Nelli Lähteenmäki kokeilee NeuroSky MindWavea, joka mittaa aivosähkökäyrää. Kuvat Tanja Konstenius
Nelli Lähteenmäki kokeilee NeuroSky MindWavea, joka mittaa aivosähkökäyrää. Kuvat Tanja Konstenius
Necomimi-panta vipattaa korvia aivosähkökäyrän mukaan. Sara Riggare käyttää pantaa meditoinnin apuna.
Necomimi-panta vipattaa korvia aivosähkökäyrän mukaan. Sara Riggare käyttää pantaa meditoinnin apuna.

Kirjaatko liikuntasuorituksesi ja jaat ne kavereillesi? Se on vielä pientä. Quantified Self -harrastajat tutkivat unenlaatuaan, virettään ja mielialojaan. Siten he uskovat välttyvänsä sairauksilta.

Värikkään amsterdamilaiskodin keittiön täyttävät ruuan tuoksu ja puheensorina. Asunnon on viikonlopuksi vuokrannut suomalainen kaveriporukka, joka nyt kokkailee paleoruokavalioon sopivia luomuherkkuja: kookosmaitoon tehtyä sienirisottoa, kesäkurpitsaa, tuoretta parsaa, ruohoruokitun naudan lihaa ja vihreää salaattia­ mansikoilla. 

Pöytäseurue kirjaa ruuat ja niiden kanssa juodut viinilasilliset ylös puhelimiinsa. Nykyään tämän voi tehdä myös ohjelmalla, joka kännykkäkuvan perusteella päättelee, mitä kaikkea lautasella on. Lisäksi puhelimiin näpytellään talteen vireystilat ja mielialat, jotka äänekkäästä naurusta päätellen taitavat olla korkealla. Myöhemmin niistä voi piirtää erilaisia käyriä ja kuvaajia. Täällä harrastetaan Quantified Self -elämäntapaa: mitataan ja seurataan eli träkätään ja pidetään digitaalista lokikirjaa eli lifelogataan.

– QS on minulle henkilökohtainen tutkimusmatka terveyteen, selittää Nelli­ Lähteenmäki, 27.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nelli seuraa kehonsa toimintaa muun muassa FitBit- ja Jawbone rannekkeilla ja -sovelluksilla, jotka mittaavat aktiivisuutta ja unta. TimeOut-puhelinsovellus puolestaan muistuttaa pitämään viiden minuutin kävelytauon joka tunti. Nelli on myös tutkituttanut perimänsä 23andMe-palvelun sylkitestillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaiken takana on halu voida paremmin ja olla terveempi. Hollannissa Nelli ja hänen ystävänsä ovat osallistuakseen Quantified Self -konferenssiin. Sen aikana on kokeiltu erilaisia vimpaimia ja tutustuttu alan uutuuksiin.­ Muutamia mittareita on tarttunut mukaankin kuten suomalaisfirman kehittämä patjan ympärille kiinnitettävä unenmittaussensori.

Illallispöydän ääressä ollaan innoissaan siitä, millaisia hyötyjä konferenssi on osoittanut: Joku on parantunut mahahaavasta ja toinen laihtunut viisi kiloa parissa viikossa alettuaan seurata syömisiään. Erään masennus lievittyi, kun hän jakoi mielialaseurantansa netissä.

Keskittymiskyky testissä

Nellin kiinnostus QS:ään lähti alun alkaen perhepiiristä. Hänen lääkäri isänsä haki jo vuonna 2001 ravitsemuksen ja lääkityksen personointiin liittyvää patenttia. Viime vuonna Nelli perusti patentin pohjalta yrityksen nimeltä Health Puzzle. Syksyllä on tarkoitus julkaista sovellus, joka yhdistelee terveysdataa ja kannustaa hyvinvointia­ kehittäviin "mikromuutoksiin".

Idean sovellukseen Nelli sai työskennellessään Piilaaksossa myymässä pilviteknologiaa. Alan tapaamisissa kaikki tuntuivat puhuvan Quantified Selfistä.

– Tajusin, etten voi ulkoistaa terveyttäni lääkäreille, Nelli sanoo.

Oman itsensä mittaaminen ja seuraaminen on vielä pienten piirien juttu, mutta Nelli uskoo sen laajenevan, kun teknologia kehittyy.

– Nyt kannetaan sensoreita, mutta muutaman vuoden päästä ne ovat tosi vanhanaikaisia. Kännyköistä tulee entistä älykkäämpiä, ja ne pystyvät mittaamaan monia asioita terveydestä. Iholla tai jopa sen alla olevat sensorit yleistyvät.

Nellin mielestä träkkäämällä saa puolueetonta palautetta siitä, miten elin­tapojen muutokset heijastuvat vointiin.

