Toive hormonittomasta ehkäisystä on saanut monet kääntymään kortsujen tai varmojen päivien kannalle. Kuva: Shutterstock.
Toive hormonittomasta ehkäisystä on saanut monet kääntymään kortsujen tai varmojen päivien kannalle. Kuva: Shutterstock.

Yhä useampi nainen on luopunut e-pillereistä. Kysyimme, miksi.

Helsingin Sanomien mukaan ehkäisypillereiden käyttö vähentyi Suomessa viime syksyn aikana 10–20 prosenttia. Se on hurja muutos niin lyhyessä ajassa.

Suosituimmat ehkäisykeinot ovat Suomessa tällä hetkellä kondomi ja hormonikierukka. E-pillerit tulevat kolmantena. Pillereitä popsii tällä hetkellä 11 prosenttia naisista, kun joskus elämänsä aikana niitä on käyttänyt 67 prosenttia. Luvut selviävät lääkeyhtiö MSD Finlandin helmikuussa teettämästä kyselystä.

Kysyimme naisilta, mikä on saanut heidät luopumaan e-pillereistä.

Ehkäisi turhankin hyvin

"E-pillerit kuivattivat limakalvoja eli ehkäisivät siinä mielessä turhankin hyvin. Tunsin myös oloni jotenkin henkisesti paskaksi ja myös fyysisesti väsyneeksi. Noihin voi olla muitakin syitä, mutta en sitten enää vain jaksanut ryhtyä koekaniiniksi ja testaamaan jotain toista merkkiä." Maija, 26.

Minusta tuli suohirviö

"Yritin joskus nuorempana käyttää useampaa eri merkkiä, mutta joka kerta musta tuli vain hullu. Olin itkuherkkä ja räjähtelin pienimmästäkin asiasta. Jopa Kauniit ja Rohkeat sai minut parkumaan. Minusta varmat päivät ovat ihan ok ehkäisykeino, jos kuukautiskierto on säännöllinen eikä mahdollinen vahinko kaataisi maailmaa." Ulla, 36

"Minusta tuli unelias ja passiivinen ihminen. Normaalisti olen aktiivinen tyyppi, mutta niitä käyttäessäni halusin vain maata sohvalla. Pahinta oli että kesti 5 vuotta tajuta, mistä luonteeni outo muutos johtuu." Leena, 40.

"Kun lapsi oli syntynyt, ei tehnyt enää mieli palata pillereiden aiheuttamiin hormonihöyryihin, koska kroppa oli joutunut sen verran kovaan pyöritykseen pillereiden lopettamisen, raskauden ja imetyksen myötä. Ehkäisy hoituu hyvin kondomillakin. Alkuun mies marisi, mutta taisipa hänkin olla lopulta tyytyväinen, kun en enää ollut hormonien takia raivoava suohirviö." Jenna, 31

Ajatus hormoneista ällöttää

"Ajatus elimistön jatkuvasta kyllästämisestä hormoneilla alkoi ällöttää. En vain voi uskoa, että jatkuva hormoniannos voi olla elimistölle hyväksi. Pillereiden lopettamisen jälkeen mieliala kohosi ja paino putosi." Outi, 34

"Halusin lopettaa hormonaalisen ehkäisyn ja siirtyä luonnonmukaisiin vaihtoehtoisin. E-pillerit jäivät tässä rytäkässä. Ei ole ikävä. E-pillerit lihottivat, saivat minut känkkäränkäksi ja maksoivat turhaan." Janna, 29 v

En jaksa päivittäin

"Parisuhteessa kauan olleena halusin vaihtaa johonkin, jota ei tarvitse muistaa päivittäin. E-pillereistä ei ikinä ollut mitään ongelmaa, mutta vaihdoin ehkäisykapseliin, joka toimii kolme vuotta käsivarressa. Kapseli oli kuin lottovoitto: kuukautisia ei ole tullut kahteen vuoteen ollenkaan!" Anna, 30

"Käytin 90-luvulla e-pillereitä, mutta tulin pahantuuliseksi. Lisäksi kaveri sai jalkaansa veritulpan pillereiden takia. Nyt kahden lapsen äitinä pillerit tuntuvat jotenkin teiniltä ja rasittavilta muistaa kaiken päiväkoti-, sähkölasku- ja muiden arjen muistamisten lisäksi. Ja rahanhukalta – kun seksiä ei ole joka päivä." Jaana, 40

"Söin pillereitä pitkään ihan tyytyväisenä, ne tekivät hyvää ihollenikin. Sitten sain lapsen ja hormonikierukka tuli ajankohtaiseksi. Olen tykännyt siitä ihan tosi paljon! Kuukautiseni loppuivat kokonaan, eikä tarvitse stressata pillerin muistamista." Johanna, 33

Nyt seuraa korvamatovaroitus: niiltä ei nimittäin välty fantastisen Broadway-musikaalitaltioinnin jälkeen.

