääntymään kortsujen tai varmojen päivien kannalle. Kuva: Shutterstock.

Yhä useampi nainen on luopunut e-pillereistä. Kysyimme, miksi.

Helsingin Sanomien mukaan ehkäisypillereiden käyttö vähentyi Suomessa viime syksyn aikana 10–20 prosenttia. Se on hurja muutos niin lyhyessä ajassa.

Suosituimmat ehkäisykeinot ovat Suomessa tällä hetkellä kondomi ja hormonikierukka. E-pillerit tulevat kolmantena. Pillereitä popsii tällä hetkellä 11 prosenttia naisista, kun joskus elämänsä aikana niitä on käyttänyt 67 prosenttia. Luvut selviävät lääkeyhtiö MSD Finlandin helmikuussa teettämästä kyselystä.

Kysyimme naisilta, mikä on saanut heidät luopumaan e-pillereistä.

Ehkäisi turhankin hyvin

"E-pillerit kuivattivat limakalvoja eli ehkäisivät siinä mielessä turhankin hyvin. Tunsin myös oloni jotenkin henkisesti paskaksi ja myös fyysisesti väsyneeksi. Noihin voi olla muitakin syitä, mutta en sitten enää vain jaksanut ryhtyä koekaniiniksi ja testaamaan jotain toista merkkiä." Maija, 26.

Minusta tuli suohirviö

"Yritin joskus nuorempana käyttää useampaa eri merkkiä, mutta joka kerta musta tuli vain hullu. Olin itkuherkkä ja räjähtelin pienimmästäkin asiasta. Jopa Kauniit ja Rohkeat sai minut parkumaan. Minusta varmat päivät ovat ihan ok ehkäisykeino, jos kuukautiskierto on säännöllinen eikä mahdollinen vahinko kaataisi maailmaa." Ulla, 36

"Minusta tuli unelias ja passiivinen ihminen. Normaalisti olen aktiivinen tyyppi, mutta niitä käyttäessäni halusin vain maata sohvalla. Pahinta oli että kesti 5 vuotta tajuta, mistä luonteeni outo muutos johtuu." Leena, 40.

"Kun lapsi oli syntynyt, ei tehnyt enää mieli palata pillereiden aiheuttamiin hormonihöyryihin, koska kroppa oli joutunut sen verran kovaan pyöritykseen pillereiden lopettamisen, raskauden ja imetyksen myötä. Ehkäisy hoituu hyvin kondomillakin. Alkuun mies marisi, mutta taisipa hänkin olla lopulta tyytyväinen, kun en enää ollut hormonien takia raivoava suohirviö." Jenna, 31

Ajatus hormoneista ällöttää

"Ajatus elimistön jatkuvasta kyllästämisestä hormoneilla alkoi ällöttää. En vain voi uskoa, että jatkuva hormoniannos voi olla elimistölle hyväksi. Pillereiden lopettamisen jälkeen mieliala kohosi ja paino putosi." Outi, 34

"Halusin lopettaa hormonaalisen ehkäisyn ja siirtyä luonnonmukaisiin vaihtoehtoisin. E-pillerit jäivät tässä rytäkässä. Ei ole ikävä. E-pillerit lihottivat, saivat minut känkkäränkäksi ja maksoivat turhaan." Janna, 29 v

En jaksa päivittäin

"Parisuhteessa kauan olleena halusin vaihtaa johonkin, jota ei tarvitse muistaa päivittäin. E-pillereistä ei ikinä ollut mitään ongelmaa, mutta vaihdoin ehkäisykapseliin, joka toimii kolme vuotta käsivarressa. Kapseli oli kuin lottovoitto: kuukautisia ei ole tullut kahteen vuoteen ollenkaan!" Anna, 30

"Käytin 90-luvulla e-pillereitä, mutta tulin pahantuuliseksi. Lisäksi kaveri sai jalkaansa veritulpan pillereiden takia. Nyt kahden lapsen äitinä pillerit tuntuvat jotenkin teiniltä ja rasittavilta muistaa kaiken päiväkoti-, sähkölasku- ja muiden arjen muistamisten lisäksi. Ja rahanhukalta – kun seksiä ei ole joka päivä." Jaana, 40

"Söin pillereitä pitkään ihan tyytyväisenä, ne tekivät hyvää ihollenikin. Sitten sain lapsen ja hormonikierukka tuli ajankohtaiseksi. Olen tykännyt siitä ihan tosi paljon! Kuukautiseni loppuivat kokonaan, eikä tarvitse stressata pillerin muistamista." Johanna, 33

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

VESIMIES

Älä sivuuta pieneltä vaikuttavaa ongelmaa. Etenkin terveyteen liittyvät kysymykset on parasta ottaa vakavasti. Satsaa tasapainoiseen ruokavalioon ja liikuntaan.

