Toive hormonittomasta ehkäisystä on saanut monet kääntymään kortsujen tai varmojen päivien kannalle. Kuva: Shutterstock.
Toive hormonittomasta ehkäisystä on saanut monet kääntymään kortsujen tai varmojen päivien kannalle. Kuva: Shutterstock.

Yhä useampi nainen on luopunut e-pillereistä. Kysyimme, miksi.

Helsingin Sanomien mukaan ehkäisypillereiden käyttö vähentyi Suomessa viime syksyn aikana 10–20 prosenttia. Se on hurja muutos niin lyhyessä ajassa.

Suosituimmat ehkäisykeinot ovat Suomessa tällä hetkellä kondomi ja hormonikierukka. E-pillerit tulevat kolmantena. Pillereitä popsii tällä hetkellä 11 prosenttia naisista, kun joskus elämänsä aikana niitä on käyttänyt 67 prosenttia. Luvut selviävät lääkeyhtiö MSD Finlandin helmikuussa teettämästä kyselystä.

Kysyimme naisilta, mikä on saanut heidät luopumaan e-pillereistä.

Ehkäisi turhankin hyvin

"E-pillerit kuivattivat limakalvoja eli ehkäisivät siinä mielessä turhankin hyvin. Tunsin myös oloni jotenkin henkisesti paskaksi ja myös fyysisesti väsyneeksi. Noihin voi olla muitakin syitä, mutta en sitten enää vain jaksanut ryhtyä koekaniiniksi ja testaamaan jotain toista merkkiä." Maija, 26.

Minusta tuli suohirviö

"Yritin joskus nuorempana käyttää useampaa eri merkkiä, mutta joka kerta musta tuli vain hullu. Olin itkuherkkä ja räjähtelin pienimmästäkin asiasta. Jopa Kauniit ja Rohkeat sai minut parkumaan. Minusta varmat päivät ovat ihan ok ehkäisykeino, jos kuukautiskierto on säännöllinen eikä mahdollinen vahinko kaataisi maailmaa." Ulla, 36

"Minusta tuli unelias ja passiivinen ihminen. Normaalisti olen aktiivinen tyyppi, mutta niitä käyttäessäni halusin vain maata sohvalla. Pahinta oli että kesti 5 vuotta tajuta, mistä luonteeni outo muutos johtuu." Leena, 40.

"Kun lapsi oli syntynyt, ei tehnyt enää mieli palata pillereiden aiheuttamiin hormonihöyryihin, koska kroppa oli joutunut sen verran kovaan pyöritykseen pillereiden lopettamisen, raskauden ja imetyksen myötä. Ehkäisy hoituu hyvin kondomillakin. Alkuun mies marisi, mutta taisipa hänkin olla lopulta tyytyväinen, kun en enää ollut hormonien takia raivoava suohirviö." Jenna, 31

Ajatus hormoneista ällöttää

"Ajatus elimistön jatkuvasta kyllästämisestä hormoneilla alkoi ällöttää. En vain voi uskoa, että jatkuva hormoniannos voi olla elimistölle hyväksi. Pillereiden lopettamisen jälkeen mieliala kohosi ja paino putosi." Outi, 34

"Halusin lopettaa hormonaalisen ehkäisyn ja siirtyä luonnonmukaisiin vaihtoehtoisin. E-pillerit jäivät tässä rytäkässä. Ei ole ikävä. E-pillerit lihottivat, saivat minut känkkäränkäksi ja maksoivat turhaan." Janna, 29 v

En jaksa päivittäin

"Parisuhteessa kauan olleena halusin vaihtaa johonkin, jota ei tarvitse muistaa päivittäin. E-pillereistä ei ikinä ollut mitään ongelmaa, mutta vaihdoin ehkäisykapseliin, joka toimii kolme vuotta käsivarressa. Kapseli oli kuin lottovoitto: kuukautisia ei ole tullut kahteen vuoteen ollenkaan!" Anna, 30

"Käytin 90-luvulla e-pillereitä, mutta tulin pahantuuliseksi. Lisäksi kaveri sai jalkaansa veritulpan pillereiden takia. Nyt kahden lapsen äitinä pillerit tuntuvat jotenkin teiniltä ja rasittavilta muistaa kaiken päiväkoti-, sähkölasku- ja muiden arjen muistamisten lisäksi. Ja rahanhukalta – kun seksiä ei ole joka päivä." Jaana, 40

"Söin pillereitä pitkään ihan tyytyväisenä, ne tekivät hyvää ihollenikin. Sitten sain lapsen ja hormonikierukka tuli ajankohtaiseksi. Olen tykännyt siitä ihan tosi paljon! Kuukautiseni loppuivat kokonaan, eikä tarvitse stressata pillerin muistamista." Johanna, 33

Maria Veitola on yksi Tähdet, tähdet -ohjelman tuomareista. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

”Kyllä se tavallaan olis ollut aika räikeää, että ihminen, josta liikkuu paljon kertomuksia naisten huonosta kohtelusta, olisi jatkanut mukana”, Veitola kommentoi.

