”Kun Pikkuleijonat voitti MM-kultaa vuoden alussa, mukana juhlahumussa oli paljon myös maahanmuuttajia. Ja siitäkin pillastuttiin: Tämä on suomalaisten maajoukkue”, Mari kirjoittaa Maritalvikki-blogissaan Me Naisten sivuilla. Kuva: Sanoma-arkisto / Kaisa Rautaheimo
”Kun Pikkuleijonat voitti MM-kultaa vuoden alussa, mukana juhlahumussa oli paljon myös maahanmuuttajia. Ja siitäkin pillastuttiin: Tämä on suomalaisten maajoukkue”, Mari kirjoittaa Maritalvikki-blogissaan Me Naisten sivuilla. Kuva: Sanoma-arkisto / Kaisa Rautaheimo

Ulkomailla viime vuodet asunut Mari pohtii Maritalvikki-blogissa, mitä Suomelle on tapahtunut.

Mari Julku muutti muutamia vuosia sitten puolisonsa työn perässä Kiinan Shanghaihin, ja nyt perhe asuu Yhdysvaltojen Miamissa. Me Naisten sivuilla pitämässän Maritalvikki-blogissaan hän miettii, mitä Suomelle on tapahtunut sillä välin.

”Kun olin muuttamassa Kiinaan neljä vuotta sitten, suurin osa oli kauhuissaan. Mitä te nyt täältä lintukodosta sellaiseen kehitysmaahan, oletteko täysin seonneet. Suomi on maailman paras maa asua, mitä sitten jos lapsiakin tulee? Eihän niitä missään ulkomailla voi kasvattaa”, hän kirjoittaa

”Meni muutama vuosi, ja ääni kellossa muuttui täysin: Kyllä te olette onnekkaita, kun teidän ei tarvitse asua täällä. Pysykää poissa niin kauan kuin mahdollista. Minäkin muuttaisin niin kauas kuin pippuri kasvaa, jos se vain olisi mahdollista.”

”Nykyään on arkipäivää, jos joku kirjoittaa somessa, että toivottavasti suvakkihuorat ovat paikalla, kun Suomessa räjähtää pommi.”

Mikä on muuttunut? Ainakin keskustelukulttuuri.

”Nykyään on arkipäivää, jos joku kirjoittaa somessa, että toivottavasti suvakkihuorat ovat paikalla, kun Suomessa räjähtää pommi”, Mari kirjoittaa blogissaan.

Mari pohtii myös suojelevaa suhtautumista suomalaisuuteen. Todellisuutta, jossa suututaan, kun maahanmuuttajatkin juhlivat MM-kultaa.

”Samaan aikaan Suomessa laitetaan ketsuppiyhtiö boikottiin, koska ketsuppimainoksessa tummaihoinen esiintyy suomalaisena.”

”Jostain syystä suomalaisuudesta on tullut asia, joka halutaan omia ja johon ovat oikeutettuja vain harvat ja valitut. Miksi näin? Kun Miamissa amerikkalainen näkee minun olevan raskaana, hänen ensireaktionsa on usein: 'Mahtavaa! Nyt sun lapsesta tulee amerikkalainen!'

Siis: Kivaa, lisää uusia tyyppejä meidän mahtavaan jengiin.

Samaan aikaan Suomessa laitetaan ketsuppiyhtiö boikottiin, koska ketsuppimainoksessa tummaihoinen esiintyy suomalaisena. EI OLE SUOMALAINEN.”

Lue koko blogikirjoitus täältä.

Suvaitsevainen mies

”Pysykää poissa niin kauan kuin mahdollista” – miten Suomi meni pilalle?

Niin, että vihapuhe on ainoa syy siihen, että täältä kannattaa pysyä poissa? Kyllähän keskustelukulttuuri muuttui, koska tänne tuli laittomia siirtolaisia kymmeniä tuhansia. Turvallisuus on heikentynyt merkittävästi, silti meuhkataan "vihapuheesta", vaikka se on pientä siihen nähden mitä uhkia nämä tulijat toivat tullessaan. Lisääntyneet raiskaukset, pahoinpitelyt, varkaudet yms. Suvaitsevaisia nämä tulijat eivät ole, päinvastoin; he halveksivat demokratiaa, naisten itsemääräämisoikeutta,...
Lue kommentti
Nainen Hesasta

”Pysykää poissa niin kauan kuin mahdollista” – miten Suomi meni pilalle?