 

KALAT

Viilaa raha-asiasi kuntoon. Nyt ei kannata ottaa riskejä taloudellisissa kysymyksissä. Pelaa varman päälle ja odottele varmempia aikoja.

 

OINAS

Keskity kehittämään itseäsi ja auttamaan muita. Saat valtavasti irti ihmissuhteista, jos olet avoin. Vuorovaikutus on kaiken hyvän avain.

 

HÄRKÄ

Avoimuus ja rehellisyys ovat parhaat valttisi. Saat takaisin positiivisen energian, jota lähetät eteenpäin. Ajattele kaikkien yhteistä etua.

 

KAKSONEN

Sinulla on hyviä ideoita ja luovuutta vaikka millä mitalla. Jarruttele kuitenkin hieman vauhtiasi. Mieti tarkkaan, mitä mistäkin vedosta seuraa.

 

RAPU

Ota kaikki irti valokeilasta. Sinun on oltava tänään parhaimmillasi, sillä kohdallesi osuu muutama loistava tilaisuus. Älä anna niiden livahtaa ohitsesi.

 

LEIJONA

Tee aloite ja avaa keskustelua aiheesta, johon ei ole helppo tarttua. On aika puhdistaa ilmaa. Vietä aikaa perheen ja ystävien seurasta nauttien.

 

NEITSYT

Ota yhteyttä vanhoihin ystäviin. On aika palata menneisiin ja muistella yhdessä kokemianne asioita. Elämääsi tulvii nyt uusia ja kiinnostavia käänteitä.

 

VAAKA

Lähde liikkeelle. Sinulla riittää energiaa, joka kannattaa suunnata oikeaan kohteeseen. Älä jätä tänään mitään onnen varaan.

 

SKORPIONI

Satsaa kotiisi ajallisesti ja taloudellisesti. Mielenrauha on taattu, jos pidät ympäristösi hyvässä järjestyksessä. Simppeli on kaunista.

 

JOUSIMIES

Älä tee siirtoa ennen kuin olet varma asiastasi. Suodata tarkkaan jutut, joita sinulle kerrotaan. Joku ei kerro sinulle koko totuutta.

 

KAURIS

Ota koko kapasiteettisi käyttöön. Nyt ei ole aika pitää taitojasi piilossa yleisöltä. Saat rakentavaa palautetta tarkkanäköiseltä ystävältä.

 

 

Tunnesyöminen ja oman vartalon häpeily estivät radiotoimittaja Hanna Kinnusta olemasta se urheilullinen ja sisukas tyyppi, joka hän todellisuudessa on.

Kaksi vuotta sitten seisoin alasti peilin edessä ja mietin, kuka on vienyt minun kehoni. Raskausarvet ja kilot eivät olleet minun kroppaani, Radio Aallon Dynastiasta tuttu aamujuontaja Hanna Kinnunen muistelee.

Hanna oli juuri aloittanut kehosuhdekurssin, josta etsi apua tunnesyömiseen ja epämukavaan oloon. Kurssilla tehtiin harjoituksia, jotka opettivat kuuntelemaan kehon viestejä.

– Huomasin, etten pystynyt seisomaan peilin edessä minuuttia kauempaa. Tein harjoituksen vielä muutaman kerran, ja pystyin viimein hengittämään. Sitten aloin kiittää vatsaani ja rintojani, jotka ovat jaksaneet kantaa ja imettää kaksi lasta. Aloin keskittyä myönteisiin tunteisiin ja löytää viimein iloisen itseni.

Liian iso liikkumaan?

Hanna on aina ollut liikunnallinen. Hän aloitti tanssin kolmevuotiaana ja jatkoi kilpatanssia 14-vuotiaaksi SM-tasolle asti. Sitten nivelsiteet katkesivat ja tanssi jäi harrastukseksi. Pitkästä liikuntataustastaan huolimatta Hanna ei ole koskaan pitänyt itseään urheilullisena.

– Laihdutin ensimmäisen kerran 11-vuotiaana. Koulussa jotkut kiusasivat pyöreydestä. Ajattelin, että hoidan asian ja lenkkeilin salaa koko kesän. Laihdutus loppui, kun äitini havahtui muutokseen kesän lopussa. Olin hetken aikaa aivan liian taitava salaamaan ensin surun kiusatuksi tulemisesta ja sen jälkeen laihduttamiseni, Hanna kertoo.

