Kananmunankuorista voi askarrella esimerkiksi minikokoisen keittiöpuutarhan. Kuva: Shutterstock
Kananmunankuorista voi askarrella esimerkiksi minikokoisen keittiöpuutarhan. Kuva: Shutterstock

Kananmunankuoria ei kannata heittää roskikseen, vaan ottaa hyötykäyttöön.

Netin tee-se-itse-sivustojen mukaan munankuoret ovat todellisia monikäyttötuotteita. Kokosimme yhteen parhaat käyttötarkoitukset.

Keittiössä

Tuliko ostettua halpaa, mutta kitkerähköä kahvia? Kananmunalla selviää tästäkin ongelmasta. Ota muutama munankuori, murenna ne kahvinpurujen joukkoon ja suodata normaalisti. Munankuoret poistavat kitkeryyden. Tähän tarkoitukseen sopivat kovaksikeitettyjen munien kuoret.

Myös teenjuojalle on hyötyä munankuorista. Teepannu tai -muki lähtee puhtaaksi, kun pannuun laittaa munankuoria, käsitiskiainetta ja kuumaa vettä. Ravista ja jätä likoamaan yön yli. Huuhtelun jälkeen pannun pitäisi olla taas puhdas!

Munankuoria suositellaan myös kalsiumlisäksi ihmisille, koirille ja kanoille. Puhtaat (mielellään luomu-) munankuoret steriloidaan uunissa. Jauhettuna niitä voi käyttää koiranruuan lisäravinteena, mutta eläinlääkäriä kannattaa konsultoida ensin, etenkin jos kyseessä on pentukoira. Ihminen saa lisäkalsiuminsa helposti liottamalla munankuoria sitruunamehussa tai viinietikassa, ja käyttämällä suodatetun nesteen salaatinkastikkeessa.

Pyykkipäivänä

Valkopyykki kirkastuu, kun rummussa pyörii pyykkien seassa kourallinen munankuoria. Kuoret kannattaa panna tiiviiseen kangaspussiin, jotta muruset eivät vahingoita pyykkikonetta.

Koti-spassa

Munankuorista voi tehdä myös kasvonaamion. Murskaa puhtaat, kuivat munankuoret morttelissa hienoksi jauhoksi. Sekoita jauho munanvalkuaiseen ja levitä seos kasvoille. Kun mönjä on kuivunut, huuhtele. Tuloksena on nuorekkaampana hehkuva iho.

Puutarhassa

Munankuoret sisältävät kalsiumia ja muita mineraaleja, joten ne kannattaa heittää ainakin kompostiin. Munankuoria voi sekoittaa myös istutusmultaan. Hieman isommiksi jätetyt kuorenmurut pitävät huolta siitä, että vesi ja ilma pääsevät kulkemaan mullan läpi, ja samalla multaan imeytyy ravinteita. Munankuoret kukkapenkissä karkottavat myös etanoita ja kissoja.

Munankuoren puolikkaita voi käyttää myös kylvöruukkuina. Taimen voi istuttaa kompostoituvassa kuorenpuolikkaassaan suoraan maahan.

Lähteet: The Secret Yumiverse, Mother Nature Network


Lue myös:

Uusi kikka – näin pelastat kastuneen kännykän

9 outoa, mutta toimivaa kauneuskikkaa

Loppu tahattomalle vilauttelulle: Nerokas kikka hame päällä pyöräileville!

Kaija Koota on tituleerattu esimerkiksi voimaeläimeksi, kansallisaarteeksi ja naiseuden puolestapuhujaksi. Kukapa meistä ei haluaisi olla ainakin himpun verran kuin hän!

 

Ensi kesän morsiamet, varautukaa uudenlaisiin huomenlahjoihin. 

Sensuellit boudoir-henkiset kuvat morsiamesta ovat olleet trendikäs huomenlahja muutaman vuoden ajan, ja voimaannuttavat alaston- sekä alusvaatekuvaukset ovat muutenkin kasvattaneet suosiotaan.

Nyt sensuellien kuvien ottaminen näyttää saapuneen myös miesten keskuuteen, ainakin Yhdysvalloissa. Trendin nimi on dudeoir. Idea on tismalleen sama kuin perinteisissä boudoir-kuvissa, mutta naisten boudoir-kuvia mukailevat asennot ja asetelmat tuovat dudeoiriin ylimääräisen ripauksen huumoria. 

Kurpitsakuvat leviävät netissä

Arizonassa on julkaistu jo toinen dudeoir-kalenteri, jossa parrakkaat ja vatsakkaat miehet poseeraavat metsämaisemissa vain boksereihin ja flanellipaitoihin pukeutuneina. Valokuvaaja Masika May on kuvannut useammankin yhdysvaltalaisen aviomiehen dudeoir-hengessä lahjaksi heidän vaimoilleen. 

Tennesseessä valokuvaaja Gayla Thompson suostutteli hiljattain aviomiehensä poseeraamaan vähissä vaatteissa Halloweenin kunniaksi. #kurpitsapylly-hashtagilla varustetuista kuvista tuli nopeasti huippusuosittuja sosiaalisessa mediassa.

– Nämä olivat minun ideoitani, mutta kun aloimme kuvata, mieheni otti ohjat omiin käsiinsä, eikä ohjeistusta tarvittu. Hän on tosi hyvä malli, Thompson kertoo Huffington Postissa.

Ehkäpä jo ensi kesän morsiamet saavat huomenlahjaksi eroottisia kuvia.