Kananmunankuorista voi askarrella esimerkiksi minikokoisen keittiöpuutarhan. Kuva: Shutterstock
Kananmunankuorista voi askarrella esimerkiksi minikokoisen keittiöpuutarhan. Kuva: Shutterstock

Kananmunankuoria ei kannata heittää roskikseen, vaan ottaa hyötykäyttöön.

Netin tee-se-itse-sivustojen mukaan munankuoret ovat todellisia monikäyttötuotteita. Kokosimme yhteen parhaat käyttötarkoitukset.

Keittiössä

Tuliko ostettua halpaa, mutta kitkerähköä kahvia? Kananmunalla selviää tästäkin ongelmasta. Ota muutama munankuori, murenna ne kahvinpurujen joukkoon ja suodata normaalisti. Munankuoret poistavat kitkeryyden. Tähän tarkoitukseen sopivat kovaksikeitettyjen munien kuoret.

Myös teenjuojalle on hyötyä munankuorista. Teepannu tai -muki lähtee puhtaaksi, kun pannuun laittaa munankuoria, käsitiskiainetta ja kuumaa vettä. Ravista ja jätä likoamaan yön yli. Huuhtelun jälkeen pannun pitäisi olla taas puhdas!

Munankuoria suositellaan myös kalsiumlisäksi ihmisille, koirille ja kanoille. Puhtaat (mielellään luomu-) munankuoret steriloidaan uunissa. Jauhettuna niitä voi käyttää koiranruuan lisäravinteena, mutta eläinlääkäriä kannattaa konsultoida ensin, etenkin jos kyseessä on pentukoira. Ihminen saa lisäkalsiuminsa helposti liottamalla munankuoria sitruunamehussa tai viinietikassa, ja käyttämällä suodatetun nesteen salaatinkastikkeessa.

Pyykkipäivänä

Valkopyykki kirkastuu, kun rummussa pyörii pyykkien seassa kourallinen munankuoria. Kuoret kannattaa panna tiiviiseen kangaspussiin, jotta muruset eivät vahingoita pyykkikonetta.

Koti-spassa

Munankuorista voi tehdä myös kasvonaamion. Murskaa puhtaat, kuivat munankuoret morttelissa hienoksi jauhoksi. Sekoita jauho munanvalkuaiseen ja levitä seos kasvoille. Kun mönjä on kuivunut, huuhtele. Tuloksena on nuorekkaampana hehkuva iho.

Puutarhassa

Munankuoret sisältävät kalsiumia ja muita mineraaleja, joten ne kannattaa heittää ainakin kompostiin. Munankuoria voi sekoittaa myös istutusmultaan. Hieman isommiksi jätetyt kuorenmurut pitävät huolta siitä, että vesi ja ilma pääsevät kulkemaan mullan läpi, ja samalla multaan imeytyy ravinteita. Munankuoret kukkapenkissä karkottavat myös etanoita ja kissoja.

Munankuoren puolikkaita voi käyttää myös kylvöruukkuina. Taimen voi istuttaa kompostoituvassa kuorenpuolikkaassaan suoraan maahan.

Lähteet: The Secret Yumiverse, Mother Nature Network


Lue myös:

Uusi kikka – näin pelastat kastuneen kännykän

9 outoa, mutta toimivaa kauneuskikkaa

Loppu tahattomalle vilauttelulle: Nerokas kikka hame päällä pyöräileville!

Arttu Wiskarin mukaan pienet arjen muutokset ovat tärkeimpiä. 

Laulaja Arttu Wiskari on tehnyt vuoden ajan muutoksia hyvinvointiinsa.

– Aloitin pienten muutosten tekemisen viime vuoden alussa. Aloin liikkua ja katsoa ruokavaliossa pieniä juttuja. Kesän söin ja join miten halusin ja olin ihan puhki.

Syksyn alussa laulaja aloitti tipattoman ja aloitti treenaamaani personal trainerin kanssa.