Teini-iässä tanssivalmentaja haastoi Hannan kanssaan painonpudotuskisaan.

Toisen kerran Hanna kohtasi paineita laihduttaa, kun teini-iässä tanssivalmentaja haastoi hänet kanssaan painonpudotuskisaan.

– Hänen mukaansa parin kilon pudotus olisi auttanut lajissa pärjäämisessä. Tanssissa kilpailu oli kovaa, ja tunsin tanssijoita, joilla oli anoreksia tai bulimia. Lajista puuttui lapsen näkökulmasta tervettä suhtautumista urheiluun. En ryhtynyt laihdutuskisaan.

Tanssi pysyi säännöllisenä osana Hannan elämää aina kolmekymppiseksi asti. Hän tanssi kuubalaista salsaa, streetiä ja discoa ja myös opetti tanssimista.

– Rakastan tanssia ja olen ollut lahjakas oppimaan koreografioita. Silti mielessäni on kytenyt ajatus siitä, että en voi harrastaa lajia, jos olen tietyn kokoinen.

Suklaasieposta salikissaksi

Ruuhkavuosien myötä tanssiharrastus jäi lähes kokonaan, ja Hannan urheilut koostuivat satunnaisista kuntosalipyrähdyksistä.

– Vuosina 2006–2009 näyttelin Salatut Elämät -sarjassa ja olin reilusti ylipainoinen. Taustalla oli vaikea ero, jota hoidin tunnesyömällä. Myös raskauteni vaikuttivat suhteeseeni liikuntaan ja ruokaan, Hanna pohtii.

– Ensimmäinen lapseni syntyi vuonna 2010. Synnytys oli raju ja päättyi sektioon. Kun pääsin kotiin, kävelin 3,5 tuntia päivässä, koska halusin palavasti olla hyvinvoiva tuore äiti.

Vuonna 2012 syntyi toinen lapsi, ja jälleen Hanna hoiti väsymystä tunnesyömällä. Vasta muutaman vuoden kuluttua kehosuhdekurssille lähdettyään hän oivalsi, millaista liikuntaa ja ruokaa hänen vartalonsa kaipaa.

– Olin ollut monta vuotta surullinen, en oma iloinen itseni. Tajusin, että liikunnan tärkein tehtävä on tuottaa hyvää oloa ja energiaa ja ettei minun tarvitse mennä suklaakaapille, jos on paha tai väsynyt olo.

”Haluan, että lapsillenikin välittyy se, että minulla on terve suhde vartalooni.”

Tänä syksynä Hanna on treenannut salilla personal trainer Mikko Silvennoisen ohjauksessa. Liikuntarutiinin löytymiseen vaikutti se, että Hannan kilpirauhasesta löydettiin loppukesästä kasvain.

– Se oli hyvänlaatuinen, mutta se säikäytti, ja koin tarvetta laittaa asiat uuteen tärkeysjärjestykseen. Olen 37-vuotias ja jemmannut paljon suklaata ja karkkia itseeni. Nyt on aika pitää itsestä huolta, Hanna sanoo.

– Jotkut sanovat, että on luksusta maksaa pt:stä, mutta ei se ole. Tarvitsin jonkun, joka ymmärtää jahkailujani ja ruuhkavuosiani. Mikon laatima treeniohjelma ja ruokavalio tuntuvat luonnollisilta.

Hannalle tärkeintä treenaamisessa eivät ole pudotetut kilot. Siksi hän ei ole asettanut itselleen painotavoitteita. Tärkeintä on tehdä liikunnasta pysyvä elämäntapa.

Nykyään Hanna ei mieti, tarvitsisiko olla tietyn muotoinen voidakseen urheilla. Hän käy tanssimassa streetiä aina kun ehtii.

– Suhtaudun peilikuvaani rehellisesti, se on tällä hetkellä sellainen kuin on. Uskon ennen kaikkea hyvinvoivaan kehoon ja haluan, että lapsillenikin välittyy se, että minulla on terve suhde vartalooni. Nyt ajattelen, etteivät kilot määrittele kuntoani.

Oulusta kotoisin oleva 37-vuotias Radio Aallon Dynastia-ohjelman aamujuontaja asuu Klaukkalassa miehensä ja 5- ja 7-vuotiaiden lastensa kanssa.

Työskennellyt näyttelijänä esimerkiksi Salatut Elämät -sarjassa ja Levottomat 3 -elokuvassa sekä toimittajana Yleisradiossa.

Kirjoittanut kehopositiivisuuteen kannustavan kirjan Valtavan ihana yhdessä Aino-Kuutamo Uusitorpan kanssa.