– Nyt testaan, miten vähähiilihydraattinen, viljaton ja gluteeniton ruokavalio vaikuttaa keskittymiskykyyn. Siinä auttaa Rescue Time -sovellus, joka pystyy tietokoneen käytön perusteella arvioimaan tuottavuutta.

Onko ruokavaliomuutos vaikuttanut?

– Erittäin positiivisesti. Ei ole enää sellaista lounaan jälkeistä droppia, energiatasot ovat tasaisemmat, Nelli kiittelee.

Tärkeimpänä mitattavana Nelli pitää kuitenkin leposykettä. Hän harrastaa crossfitiä, johon ei parane ryhtyä vajaakuntoisena.

– Jos on stressiä, leposyke on koholla. Se on muistutus itselle, auttaa painamaan jarrua. Silloin en mene tekemään hurjaa treeniä.

Ei mikään datanudisti

Osa Quantified Self -harrastajista käyttää paitaan kiinnitettäviä kameroita, jotka ottavat tasaisin väliajoin kuvia tai videota,­ mitä ikinä käyttäjä sitten tekeekin. Jotkut myös jakavat kuvat ja videot nettiin. Nelli ei lämpene tällaiselle lifeloggaamiselle eikä juuri jaa tietojaan.

– En ole lähtenyt sille linjalle. Mikä se oli se termi? Datanudisti! En ole data­nudisti, Nelli nauraa.

FitBit-tunnus on kuitenkin jaettu työkavereiden kanssa.

– Meidän tiimissä pidetään huolta siitä, että vaikka olisi rankkaa, pitää pystyä nukkumaan ja liikkumaan. Tiimiläiset näkevät, paljonko olen nukkunut ja voivat huomauttaa, jos nukun liian vähän.

Nelli uskoo tietoturvaan eikä pelkää, että tiedot leviäisivät vääriin käsiin.

– QS:stä saadut hyödyt voittavat mahdolliset riskit, hän sanoo.

Tietoturvariskien lisäksi QS-harrastajien on muistettava, että terveyden penkominen voi paljastaa myös vähemmän mukavaa tietoa. 23andMe voi osoittaa DNA:sta vaikkapa geenimutaation, johon liittyy syöpäriski. Nelli ei pidä­ tätä ongelmana. Hänen mielestään yksi QS:n tärkeimpiä hyötyjä on se, että sairaudet voidaan havaita varhain.

– Ihmiset jakaantuvat kahteen leiriin: toiset haluavat tietää, toiset eivät. Kuulun itse siihen porukkaan, jonka mielestä tieto on arvokasta. On vähän sairauksia, joihin ei voi itse vaikuttaa.

Nelli uskoo QS:n mullistavan suhtautumisen terveyteen.

– Meidän unelmamme on olla ratkaisemassa terveydenhuollon haasteita. Lääkäreiden pitäisi olla terveyden arkkitehtejä, ei tulipalon sammuttajia.

Varovainen evankelista

Nellin kanssa saman pöydän ääressä Amsterdamissa istuu myös biohakkeriksi itseään nimittävä Mikko Ikola, 26. Hän on ollut perustamassa suomalaisille QS-harrastajille omaa yhteisöä. Mikolle tärkeintä on bongata yhteyksiä asioiden väliltä: ruoka ja liikunta vaikuttavat uneen ja uni vaikuttaa suoraan mielialaan ja vireystilaan. Se on etenkin tietotyöläiselle olennaista.

– Kaikki vaikuttaa kaikkeen. QS:n avulla voi löytää yhteyksiä, joita muuten ei olisi havainnut.

Mikko uskoo, että QS:n eduista kiinnostuvat vielä niin työnantajat kuin vakuutusyhtiötkin.­

– Tällä hetkellä ihmiset menevät lääkäriin, kun huomaavat jokin oireen. On kuitenkin väärä ajatus ottaa terveytensä huomioon vasta sitten, kun on jo tapahtunut­ jotain.

Kaikesta huolimatta Mikolla on jalat maassa. Träkkääminen ei ole kaikki kaikessa.

– Einsteinkin sanoi, että kaikki mitattava ei ole merkityksellistä ja kaikkea merkityksellistä ei voi mitata.

Näitäkin voi träkätä 

✖ tavoitteiden toteutuminen (Lifetick, Mindbloom) 

✖ rahan, ajan, sähkön ja alkoholin kulutus (Expensify, WattzOn, Drinking­Diary) 

✖ unet (Dream­board) 

✖ ihmissuhteet ja deittailu (Stay In Touch) 

✖ kuukautiskierto ja PMS-oireet (MyMonthlyCycles) 

✖ raskaus ja vauva-aika (KickBee, Baby Connect) 

✖ seksielämä (LoveVibes, BedPost) 

✖ sairauksien oireet (CureTogether, HealthEngage) 

✖ veri- ja virtsakokeiden tulokset (DirectLabs)

Sisältö jatkuu mainoksen alla