Bloggaajalta on tosiaankin unohtunut kokonaan globaalirasismi. Usassa mustamies teloitetaan siellä usein syyttömänä, mustat ja latinot istuvat vankiloissa vuosikausia mitättömistä rikoksista, koska heillä ei ole varaa palkata kunnon asianajajaa. Kiinassa maan rikastunut eliitti hyväksikäyttää ja orjuuttaa köyhempiä maamiehiään, Turkissa tapetaan kurdeja ja hyväksikäytetään syyrialaisia pakolaisia. Romaniassa syrjitään romaneja... Lista on loputon. On totta, että Suomessa (mutta varmaan myös...
Lue kommentti

Liikunta on yhä tärkeä osa Virpi Sarasvuon arkea, vaikka hän ei enää ehdikään liikkua entiseen malliin.

Entistä huippuhiihtäjä Virpi Sarasvuota nähdään harvoin parrasvaloissa. Eilen hän saapui Urheilugaalaan ilman puolisoaan Jari Sarasvuota.

– Työskentelen yrittäjänä. Sain juuri viime viikolla postissa valmentajan ammattitutkinnon paperit. Kasailen siihen liittyvää materiaalia valmiiksi, Virpi kertoi kuulumisiaan.

Virpi kertoi, että liikunta on yhä tärkeä osa hänen arkeaan.

– Liikun aktiivisesti, vaikka riippuu tietysti mihin vertaa. Urheilu-ura oli täysin eri elämä ja eri vaihe. Olisi tietysti kauhean kätevää, jos olisin nykyisessä arjessa yhtä hyvässä kunnossa kuin ammattiaikoina.

Virpillä ja Jarilla on kaksi yhteistä tytärtä, joiden elämää nainen ei halunnut tarkemmin kommentoida.

Gaalailtaan hän suhtautui odottavin mielin.

– Täällä on paljon ihmisiä, joita ei muuten tapaa. Elämä on aika lailla työtä ja arkea muuten.

Uutuusdraama Rodin kuvaa, kuinka kuvanveistäjä Camille Claudel jäi mentorinsa Auguste Rodinin varjoon.

Ranskalainen kuvanveistäjä Auguste Rodin (1840–1917) muistetaan parhaiten Ajattelija-patsaastaan. Jacques Doillonin uutuusdraama keskittyy taiteilijan ja hänen oppilaansa Camille Claudelin (1864–1943) rakkaussuhteeseen. Rodinilla oli avovaimo ja lapsi, joita hän ei Camillelle tekemistään lupauksista huolimatta koskaan jättänyt.

Bruno Nuytten ohjasi Claudelin ja Rodinin skandaalinkäryisestä suhteesta draaman jo vuonna 1988.  Siinä parina nähtiin Isabelle Adjani ja Gérard Depardieu. Tällä kertaa pääosissa nähdään Izïa Higelin ja Vincent Lindon. Higelin onnistuu kuvaamaan hyvin Claudelin vähittäistä murtumista. Suhde tuhosi Claudelin mielenterveyden. Hän syytti Rodinia töidensä plagioimisesta. Claudel vietti viimeiset 30 elinvuottaan psykiatrisessa sairaalassa.

Claudel jäi täysin opettajansa varjoon niin eläessään kuin kuolemansa jälkeenkin. Hänen teoksensa, kuten Valssi, kuvasivat naisen seksuaalisuutta tekoajankohtaansa nähden rohkeasti. Aikaa vaivasi kaksinaismoralismi. Siinä missä miestaiteilijoiden alastomat naishahmot herättivät ihastusta, aikalaiskriitikot eivät pitäneet aihetta naistaiteilijoille sopivana.

Doillon on hakenut elokuvaan autenttista tunnelmaa kuvaamalla sen aidoilla tapahtumapaikoilla. Pariisin Rodin-museo on lainannut kuvauksiin Rodinin keskeisiä töitä. MK

Rodin ***