– Neljän kuukauden tipaton oli iso muutos, ja sen aikana tein lisää pieniä muutoksia. Kun ne oli hallussa, päätin tipattoman häämatkamme ajaksi, viime kesänä lastensa äidin kanssa avioitunut Arttu kertoo.

”Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikea säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on.”

Arkisin Arttu tekee musiikkia ja hoitaa 2- ja 4-vuotiata lapsia kotona. Viikonloput hän keikkailee.

– En ole oikein ikinä lomalla. Kaikki perheenäidit tietävät, miten vaikea säännöllisten liikunta-aikojen järjestäminen on. Joskus pitää mennä salille aamulla, joskus illalla. Saatan usein mennä salille vasta yhdeksältä. Se, että jaksaa raahautua sinne, on pääjuttu. En aseta itselleni mitään älyttömiä tavotteita, jotka saavutettua repsahdan. 

Arttu ei seuraa tarkasti kilojen tippumista, vaan yrittää vaalia pieniä muutoksia arjessaan.

– Eilen tehtiin kotona taas terveellistä safkaa. Paistoimme kasviksia, pinaattia ja lihaa.

Keikkalavojen lisäksi Wiskari nähdään Supermarsu-elokuvassa, joka saa ensi-iltansa ensiviikolla. Laulaja pitää päähenkilö Emilian isäpuolen Pertin roolia lähes luonneroolina.

– Pertissä on noin puolet Arttu Wiskaria. Vähän hömelömpi versio meikäläisestä se on.

 

Seitsemän sinkkumiestä ja -naista muuttaa kahdeksaksi viikoksi saman katon alle. Tavoitteena on tietysti löytää Se Oikea. Vaikka väkisin.

IS TV-LEHTI:  Spouse House on talo, jonne kutsutaan seitsemän naista ja seitsemän miestä avioitumaan. Kihlat ja häät ovat tavoite, joka houkuttelee naimahaluisia paikalle tositarkoituksella.

Tämä realitysarja on hivenen inhimillisempi kuin Ensitreffit alttarilla, sillä tutustumiseen on aikaa 8 viikkoa.

Siihen inhimillisyys loppuukin. Kosiminen on nimittäin pakollista tai joku saa talosta potkut.

Mitä pidempään talossa majailee ja altistuu kolmio- ja neliödraamoille, sitä vaikeampaa on haluta kenenkään kanssa naimisiin.

Toisaalta aidot tunteet palkitaan! Jos kaikesta huolimatta lempi leiskuu, on televisioshow läpikotainen testi rakkaudelle.

Tosi-tv:n tapaan ohjelmaa on tekemässä joukko ”asiantuntijoita”. On psykologia ja tunneterapeuttia, ja itse sinkut on poimittu mukaan huolellisella käsityöllä ja tieteellisiin todennäköisyyslaskelmiin pohjautuvilla match-menetelmillä.

”Kun menimme deittini kanssa ravintolaan, kamerat kuvasivat ja kaikki tuijottivat. Se oli kamalaa!”

Suhteiden pysyvyyttä helpotetaan myös sillä, että Los Angelesissa kuvatun sarjan kaikki sinkut ovat kotoisin samalta seudulta – tällä kaudella Chigacosta.

Ensimmäisessä jaksossa tutustutaan ja jo ihastutaankin. Sinkut ovat keskimäärin 30-vuotiaita, hyvissä ammateissa ja tarpeeksi hyvän näköisiä, jotta kukin saisi tasaisesti huomiota. Mukana on totta kai myös ärsyttäviä henkilöitä.

Ei paljasteta, kuinka kävi palomies Jimmy Breretonille, yhdelle lemmentalon asukkaista, mutta jälkeenpäin hän on kuvaillut talon tunnelmaa hyvin stressaavaksi.

– Kamerat olivat vieressä koko ajan, samoin mikrofonit. Emme saaneet käyttää puhelinta tai internetiä. Kun menimme deittini kanssa ravintolaan, kamerat kuvasivat ja kaikki tuijottivat. Se oli kamalaa!

Salamarakkauden talo, Frii pe klo 20.00