IS TV-LEHTI: Irving Berlin: Holiday Inn (2016) on täynnä amerikkalaissäveltäjän ikivihreitä, jotka jäävät soimaan pitkäksi aikaa: Blue Skies, Cheek to Cheek, Heat Wave...

Venäjällä syntynyt Irving Berlin (1888–1989) sävelsi urallaan yli 900 kappaletta, 19 musikaalia ja 18 elokuvan musiikin. Hänen tunnetuin kappaleensa White Christmas tuli tutuksi elokuvassa Holiday Inn (1942), mutta löi läpi vasta, kun koti-ikävän vaivaamat sotilaat vaativat armeijan radiota soittamaan kappaletta jatkuvasti. Seuraavana vuonna kappale sai parhaan laulun Oscar-palkinnon.

Ensiesittäjä Bing Crosbyn alkuperäisversiota on myyty maailmanlaajuisesti yli 50 miljoonaa kappaletta, mikä tekee siitä Guinnessin ennätyskirjan mukaan maailmanlaajuisesti kaikkien aikojen myydyimmän singlen. Se on myös kautta aikain äänitetyin joululaulu yli 500 artistin esittämänä.

Musikaali perustuu Holiday Inn -elokuvaan, joka oli suomeksi Ravintola Vapaa-aika. Oikeammin nimi tarkoittaa Hotelli Juhlapyhä, koska Irving Berlinin ajatuksena oli säveltää elokuvaan yksi kappale vuoden jokaiselle juhlapyhälle.

Broadway-musikaalissa on vahva varietee-henki – se lienee kumarrus säveltäjälle, joka aloitti uransa katulaulajana ja vaudeville-esiintyjänä. Musiikillinen iloittelu on värikkäästi puvustettu, nokkelan yksinkertaisesti lavastettu ja piiruntarkasti tanssittu.

Irving Berlin: Holiday Inn, Teema & Fem klo 14.15

Laitteiden turvakaaret saattavat aiheuttaa pettymyksiä isokokoisille. Kysyimme Linnanmäen palvelupäälliköltä, mistä tietää onko liian iso huvipuiston laitteeseen. 

Isokokoiset saattavat joskus kohdata ikävän ongelman huvipuistossa: he eivät mahdukaan laitteisiin. Mistä tietää, onko liian isokokoinen johonkin laitteeseen? 

– Tietyissä aitteissa on ilmoitettu yläpituusraja, joka on joko 195 tai 200 senttimetriä laitteesta riippuen. Painorajoja tai vyötärönympäryksiä ei ole ilmoitettu, sillä tapaukset ovat yksilöllisiä ja riippuvat ruumiinrakenteesta. Selän pituus ja vartalonympäryys voivat asettaa haasteita turvapuomin saamisessa tarpeeksi kireälle, kertoo Linnanmäen palvelupäällikkö Kati Hakala

Linnanmäki ilmoittaa nettisivuilla laitteiden kuvauksissa ja huvipuistossa laitteiden infotauluissa turvapalluran avulla, mikäli turvakaaret saattavat rajoittaa kyseisessä laitteessa isokokoisten pääsyn laitteeseen. 

– On ikävä tilanne, jos joku on jonottanut pitkään, eikä pääsekään laitteeseen. Jos näin käy, pyrimme aina hoitamaan tällaiset tilanteet hienotunteisesti, Hakala selittää. 

”Selän pituus ja vartalonympäryys voivat asettaa haasteita turvapuomin saamisessa tarpeeksi kireälle.”

Linnanmäki pohtii aina silloin tällöin, miten isokokoisemmatkin mahtuisivat laitteisiin. 

– Kun hankimme laitteita, pyrimme miettimään näitä asioita. Emme kuitenkaan rakenna laitteita itse ja usein on kyse siitä, että suurin osa laitevalmistajien tarjoamista laitteista on standardikokoisia. 

Hakalan mukaan aina silloin tällöin on myös ehdotettu kokeilupenkkejä eli mahdollisuutta kokeilla laitteen penkkiä ennen laitteeseen jonottamista. Linnanmäki ei kuitenkaan ole vielä lähtenyt niitä kokeilemaan. 

Linnanmäen huvipuistosta löytyy myös positiivinen poikkeus: Ukko-laitteen kaksi viimeistä penkkiä ovat standardikokoa isommat ja sopivat siten useammalle kävijälle.