Laulaja Tomi Metsäketoa ei nähty eilisessä Tähdet, tähdet -ohjelman lähetyksessä. Katsojille Metsäkedon hyllyttäminen ohjelmasta ei näkynyt erityisen silmiinpistävästi. Myös Ilta-Sanomien haastattelemat ohjelman muusikot totesivat, että tunnelma kuvauksissa oli samanlainen kuin ennenkin.

Ohjelman yksi tuomareista Maria Veitola kertoi IS:lle olevansa tyytyväinen siihen, ettei Metsäketoa enää nähdä ohjelmassa.

– Mun mielestä kaikelle tuollaiselle pitää olla nollatoleranssi. Kyllä se tavallaan olis ollut aika räikeää – varsinkin nyt, kun on ollut tuo Me too -kampanja – että ihminen, josta liikkuu paljon kertomuksia naisten huonosta kohtelusta, olisi jatkanut mukana. On varmaan hänellekin parasta, että hän ei ole tässä enää, Veitola kertoi.

”Kaikella tuollaisella” Veitola viittaa syytöksiin, joita julkisuudessa on esitetty Metsäketoa kohtaan. Viime torstaina Seiska uutisoi, että viisi naista syyttää Metsäketoa sopimattomasta käytöksestä.

Sivuun tuotantorauhan takaamiseksi

MTV3-kanava tiedotti lauantaina hyllyttävänsä Metsäkedon ohjelman tulevista jaksoista. Kanava kertoi tiedotteessaan haluavansa taata tuotantorauhan.

Viikonloppuna Metsäketo kommentoi poisjääntiään ohjelmasta Facebook-sivullaan ja lähettämässään tiedotteessa. Kirjoituksessaan hän kertoo työkiireistään, isänsä kuolemasta, kärkkäästä naisseuran hakemisesta, stressistä, vauhtisokeudesta ja juhlimisesta, joka on hänen sanojensa mukaan välillä karannut käsistä.

Hän myönsi hakeneensa naisseuraa ”joskus liiankin suurella yksipuolisella tahdonvoimalla” ja ”olleensa monille ihmisille öykkärimäinen”. Samalla hän pyytää anteeksi.

– Jos voisin kääntää kelloa taaksepäin, niin sen myös tekisin. Tiedän, että anteeksianto on vaikeaa, mutta sitä nyt tässä kuitenkin hartaasti toivon, Metsäketo kirjoitti.

#MeToo

Parin viime viikon ajan julkisuudessa on keskusteltu paljon häirinnästä, ahdistelusta ja asiallisen kohtelun rajoista. Syynä on Me too -kampanja, jonka tarkoituksena on tehdä näkyväksi, kuinka yleistä seksuaalinen häirintä on.

Myös Me Naiset on kirjoittanut kuluneen viikon aikana useita juttuja aiheesta. Lue ne kaikki tämän linkin takaa

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

VAAKA
Sinun on aika tehdä päätös. Älä pitkitä asiaa, joka sinun on pitänyt hoitaa jo pitkään. Pidä huolta itsestäsi liikkumalla ja syömällä hyvin.


SKORPIONI
Pidä varasi impulsiivisten tai turhan vaativien ihmisten lähellä. Tärkeintä on, että pidät huolta itsestäsi. Tee päätöksiä omat tarpeesi mielessäsi.


JOUSIMIES
Ole tarkkana leikinlaskun kanssa, sillä saatat tulla loukanneeksi jonkun tunteita. Muista kuunnella ja käyttää tunneälyäsi.


KAURIS
Ota opiksi päivän tapahtumista. Kokemukset rikastuttavat sinua, mutta niitä on osattava käyttää oikein. Älä anna periksi painostukselle.


VESIMIES
Teot puhuvat tänään paremmin kuin sanat. Omistaudu asiallesi täysillä. Luota siihen, että työsi kantaa hedelmää ennemmin tai myöhemmin.


KALAT
Päivä kysyy tilannetajua. Tunteet ovat pinnassa, mikä vaatii varovaisuutta ja huomaavaisuutta. Yritä ymmärtää jokaisen näkökulmaa.

 

OINAS
On hyvä hetki itsesi kehittämiseen. Lähde tekemään uusia aluevaltauksia. Tee jotain, mistä olet haaveillut jo pitkään.


HÄRKÄ
Hoida raha-asiasi itse ilman välikäsiä. Joku saattaa pettää luottamuksesi tänään. Sokea luottamus voi kostautua.


KAKSONEN
Mieti, mikä sinua ajaa nyt eteenpäin. On tärkeää, että motiivisi ovat kohdillaan. Pysyttele hiljaa haaveistasi, jos sinusta tuntuu siltä.


RAPU
Pidä lippu korkealla. On aika suunnata vieraille vesille ja kokeilla pelottomasti jotain uutta. Yllätyt iloisesti, jos uskaltaudut kauas mukavuusalueeltasi.


LEIJONA
Älä anna viime hetken muutosten pilata päivääsi. Sopeudu ja ota uusista tilanteista ilo irti. Moni seikka on kiinni ainoastaan asenteestasi.


NEITSYT
Onnistumisen avaimet ovat kommunikointi ja ymmärtäväisyys. Luvassa on muutoksia positiiviseen suuntaan. Älä kaunistele totuutta.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!