Me Naiset
|
Outi Pippuri
Vuosi ilman uusia vaatteita -kampanjan aikana saa shoppailla kirppareilla. Kuva: Shutterstock
Vuosi ilman uusia vaatteita -kampanjan aikana saa shoppailla kirppareilla. Kuva: Shutterstock

Vuosi ilman uusia vaatteita -kampanjaan osallistuminen on tyylikäs ympäristöteko, mutta miten ihmeessä sellainen shoppailulakko onnistuu?

Tuntuuko, ettei ole mitään päälle pantavaa, vaikka kaapista tursuaa yksi jos toinenkin korkeintaan kerran käytetty kolttu? Yleisin ratkaisu ongelmaan on rynnätä shoppailemaan, mutta on olemassa myös päinvastainen vaihtoehto. Yhä useampi ryhtyy vaatteidenostolakkoon.

Vuosi ilman uusia vaatteita -hanke on Facebook-sivujensa perusteella saanut mukaansa jo 2500 ihmistä.

Toimittaja Hanna Jensen on yksi heistä. Itse asiassa hänellä on kokemusta shoppailulakosta jo viiden vuoden takaa, jolloin hän eli vuoden täysin ostamatta vaatteita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Silloin en antanut itseni ostaa mitään edes kirpparilta tai lainata vaatteita. En oikeastaan suosittele sitä kenellekään. Loppuajasta kuljin virttyneissä retkuissa, joihin olin täysin kyllästynyt. Tajusin, että itsensä ilahduttaminen jollakin kauniilla on silloin tällöin täysin ok.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Totaaliseen kieltäytymiseen Vuosi ilman uusia vaatteita -kampanja ei velvoita. Sen sijaan hankinnat tulisi alusvaatteita ja sukkia lukuun ottamatta tehdä kirpputoreilta tai kavereilta lainaamalla.

Hannan kampanjan pariin houkutti tänä vuonna tunne siitä, että spontaaneja yllätysostoja on tullut tehtyä enemmän kuin ennen.

– Nyt olen sitten taas tilanteessa, jossa ei osteta uusia vaatteita. Tiedän jo, että haluaisin talveksi pitkän villakangastakin, koska pelkkä ajatus mustan toppatakkini pukemisesta ikävystyttää. Aion siis kysyä suoraan, onko jollakin kaapissaan ylimääräinen takki.

Tämän syksyn Hanna on päättänyt kukea leggingsien päälle vetämissään mikrosortseissa.

– Olennaista on rakentaa yhtä kautta varten muutama asukokonaisuus, joissa tuntee olonsa kivaksi ja joissa voi kulkea usein. En ole kovin vaihtelunhaluinen, mikä auttaa tässä projektissa. Pitää olla luottohousut, luottokorkkarit ja luottotakki valmiina.

Hannan mielestä vuoden ostolakko on loppujen lopuksi helppo nakki.

– Ystävilläni on hirveästi vaatteita, ja tekisi mieli ostaa tai lainata heiltä. Siivouspäivän kaltaiset tasokkaat kirppikset ovat kaltaiselleni ostajalle unelma: hyvää kamaa pilkkahintaan. Ostimme juuri tyttärelleni kaksi merkkimekkoa ja tunikan 35 eurolla. Veikkaan, että myös hänen silmänsä aukesivat tällaiselle ostamiselle.

Vielä ehdit mukaan! Tutustu ja osallistu kampanjaan hankeen Facebook-sivuilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla